Ők a legsikeresebbek az ISIS elleni harcban: lesz saját országuk is?

2016. május 15. 15:27 - Napi Csárt

A Szíriában zajló harcok egyik résztvevői a kurdok, akik többek között az önálló Kurd Államért szálltak be a csatározásokba. Azonban hiába vívnák ezt ki maguknak Szíriába, a kurd nép négy jelenlegi állam területén él jelenleg:

  • Törökországban 18 millió,
  • Iránban 8 millió,
  • Irakban 5 millió,
  • Szíriában pedig 2 millió kurd él.

Ezen felül a világ többi részén még további 2 millióan laknak. Emiatt viszont kérdéses, hogy amennyiben a háborúból nyertesként jönnek ki, mit fognak tenni. Megelégedhetnek egy, a jelenlegi Szíria határain belül felépített önálló állammal, azonban nem kizárt, hogy a szabadságharcot tovább folytatnák a szomszédos országokban. kurd.jpg

4 komment

Brutális a magyar ingatlanárak növekedése: van miből feljönni

2016. május 14. 10:24 - Napi Csárt

A hazai lakásárak növekedése olyan magas szintű volt, hogy ebben egész Európát megelőztük. A nemzetközi adatok alapján 14,4 százalékkal nőtt a magyar ingatlanok ára, az FHB Lakásárindexe alapján pedig 16 százalékos volt a növekedés tavaly.

Hazánk mellett Svédországban és Írországban volt még jelentős ugrás, azonban a svédeknél a válság idején nem volt jelentős visszaesés. Írországban viszont még a magyar ingatlan-áresésnél is durvább csökkenésnek lehettünk szemtanúi, itt még mindig jelentősen alacsonyabbak az árak, mint a válság előtt voltak. 20160513_1terkep_fhbindex_nemzetkozi.jpg

5 komment

Nincs túl sok fegyvere a magyaroknak: jó ez nekünk?

2016. május 13. 12:58 - Napi Csárt

Nincs semmi veszve: hamarosan lehet egy fegyvergyárunk

A vita állandó arról, hogy a fegyvertartás laza engedélyezése vajon növeli vagy csökkenti a lőfegyverrel elkövetett visszaéléseket. Az viszont biztos, hogy ezt Európa-szerte másként kezelik. A 100 főre eső lőfegyverek száma Svájcban a legmagasabb, itt 45,7 jut 100 lakosra. Nincs sokkal lemaradva Finnország, illetve Szerbia sem, ezekben az országokban 45,3, illetve 37,8 a fegyverek aránya. Hazánkban 5,5 az arány, és Európa túlnyomó részén 10 alatt marad a mutató. A magyar adat egyébként annak fényében is érdekes, hogy a kormány fegyvergyárat szeretne felhúzni hazánkban.
number-of-guns-per-capita1.jpg

A témáról részletesen a Jakub Marian oldalon olvashatsz.

94 komment

Van még mit javítani az Eurovíziós helyezéseinken

2016. május 12. 10:03 - Napi Csárt

2016-ban már meg is tartották az Eurovíziós Dalfesztivál első döntőjét, ahol a magyar versenyző Freddie továbbjutott a döntőbe, ezért május 14-én, azaz most szombaton este izgulhatunk majd érte. Reméljük sikerül egy kicsit javítania a magyar statisztikán, ugyanis ha megnézzük az országok átlagos eurovíziós helyezéseit nem állunk túl jól.  Gondolnád, hogy ez alapján a legjobb helyen Bulgária áll? Mutatjuk a többi ország helyezéseinek átlagát:

eurovizio.jpg

Forrás: tumblr

Szólj hozzá!

Hatalmas különbségek vannak a szegények és gazdagok között hazánkban

2016. május 11. 11:38 - Napi Csárt

Pedig nálunk átlagosnak mondható az eltérés

A társadalmak összetartását jól jellemzi a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti különbség. Erről szól az OECD kutatása is, amiben a legszegényebb 10 százalék béréhez képest vizsgálták meg a leggazdagabb 10 százalék bérét. 

Ebből a szempontból az OECD átlaga 3,5, ami azt jelenti, hogy a leggazdagabbak 3,5-szer több bért kapnak, mint a legszegényebbek. A hazai adat egyébként nem áll ettől messze, a magyar gazdagok a szegények bérének 370 százalékát vihetnek haza.

A legkisebb különbség nem meglepő módon a jelentős társadalmi újraelosztó rendszerű Svédországban van (2,3-szoros a különbség), a legnagyobb pedig az alacsony újraelosztásáról híres Egyesült Államokban van, itt ötszörös az arány.ber_egyenlotlenseg.jpg

21 komment
süti beállítások módosítása