Már megint a gazdagok járnak jól: az adóegyszerűsítéssel a kisemberek szívják meg

2017. január 04. 10:37 - Napi Csárt

Trump tervével az adócsökkentés több mint fele a szupergazdagoké lehet

Már csak alig több mint két hetet kell várni, amíg Donald Trumpot beiktatják az USA elnökének. Ígérete szerint teljesen átalakítaná az adórendszert, erről készített egy kiváló infografikát a Howmuch.net. Jelenleg ugyanis igen bonyolult az amerikai adózási rendszer, 8 adósáv van, ráadásul az egyedülállók és a családosok is másként adóznak.trump.jpg

Trump terve szerint a nyolc sávból viszont mindössze három maradna meg, ez pedig a legszegényebbek számára adóemelést jelent. Az eddig 15 százalékos sávba tartozóknak ugyan csökkenne az adója, de a jelenlegi középosztály sem részesülne a változásból, nagyjából hasonló mértékű lenne az adójuk. A legnagyobb mértékben a gazdagok részesülnek az "adóegyszerűsítésből". trump2.jpg

Persze felmerül a kérdés, hogy mennyit nyernek pontosan az emberek az átalakítással. Erről a New York Times készített egy infografikát, amin az látható, hogy az adócsökkentés közel 83 százalékát a társadalom leggazdagabb 20 százaléka élvezheti ki. trump3.jpg

Az adórendszer átalakítása azonban még ennél is jobban jutalmazza a szupergazdagokat, a teljes adóátalakítás több mint fele a leggazdagabb 1 százalék zsebében köthet ki. 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr5612095885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2017.01.04. 17:02:31

szóval a szavazói szívnak. megérdemlik

2017.01.05. 08:15:25

@smartdrive: mindenki nyerne ezzel. A gazdagok teremtenek munkát, jobb, ha náluk marad a pénz és költik, befektetik, vállalkoznak belőle, mintha az állam verné el segélyekre, idegen országok megszállására. Persze ha Bernie Sanders-t választották volna meg elnöknek, akkor most 98%-os adót vetnének ki mindenkire, a költségvetés hiánya, az államadósság tovább duzzadna. Ez biztos jobban feküdne a plebsnek.

Ha Trump vissza tudja fogni az állami pénzszórást, akkor mindem rendben lesz. Ha viszont folytatja, amit Hussein Obama elkezdett (háborúk, féktelen költekezés), akkor katasztrófa várható.

lajafix1 2017.01.16. 10:24:12

Hm, van családi adózás....

Hm, a régi szoci nóta, hogy fizess eszméletlen adót. 40% uramanyám, volt aki fizette? Itthon a Gyurcsány csinált ilyet a szolidaritási aójával csak nem 470 KUSDnél hanem 15 KUSDnél.

Van egy nagyon jó kiemente még ennek a témának: láthetó hogy milyen jövedelemhatároknál húznak értelemes helyeken adósávokat. Ez alapján nálunk 50-70 millió forint (225 KUSD) jövedelemnél lehetne 33% SZJA kulcs. Talán 100an bele is esnének. Persze egy okosabb ember mondhatná hogy ppp alapon kéne ezt is venni ami alapján olyan 20-30 milliós jövedelem felett kezdődhetne a szja legfelsőbb kulcsa. Na ebbe már lehet hogy 2000en is bele kerülnének. :)

lajafix1 2017.01.16. 10:27:09

"ha Trump vissza tudja fogni az állami pénzszórást, "

kétlem, hogy képes lenne erre, nem véletlenül ment többször is csődbe. A pénzszórást racionális, "skandináv protestáns" típusok tudják megfogni, egy gőgös pojáca erre alkalmatlan. ahogy nálunk is.

lajafix1 2017.01.16. 10:38:03

"a viszont folytatja, amit Hussein Obama elkezdett (háborúk, féktelen költekezés), akkor katasztrófa várható."

én úgy emlékszem hogy a költekezést és a háborúkat sem Obama kezdte. Ellenben nem fejezte be.
süti beállítások módosítása