Gondoltátok volna, hogy ekkora károkat okoztak idén a katasztrófák?

2017. december 29. 14:30 - Napi Csárt

Kimondani is nehéz ezt az összeget

Természeti és emberi kéz okozta katasztrófák, csak az idén 306 milliárd dolláros kárt termeltek világszerte (Swiss Re.) A grafikonon jól látszik, hogy ez 2011 óta a legmagasabb szám, az elmúlt 10 év távlatában. Ami azonban még szembetűnőbb, hogy a 2016-os adatokhoz képest 63 százalékos a növekedés, sőt az elmúlt tíz év átlagnál is jóval magasabb ez a szám. A költségek elrugaszkodása ugyanakkor nem jelentett több halálesetet az előző évhez képest. 

Amik idén egyébként jócskán megnyomták a költségeket, azok legfőképp az amerikai kontinenst sújtó hurrikánok voltak - Harvey, Irma és Maria (93 milliárd dolláros biztosított kár). Ezen felül a kaliforniai erdőtüzek és két, erőteljes földrengés (Tehuantepec és Puebla) is milliárdos károkat okozott.

A 2011-es csúcskárokhoz képest ugyanakkor még így is jócskán elmarad az idei év. Abban az évben csapott le például a tóhokui földrengés és cunami, ami többek között a fukushimai katasztrófát is előidézte.

chartoftheday_12379_disasters_caused_306_billion_in_losses_in_2017_n.jpg

Szólj hozzá!

Hahó magyarok, elég lenne csak Röszkénél átnézni a másik oldalra

2017. december 28. 18:30 - Napi Csárt

Találtunk egy ábrát, ami azt mutatja meg, hogy különböző EU-s országok társadalmainak mekkora része járt már legalább egyszer az EU-n kívül. Az adatok Magyarországra nézve egészen megdöbbentőek, csak minden ötödik magyar (19%) mondhatja ezt el magáról. Ezzel az elképzelt dobogó harmadik fokán vagyunk az EU-ban, persze csak ha alulról nézzük.

Az EU-ban egyébként a svédek, a dánok és az osztrákok jártak arányaiban a legtöbben az unió határain kívül. Részletek a lenti ábrán, az adatok 2014-esek.

utazaseunkivul.jpg

forrás: Statista

3 komment

Na, honnan voltak az ISIS fegyverei? Igen, többek között Magyarországról

2017. december 27. 12:40 - Napi Csárt

Az ISIS jelentős fegyverarzenált szerezett 2014-ben az összeomló iraki hadseregtől. Ezek között sok amerikai fegyver is volt, amiket (M4, M16 gépkarebély) szép számmal fel is használták a propagandavideóikban vagy öngyilkos akcióikhoz (Humvee-k). Az igazság azonban az, hogy ezek az amerikai fegyverek csupán elenyésző részét (1,8%) képezték a hadi arzenálnak.

Az infogrammon jól látszik, hogy az ISIS fegyvereinek túlnyomó részét Kínában és Kelet-Európában gyártották. A listát magasan az ázsiai ország vezeti a maga 43,5 százalékával. De Románia és Oroszország mögött negyedik helyen ott figyel Magyarország is az egyáltalán nem csekély 7,2 százalékával. 

A magyarázat minderre az, hogy hiába a nagy mennyiségűnek tűnő nyugati fegyverek, az ISIS által alkalmazott fegyverek és lőszerek mintegy 90 százaléka a Varsói Szerződés hagyatékából származó kaliberek voltak. Derült ki egy átfogó, Szíriában és Irakban, az ISIS-től visszaszerzett, 40 000 tétel eredetét megvizsgáló kutatásból (Conflict Armament Research 2014 - 2017).  

chartoftheday_12330_where_isis_gets_its_weapons_n.jpg

34 komment

Ezek az országok brutális mennyiségű könyvet zúdítanak a világra

2017. december 22. 15:28 - Napi Csárt

Karácsonyra nagyon sokan ajándékoznak könyvet, sokan csak ilyenkor döbbennek rá, mekkora is a hazai könyvpiac kínálata. Aki nyomon követi a könyvek világát, az havi rendszerességgel hallja, milyen új kötetek jelennek meg. Vannak azonban olyan országok is, ahol egyszerűen lehetetlen nyomon követni az összes kiadást. Ilyen például Kína, ahol egyetlen év alatt 470 ezer könyv jelenik meg. A sorban a második az USA 339 ezer új címmel, és harmadik az Egyesült Királyság 173 ezer kötettel. Ha azonban azt nézzük, hogy hány új könyv jut egy millió lakosra, akkor az Egyesült Királyság jár az élen: 2710 kötet jut egymillió lakosra, az USA-ban 1043, míg Kínában csak 335.

Infographic: Which Countries Produce The Most Books?  | Statista You will find more statistics at Statista

 

1 komment

Mégiscsak jól érzzük magunkat az EU-ban? Sőt, ki se tesszük innen a lábunk

2017. december 21. 17:46 - Napi Csárt

Néhány, azaz nagyon is sok európai még sohasem volt az Európai Unió területén kívül. A lenti csárt azt mutatja, hogy mekkora azon európaiak aránya, akik legalább egyszer jártak már az EU-n kívül.

Nem mellbevágó meglepetés talán, hogy a magyarok egyértelműen a lista végén szerepelnek a maguk 19 százalékával, az azonban már érdekesebb, hogy az egykoron világjáró Portugálok még nálunk is rosszabbul szerepeltek 2018-ban. Mondjuk Portugáliában mindig kellemes az idő és az óceán is igen közel van, szóval valamelyest érthető ez a mentalitás.

A listát egyébként olyan gazdag európai országok vezetik mint Svédország, Dánia vagy Ausztria, akiknél legalább minden hetedik állampolgár járt már EU-s határokon kívül. Na persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy sem Norvégia sem pedig Svájc nem tagja az Uniónak, úgy hogy így nem nehéz menőn teljesíteni.

chartoftheday_12329_some_europeans_have_never_been_outside_the_eu_n.jpg

11 komment
süti beállítások módosítása