A magyarok felének elege van a demokráciából

2017. október 18. 16:21 - Napi Csárt

Az utóbbi években megerősödött a jobboldali populizmus, amely sokak szerint komolyan veszélyezteti a demokráciát. A Pew Research által készített új kutatás azt igyekezett felmérni, hogy az egyes országokban mennyire elégedett a lakosság a jelenlegi politikai rendszerrel. A kutatásban Magyarország is szerepelt, az eredmények szerint a magyarok 53 százaléka nem elégedett a hazai demokrácia működésével. A kutatással egyébként a Portfolio is foglalkozott.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr8513016084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.19. 01:11:35

Ez egy álkérdés. Vagy van demokrácia vagy nincs. A fenti ábrán látható országokban mindenütt demokrácia van. Az elégedetlenség tehát nem a demokráciának szól, hanem valami másnak. Mondjuk a rossz gazdasági helyzetnek, ami miatt a demokraciát okolják.
Nézzük meg Kínát vagy Szingapúrt. Ott nincs demokrácia, mégis egyre elégedettebbek az emberek, egyre jobban élnek.

A nyugati demokrácia se egyféle. Magyarországon kap a vesztes párt töredékszavazatokat, listás helyekkel kompenzálnak, míg az Egyesült Királyságban a vesztes semmikyen kompenzációt nem kap. Ha Orbán jövőre a brit választási rendszer szerint rendezne választásokat, másnap már kizárnák az országot az EU-ból és drónokkal mérne csapást az USA a diktatúrára és német tankokon gördülne be Bajnai Gordon Budapestre, hogy átvegye az ürgebőrbe varrt miniszterelnöki megbízólevelét a háttérhatalomtól.
De valamiért az emberek elhiszik, hogy a UK a demokrácia fellegvára. Egy senki által meg nem választott, leválthatatlan államfővel az élen, akinek a beltenyésztett, here utódai fogják örökölni az országot.

Az is vicces, hogy Franciaországban a ballib-szocialista Macron az elnök, mégis sok az elégedetlen. Nyilván azok mind nácikok.

Éhesló 2017.10.19. 09:18:05

Ez ismét egy szánalmasan szar poszt lett.
süti beállítások módosítása