Nem is gondolnád: ezekben az országokban költik a legtöbbet az egészségügyre

2016. április 11. 10:05 - Napi Csárt

Az egészségügyi kiadások szinte minden országban vitatott témának számítanak, hiszen a társadalom működéséhez létfontosságú dologról van szó. De vajon melyik ország költi a legtöbbet egészségügyre?

Nem látod a Napicsártot? KATT ide!


Ha az összes (állami és magán) egészségügyi kiadást nézzük az adott ország GDP-jének százalékában, akkor az Amerikai Egyesült Államok kerül a lista elejére, 17 százalékkal. A WHO tanulmánya szerint a TOP 10-be olyan országok is befértek, mint például Tuvalu vagy Mikronézia, de  európai nemzetek is megtalálhatóak a listán, például a hollandok, a svájciak, vagy a franciák.

 

 

 

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr818587456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csávógyerek 2016.04.12. 01:03:35

Hát, igen, a világbajnok amcsi egészségügyi lobbi már csak ilyen rohadt mohó.

5 perc az orvosnál, mert csúnyán köhög a hatéves - 275 dezső a számlán. Újabb 5 perc három héttel később, mert most a füle fáj - újabb 275 dezső. Inszalag begyullad a lazítástól, röntgennel - közel 500 dezső. Fog sarka letörik elől - picivel több mint 1000 dezsőért már kész is. Ez eddig csak a fele volt az ezévi költségeknek majdnem 400 dezsős havi biztosítás költség mellett, ami az önrész eléréséig olyan 30%-ot fizet mindebből.

Az eddigi legrosszabb évünk 15 ezer dezső volt zsebből egészségügyi költségileg.

"Még szerencse", hogy a fősuli a legidősebbnek csak 5 ezer dezső félévenként, ezért egy "pöttyet sem lesz eladosodva" a végén. Á, nem.

Na, ezért kell, hogy Bernie legyen az elnök. Adományoztam is neki újabb 20 dezsőt a hétvégén.

midnight coder 2016.04.12. 07:10:40

@Csávógyerek: Ja, tényleg jó lenne ha kicsit az amcsik is megtudnák milyen az a szocializmus. Ne csak mi szívjunk itt Európában.

erol 2016.04.12. 10:27:26

@midnight coder: Hát igen, az tényleg nagy szívás ha nem kell 1000 dollárt fizetni azért, hogy megnézzék a torkod.

2016.04.13. 15:10:34

@Csávógyerek: az szép lesz, ha Bernie nyer, lesz ingyen egészségügy a nemfizetőknek, neked meg jó magas adók. Szocializmus, nem jött be eddig sehol.

2016.04.13. 15:14:23

@erol: nézd, az 1000 dollárt ezután is ki fogja fizetni, csak adókban, meg még többet is, mert szépen kifizeti az állam a nemfizetők ellátását is. Az államnak ugyanis onnan van pénze, hogy adóztat. Nincs ingyen ebéd.

Megjegyzem Sanders még meg is a legrosszabb verzió. Clinton vagy Cruz ezerszer rosszabb. Trump és Sanders ha együtt mennének elnök-alelnök kombinációban, az nekem tetszene.

2016.04.13. 15:16:09

@Csávógyerek: amúgy nem US-ben kell fogat csináltatni. A nagyonszocialista holland, német, osztrák is elfárad Magyarországra fogorvosi kezelésre.

Csávógyerek 2016.04.13. 19:58:31

@midnight coder: @karandash:

Az emberek szeretik címkézni a dolgokat. A "szocializmus" egy népszerű címke. Bernie-nek semmi köze hozzá. Az USA jelenleg annyira vadkapitalista és igazságtalan, hogy egy kicsivel több esélyegyenlőség még mindig meghagyná neki a Föld legkapitalistább státuszát. A beteg és tudatlan emberek esélytelenek az életben, ha nincsen pénzük egészségügyi ellátásra és tanulásra.

A kérdés igazából itt nem az elsősorban, hogy ki fizeti majd, hanem az, hogy miért többszörösen drágább mint máshol. Megmondom, miért: mert a működtetőknek jó ez így. Ők a konzervatívok, akik konzerválni akarják a jelenlegi helyzetet.

Az éves szakorvosi fizetések negyedmillió dollártól mennek felfelé egy teljes millióig. A felelősségbiztosítás kötelező és kegyetlen drága. Termérdek lobbi-szervezet meg az FDA garantálják, hogy ne lehessen józan áron gyógyszerhez jutni. A felsőoktatási intézményekben helyekben állnak az adminisztrátorok. A egyetemi csapatok edzői még az orvosoknál is jobban keresnek. A jegybanki alapkamatnál akár 6%-kal is magasabb a diákhitelek kamata. Mindemellett, a reálbérek az egyszerű munkáknál, mint amit a diákok tudnak pl. szerezni a 70-es évek beliek harmadát sem érik el. A személyi csődök leggyakoribb oka: kifizethetetlen orvosi költségek.

Ha a költségek beállnának egy igazságos szintre, akkor a finanszírozás kérdését sokkal könnyebb lenne megválaszolni.

Amcsikról még nem hallottam, hogy Magyarországra utaznának fogfájással. Inkább ezer dollár a fogorvosnak, mint ezer repjegyre, mégegyszer ugyanannyi szállodára meg egyéb költségekre, mindez néhány óra helyett egy hét vagy akár hetek alatt.
süti beállítások módosítása