Így melóznak Magyarországon a gyermekes anyukák

2017. február 27. 17:23 - Napi Csárt

Az OECD tanulmánya a gyermekes anyukák munkahelyi státuszát vizsgálta. Eszerint Magyarországon a részmunkaidős foglalkoztatottak mindössze 5 százalékot tesznek ki a körükben jellemző 54 százalékos foglalkoztatottsági szintből, és a variálható munkaórában dolgozók is csupán pár százalékot tesznek ki.

A részmunkaidősök egyébként arányaiban kevesebben vannak, mint az OECD átlagának harmada. A gyerekes anyukák foglalkoztatása egyébként is nagyon alacsony, a hazai 54 százaléknál sokkal magasabb az OECD 67 százalékos átlaga. dolgozo_anyak.png

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr1712298727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.28. 11:14:42

Hollandiában brutálisan drága tud lenni az óvoda, ami inkább csak gyerekmegőrző. Ezért inkább visszahúz az anya dolgozni, még ha csak részmunkaidőben is. Ki kell matekolni, hogy hogy éri meg jobban, ezt mindenhol így teszik.
Az se mindegy, hogy milyen társadalmi osztályba tartozik valaki. Akinek erős középosztálybeli férje van, de ő kevesebbet keres, az otthon marad a gyerekkel, mert nem biztos, hogy a daycare költségére elég lenne a fizetése, pláne ha van mondjuk 2-3 gyereke. Amerikában ez jellemző a középosztályra, anyuci szülés után stay-at-home mom lesz, ha akar. Egy német nő se biztos, hogy rászorul a

Magyarországon 3 évig sokan otthon maradnak, mert lehet és ez is főleg azért van, mert a kormány tudja, hogy nem tudna ennyi bölcsődei férőhekyet nyitni meg a nők szülés után nem feltétlenül a leghasznosabb munkaerők. Nyugaton a férj keresi meg az,asszony otthonmaradásának fedezetét, Magyarországon meg az állam/többi adófizető dobja össze a GYES-t.
Ez leviszi a foglalkoztatottság átlagát.

lüke 2017.02.28. 12:55:52

Sokan otthon....
Igen ,mert nem veszik vissza 2 gyerek után
se rész munkaidőben
Se főállásba
a gyerek várható betegségei miatt

2017.03.01. 04:22:18

@Robiekin: azért könnyebb ma anyának lenni, mint bármikor korábban
Ahol nehéz anyának lenni, ott gyakorlatilag nehéz embernek lenni, élni úgy általában. Ennek ellenére pont ott szülnek sokat, ahol nagyon nem könnyű élni: Afrika, India.
Ahogy nő a jólét, le is csökken a születések száma.

histar007 2017.03.01. 12:15:00

@karandash:
Jó gondolatok ezek. Itthon a 2+x keresős modellből lehet megélni, ahol az x az egyéb másodállás vagy okoskodás.
Az egy keresős modell viszont visszaszorulóban van, tekintve hogy a termelékenység növekedését sehol sem követték le a bérek rendesen, így nettó szinten az egész világon drágább lett a megélhetés.
Amúgy fikázzuk az itthoni helyzetet, de óvodától fölfele ingyen van az oktatás egyetemig bezárólag. Még csak az sincs, hogy a magánintézmények fényévekkel jobbak lennének.
Az más kérdés, hogy a egtöbb munkáltató miért ragad le a "mi 8+ órát dolgzunk itt benn" rendszerben. Heti 1-2 nap otthoni munkával már megvan az extra jófejség, egyre több az olyan pozíció, amihez nem kell a fizikai ottlét. Más kérdés, hogy valaki tud otthonró dolgozni, valaki meg képtelen.
El kell dönteni, hogy akkor felnőttként kezelik az embert vagy gyerekként.
süti beállítások módosítása