Sokkal kevesebb nő diplomázik itthon tudományos szakokon, mint férfi

2017. november 02. 14:54 - Napi Csárt

Az OECD kutatása azt mutatja meg, hogy a tudományos szakokon (ide értve a matematikát és a programozó szakirányokat is), a diplomázott hallgatók mekkora része nő. Magyarország a vizsgált országok között a középső harmad alján (vagy az alsó harmad tetején) helyezkedik el 37 százalékkal.

Sokat elárul arról, hogy hol tart a nők megfelelő képviselete a tudományos területeken, hogy csupán Törökországban, Olaszországban és Portugáliában éri el vagy haladja meg a diplomát szerzett nők aránya ezen a területen az 50 százalékot.

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr4713146458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.11.02. 23:18:30

Biztos máshol diplomáznak, nem csak tudomány van a világon, hanem főzés szopás takarítás ...
Na meg lehet diplomás kébelkötegelő vagy hűtőszekrényajtó illesztő.
Amúgy is tök fölösleges tudományra költeni, ott van a wikipédián aztán letöltjük a tudományt és a szokásos leleményességgel összeállítva már készen is van a kiváló magyar egyedülálló világszám hungarikum, jobb mint az eredeti. Ez a nyerő recept, ott van a plakátokon is: erős és büszke egybenyakú legények, nem valami gyíkvállú tudósok.

csaxólok hogy komolyan így gondolom, nem félreérteni!!!!

teéjesenmindegy 2017.11.03. 00:26:46

@tireless treehugger:
Ugy ott alattunk ott van svájc, norvégia, belgium, hollandia, uj zéland, dánia meg japán...
Te meg továbbra is a blog.hu legsötétebbje vagy

teéjesenmindegy 2017.11.03. 00:28:40

Na, posztoló, ne csigázz. Mit árul el ez a csárt? Azt mondod sokat. Mit?
Hogy portugáliában szeretik a lányok a matekot, vagy hogy a csávók utálják?

Jakab.gipsz 2017.11.03. 01:24:42

Nem értitek, az OECD kutatása szerint, bezzeg Portugália és Török ország, ezt sugallja dr. Szöszi.

Beszél de nem mond semmit, csak rámutatott, a lényegre. Nem vagytok versenyképesek ergo megbízhatatlanok vagytok frank hitelesek, de bár mi másban is megbízhatatlanok vagytok, mert nincs rajtatok sapka.

bigdata 2017.11.03. 03:46:02

Ezt most nem biztos, hogy vágom. Az lenne a poszter szerint ideális, ha az élet minden területén, regionális eltérésektől függetlenül, mindenhol felülreprezentáltak lennének a nők? Ez matematikailag lehetséges?

Bár igazából nem számít. Ez a blog zseniális, napi 5 perc munka van vele, rengeteg a látogató, érteni meg nem kell semmihez. A random letöltött chart mellé illik egy kis szöveget írni, de nem is muszáj, hogy legyen értelme. Minden cinizmusom ellenére valahol azért irigykedem.

Célkereszt 2017.11.03. 06:12:21

Mi az, hogy tudományos szak? Nemde van irodalomtudománytól kezdve a szociológiáig, amely tudományos, de nem természettudományos.

Nbl 2017.11.03. 08:42:59

Hát ez tényleg jó sokat elárul, de pontosan mit? A hölgyek butábbak vagy a hímsoviniszta oktatók tehetnek mindenről? Vagy csak nálunk egyszerűen ennyire érdeklik a gyengébb nemet a "tudományos szakok" ?

tireless treehugger 2017.11.03. 09:27:13

@teéjesenmindegy:

pont rólad írtam, igazi hungarikum vagy, még a faék egyszerűségű gondolat is megakaszt.

Ott van előtted:
általában több férfi van tudományos területen. Pont.
van olyan ország ahol a nők. Pont.

(Egyesek már egyenlőbbek esetleg túllőttek a célon esetleg más oka van. Pont. Nem magyaráz hanem elgondolkodtat. )

((Overall, progress has been slow and there is a strong need for further policy action to close gender gaps in education, employment, entrepreneurship and public life.))

És mindez az oecd-től ha úgy gondoljátok ki lehet lépni onnan is vagy egy újabb szabadságharc indulhat, Párizsban van a központ szóval, Állítsuk meg Párizst!!!!

2017.11.03. 09:37:34

Svájc, Hollandia, Belgium, Norvégia, Dánia, szégyen rájuk mennyire elnyomják a nőket ott. Magyarország előttük jár. Japán meg pont az a társadalom, ahol a nő akármilyen szakot végez, a végén úgyis otthon akar maradni, míg a férje keresi a nagy pénzeket. És emiatt a japán nők nem panaszkodnak ám, hanem élvezik a helyzetet.
Senki se panaszkodik, hogy a tanári, bölcsész, jogász és nyelvszakokat einstandolták a nők mára. Először azért sírtak, hogy egyetemre járhassanak, amire már több, mint száz éve minden esélyük megvan. Azelőtt a férfiaknak is csak elenyésző hányada járhatott egyetemre, tehát régen se az volt, hogy minden férfi diplomát szerzett, a nőket meg kirekesztették. Egyszerűen a lakosság 1-2%-a volt csak diplomás régen.

Ma meg mindenki ott tanul, ahol akar, a nők meg sok helyen azért is elmennek nyelvszakokra, esetleg diplomás ápolónak, orvosnak, gyógytornásznak, diplomás egészségügyi analitikus laborosnak, ami azért közel áll a tudományos szakokhoz, ha nem is alapkutatásokat fog végezni a hallgató egyetemről kikerülve. Ezek alkalmazott területek és mindnél túltengenek a lányok.

A török, portugál, olasz férfiak hisztiznek, hogy túl sok a csaj egy fizikus vagy vegyész szakon? Nem hiszem.
Mindenki ott tanul, ahol akar, ahova felveszik. Majd ha a magyar, norvég és dán csajokat jobban érdekli a matematika, mint jelenleg, akkor jelentkeznek ennek megfelelő szakokra is.
A jogász, orvosi, pedagógus pályákat is elárasztották.

teéjesenmindegy 2017.11.03. 10:35:27

@tireless treehugger: Elgondolkodtat? Miről? Tények, aminek semmi de semmi közük egymáshoz.
Mire jutottál a nagy gondolkodásban? Hogy Törökország sokkal jobb tudományos téren, mint Japán?
Milyen tanulságot kell leszűrni? Kötelező gender alapú felvételit? Lányoknak 70 fiúknak 140 pont? Az biztos sokat segít a tudománynak, ha az egyetem fele még a szorzótáblát se ismeri.
Vagy kötelezni kell a lányokat, hogy jobban szeressék a matekot?
Egyébként is Japán tudományos eredményeit célozzuk meg, vagy Portugáliáét?
Oceonográfiával hogy állunk? Arról nincs chart? Bármibe lefogadom, hogy Izlandon több a női halbiológus mint nálunk.

tireless treehugger 2017.11.03. 10:50:45

@teéjesenmindegy:

Nem mondja hogy mit kellene csinálni!!!!!
Azt mondja hogy mi van. Tények, adatok, egy jelentés ami a nemek közti egyenlőséget vizsgálja, a nemek közti szükségtelen megkülönböztetés céljából.
Aztán mindenki gondolkodjon el rajta hogy az ő helyzetében ez mit jelent, valamint felhasználhatja a terveihez. Ha például a dilihaza azt mondja hogy túl sok női matematikus van és ezzel borul a hagyományos feudális hímsoviniszta kriptokatolikus(értsd:zsidó) értékrend, akkor erre hivatkozva csökkentheti a gimnáziumokba matek szakra felvett lányok számát. Ha esetleg máshol is olvassák akkor meg úgy ahogy nekik tetszik.

teéjesenmindegy 2017.11.03. 11:17:48

@tireless treehugger: Szánalmasan buta egy szerencsétlen vagy.
Rugjunk ki lányokat a matekszakról, mert a Japánoknál kevés van? Vagy kötelezzünk matekszakra lányokat, mert a törököknél ez a divat? Melyik a jobb?
Tudod mi a nemek közti egyenlőség, te fasz? Hogy senki nem vizsgálgatja hogy hány fiú, hány lány van a szakon, hanem felveszik azt, aki oda jelentkezett, és eléri a megfelelő pontszámot. Érted? Aki megfelel, az odamegy, nemi, vallási, rassz megkülönböztetés nélkül. Ez az egyenlőség.

tireless treehugger 2017.11.03. 11:52:22

@teéjesenmindegy:

>>Tudod mi a nemek közti egyenlőség, te fasz?

Nem, nem tudom. Szerencsére te sem mutattad meg, csak egy picinyke részéről írtál..

le a nősovinizmussal!!!!, fiúkatt az iskolákba!!! elég volt elnyomásból!!!! szabadság!!!!!!!!!!!

teéjesenmindegy 2017.11.03. 11:56:39

@tireless treehugger: Faszfej, látod, hogy Ausztria, Norvégia meg Ausztrália alattunk van?

tireless treehugger 2017.11.03. 12:04:58

@teéjesenmindegy:

Alattunk?, ...?

Rosszul tartod a grafikont.

Mondjuk ausztrália tényleg down under szóval abban igazad van.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.11.03. 13:47:04

Itthon a nők gyerekvállalását akarja az állam támogatni, máshol a versenyképes diploma megszerzését, amivel egyedülálló nőként is meg tud élni...

Érdemes lenne megnézni azt is, hogy mennyi az adott diplomákhoz kapcsolódó szakmákban teljes és részmunkaidőben elhelyezkedő nők aránya egyes országokban.

na4 2017.11.03. 14:35:30

Totális hülyeség túltolni ezt a nők a tudományban dolgot. Nem valakinek a neme számít, hanem a teljesítménye. Lehet jó egy nő, és szar egy pasi, de fordítva is lehet. Az számítson egyedül, hogy mit tesz le az asztalra.

teéjesenmindegy 2017.11.03. 15:03:40

@tireless treehugger:
Hungary 37%
Australia 37%
Austria 34%
Norway 33%

Nem. Alattad nem Ausztrália van, hanem valami más. feletted meg a bányászbéka segge.
Komolyan vak vagy, vagy csak simán ennyire korlátolt hülye fasz?

teéjesenmindegy 2017.11.03. 15:07:40

@Online Távmunkás: "Itthon a nők gyerekvállalását akarja az állam támogatni, máshol a versenyképes diploma megszerzését, amivel egyedülálló nőként is meg tud élni"
Az jó. Aztán majd szülnek a pasik.

tireless treehugger 2017.11.03. 15:11:39

@teéjesenmindegy:

Mondom hogy eltévedtél mert fordítva tartod azt a kurva grafikont.

Ez így egy nősoviniszta, férfigyűlölő grafikon, komplett átbaszás.

De ha megfordítod akkor helyreáll a rend és teljesen normális grafikon lesz belőle. Mivel mégcsak meg sem próbálod ezért erős a gyanúm hogy csak szivatsz.

teéjesenmindegy 2017.11.03. 15:28:00

@tireless treehugger: Ja értem. Ennyire hülye vagy. Oké.

Éhesló 2017.11.03. 19:58:02

Valóban.
De ennél sokkal súlyosabb a helyzet, hiszen sokkal kevesebb nő van a kőbányászok, útépítők, kőművesek és mozodonyvezetők, no meg a kukások között is.
Sőt.
Sokkal kevesebb a traktoros és a kombájnos nő is.
Tarthatatlan.

Feministák előre!

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.08. 12:45:54

Hát igen, végigbulizzák az egyetemista éveket a büfészakokon, aztán jön a sírás, hogy "wage gap", hisz azt egyszerűbb, mint vonalmenti integrált számolni...
süti beállítások módosítása