Rengeteg a házasságon kívüli gyerek Magyarországon

2016. május 22. 15:51 - Napi Csárt

Az OECD adatai alapján Magyarországon a házasság nélkül együtt élő szülők gyermekeinek aránya 16,3 százalék, míg tíz évvel korábban csupán tízből egy gyerek élt ilyen családban. Ezzel egyébként közel állunk az OECD átlagához, ami 14,4 százalék.

Érdekes, hogy Görögországban szinte minden gyermek házasságon belüli házaspár gyermeke, míg a legtöbb, házasságon kívüli szülőkkel élő gyermek Észtországban van - utóbbiban az összes gyermek közel harmada él ilyen családban. vadhazassag.jpg

30 komment

Ez jut eszükbe legtöbbször a kínaiaknak Magyarországról

2016. május 21. 11:34 - Napi Csárt

Hagyj fel a romantikus képzelgéssel, hogy a Kínában élők a szuper magyar ételekről, meg a gyönyörű látnivalóinkról szeretnének többet tudni. Ennél sokkal racionálisabb dolgok érdeklik őket.

Megvizsgálták a Kínában leggyakrabban használt keresőoldal adatait, és ez alapján készítettek egy térképet Európáról.

terkep_mit_gondolnak.jpg

Svájcról a semlegesség, Bulgáriáról a tej, Ukrajnáról a gyönyörű nők jutnak eszükbe a kínaiaknak, Magyarországról pedig leggyakrabban a tartózkodási engedélyre vonatkozó infókra keresnek rá. Szóltam, hogy ne legyenek illúzióid!

11 komment

Nem is olyan kiegyenlített a nemek aránya: sokkal több a nő Budapesten

2016. május 20. 11:40 - Napi Csárt

Vidéken viszont a férfiak vannak túlsúlyban

Európa népességében nagyjából egyenlő a nők és a férfiak aránya, területileg viszont lehetnek eltérések. Magyarország túlnyomó részén valamivel nagyobb a férfiak száma, kivéve a Közép-Magyarországi régiót és Csongrád megyét, ahol a nők vannak többségben. Egész Kelet-Európára jellemző egyébként, hogy a nagyvárosokban a nők vannak többségben, vidéken pedig a férfiak, és itt a térkép nagyobb része kék (a férfiaik többségét jelöli).

Nyugat felé haladva viszont egyre inkább a nők többsége az uralkodó, ebből a szempontból Franciaországban és Svájcban található a legnagyobb különbség, de az egykori Nyugat-Németország területén is ez figyelhető meg. Érdekes, hogy az egykori NDK-ban viszont durva túlsúlyban vannak a férfiak. A térkép megmutatja, hogy ebből a szempontból az Ibériai félsziget országai inkább Kelet-Közép Európához állnak közel. nok-ferfiak.jpg

17 komment

Jobban utálják a magyarok az uniót, mint válság előtt

2016. május 18. 13:50 - Napi Csárt

Hazánk a legtöbb országnál jóval jelentősebb gazdasági haszonhoz jutott az EU-tagságnak köszönhetően, ezt viszont egyáltalán nem tükrözi az emberek unióról alkotott véleménye. Itthon a legnagyobb a szakadék aközött, hogy mennyit profitált a tagságból, és hogy ítélik meg az emberek az EU-t – derül ki a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) kutatásából. A csatlakozás óta Magyarország 25,4 milliárd euró uniós támogatást kapott.

grafikon_ecfr_kutatashoz.jpg

A grafikon függőleges egyenese az unióról alkotott véleményt mutatja, a vízszintes egyenes pedig a tagsággal járó gazdasági hasznot.

A válság előtti utolsó évben, 2007-ben a magyarok véleménye valamivel jobb volt az unióról, mint 2014-ben. A többi kelet-közép-európai országokban jóval kedvezőbb lett az EU megítélése a gazdasági előnyök hatására.

119 komment
süti beállítások módosítása