Ezt a nyelvet beszélik a világon a legtöbben! Nem, nem az angolt

2017. május 07. 19:22 - Napi Csárt

Általánosan elterjedt vélekedés, hogy angolul bárhol a világban megérteted magad, egyfajta világnyelv. Tény, hogy a nyugati világban nagyon sokan beszélik az angolt, akár második nyelvként. A világon a legtöbben, körülbelül 1,2 milliárdan viszont kínaiul beszélnek. Az alábbi csárton azt láthatod, melyik nyelvet kb. hány ember beszélni, és mely országokban.

page-11.jpg

93 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr912488237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2017.05.08. 23:33:24

És? Egyrészt közismert, másrészt semmilyen relevanciával nem bír! A kínai egyrészt megtanulhatatlan az angolhoz képest. Másrészt kizárólag Kínában és Tajvanon beszélik. Máshol max a kínai diaszpórák egymás közt, de ők is megtanulják inkább a befogadó ország nyelvét. Arról nem is beszélve, hogy a kínainak a mandarin a "hivatalos" formája, de ezen kívül számtalan dialaktus létezik, melyek olyannyira eltérőek, hogy nem is nagyon értik meg egymást. Tehát a kínai nem is egy nyelv, hanem sok, csak Kínában beszélik és megtanulhatatlan. Köszönjük a poszternek a rendkívül hasznos, senki által nem ismert infót, hogy a kínait 1,2 milliárdan beszélik. By the way még azt is megemlíteném, hogy néhány mondatot angolul az elmaradott volt angol gyarmatokon még mindig sokan beszélnek. Még a gyerekek is és simán el lehet ott navigálni. Míg Kínában csak a kínai valamely változatát értik meg, angolul kb nem tud senki. Tehát az tanuljon kínaiul, aki Kínában szándékozik letelepedni, de annak muszáj lesz...

11110000 2017.05.09. 01:51:24

Baromság.
Az angolt beszélik a legtöbben, ugyanis fél Kína és fél India is azt beszéli.

A napi picsa pedig most is baromságokat beszél, mint mindig.

@morpho:
"Míg Kínában csak a kínai valamely változatát értik meg, angolul kb nem tud senki."
Ez nem igaz, Kínában is tanítják iskolában az angolt szerte az országban, úgy-ahogy, de kb. a lakosság fele beszéli.

Ahogy az sem igaz, hogy a kínai megtanulhatatlan, bár európai nyelvekhez szokott embernek valóban szokatlan eleinte. Az írását megtanulni, az tényleg kemény.
De maga a nyelv mondjuk a baszkhoz vagy az inuithoz vagy egy jó pár indián nyelvhez (sziúhoz, apacshoz/navahóhoz, ajmarához, kecsuához stb.) képest hótt könnyű nyelv, ráadásul nem ragoz, pont mint az angol.
(A többit nem tudom, ezekkel az "egzotikumokkal" tettem próbálkozást, bár tény, hogy kis betekintés után az elsajátításhoz várhatóan szükséges erőfeszítést a várható haszonnal összevetve nem erőltettem a dolgot.)

FogarasiArpi 2017.05.09. 01:53:58

Ez a statisztika nem csak úgy rossz, ahogy van, de ráadásúl "csúsztat" is.
A címe helyesen az lenne, hogy "A hivatalos nyelvek aránya a világ országaiban".
Akkor talán már közelebb állna a valósághoz.

Egyébként meg magasan az angol jönne ki győztesként ha a jelnelegi cím a helyes, mert hát ugye csak példaképpen is mondjuk India, ahol majdnem annyian élnek mint Kínában, a hivatalos állami nyelv az angol a hindi mellett. És akkor az angol anyanyelvű országokat még nem is vettük hozzá a listához.
Csak szólok, hogy ne nézzenek a T. olvasók lustának, vagy nagyon hülyének.

Amúgy még a javasolt cserével is rossz lenne a grafika, amikor a Japán majdnek akkor szeletet kapott a cikkből, mint az angol...

A csárt forrását amúgy illik belinkelni, vagy legalább a képet berakni nagyobba....

11110000 2017.05.09. 01:55:29

Ja, az angolt csak az USA-ban többen beszélik az ezen a szar grafikonyon jelölt 335 milliónál. És még ott van Anglia meg Kanada az együtt kb. 100 milliójával. És ezek csak az anyanyelvi angolok.

És az angol nem egyfajta világnyelv, hanem jelenleg A világnyelv. Nagy A-val.

11110000 2017.05.09. 02:03:58

@morpho:
"Másrészt kizárólag Kínában és Tajvanon beszélik."

Ez sem igaz, mert beszélik sokan Szingapúrban, Thaiföldön és Malajziában is, igaz, nem sokan, csak kb. 2 magyarországnyian (az adott országokban a lakosság 25-70%-a kínai).

chrisred 2017.05.09. 04:03:16

@morpho: Ja, csak ez a statisztika az anyanyelvekről szól. Ha szétbontod a kínait nyelvjárásokra, akkor ugyanezt megteheted az angollal is, Angliában, ahány tájegység, annyi dialektus.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 05:42:07

@morpho:

A kínai miért lenne megtanulhatatlan? Ez egy mítosz.

ComLo 2017.05.09. 06:08:01

@11110000: Ez még nagyobb csúsztatás, egyrészt a maláj és indonéz kínai daszpóra messze maximum ennek az alját (~24%-ot) éri el, sokkal jobban aszimilálódtak, és első nyelvként gond nélkül beszélik a bahasát.
Singapore-ban nem különben, ahol az angolt mindenki beszéli mint első számú hivatalos nyelvet. Azon kívül egy pár milliós városállam a milliárdos számokkal operáló statisztikában nem sokat számít.

ComLo 2017.05.09. 06:12:52

A chart szerintem legnagyobb hibája, hogy nem egészen derül ki hogy ez akkor most első vagy második nyelv? Legfelül található a Malay/bahasa az addig tiszta. Viszont középen található javanese, ami Indonézia Java szigetén beszélt ősi nyelv. Ezzel aza gond, hogy indonéziában a a malájjal 99%-ban azonos bahasát beszélik, első nyelvként.

gmihaly621 2017.05.09. 07:07:32

Nem kell nagy ész ennek a megállapításához. A "spangol" kiegyenlítettsége a hozzá tartozó térségek "viszonyainak" ismeretében szintén tanulságos. Mintha a részeges Juncker mondott volna valami bántót az angol nyelvről.

midnight coder 2017.05.09. 07:44:56

Néha egyszerűen nem értem az indexet. Az még Ok, hogy a leggagyibb balfék blogok is a címlapra kerülnek, mert hát a kenyéradó gazda az kenyéradó gazda. De hogy az ilyen blődségek mit keresnek ott ? A másik kedvencem ebben a műfajban a Spúrman. Ott sem igen volt még épkézláb tartakom, de az index rendszeresen kiteszi őket. Vajon miért ? Az írói rokonai a főszerkesztőnek ? Vagy véletlenszerűen választanak a top 10 legrosszabb színvonalú írás közül ?

midnight coder 2017.05.09. 07:49:55

@MaxVal BircaMan HJCD: A kínaiban az írásuk a macera. Házacska, kerítéssel, napocskával, de ha már egy pöcök máshol van akkor mást jelent.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 07:53:22

@midnight coder:

Így igaz.

A legkönnyebb írásrendszer az ábécé, a legnehezebb a képírás, s második helyen az ideografikus írás, mint a kínai.
Ezek objektív nehézségek.

De az, hogy egy nyelv nehéz vagy könnyű szubjektív kérdés: a nyelvtanuló anyanyelvétúk függ.

Pl. a kínai hangtan marha nehéz egy magyarnak, de könnyű egy vietnáminak.

Pilotax 2017.05.09. 08:20:53

Fölösleges a vitatkozás a kínai vs. angol kérdésen. A poszter egyszerűn nem fejtette ki, hogy mit ért a világon. Nincs tisztázva, hogy létszámra vagy földrajzi területre gondolt. Létszám tekintetében igaza van, Kína azonban a föld területének csak egy kis töredéke (persze Kína nagy ország, de én a föld területének arányára gondoltam).
A kínait sokan beszélik de a föld csak kis részén értetheted meg magadat vele, míg a föld nagy részén nagyobb valószínűséggel találsz olyan embert aki beszél angolul mint kínaiul. .

ComLo 2017.05.09. 08:25:01

@MaxVal BircaMan HJCD: Addig oké, hogy a magyar internetes társadalom legnagyobb trollja vagy, akit azért fizetnek hogy MINDENHOVÁ behányjon valamit, de legalább próbáld meg értelmezni azt amire reagálsz.

A jávai Jáva szigetén nem hivatalos nyelv, második (harmadik, negyedik) nyelvként beszélik az emberek. A Bahasa Indonesia, ami a hivatalos nyelv, és amit mindenki beszél (és ami -ax nagyon-ngyon távoli kapcsolatban áll a Jávaival ... lévén mesterséges nyelv), áll elég szoros kapcsolatban a Bahasa Malay-al ...

Nem leszünk gyarmat ! 2017.05.09. 08:55:49

@MaxVal BircaMan HJCD: Több mint egymilliárd kínai is meg tudja tanulni :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 08:59:40

@ComLo:

A maláj kb. annyira mesterséges, mint a magyar, azaz nem az.

A malájnak van két fő változata: a szoros értelemben vett maláj és az indonéz, ez kb. olyan, mint a szerb és a horvát.

Az eltérés Malájzia és Indonézia köztt, hogy míg Malajziában a többség anyanyelve a maláj, addig Indonéziában csak a lakosság kb. 10 %-a indonéz anyanyelvű.

A jávai és a maláj/indonéz között a kapcsolat távoli, de azért nem annyira. Kb. mint mondjuk az angol és a spanyol.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 09:00:36

@Nem leszünk gyarmat !:

S egy kínai kisgyerek nem tanul meg lassabban kínaiul, mint egy magyar kisgyerek magyarul.

kvadrillio 2017.05.09. 09:42:19

""" „Nem engedhetjük meg Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy teljes mértékben felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket. Független szervezeteknek kell ezzel foglalkozniuk”

– mondta Solbert az NTB norvég tévének. Arra figyelmeztetett, az „illiberális” hatalmak nem értik, hogy a civil szférának miért kell függetlennek lennie.

„A civil szférát államilag nem kontrollálhatják”

– mondta a norvég miniszterelnök, aki a Konzervatív Párt és bevándorlás-ellenes Haladó Párt alkotta kormánykoalíció élén áll."""

ühümmmmm.........ÉS MIÉRTIS ERNA NÉNI ??? MER........EZ A NÁLUNK IS KIALAKULT UN. """CIVIL-TÁRSXADALOM" ...-.TULKÉPPEN A MUSZLIM MINTÁRA KIÉPÜLT PÁRHUZAMOS TÁRSADALOM ??????? AKIKRE NEM VONATKOZNAK AZ ADOTT ORSZÁG TÖRVÉNYEI ÉS ÚGY OSZTOGATJÁK A KAPOTT MILLIÁRDOKAT A HAVEROKNAK, ISMERŐSÖKNEK, MINTHA A SAJÁT PÉNZTÁRCÁJUKBÓL OSZTANÁK ????????? EGYBKÉNT ERNA NÉNI, TE ÚGY TUDOM NORVÉGIA MINIELNÖKE VAGY ÉS NEM MÁS ORSZÁGOKÉ !!!!!....AVAGY HÜLYE-E VAGY ??? :o)

ISTENBIZONY ! OLYAN MEGDÖBBENTŐ DOLGOKAT LEHET OLVASNI EGYES ORSZÁGVEZETŐKRŐL, HOGY SZINTE HIHETETLEN !!!

Célkereszt 2017.05.09. 09:54:50

Olyan nyelv nincs, hogy kínai. Van kínai írás, amit minden kínai ért, ha tanulta. Az országon beszélt nyelveket lehet önálló nyelveknekis tekinteni.

Felnovo 2017.05.09. 10:24:34

@MaxVal BircaMan HJCD: Most akkor olyan, mint a szerb/horvát, vagy távoli a kapcsolat. Amúgy az igazság az előbbi, gyakorlatilag megegyezik a két nyelv, teljesen megértik egymást. Indonéziában sok nyelvet beszélnek, de a 10%-nál jóval többen beszélik, ha nem is anyanyelvként. Mivel rendkívül egyszerű nyelv, lingua franca-ként működik a szigetvilágban.

On topic: tényleg hülye a poszt. A mandarint anyanyelvként beszélik a legtöbben a világon, ha a tanult nyelvet is belevesszük, a legelterjedtebb az angol. És igen, Kínában nagy hangsúlyt fektetnek az angolra, velem is, mással is előfordult Kínában (és máshol a világon is), hogy iskoás gyerekek feladata az volt, hogy angolórán kimentek az utcára, odamentek nyugati emberekhez, turistákhoz és "meginterjúvolták" őket, hogy gyakorolják a nyelvet (nagyon szenvedtek vele szegénykék).

Végül: a kínai nem nehéz, szinte nulla nyelvtan, a hangsúlyozás lehet egy picit nehéz, meg aqz írás. De kínaiul jól tudó ismerősöm szerint egy év tanulás után már alapszinten tud beszélni az ember. A kantoni sokkal durvább, ha már.

Felnovo 2017.05.09. 10:30:54

@Célkereszt: ez nem teljesen igaz, és inkább olyan mítosz, amit mi, nyugatiak szeretnénk hinni abbéli szorongásunkban, hogy felfoghatatlanul nagy ország. Tudat alatt szeretnénk hinni, hogy ez csak politikailag igaz, de valójában olyan Kína, mint az EU, hogy egymástól elkülönülő nyelveken beszélnek.

Nos, a valósg az, hogy a kínaiak 70% bizony beszél mandarinul. Ez 900 millió ember. Lehet, hogy félelmetes, de ez van. Ennek ellenére rengeteg nyelv van ott, kétségtelen, de elég domináns a mandarin.

El Mexicano 2017.05.09. 10:31:46

Anyanyelvként a spanyolt beszélik a legtöbben, és az egy nyelv, nem több (persze nyelvjárásai vannak, ahogy a magyarnak is). Nem csak azért pontatlan az infografika, mert igazából nem lehet tudományos alapon különbséget tenni a nyelv és a nyelvjárás között, hanem azért is, mert régiek az adatok.

Felnovo 2017.05.09. 10:33:36

@El Mexicano: "Anyanyelvként a spanyolt beszélik a legtöbben"

Ezzel az állítással egyetlen gond van, az, hogy nem igaz

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 10:46:16

@Felnovo:

"Most akkor olyan, mint a szerb/horvát, vagy távoli a kapcsolat."

Az előbbi az indonéz/maláj, az utóbbi a jávai/maláj kapcsolat.

"10%-nál jóval többen beszélik, ha nem is anyanyelvként"

Így igaz.

"Mivel rendkívül egyszerű nyelv"

Egyszerű nyelvek nem léteznek.

"a kínai nem nehéz"

Az is egyszerű nyelv?

"szinte nulla nyelvtan"

Az nem feltétlenül előny. Az angolnak pl. éppen az a nehézsége, hogy kevés a nyelvtana.

"a hangsúlyozás lehet egy picit nehéz"

Az nem hangsúlyozás, hanem tónusok. S ez a "picit nehéz" vicces, mikor szinte mindenki 1-2 évig tanulja csak azt, persze csak az olyan idegen, akinek nyelvében nincsenek tónusok. Mert pl. egy vietnáminak nem nehéz ez.

"kínaiul jól tudó ismerősöm szerint egy év tanulás után már alapszinten tud beszélni az ember"

Ez minden nyelvre igaz.

Duplaxiii 2017.05.09. 10:51:14

A poszt valóban ostobaság, de ezek a kamustatisztikák önmagukban azok, ezt még rontani a magyarázattal, hát...
Ja és örülök a grafikonnak, tényleg jól olvasható.
Az angol pedig azért "tűnik" világnyelvnek, mert azok a rétegek, akik az üzleti volágot, a médiát utralják, a kompatibilitás miatt ezt használják. Mivel az üzlet és a média központja az USA, nem beszélhetnek spanyolul, pedig összességében az is nagyobb polupáció...
Ha azonban az élet kerül előtérbe, akkor több világnyelv is van, a spanyol, a portugál... Ha németeknél akarsz élni, dolgozni, akkor német kell, mert egy falusi munkaadó hamar elzavar a pcsába, ha angolul akarsz vele kommunikálni.
Nálunk meg divat, hiszen az aktív netalapú generációnak is az angol az alap, így ma olyan területeken is előírják az ismeretét, ahol az ember a büdös életben nem fog idegennel találkozni, nem fog levelezni stb.
A mai trend szerint az orosz megint erősödik és putyinék csak először fognak velünk angolul karatyolni, a kinti bizniszmenekkel majd az orosz kell ám!
De a lényeg a divat és az, hogy akik a médiát, a netet irányítják, akik abban aktívak, azok az angolt használják, egy bizonyos farkasvakság van, úgy néz ki, mintha mindenki angolt használna.
Mint a tóthbalázsos IT írásokban, ahol az olvasható, hogy a világot a mobiltelefon meg az Android uralja és más nincs is... Mert ő és olvasóköre abban a világban él. Van sok fiatal, aki szerint a számítástechnika a 3D-s játékok, a másik halmaz szerint a programozás a webfejlesztés és így tovább.
Az angol is ilyen és ezek a baromságok még erősítik is a tévhiteket.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 10:51:59

@El Mexicano:

"Anyanyelvként a spanyolt beszélik a legtöbben"

Ez nem igaz. Első mindenképpen a kínai, akár belelszámoljuk az összes nyelvjérást, akár csak a mandarint vesszük.

A 2. helyen pedig 3 nyelv van, az angol, a spanyol és a hindusztáni, nehéz eldönteni, hogy melyik a 3 közül a legnagyobb, közel azonos számú az anyanyelvi beszélőik száma ugyanis.

Célkereszt 2017.05.09. 10:54:12

@MaxVal BircaMan HJCD: Azért nem olyan nyelvjársbeli különbségek, mint nálunk mondjuk a palóc vagy a csángó(a csángót már mi is nehezen értjük), hanem ennél súlyos megértésbeli különbségek vannak, ami miatt alig értik egymást.

Duplaxiii 2017.05.09. 10:56:35

Az USÁt meg gyorsan vegyük ki a példák között, mert ott nagyon magas a kétnyelvűség, például a spanyol. És akkor ha a migráns a spanyol mellett angolul is beszél, akkor melyiket ábrázolhatjuk? Vagy ha mindkettőt, akkor megint torzul a kép.
Nekik ott vannak az ázsiai meg az arab bevándorlók is, ők is kétnyelvűek, tehát nem lehtet az USA kapcsán a lékeszámmal nézni az angol tudást, mert akkor plusszolni kell az ott élő mexikóiak miatt a spanyolt, a kínaiak miatt a kínait (ami meg önmaggában nem is nyelv, mert ők több nyelvjárást használnak), az arabok miatt az arabot.
Nálunk az forradalom után érkező romániai magyaroknál mit száolhatunk? Csak a magyart vagy náluk a románt is?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 10:58:30

@Duplaxiii:

Az angol mindenképpen az egyetlen jelenlegi világnyelv.

A kínai hiába nagy, a kínaiakon kívül alig beszéli valaki, s nem tölt be közvetítő szerepet. Ugyanez méginkább igaz a hindusztánira, a bengálira, japánra, s még egy sor nyelvre, mely benne van az első 10-ben.

A többi nagy nyelv pedig csak regionálisan az. A spanyol az amerikai kontinensen a fő kommunikációs nyelv, az angolt is megelőzi, de a kontinensen kívül szinte jelentéktelen.

A portugál hiába nagy, sehol se beszélik szinte a portugál nyelvtererületen kívül.

Az arab fontos, de csak a muszlim világban.

Az orosz nagy nyelv, de csak a volt szovjet térségben fő nyelv.

A francia nyelv Afrika egy részén a legfontosabb nyelv, de azon kívül csak pár országban.

A német meg csak Közép-Európában fontos nyelv.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 11:01:38

@Célkereszt:

Ez tény, de ez ugyanaz, mint az arab esete. Egyes arab nyelvjárások beszélői egymást csak alapfokon értik meg, mégis ők ezeket nyelvjárásoknak hívják.

A kínai esetében a távoli nyelvjárások esetében ugyanez van: alig értik egymást, vagy csak alapszinten. Kb. mint két távolabbi szláv nyelv, mondjuk lengyel és bolgár, vagy két egymástól távoli latin nyelv, pl. román és francia.

Célkereszt 2017.05.09. 11:03:07

@MaxVal BircaMan HJCD: Hát akkor meg kell határozni, hogy mikor tekintünk két nyelvet különállónak. Gondolom a nyelvészek rágódnak rajta.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 11:08:59

@Célkereszt:

Nincs rá meghatározás. Ez elsősorban az adott közösség szubjektív akarata.

A szerb és a horvát 1 nyelv, de a közösség külön nyelvnek akarja tekinteni, ezért 2 nyelv.

A svájci németet az átlag német nem érti meg, de ők meg nyelvjárásnak akarják mondani magukat, ezért tehát nyelvjárás.

Az arabok is azt állítják, 1 nyelv az egész, pedig nem értik meg egymást.

Azaz a kérdés nem nyelvészeti, hanem történelmi és politikai.

Felnovo 2017.05.09. 11:20:06

@MaxVal BircaMan HJCD:

"Egyszerű nyelvek nem léteznek."
De

"Ez minden nyelvre igaz."
A kínaira jobban. Szóval akkor jobbankifejtem. Kínai tolmács ismerősöm szerint a kínai, mint nyelv, nem különösebben nehéz, meglepően könnyen el lehet kezdeni beszélni, könnyebben, mint sok másik nyelven a nehézsége sok szempontból egzotikumának köszönhető, illetve az írás/olvasás valóban nagyon bonyolult. Ebből következik, hogy igenis vannak egyszerűbb és nehezebb nyelvek abból a szempontból, hogy egy nem anyanyelvi mennyi idő után tud elkezdeni rajta kommunikálni (most egyéb változókat figyelembe nem véve). A thai például nagyon nehéz. A héber meg nem. Satöbbi

Felnovo 2017.05.09. 11:21:06

@MaxVal BircaMan HJCD: pontosítanék, egyszerű nyelvek valóban nem léteznek, de léteznek egyszerűbb és bonyolultabb nyelvek, igenis vannak különbségek

Felnovo 2017.05.09. 11:36:45

@Duplaxiii: nem mindegy mi miatt az angol a globális közvetítő nyelv? Netgeneráció, USA, gazdaság. Divat? Mi az hogy divat? Ez a világ, tetszik, nem tetszik. A net, a gazdaság, a média. Ennyi. Senki nem vitatja, hogy vannak nagy, regionálisan fontos nyelvek még, de legyenek akármilyen büszkék a középhatalmak, ők is pontosan tudják, hogy vagy angol, vagy cseszhetik. Ezért van az, hogy egyre több francia fiatal tud angolul, az üzleti nyelv a franciákkal is az angol, kivéve, ha volt gyarmati az üzleti partner, az üzleti nyelv az oroszoknál is az angol, kivéve, ha volt SZU a partner stb. Az, hogy Oroszországban leszarnak, ha nem tudsz oroszul, nem igaz. Mindenhol jól jön, ha tudsz a helyi nyelven, de az üzlet az üzlet. Az oroszok simán elbizniszelnek angolul. Az angolt 30 éve divatos temetni, ebben benne van a divatos Amerika ellenesség, de máig nem sikerült lenyomni. Angolul tanulnak a legtöbben a világon, messze a legfontosabb globálisan, szereted, nem szereted

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 11:52:17

@Felnovo:

"léteznek egyszerűbb és bonyolultabb nyelvek"

Milyen szempontból egyszerűbb és bonyolultabb?

ComLo 2017.05.09. 12:28:16

@MaxVal BircaMan HJCD: Nah ez már közelít ahoz amit írtam, de még így is messze van a gyakorlati valóságtól. kb Wikipédia percek vs sokével itt tartozkodás tapasztalatai.

Jáván a 10% bahasa hatalmas csúsztatás. De ehhez tudni kell hogy indonéziában, egy gyerek minimum két nyelvet tanul meg anyanyelvi szinten: a Bahasat (Bahasa Indonesia) és a "helyi nyelvet. Iskolában az oktatás is bahasa nyelven történik.

DK Ázsiában ahány nép (sziget) annyi kultúra, és nyelv. Jávai nyelvet Jáva szigetén beszélték régen, ma már a városokban (ott él az emberek 80-90%-a) már szinte csak a hivatalos nyelvet, és angolt beszélnek. Ettől tök függetlenül Malajziában kialakult a bahasa, ami egy végtelenül egyszerű nyelv, és tény vannak természetes gyökerei. Ebből alakult ki mesterségesen az indonéz nyelv, nagyon kis változtatásokkal. Szavak, és kisebb nyelvtani szabályok különböznek de 99%-ban azonos, ha egyiket beszéled, szinte full elboldogulsz a másikkal. És kifejezetten künnyű nyelv, kb eszperente szinten van, 1-2 hónap alatt nagy erőfeszítés nélkül társalgási szintet lehet elérni

morpho 2017.05.09. 14:29:35

@11110000:
" Kínában is tanítják iskolában az angolt szerte az országban, úgy-ahogy, de kb. a lakosság fele beszéli."

Akkor én egy másik Kínában jártam. Pekingben az utcán senki nem tud angolul egy kurva szót sem, sőt a kisebb hotelek recepciósai sem beszélik. Kb senki.
Kínában úgy tanulják az angolt mint Magyarországon az oroszt a Kádár rendszerben. Tanítják nekik, de senki nem akarja megtanulni, mondván, hogy minek? Soha nem fogja használni.

@MaxVal BircaMan HJCD:
"A kínai miért lenne megtanulhatatlan? Ez egy mítosz."

Egyrészt azt írtam, hogy: "megtanulhatatlan az angolhoz képest", másrészt meg tanuld meg birka! Hajrá! Egy hét múlva kikérdezlek!

11110000 2017.05.09. 14:42:21

@ComLo:
Ha megtanulnál magyarul, és nem valami tört magyarsággal nyelven behányt dolgokkal operálnál, az sokat segítene a megértésben.

ComLo 2017.05.09. 14:48:38

@11110000: Magyarságom megértetésével eddig nem volt nagy problémám, de mond csak mit nem tudtál értelmezni lefordítom neked.

Bírom mikor valaki, egy vitában, a vita tárgya helyett, a másik írásának részleteiben veszik el.

EMBER!! mobilról írtam, zötyögött alattam minden. Ráadásul a helyesírással egész életmben küzködtem, papírom van róla. De való igaz, mobilon pötyögve, el is kalandoztam. Ha irodalmi stílusra vágysz, hibátlan magyarsággal, ólj be eltartott kisujjal diskurálni egy kávéházba. Ha blogon vitázol, fogadd el hogy lesznek hibák más írásában.

11110000 2017.05.09. 14:49:04

@MaxVal BircaMan HJCD:
Hát ha a kínai vehető egy nyelvnek, akkor a hindi meg az urdu is, kb. olyan, mint a szerb meg a horvát.
Szóval anyanyelvként az angol valahol az 5. és 10. hely között van.

11110000 2017.05.09. 14:54:12

@Duplaxiii:
Szerintem messze nem az üzleti világ miatt lett a legfontosabb nyelv az angol, hanem az 50-es - 60-a évek zenei forradalma miatt. A fiatalok emiatt kezdték tanulni, és ez lett AZ idegen nyelv, amit ismertek, annyira, hogy mára az olyan hagyományosan nem angol nyelvű területeken is egyeduralkodó lett, mint a politika/diplomácia (ahol a franciák nagy bánatára a franciát szorította ki) meg az orvostudomány (ahonnan meg a latint; mondjuk itt annyi a könnyebbség, hogy az angolban bár a testrészek neve alapból angol, de a rá vonatkozó jelző többnyire már latin, csak kicsit csonkolva, pl. tooth - dental stb., tehát aki latinul tud, annak szinte csak a kiejtést kell megtanulnia).

11110000 2017.05.09. 14:55:11

@Duplaxiii:
Ne bassz, Tóth Balázs iPhone-mániás. Más kérdés, hogy műszaki analfabéta, és íni sem tud.

11110000 2017.05.09. 14:58:39

@Célkereszt:
Mondjuk a szerbet és horvátot, norvégot és svédet, urdut és hindit pl. külön nyelvnek tekintik. pedig még külön nyelvjárásnak sem biztos, hogy mondhatók.

Célkereszt 2017.05.09. 15:00:10

@11110000: Mondd ezt el egy horvátnak, norvégnak.

11110000 2017.05.09. 15:04:05

@Felnovo:
Ez így nem igaz.
A japán pl. egy magyarnak nehéz, egy koreainak nem.
Az angol egy japánnak nehéz (nem is nagyon tudják megtanulni egy életen át sem), egy átlag európainak nem, egy németnek, svédnek vagy hollandnak, de még egy újlatin nyelvet beszélőnek is könnyű.
A finn egy magyarnak könnyű (talán a legkönnyebben megtanulható élő nyelv, ha olyan nem igazán létező nyelveket nem tekintünk, mint a lovári, ami országonként eltérő, mivel mindenhol helyi kölcsönszavakat használ, tehát máshogy beszélik Magyarországon, mint Szerbiában), egy angolnak nem, egy japánnak a nyelvtani hasonlóságok ellenére sem.
Tehát ahhoz képes könnyű vagy nehéz, hogy milyen anyanyelvű a nyelvtanuló.

11110000 2017.05.09. 15:05:19

@Célkereszt:
Nem kell mondanom, tudják.
Annak, hogy külön nyelvnek tekintik, politikai/vallási/írásbeliségbeli okai vannak, nem nyelvtaniak.

11110000 2017.05.09. 15:16:16

@Felnovo:
Bár divat azt mondani, hogy a franciák meg a németek nem beszélnek angolul, ez nem igaz.
És nemcsak a fiatalokra (németeknél az egykori NSZK lakosságát tekintve).
És 30 évvel ezelőtt is beszéltek. Saját tapasztalat. Más kérdés, hogy saját országukban nem szeretnek idegen nyelven beszélni.

@ComLo:
Nem kevered te az eszperentét az eszperantóval?

@morpho:
Nem tudom, merre jártál, de mindenhol beszélik, kb. annyira, mint Magyarországon. Erősen törve, és inkább a fiatalabbak. Egy csomó angoltanár ismerősöm él kint, angolt tanít kínaiaknak. Nem tanulnak könnyen angolul, az tény. De tanulnak.

@Kivancsi:
Juncker viccelt, kár, hogy ezt egyes hülyék nem bírják felfogni.
Még szerencse, hogy Írországban meg Máltán hivatalos nyelv az angol, így nem kerül ki az EU hivatalos nyelvei közül. Különben az EU doksigyártó nagy szarba kerülnének (mivel alapból minden angol nyelven készül, arról fordítják le a többi nyelvre - magyarra többnyire rettentően szarul, a repülős jogszabályokat és direktívákat pl. a teljes repülős szakma egyhangúan szidja, hogy milyen repülőt nem látott jogász barom fordította ezeket, mivel a szakkifejezések véletlenül sem szerepelnek bennük helyesen).

]{udarauszkasz 2017.05.09. 15:18:53

Nemetul 79 millioan,mi? Csak Nemetorszag teljes lakossaga 80 millio. Ausztriae 8 millio. Azt nem tudom pontosan,Svajcban hanyan,de ott is jopar millioan. Meg meg jopar millioan a vilag tobbi reszen,szoval 100-110 millioan biztos vannak. Az orosz meg pl.azert bizonytalan,mert sok szlav nyelv szinte azonos az orosszal,eppugy,ahogy a lengyel,a cseh,es a szlovak. A szerbhorvatot meg egyenesen egyazon nyelvkent tartjak szamon,ide tartozik a bosnyak,es a szloven is.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 15:22:57

@morpho:

Nincs hozzá kedvem. Ha kelet-ázsiai nyelv, akkor a koreai érdekel. Még tanultam is picit, de nincs rá időm.

bobijub 2017.05.09. 15:38:10

@FogarasiArpi:
- ha esetleg megengedett az, hogy érzelemdúlásos pocskondiázás nélküli pontosítási javaslatok is felvethetők legyenek, akkor példul ilyeneket kéne:

- az anyanyelvi beszélők száma (itt nem a blablaminőségű "anyanyelvi szinten" értendő, hanem az a nyelv, amit a környezete (anyuka-apuka-nagyszülők-szomszédok-társadalom satöbbi) első, nyelvként nyomatott a fejibe, és amiben jelenleg is éli a hétköznapjait) és itt a kétanyanyelvű beleszámít mind a két nyelvbe. bár igen erős szociológiai értelmezési kérdés lehet az usa területén élő spanyolajkúak angoltudásának és spanyoltudásának minőségének aránya. és ez működhet így lehet mindenféle egyéb birodalmi országosnyelv-helyinyelv történetekre is.

- második nyelv (amit a matektanuláshoz-természettudománytanuláshoz-szakmatanuláshoz hasonló erőfeszítéssel tanult meg), és amit képes is készség szinten (jó-jó tudom, hogy ez is olyan blablaszintű minőségi jellemző, mint az "anyanyelvi szint" használni). a résztudást (bír angolul 'netezni' (macskás videókat nézni), de nem képes megérteni egy "bennszülött", középiskolát sem végzettek számára belőtt szellemi színvonalú pénzügyi ismeretterjesztő bestof13ötleteksz gyűjtemény mondatait sem) birtoklókat nem számítanám ide, csak azokat, akik képesek írni, olvasni, beszélni, és magnólassítás nélkül is hallott szöveget megérteni

- ráadásnyelv: ez nem az, amikor valaki az előző kategóriából tud többet, hanem az, amikor jól elboldogul vele, de csak egy adott, nagyon szűk területen, többnyire mint fogyasztó. ha a szakmai nyelvű doksikat folyamatosan olvassa, de az adott nyelven nem tudna személyesen egy szállodai szobai recepción boldogulni, akkor az sokkal inkább sorolható ide, mint a másodikba

egy rendesen megcsinált statisztikában asszem semmi meglepetés nem lenne az első és a harmadik csoportban, de erősen az az érzésem, hogy a második kategóriában sok különlegességet lehetne találni. pl hogy mi a különböző, angol anyanyelvű országok legkedvesebb második nyelve. meg ilyesmik. és annak ellenére, hogy kicsi a tömeges hasznosíthatósága, nagyon érdekes lenne az, hogy hogyan néz ki a második legkedveltebb tanult nyelv eloszlása.

a beszélők=hivatalosnyelv*lakosság számítás alapján felrajzolni a számokat a legnagyobb baromság, hiszen normális nemzetiségi politikájú államokban akár ötszázaléknyi kisebbség kedvéért a kisebbségi nyelv hivatalosnak számít, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy az egész ország készségszinten beszéli is a nyelvet.

-

Willkommenskultur 2017.05.09. 15:45:46

Nem mondanám megtanulhatatlannak a kínait.

A tesóm 30 körül kezdett foglalkozni vele hobbiból, most, 5 év múlva már el tud beszélgetni egy kínai étteremben, rendelni, stb. Vizsgája is van, ez még a normál középfok alatti szint, mert a kínaira mo-n 5 fokú vizsga van.

Aszongya az írás nehéz, az értés nem nehéz. Inkább az a nehéz hogy amit mondasz, azt megértsék, mert a kiejtés sem egyszerü egy európainak. És ő úgy tanult meg, hogy soha nem mozgott eddig igazi kínaiak között, de tervezi hogy 6-12 hónapra kimegy.

Van erre EU ösztöndíj és nem is nehéz kijutni, mert Mo-ról kevesen akarnak kimenni, kimész egy kínai egyetemre napi 8 órában kínait tanulni akárhány évesen, és az EU fizet mindent, zsebpénz, kaja, lakás, semmibe nem kerül.

Willkommenskultur 2017.05.09. 15:50:57

Egyébként a neten meg lehet találni kb. mennyi munka kell ahhoz, hogy B2 szinten elsajátítható legyen egy nyelv egy európai beszélőnek.

mondjuk német 600 óra, kínai 2000 óra

11110000 2017.05.09. 17:44:23

@]{udarauszkasz:
Levonták a török vendégmunkásokat, migránsokat stb. :-)

"sok szlav nyelv szinte azonos az orosszal,eppugy,ahogy a lengyel,a cseh,es a szlovak"
Hát hogy a csehek meg a szlovákok mit szólnak ehhez, azt nem tudom, de lengyelek előtt ne nagyon hangoztasd. A testi épséged védelme érdekében.

A szlovén nagyon eltérő nyelv a szerb-horváttól, közelebb áll a szlovákhoz. Bosnyák nyelv meg nincs, vagy szerbül, vagy horvátul beszélnek (ma már van egy kis eltérés a két nyelv szókincsében).

@Willkommenskultur:
Kínai étteremben én is tudok rendelni. Ezek szerint a kínai nagyon hasonlít a magyarra, csak natyon furcán ejtik szavak, es nem ragoz oket.

Ha minden igaz, Magyarországon is az EU-s 6 szintű vizsga van már, A1-től C2-ig, minden nyelvből.

"soha nem mozgott eddig igazi kínaiak között, de tervezi hogy 6-12 hónapra kimegy"
Ehhez elég kimenni Kőbányára, a Népliget melletti lakótelep a Kőbányai úton egész Kis-Kína.
És oda még könnyebb kijutni, ösztöndíj sem kell, elég egy villamosjegy a 28-as villamosra.

"német 600 óra, kínai 2000 óra"
Előbbit enyhén alul-, utóbbit nem kicsit túlbecsültnek érzem.

Willkommenskultur 2017.05.09. 17:47:27

@11110000: 'Ha minden igaz, Magyarországon is az EU-s 6 szintű vizsga van már, A1-től C2-ig, minden nyelvből'

kínaira nem, HSDK vagy vmi ilyesmi a kínai nk-i vizsga neve

11110000 2017.05.09. 17:52:32

@Willkommenskultur:
Ja, a neten egy csomó hülyeséget is lehet találni.

kolompa lole 1111 2017.05.09. 19:11:50

Ez eléggé kamu graf, oké hogy kínaiból sok van, de az angolt a nem angolok is beszélik. Nemcsak az angol világbirodalom öröksége (br mondjuk Indiában pl. leginkább az), de fleg az internet miatt. És csak egyre többen lesznek. Kína nagy ország, sok ember, de csak 1 ország, a határon túl a hajadra kenheted a kínai nyelvtudásodat. Az angolt meg a nigger kannibáltól az eszkimóig mindenki megérti. Már eldől hogy az angol a világnyelv, a kínaiból kb. akkor lesz az amikor a magyarból. Soha.

kolompa lole 1111 2017.05.09. 19:13:25

@11110000: Hát ja, attól hogy szláv, meg van 1-2 közös szó, az hogy azonos lenne, kb. annyira hülyeség minthogy az angol azonos a némettel, hiszen rokon nyelv...

kolompa lole 1111 2017.05.09. 19:15:42

@Willkommenskultur: 600 óra még angolból is elég basic makogásra elég csak, nemhogy németből. A kínai krikszkrakszokra és ugyanazon szó 4-5 hangmagasságának tökmás jelentéséhez meg erősen alulbecsült a 2000 óra.

kolompa lole 1111 2017.05.09. 19:19:59

@]{udarauszkasz:

" A szerbhorvatot meg egyenesen egyazon nyelvkent tartjak szamon"
Nagyjából azok akik a keletnémetet is külön népnek vélték (úgy 50 éve, amikor még Csurka Pista is a szocializmus végső győzelméről firkálgatott karlengetés helyett).

A 80 milka németből mennyi a migri? Főleg az alsóbbrendű iszlámgecik.

Willkommenskultur 2017.05.09. 19:20:22

@kolompa lole 1111: Nekem is sikerült 400 óra befektetéssel B1ig eljutni németből tanfolyam nélkül, és nem anyanyelvemről hanem angolról, csak netes ingyen cuccokkal, ami ugyan tényleg kevés még a konyhanyelvhez is, de érteni egész jól értem.

Vezetett tanfolyamon ez kevesebb lett volna szvsz. Persze segített hogy angolul már beszélek.

midnight coder 2017.05.09. 19:30:30

@Duplaxiii: "Nálunk meg divat, hiszen az aktív netalapú generációnak is az angol az alap, így ma olyan területeken is előírják az ismeretét, ahol az ember a büdös életben nem fog idegennel találkozni, nem fog levelezni stb."

A gond ott kezdődik, hogy egy rakás olyan infó van, ami vagy eleve meg sincs magyarul, vagy csak késve fordítják le, kb. akkor veheted meg az angol szakkönyv fordítását kis hazánk nyelvén, amikorra angolul már ingyen is elérhető egy rakás könyv a témában, de igazán már nem érdekel senkit mert elavult. A magyar nyelv nagyon kis piac Pl. egy szakkönyvkiadó számára.

Amúgy pedig, ha teheted munkavállalóként messziről kerüld el az olyan cégeket aminek van magyar tulajdonosa. A multiknál viszont általában az angol kell.

bandigyerek 2017.05.09. 20:18:43

Mi az, hogy a kínai megtanulhatatlan?? Három éves kínai kölkök megtanulják, ráadásul nem tanártól, hanem az anyjuktól...

Punxsutawney Mormota 2017.05.09. 20:48:23

@Duplaxiii: "Az angol pedig azért "tűnik" világnyelvnek, mert azok a rétegek, akik az üzleti volágot, a médiát utralják, a kompatibilitás miatt ezt használják. Mivel az üzlet és a média központja az USA, nem beszélhetnek spanyolul, pedig összességében az is nagyobb polupáció..."

Szép gondolat, csak éppen India, Kelet- és Dél-Afrika lóg ki a sorból.

Punxsutawney Mormota 2017.05.09. 21:01:19

@11110000: Elég sokat járok ahhoz Franciaországba, hogy nyugodtan kimondhassam: a franciák nem nagyon beszélnek angolul, ha meg beszélnek is , akkor sincs benne sok köszönet. És hasonló a vallonok mentalitása is.

Talán az elmúlt 15-20 évben kezdett változni a helyzet annyiban, hogy a vallonok elkezdték flamand területű iskolákba járatni a gyerekeiket (már akik megtehették a földrajzi közelség miatt), és így a kölykök a kötelező holland nyelvtanulás helyett, holland anyanyelvű iskolákba járnak.

11110000 2017.05.09. 21:38:18

@kolompa lole 1111:
Világnyelvnek azt nevezik (legalábbis régen, amikor én tanultam, még azt nevezték), amelyik hivatalos nyelv más országban is, mint ahol anyanyelvként beszélik.
Ezért világnyelv pl. a francia, a portugál, a spanyol, és ezért nem az a német, meg nem tudom, mi a helyzet az orosszal a SZU széthullása után, addig nem volt az, ma lehet, hogy már az, mert mondjuk Kazahsztánban is hivatalos nyelv.

Az angol IS világnyelv, a legelterjedtebb és leghasznosabb jelenleg, de nem az egyetlen.

A szerb és a horvát két külön nép, nagyon eltérő mentalitással. Csak egy nyelvet használnak.

@Willkommenskultur:
Ja, gondolom, percre jegyezted a németezéssel töltött időt. :-)
A B1 szerintem valahol a régi alapfok környékén van. Az már nem rossz.

@midnight coder:
A magyar nyelv a 10 millió beszélővel egyáltalán nem kis piac. Kérdezd csak meg a Microsoftot.
Európán belül kb. a 15. helyen vagyunk.

11110000 2017.05.09. 21:40:20

@bandigyerek:
Ugye tudod, hogy hülyeséget beszélsz?

@Punxsutawney Mormota:
Hidd el, beszélnek. Csak otthon nem hajlandóak. Nem ugyanaz.

Willkommenskultur 2017.05.09. 22:00:55

@11110000: hát elvileg az A1-A2 az alap, a B1-B2 a közép stb. De azért messze vk. még egy rendes középfoktól, kb. 300 órányira.

Mindenesetre azok az órák amiket írtam angol anyanyelvüekre vannak kitalálva, ha nekem elég 700 óra akkor szvsz reális hogy egy angol anyanyelvü 600 alatt megtanulhat németül v. hollandul, persze az egyéni képességek is eltérnek.

Willkommenskultur 2017.05.09. 22:04:26

@11110000: Franciákat nem tudom, olaszok pl. szintén szarabbak angolból mint az átlag poszt-szoci országok. Most a lakótársam szicíliai, ő elfogadhatóan beszél angolul, de ausztráliában szedte fel az elmúlt 3 évben, pedig 30 éves, szóval a suliban nem tanult meg. Itt volt anyja-apja egy szót se beszélnek semmilyen nyelven, meg a 22 éves öccse meg annak a csaja akik olyan alapfok körül makogtak.

11110000 2017.05.09. 22:48:21

@Willkommenskultur:
Szerintem az A1 az kb. a makogás szint, de még az A2 is messze van az alaptól, inkább a B1 az alap, B2 a közép, C1 a felsőfok, C2 az anyanyelvi szint.
Persze ez csak az én besorolásom.

Az olaszok tényleg kevesen beszélnek angolul, ami azért fura, mert egy csomó szó az olaszban ugyanaz (jelentésben is), apró eltérésekkel, elméletileg tök könnyű lenne megtanulniuk.

Willkommenskultur 2017.05.09. 23:03:15

@11110000: A szicíliaiaknak először olaszul kéne megtanulniuk.

11110000 2017.05.09. 23:19:40

@Willkommenskultur:
Tudnak.
A szicíliai az nem egy nyelvjárás, hanem egy külön nyelv, ahogy a szárd is.
Szóval ők értik az olaszt, az olaszok nem értik őket. De ez a nápolyiakra is igaz, az észak-olaszok azt sem értik.

2017.05.10. 07:05:48

@kolompa lole 1111: viszont ebből a komkentből jól látszik, hogy magyarul nem csak emberek beszélnek. :D

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.10. 08:37:33

@11110000:

A szíciliai nyelvjárésnak számít, a szárd meg a kettő között van.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.10. 08:39:12

@11110000:

Az A1 azt jelenti, hogy valaki nagyon egyszerá gondolatokat képes kifejezni, sok hibával, s képes nagyon egyszerű dolgokat megérteni idegen nyelven. A C2 pedig azt jelenti, hogy a nyelvet használó képes anyanyelvi szinten használni az adott idegen nyelvet, esetleg csak a kiejtés terén ismerhető fel, hogy nem anyanyelvi beszélő.

Amiről te beszélsz, az az AO szint. Ez azt jelenti, hogy idegen nyelven úgy igyekszünk beszélni, hogy saját nyelvünkön beszélünk, hangosabban és szótagolva, s közben mutogatunk. Ez nagyon elterjedt nyelvtudás szint volt a Balatonon a 70-es és 80-as években büfékben, strandokon, boltokban. Pl. bejön az ostoba turista és rámutat a palacsintára, majd azt mondja, hogy “fájv”, mire a boltos megkérdezi: “tú-rós vagy lek-vá-ros pa-la-csin-tát kérsz?”.

Ennél emeltebb szint az A0+ szint. Ez alapvetően a 0-ás szint, de időnként mondunk pár idegen szót is közben. Itt azt mondja a büfés: “jú vant tú-rós vagy lek-vá-ros pa-la-csin-tát?.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.10. 08:42:17

@11110000:

Az orosz ma is a fő nyelv a volt SZU-ban. Ott is, ahol tagadéják ezt, azaz a Baltikumban.

Belaruszban és Ukrajnában meg a helyzet fordított: belaruszul/ukránul beszélve az ember nehezebben boldogul, mint oroszul.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.10. 08:47:24

@]{udarauszkasz:

"Az orosz meg pl.azert bizonytalan,mert sok szlav nyelv szinte azonos az orosszal"

Ez butaság. Még a 3 mésik keleti szláv nyelv se azonos az orosszal.

Ami tény: az összes szláv nyelv közeli egymáshoz, alapszinten érthetőek kölcsönösen, de csak alapszinten. Az orosz és az ukrán meg középszinten is kölcsönösen érthető.

"A szerbhorvatot meg egyenesen egyazon nyelvkent tartjak szamon,ide tartozik a bosnyak,es a szloven is."

A szerbjhorvát ma 4 nyelv, de ennek csak politikai okai vannak. A szlovén viszont nem tartozik ide.

igazi hős 2017.05.10. 09:26:26

@Célkereszt: Akkor igazából angol nyelv sincs.

@poszt: Már megint sikerült egy pontatlan, zavaró megfogalmazással hergelni a népet. Gondolom (innen: www.scmp.com/infographics/article/1810040/infographic-world-languages ), hogy arról akartatok írni, hogy hány embernek anyanyelve az adott nyelv. Ami tök mást jelent, mint a cím.
Csak tudatlanságból csináljátok vagy kattintás maximalizálásból? Mindkét esetben elég zavaró.

2017.05.10. 12:22:48

Nagyon élvezetes volt a kulturált társalgás a témáról, tényleg élveztem olvasni, azt viszont nem értem, hogy a poszter amellett, hogy egy nagy szart adott közre poszt gyanánt, még arra se vette a fáradságot, hogy nagy méretben rakja be a képet, amit a blogsablon automatikusan lekicsinyít, de kattintásra kiad eredeti méretben, úgy ugyanis akár el is lehetett volna olvasni a részleteket. Annyira rohadt igénytelen dolog, hogy beszarás (vagy olyan tökhülye a szerző, hogy nem tudja kezelni a szerkesztő felületet).

2017.05.10. 12:25:49

@midnight coder: meg vagyok győződve róla, hogy több más egyéb színvonaltalan bloggal együtt ez a szar meg a Spurman is indexes írók blogjai, amik azért készültek, hogy kattintásszámot generáljanak, és azért is kerülnek folyton címoldalra, mert saját cuccok. Erősíti a gyanút, hogy mindkettőnél két perc alatt összehányható minimál tartalom van (amit az egyéb meló mellett egy kávé alatt össze lehet okádni), és az is ráutaló jel, hogy igénytelen, átgondolatlan, ostoba, dilettáns posztok, amik jellemzőek az indexes szerzők általános színvonalára.

Le Orme 2 2017.05.10. 14:09:48

@MaxVal BircaMan HJCD: A portugál néhány nagy afrikai országban (Mozambik, Angola, Guinea) is fontos és általánosan beszélt, az általános iskolai oktatás, az adminisztráció nyelve és közvetítőnyelv a bantuk között.

Le Orme 2 2017.05.10. 19:32:09

@MaxVal BircaMan HJCD: Attól függ, mit értettél portugál nyelvterületen.
süti beállítások módosítása