Hoppá! Rég nézett ki ennyire jól a magyar munkanélküliség

2017. április 30. 18:08 - Napi Csárt

Mutatjuk, hol van az eb elhantolva

Az Eurostat nemrég nyilvánosságra hozta a 2016-os munkanélküliségi adatok régiókra lebontott részleteit, amit Jakub Marian térképen is feldolgozott. Az európai statisztikai hivatal meghatározása szerint munkanélkülinek számítanak, akik az alábbi három feltételt teljesítik:

  • A vizsgált héten nincs munkájuk,
  • Két héten belül munkába tudnak állni,
  • Az elmúlt négy hét során aktívan kerestek munkát.

Ezek alapján tehát a közmunkások nem számítanak bele az Eurostat által vizsgált munkanélküliségbe. Nem is csoda, hogy a térképen jól láthatóan a legalacsonyabb munkanélküliséget adó régiók között szerepel Magyarország szinte egésze, egyedül Észak-Alföld csúszik át a valamivel magasabb munkanélküliségi kategóriába a mutató. 

A munkanélküliséggel legkevésbé sújtott régiók 

  • Alsó-Bajorország (2%),
  • Prága (2,2%) és
  • Felső-Bajorország (2,4%) voltak.

A legsúlyosabb munkanélküliség

  • Nyugat-Makedónia (31,3%),
  • Melilla (30,8%, Spanyolország) és
  • Nyugat Görögország (29,8%) szenvedi el.

nuts2-unemployment-2016.jpg

2 komment

Egyetlen csárt, amivel 30 koktélt készíthetsz

2017. április 28. 16:00 - Napi Csárt

A mai csárttal már a péntek estére hangolódunk! Ha időnként te is vendégül látod a barátaidat, a következő ilyen alkalmon próbálj ki néhány rövid koktélt. Természetesen ne mind a 30-at, de több vodka alapút is találsz az infografikán, amelyekhez csak néhány gyümölcslevet kell vásárolnod. Persze találsz rajta olyan italt is, például a B-52-t, amit inkább csak akkor próbálj ki, ha már haladó vagy koktélkészítés terén.

Ne hagyd, hogy magával ragadjanak az ízek! Mivel ezek a koktélok nagyon finomak, az ember hajlamos többet fogyasztani belőlük, mint általában egy-egy rövidből. Tartsd észben, hogy mennyi alkoholt bír el a szervezeted!

koktelok.jpg

Szólj hozzá!

Hiába az adócsökkentés: még mindig rekord-közeli a magyar adóteher

2017. április 27. 11:29 - Napi Csárt

Ugyan korábban már megjelent a blogon az OECD adóék felmérése, azonban most a legfrissebb, 2016-os adatokat tesszük közzé. Ugyan elviekben csökkentek az adóterhek, ennek ellenére a 2014-es, negyedik legmagasabb adóékből nemhogy javítottunk volna, hanem egyenesen romlott a hazai helyzet a nemzetközi összehasonlítás alapján. A tavalyi adatok alapján ugyanis már a harmadik legnagyobb adóéket kapják a nyakukba a munkáltatók az OECD országok között. 

adoek.jpg

 

1 komment

Ennél jobb érv nincs a macskatartás mellett

2017. április 25. 16:25 - Napi Csárt

Már régóta tudjuk, hogy a szőrös hobbiállatoknak sok jótékony hatása van a gazdákra, és sok örömet okoznak. A mai csárton kimondottam a macskák jótékony hatását láthatod. A macskák ugyanis nem csak érzelmileg támogatják gazdájukat, hanem ténylegesen hozzájárulnak a fizikai jólétükhöz is. A macska dorombolása 20-140 hertz közötti tartományba esik, ami terápiás hatással van a körülöttük lévőkre: csökkenti a stresszt, a szívroham esélyét és még a csontokat is erősíti.

Mindezt az Animal Planet honlapján olvasható tudományos kutatások támasztják alá. Ahogy azt is, hogy azok, akik házi kedvenceket tartanak, hosszabb ideig élnek.

thehealingpowerofcatpurrs_51367583d074d-640x1653.jpg

28 komment
süti beállítások módosítása