Kiderült, ennyire szolidáris nép a magyar

2016. július 03. 11:00 - Napi Csárt

Menedékkérőkkel szembeni szolidaritás Magyarországon 2012 és 2015 között, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr228860098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.07.04. 06:58:42

Világos, mint a nap, a menedékkérők száma ugrásszerűen megnőtt, de valójában nagy részük nem jogosult védelemre. Ugyanis nem háborús övezetből jöttek, csak a bangladesi, indiai, pakisztáni, marokkói, tunéziai, egyiptomi, nigériai csóróság elől költöznének a segélyeket kínáló Európába.

Aki meg háborús helyről jött, az átvágott már 5-6 teljesen biztonságos országon. A nemzetközi jog értelmében nem lehet mazsolázgatni, ott kell menedékjogot kérni, ahol először biztonságban van a migráns.
Nincs semmi baj azzal, hogy segélyekre utazó illegális gazdasági migránsokat elutasít Magyarország.

Attilajukkaja 2016.07.04. 09:15:31

@karandash:
Igazad van, a grafikonbol rossz kovetkeztetesekre lehet jutni. A magyarok sajat foldjukon soha nem voltak szolidarisak vagy befogadoak az idegenekkel szemben. Na jo, a soha az tulzas, de az utobbi jonehany evszazadban biztosan nem. Viszont elvartak, hogy veluk szemben mindenki mas az legyen.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.04. 09:31:47

@Attilajukkaja:

Kérdés, mit értünk befogadás alatt. A bajkeverőket senki sem szereti befogadni.

petivagyok innen 2016.07.04. 09:52:42

Amíg Magyarországon 1 db éhező ember, hajléktalan vagy télen halálrafagyó ember is van. Vagy olyan, aki nem jut megfelelő orvosi ellátáshoz, addig senkit nem kell befogadnunk, akár rászoruil, akár nem.
Majd, ha a jólét olyan magas színvonalú lesz, hogy megengedhetjük magunknak, hogy idegen népeket is befogadjunk, élelmet, szállást és biztonságot adjunk nekik, akkor beszélgethetünk róla.
Egyéb országokról meg kár példaképként beszélni. Kanada is hazazavarta az összes magyar (cigány) bevándorlót.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.04. 10:01:47

@Attilajukkaja:

Pont az én családom jó példa. Be lettek fogadva, mert nem okoztak bajt.

Leylandi 2016.07.04. 10:09:17

@Attilajukkaja: "A magyarok sajat foldjukon soha nem voltak szolidarisak vagy befogadoak az idegenekkel szemben."

Te viszont rettentő toleráns vagy, és nem általánosítasz, a kollektív bűnösséggel megbélyegzés se szokásod, ugye?
Ezek szerint nem vagy magyar.
Akkor megnyugodtam. Addig jó nekünk, amíg valamék más népet hígítod.
Lehetőleg minél messzebb.

Leylandi 2016.07.04. 10:13:43

@petivagyok innen: "Kanada is hazazavarta az összes magyar (cigány) bevándorlót."

Az más. Nekik szabad.
A "befogadó" címke nem tettekért jár, hanem a szövetségeseknek, szervilizmusuk elismeréseképpen.
Ha mi vágtuk volna ki így az összes keletről érkezett romát, mint ők, már a gonosz nácizmus megtestesülése lennénk, személyesen.

hadza 2016.07.04. 10:43:17

Téves kalkuláció

Conchobar 2016.07.04. 11:05:17

@Attilajukkaja: "A magyarok sajat foldjukon soha nem voltak szolidarisak vagy befogadoak az idegenekkel szemben. Na jo, a soha az tulzas, de az utobbi jonehany evszazadban biztosan nem." - Ez egy nagy hülyeség, amit talán a tudatlanság okoz. A 2.világháború alatt (német szövetségesként!) számtalan lengyel családot fogadtunk be, Balatonbogláron még gimnázium is volt a gyerekeik számára. Családot, mert a felnőtt férfiak számára Magyarország csak ideiglenes megálló volt, Ők ugyanis nyugatra mentek, harcolni a hazájukért az angolok oldalán, és ebben a szökésben nem igazán akadályozták őket a magyar hatóságok

Conchobar 2016.07.04. 11:13:41

@petivagyok innen: "Majd, ha a jólét olyan magas színvonalú lesz, hogy megengedhetjük magunknak, hogy idegen népeket is befogadjunk, élelmet, szállást és biztonságot adjunk nekik, akkor beszélgethetünk róla." - A magyarok nemcsak menekülteket fogadtak be (pl. legutoljára görögöket nagy számban, Beloiannisz község lakóit), hanem migránsokat is. De a migránsok befogadása feltételhez kötődött, mégpedig ahhoz a feltételhez, hogy a jelenlétük a magyarságnak hozzon hasznot. Így nyertek befogadást a nyugatról érkező földműves telepesek (olaszok, szászok, vallonok), továbbá a nyugatról és keletről (kabarok, besenyők, jászok, kunok) érkező harcosok

chrisred 2016.07.04. 11:13:58

Az emberek többsége soha nem találkozik menekültekkel, az ilyen kutatások mindig az aktuális központi agymosás eredményét tükrözik.

Conchobar 2016.07.04. 11:14:42

@Conchobar: jav: a migránsok befogadása feltételhez kötődött, mégpedig ahhoz a feltételhez, hogy a jelenlétük a magyarságnak is hozzon hasznot

Medgar 2016.07.04. 11:43:37

Fel kell tenni a kérdést:
Kirekesztő rasszista akarsz lenni vagy hithű muzulmán?

Conchobar 2016.07.04. 11:55:13

@chrisred: "Az emberek többsége soha nem találkozik menekültekkel" - Azokkal talán nem, de migránsokkal igen. Nem a régebbi, Indiából idemigráltakról, van szó, hanem a távolabbi keletről nem régiben idemigráltakról. Az Alföldön már szinte minden faluban él egy kínai család (és van egy 'távol-keleti áruház'). A hazánkban élő távolkeletiek (kínaiak, japánok, koreaiak, de még a vietnámiak ) nem a magyar állammal tartatják el magukat, velük szemben nincsenek averziók a lakosságban, sőt még a közbeszédben sincsenek jelen. Ez bizony a befogadás egyértelmű jele

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.04. 12:07:14

Ha 10 millióan jönnek majd, akkor még szarabb lesz a ráta.

A másik eset, hogy sikeres lesz az integráció, és mind muszlimok leszünk, vagy megölnek minket.

Voznyák Pista2 2016.07.04. 12:21:56

@Attilajukkaja:

"A magyarok sajat foldjukon soha nem voltak szolidarisak vagy befogadoak az idegenekkel szemben."

Akkor nézd meg a nemzetiségi összetételét az országnak. Én másképpen gondolom, pont ellenkezőleg, Magyarország egy kifejezetten befogadó ország volt, asszimilációs nyomás nélkül. Ezért lehet az, hogy a nagyobb városokban évszázadokon át németül beszéltek, vagy hogy Erdély déli felén uralkodó nyelvvé vált a balkáni latin (Vlach, vagy Oláh) nyelv.
Európában a legnagyobb arányú a zsidó lakosság pl.
Szerinted ez azért van, mert soha nem voltunk befogadók ?

Én megfordítanám, azért nem vagyunk most befogadók, mert tanultunk az évezredes hibákból, a túlzott toleranciából.

chrisred 2016.07.04. 12:59:50

@Conchobar: Hát ez az, hogy nagy különbség van, ha valaki előre megtervezetten vált országot, hogy boldogulni tudjon, vagy kénytelen elmenekülni, nehogy kinyírják.

Leylandi 2016.07.04. 13:05:59

@Voznyák Pista2: a magyar annyira befogadó volt, hogy Erdélyben emiatt túlsúlyba kerültek a románok. Nincs mégegy nép a földrészen, amelyik az országa területének kétharmadát elvesztette volna amiatt, hogy a befogadott népcsoportok ott túlsúlyba kerültek.
De nagyon remélem, hogy még lesz, és a trianoni szerződést diktáló népek is járnak valami hasonlóképpen.
Kései vigasz lenne, az igaz. De tagadhatatlan, hogy eltöltene némi kárörömmel...

chrisred 2016.07.04. 13:06:36

@Voznyák Pista2: A lakosságnak semmi szerepe vagy köze nem volt ahhoz, hogy az uralkodók vagy az arisztokrácia a saját gazdasági érdekeitől vezetve be-be telepítgetett közösségeket vagy népcsoportokat a birtokaira. Ebből következően a tolerancia sem játszott, a magyar nemesség szempontjából a jobbágyoknak nem volt sem nemzetisége, sem saját nyelve, csak kötelessége vele szemben

micsoda? 2016.07.04. 13:26:50

@petivagyok innen: " Kanada is hazazavarta az összes magyar (cigány) bevándorlót." Bizony ez igaz, és sajnos erre senki más nem utal/utalt.
Amig ez a kormány lesz, csak stadionok és államtitkárok számának növekedésével számíthatunk:)

Attilajukkaja 2016.07.04. 13:37:00

@petivagyok innen:
"Majd, ha a jólét olyan magas színvonalú lesz, hogy megengedhetjük magunknak, hogy idegen népeket is befogadjunk, élelmet, szállást és biztonságot adjunk nekik, akkor beszélgethetünk róla."
Mar van olyan jolet, hogy nyugodtan befogadhatunk menekulteket. Persze nem korlatlan mennyisegben.

@Leylandi:
"Addig jó nekünk, amíg valamék más népet hígítod."
Miert? Te talan jobb magyarnak tartod magad, mint amilyen en vagyok? Mtol?

@Voznyák Pista2:
"Akkor nézd meg a nemzetiségi összetételét az országnak."
Azok a zsidok, ciganyok, svabok, totok, akiket az utobbi idokben fogadtunk be, tudnanak meselni a magyarok kedvessegerol es josagarol. Persze nem lehet altalanositani, mert mindig vannak rendes, gondolkodo emberek, de rengetegen voltak es vannak, akik szivesen megkeseritettek az eletuket. Igaz, ez a kozhangulaton is mulik, mert voltak idoszakok, amikor a hatalmon levok kifejezetten gerjesztettek az idegengyuloletet. Felek, most is egy ilyen periodusba leptunk.

igazi hős 2016.07.04. 14:12:52

@Conchobar: "De a migránsok befogadása feltételhez kötődött, mégpedig ahhoz a feltételhez, hogy a jelenlétük a magyarságnak hozzon hasznot. " Ezért hagytuk a Conducator alatt magyarok százezreit éhezni... Nekem úgy rémlik, hogy a Szlovákiában "hazatelepítetteket" sem fogadtuk olyan nagy örömmel...
Egyébként összekevered a munkakeresést a migrációval. Régen az iparos tudás nem interneten terjedt, hanem a szakemberek hozták magukkal (lásd pl. a kőműves szerszámok nevét). Nehéz lenne ezeket az embereket összehasonlítani a háború elől menekülő migránsokkal. Az utóbbiak befogadásához egy elvileg keresztény országban egy feltétel kell, az nem gazdasági, hanem erkölcsi.

Attilajukkaja 2016.07.04. 14:21:07

@Voznyák Pista2:
"Magyarország egy kifejezetten befogadó ország volt, asszimilációs nyomás nélkül. "
Szerintem azert volt politikai nyomas a kitelepitesek/betelepitesek alatt. Valaki a gorog emmigransokat emlegette, akiket befogadtunk. A Kadar rendszer alatt is volt nyomas, hogy fogadjuk be oket.

"Ezért lehet az, hogy a nagyobb városokban évszázadokon át németül beszéltek"
Ha jol tudom, hazank hivatalos nyelve sokaig a latin volt, utana pedig a nemet. Gondolom, a Habsburgok miatt.

" vagy hogy Erdély déli felén uralkodó nyelvvé vált a balkáni latin (Vlach, vagy Oláh) nyelv."
Az nem tudom, miert volt igy. Vagyis, hogy azok hogyan is miert telepultek be Erdelybe. Azt tudom, hogy a szaszok nem onszantukbol tettek.

"Európában a legnagyobb arányú a zsidó lakosság pl."
Ez reszben annak koszonheto, hogy nalunk kevesebb zsidot irtottak ki a vilaghaboruk alatt es kozott, mint pl. Ukrajnaban, Oroszorszagban vagy Lengyelorszagban. Ez tobbek kozott Horthynak is koszonheto.

Attilajukkaja 2016.07.04. 14:26:40

@Leylandi:
"Nincs mégegy nép a földrészen, amelyik az országa területének kétharmadát elvesztette volna amiatt, hogy a befogadott népcsoportok ott túlsúlyba kerültek."
Nem vagyok valami spiller Trianon ugyeben, de en nem ugy tudom, hogy Nagy-Magyarorszag egesz teruleten tulsulyban lettek volna a magyarok. Egyes reszein igen, de nagyon nagy teruleten nem. Es Erdely nagy teruletein sem azert kerultek tulsulyba a romanok, mert a magyarok befogadtak oket, hanem mert eleve ott eltek, illetve sokkal kesobb betelepitettek oket, a magyarok jovahagyasa nelkul.
Javits ki, ha rosszul tudom.

konrada 2016.07.04. 14:35:46

@igazi hős:
Igen, erkölcsi. Amit alaposan meghatároz az, hány határon át kell menekülni ahhoz, hogy erkölcsi felelősségnek érezze a befogadó a befogadandót...

konrada 2016.07.04. 14:40:40

@Attilajukkaja:
Rosszul tudod.
Mert bár a dák-kontinuitás elmélet mást mond, a románok úgy kerültek többségbe, hogy a törökök idején kiírtott magyar lakosság helyébe befogadták az előlük menekülő oláhokat...
(S ugyanez igaz a Vajdaságra, Bánságra is a szerbekkel...)

chrisred 2016.07.04. 15:07:32

@Attilajukkaja: Magyarországon csak pár évig volt hivatalos nyelv a német, II. József alatt, amikor a Magyar Királyság lényegében nem is létezett - legalábbis uralkodója nem volt. A városokban, például Pesten azért nem beszéltek magyarul, mert magyar anyanyelvűek szinte nem is éltek ott.

Attilajukkaja 2016.07.04. 15:13:13

@konrada:
Koszonom a kiegeszitest. Azert erdekelne egy-ket akkori magyar velemenye arrol, hogy mennyire fogadtak be a menekulo olahokat, vagy mennyire voltak rakenyszerulve a plussz munkaerore.
Ha jol tudom, a tatardulas utan is igy kerultek ide a kunok meg a jaszok.
De Ceaucescu alatt is voltak kenyszerbetelepitesek, nem igaz?

Attilajukkaja 2016.07.04. 15:24:38

@chrisred:
Most azt olvasom, hogy a magyar nyelv 1844-ben valt nalunk hivatalossa. Addig sokaig a latin volt, aztan a nemet, de a hivatalos dolgok igy is sokaig nemetul bonyolodtak. Eleg sokaig.

"Pesten azért nem beszéltek magyarul, mert magyar anyanyelvűek szinte nem is éltek ott."
Aha. Ezt elhiszem. Es ez biztosan azert tortent, mert a magyarok olyan szivesen atadtak a varost a kulhoniaknak? Es nem is lazadoztak ellenuk? Ezt azert kerdezem, mert az egesz dolog arrol szol, mennyire szolidarisak, mennyire befogadoak a magyarok az idegenekkel szemben.

konrada 2016.07.04. 15:34:30

@Attilajukkaja:
...befogadták úgy, hogy megőrízhették a nyelvüket, kultúrájukat. Magyarországon jóval később jött az az újkori nacionalizmus, ami az angol, vagy a francia területeken a nyelvhasználat teljes betiltásábval, és így gyakorlatilag a nemzetiségek beolvasztásával járt....

Attilajukkaja 2016.07.04. 16:03:47

@konrada:
Ertem. Szoval annak idejen a magyarok meg TENYLEG befogadoak voltak. Bar mindig felmerul a kerdes, hogy ez mennyire volt onkentes. ;o)
A befogadott nepek asszimilacioja is ugyanennyi kerdest vet fel, amit utolag olyan pozitivan ertekelunk. Akar a sajat keresztenysegunket. Pedig az uj hitre valo atteres sem volt zokkenomentes, hogy finoman fogalmazzak.
En azt tapasztalom, hogy mostansag egyaltalan nem vagyunk befogadoak. Es a szuleim, nagyszuleim generacioja sem volt az. Tisztelet a sok egyeni kivetelnek! Bennem az a kep alakult ki, hogy mi legszivesebben bezarkoznank itt Europa sziveben, de nem tehetjuk, mert "atjaro" haz vagyunk evszazadok ota. Csak ezt nem vagyunk hajlandoak elfogadni.
Bevallom, nagyon rossz velemennyel vagyok azokrol, akik hajlandoak elmenni egy olyan nepbutito szavazasra, mint amit most nyom a kormanypropaganda. Mert nem hajlandoak felfogni, hogy mar a kerdesek is hazugok. De nem akarok ebbe melyebben belemenni, mert nem latom ertelmet.

Ad Dio 2016.07.04. 16:15:04

Ezek a népek nem menekültek, hanem bevándorlók, akik ráadásul nem akarnak/tudnak dolgozni.
Ezekkel szemben értelmezhetetlen fogalom a "szolidaritás".
Amikor délen háború volt, egészen más volt a hozzáállás. Emlékszem, ugyanis egy erősen érintett területén élek az országnak.

Attilajukkaja 2016.07.04. 16:32:48

@Ad Dio:
"Ezek a népek nem menekültek, hanem bevándorlók, akik ráadásul nem akarnak/tudnak dolgozni."
Latom, rendesen beszoptad a kormanypropagandat!!!

Attilajukkaja 2016.07.04. 17:01:33

Tisztelt Napi Csárt blogger!

Az a gondom, hogy nem tudom ertelmezni az elso grafikont, mert nem ertem, mi mit jelent. Nem ertem, hogyan olvassam le a menedekkerok adatait (fekete kor, feher kozeppel), illetve a menedekkerok, menekultek, oltalmazottak, befogadottak szamat (ures kor). Ez a grafikon szamomra olvashatatlan.
Azt sem artott volna tisztazni, hogy a grafikonon felsorolt fogalmak mit is jelentenek. Mert sokan nem tudjuk!
Vagy ez csak nekem problema?

Leylandi 2016.07.04. 18:34:47

@Attilajukkaja: "Es Erdely nagy teruletein sem azert kerultek tulsulyba a romanok, mert a magyarok befogadtak oket, hanem mert eleve ott eltek"

Na igen, ők ezt mondják... Sőt, a dákoromán elmélet alátámasztásául olyan "ezeréves" csontokat ástak elő bizonyítékul, amik tulajdonosának, mint később kiderült, 20 évvel azelőtt a kolozsvári főutcán még előre köszöntek:-o Valójában, mint latin-szláv kevert nyelvük is mutatja, Dél-Szerbia-Albánia térségéből hozták be őket Erdélybe. Latin(római) nyelvű illírek(albánok).
Egy mentséged van: ha a történelemtanárod vízbeölte magát miattad, még a tatárjárás tanításakor:-(
1348–49-ben hatalmas pestisjárvány sepert végig az országon, amely helyenként a lakosság felét is kipusztította. Erdélybe ez után indult meg a románok első nagy betelepedési hulláma.
Kötelező olvasmány: Erdély története három kötetben
mek.oszk.hu/02100/02109/html/
Első kötet, Erdély a középkori magyar királyságban.
No végül, neked, mint tősgyökeres románnak, itt egy vicc:
Trianonban tárgyalnak az országok további sorsáról a világháború után. A tárgyalás közepén jelentkezik a magyar küldött, hogy szólni kíván.
- Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
A többiek nem igazán értik, kérdi az elnök, szeretné-e a magyar ha a hozzászólását jegyzőkönyvbe vennék-e.
- Á nem, nem kell. Csak úgy mondtam...
A tárgyalás folytatódik, megint szólni kíván a magyar:
- Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
Megint kérdik, jegyzőkönyvbe akarja-e vetetni? Mondja:
- Nem kell, csak úgy mondtam...
A tárgyalás folytatódik, a magyar megint szólásra kér engedélyt:
- Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
A román küldöttnek már vörös a feje! Üvöltve kifakad:
- De hiszen akkor mi még itt sem voltunk!
Mire a magyar:
- Na, ezt vegyék jegyzőkönyvbe...

chrisred 2016.07.04. 19:03:41

@Attilajukkaja: 1844-ben lett a magyar kizárólagos hivatalos nyelv. 1836-ig egyáltalán nem volt Magyarországon hivatalos nyelv (kivéve az említett időszakot II. József idején), a hivatali nyelv, vagyis a hivatalok által írásban használt nyelv sokáig a latin volt, majd a német lett.

Nem lázadoztak, mert eleve nem voltak ott, legalábbis csak olyan kis mértékben, hogy nekik kellett alkalmazkodni a város szokásaihoz. Pesten a honfoglalás idején a velünk érkező bolgárok meg az itt élő szlávok laktak, majd IV. Béla által a mongol megszállás után behívott hospesek révén folyamatosan elnémetesedett. Jókai így írt róla az Egy magyar nábobban:

"– Ön ismét csalódik, mi tiszteljük ezeket a nagy kenyértermő városokat, de lakni Pesten fogunk.

– Ah, azt el is feledtem, hogy Magyarországon van. Úgy hiszem, ott maguk nagysádtok is el fogják feledni, hogy Magyarországon vannak. Hisz az nem magyar város, hanem egy nagy német-zsidó kolónia, ahol csak a kőrösi, kecskeméti udvarban lehet hetivásárok alatt magyar szót hallani."

BiG74 Bodri 2016.07.04. 19:41:14

Mi az, hogy annak idején a magyarok befogadóak voltak?
Ez értelmezhetetlen mind a Magyar Királyság, mind a Monarchia idején.
A "demokratikus" nemzetállami létünk pedig röhejesen kevés.
A kérdés az, hogy befogadóak vagyunk-e most, itt, mi?
Szerintem azok, maximálisan. De nem tömegméretekben bárkit, illetve pont annyira vagyunk hülyíthetők kirekesztő dumákkal (zsidó,cigány,arab,tót, román), mint bármely más nép.
A szarkeverő mindig a megélhetési politikus, aki azon alapelvet alkalmazza a legszívesebben, hogy az emberek könnyebben csoportosulnak valami ellen, mint valami mellett. Orkbánéknak úgy jött a migráncs kérdés, mint zsidóknak a manna.

Ad Dio 2016.07.04. 20:31:03

@Attilajukkaja:

"Latom, rendesen beszoptad a kormanypropagandat!!!"

Nem szokásom.

Ebben a kérdésben egyetértek a kormánnyal.

Bájdövéj: ha velem beszélsz, egy felkiáltójel bőven elég. Még nem hallok nagyot ;-).

Ad Dio 2016.07.04. 20:32:41

@Leylandi:

"Egy mentséged van: ha a történelemtanárod vízbeölte magát miattad, még a tatárjárás tanításakor:-("

Ezen percek óta röhögök.

:-))))))))

Attilajukkaja 2016.07.04. 21:05:34

@chrisred:
Koszonom a Jokai idezetet. Eleg meggyozo. De miert alakult igy? Na jo, ezt nyilvan nem toled kell megkerdeznem. :o)

@Leylandi:
Neked is koszonom, hogy a szemelyeskedesen kivul informaciokkal is ellattal.
"Egy mentséged van: ha a történelemtanárod vízbeölte magát miattad, még a tatárjárás tanításakor"
Nekem senki nem tanitotta a tatarjarast, mert nem jartam magyar iskolaba. Nem tudom, milyen hulyesegeket irtam a tatarjarassal kapcsolatban, de ha igy volt, akkor sem feltetlenul a tanarom halalat kellene kivannod!

@Ad Dio:
Pontosan miben is ertesz egyet a kormannyal? (EGY kerdojellel.) Azzal, hogy a menekultek nem tudnak es nem is akarnak dolgozni, vagy valami massal?

Ad Dio 2016.07.04. 21:11:30

@Attilajukkaja:

Leírtam a véleményemet. Amelyik része egyezik a kormányéval, azzal értek egyet. Hasonlítsd össze, mert én nem vagyok naprakész a kormány dolgaiban. TV-t nem nézek, az információkat jobbára külföldi vagy ellenzéki csatornákból merítem.

Az egy kérdőjel nagyon úrias gesztus volt :-). Respekt.

Attilajukkaja 2016.07.04. 21:17:55

@Ad Dio:
Ezt a valaszt nehezen tudom ertelmezni. Ha nem koveted a kormany velemenyet, akkor hogyan tudsz ilyen egyertelmuen egyeterteni vele?
Amugy orulok, hogy ennyi vidam percet szereztem neked: "Ezen percek óta röhögök."
Most nem volt egy felkialto jel sem. Akkor most jo vagyok nalad???????????????????????????

Ad Dio 2016.07.04. 21:32:17

@Attilajukkaja:

"Ezt a valaszt nehezen tudom ertelmezni. Ha nem koveted a kormany velemenyet, akkor hogyan tudsz ilyen egyertelmuen egyeterteni vele?"

Nem olyan bonyolult: TE állítottad, hogy - idézem - "rendesen beszoptam a kormánypropagandát". Ebből arra következtettem, hogy részben vagy egészében azonos állásponton vagyok a kormánnyal, bár magam nem ismerem a kormány pillanatnyi álláspontját. Érti ugye??????? :-)

A VÉLEMÉNYEMET írtam le. Nem érdekel hogy egyezik avagy sem a kormányéval. Nem szoptam be semmit. A tapasztalataimra és a világból érkező hírekre alapozott véleményem van a témában. Pont.

Ha marad benned kérdés, bátran...

"Amugy orulok, hogy ennyi vidam percet szereztem neked: "Ezen percek óta röhögök.""

A vidám perceimet Leylandi szerezte, bár némi részed valóban volt benne :-).

chrisred 2016.07.06. 05:34:05

@Attilajukkaja: De azért megpróbálok válaszolni. :) Ez a középkori Európában természetes jelenség volt, az adott tájegységre, kultúrára jellemző életmódot az ott élő népek vitték magukkal, és máshol letelepedve folytatták. Így szinte egész Európában ugyanaz az etnikum foglalkozott pénzváltással, szőlőműveléssel, lótenyésztéssel stb. Szóval igazi multikulturális jelenség volt. Ami viszont csak Magyarországra (Kelet-Európára) jellemző, hogy ezt az adott társadalmi és technológiai szinthez kapcsolódó állapotot az elit évszázadokra mesterségesen befagyasztotta (lásd Werbőczy), lényegében kényszerzubbonyt húzott az ország lakosságára. Ezért a társadalmi mobilitásnak az a kezdődő folyamata, ami Nyugat-Európában a XVII-XVIII. században jellemző volt és az általános polgári létforma kialakulásához vezetett, nálunk kimaradt. A jobbágy (vagyis a magyar, tót, román) az jobbágynak született, és úgy is halt meg, ott, ahol a szülei és a nagyszülei is születtek és meghaltak.

Attilajukkaja 2016.07.06. 09:02:36

@chrisred:
Koszonom a valaszt, nagyon tanulsagos volt.
Amugy en nem is az akkori idokrol mondtam, hogy a magyarok nem voltak befogadoak, hanem az elmult par evszazadrol, de leginkabb evtizedekrol. Ezen lehet gunyolodni (nem te!), de en sajnos igy latom. Es a kormany most ugyesen visszael ezzel.

Attilajukkaja 2016.07.06. 11:05:55

@Ad Dio:
Rendben, elfogadom, hogy egyszeruen csak egybeesik a te sajat velemenyed a kormany hazug, bugyuta es rosszindulatu propagandajaval.

"Ezek a népek nem menekültek, hanem bevándorlók, akik ráadásul nem akarnak/tudnak dolgozni.
Ezekkel szemben értelmezhetetlen fogalom a "szolidaritás". "

Sokan kozuluk igazi menekultek, masok valoban bevandorlok. Akarnak es tudnak is dolgozni, ha megfelelo munkat kapnak. A legtobbje iskolazott, sot, nem keves kozuluk felsofoku vegzettseggel rendelkezik. Igaz, az ottani oktatasi rendszer nagyon mas, mint a mienk, ezert atkepzesre lenne szukseg. Itthon viszont munkaerohianyban szenvedunk. Lenne ertelme az atkepzesuknek. Es a nyelvet is meg kellene nekik tanitani. (Akik beszelnek angolul, nem sok hasznat veszik, mert az itteniek kozul kevesen ertik az angolt! Sajnos.)

Amugy a szolidaritas nem azon mulik, hogy valaki menekult vagy raszorulo bevandorlo statuszaban erkezik ide. Mert nem csak a migransokkal kellene szolidarisak lennunk, hanem a tobbi europai orszaggal is, akik kicsit embersegesebben allnak hozza ehhez a kerdeshez.

A sok felkialto vagy kerdojel pedig nem azt jelenti, hogy te suket lennel, hanem azt, amit te nagy betukkel oldottal meg. Vagyis kihagsulyozod a mondandod tartalmat.
süti beállítások módosítása