Rengeteg a házasságon kívüli gyerek Magyarországon

2016. május 22. 15:51 - Napi Csárt

Az OECD adatai alapján Magyarországon a házasság nélkül együtt élő szülők gyermekeinek aránya 16,3 százalék, míg tíz évvel korábban csupán tízből egy gyerek élt ilyen családban. Ezzel egyébként közel állunk az OECD átlagához, ami 14,4 százalék.

Érdekes, hogy Görögországban szinte minden gyermek házasságon belüli házaspár gyermeke, míg a legtöbb, házasságon kívüli szülőkkel élő gyermek Észtországban van - utóbbiban az összes gyermek közel harmada él ilyen családban. vadhazassag.jpg

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr828738502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2016.05.23. 17:58:22

És? Kinek mi köze hozzá, hogy a szülők össze vannak-e házasodva, vagy nem? Nem is értem, hogy minek mérik ezt a baromságot? Hobbiból?

Zsuzsi25 2016.05.23. 18:36:33

@morpho: Tovabba, a cigany NEM!! magyar! Ki kellene venni oket a vizsgalati mintabol. Mindjart pontosabb kepet kapnanak...es valoban, senkinek semmi koze hozza.

npi 2016.05.23. 20:18:04

Már a poszt címe is bicskanyitogató. Valszeg ezért adta neki a szerző. Amúgy ha nem születne egyre több gyerek házasságon kívül, a magyarországi demográfiai mutatók még elkeserítőbbek lennének. A gyermekek többsége ma már házasságon kívül születik

élhetetlen 2016.05.23. 20:23:33

@Zsuzsi25: Mondhatnám, hogy ennyire nem lehetsz hülye, de már többször bizonyítottad, hogy az vagy. Az, akinek már az ükapja is Magyarországon élt, és magyarul beszél, magyar állampolgár, az miért nem magyar? Vagy vegyük ki a cigányokat, a svábokat, a tótokat, és sorolhatnám, aztán ott maradsz az ország közepén egy szál igaz magyar? Azért kérdezz körül a családodban, mit tudnak? Azt sem tudod, hogy a cigányságnak hány csoportja van, és melyik csoportban mennyire szigorúak az erkölcsi szabályok, csak téped a szádat. Azt sem tudod, hogy van olyan réteg, ami tényleg lecsúszott, mert az eredeti foglalkozásuk kiment a divatból, és nem segítünk, most sem kiutat találni. Nem hülyébbek, mint te, csak nem kapnak megfelelő oktatást. (Bár beléd kár volt). Nem tudod, hogy vannak csoportok, akik a középosztály szintjén élnek. Nem tudod, hogy országos cég informatikai igazgatója cigány volt, most a számlázási igazgató az, és azt hiszem, többet produkál, mint te. Azt már nem is kérdezem, hogy a félcigányt is kivennéd-e a mintából, vagy a negyed cigányt, vagy hol a határ?

Punxsutawney Mormota 2016.05.23. 23:05:36

@Zsuzsi25: Rólad honnan lehet tudni, hogy nem cigány vagy? Zsidó? Ja, mert antiszemita vagy? Cöcöcö? Vagy örmény? Vagy román? Vagy akármilyen nemzetiségű?
És egyébként... Minek ugatsz hozzá egy gyerekekről szóló poszthoz, amikor a múltkoriban deklaráltad, hogy gyűlölöd a gyerekeket?

Netuddki. 2016.05.24. 07:48:58

@morpho: "Kinek mi köze hozzá, hogy a szülők össze vannak-e házasodva, vagy nem?"

A gyereknek?

antisystem 2016.05.24. 08:17:57

@Tibi !: A gyereknek sincs a világon semmi, pont ahogy a szülőnek sincs a gyereke házas/élettárs viszonyához. Különben meg ez egy jó kis semmit mondó adat, mert az elmúlttizennyócév átlaga. Ha hihetünk a KSH-nak,:
"A házasságon kívüli születések aránya folyamatosan emelkedett az ezredfodulót követő évtizedben, majd
egy rövid megtorpanást követően újból gyors emelkedésnek indult, és 2014-ben az eddig mért legmagasabb értéket, 47,6%-ot érte el. E mögött a házasságon kívüli párkapcsolatok növekedése áll. " vagyis kb fele-fele.

antisystem 2016.05.24. 08:24:26

És már megvan a tavalyi év, a 2015 is:
"Az éves születésszám fontos tényezője, hogy mekkora hányaduk származik
házas és nem házas párkapcsolatból. A házasságon kívüli születé-
sek aránya folyamatosan emelkedett az ezredfodulót követő évtizedben,
majd egy rövid stagnálást követően újból dinamikus emelkedésnek indult,
és 2015-ben az eddig mért legmagasabb értéket, 47,8%-ot ért el.
E mögött a házasságon kívüli párkapcsolatok erőteljes növekedése áll,
valamint az, hogy az ilyen párkapcsolatban élő párok egyre bátrabban
vállalnak gyermeket. A 2011. évi népszámlálás szerint az élettársi kapcsolaton
alapuló családok száma tíz év alatt a másfélszeresére, 1990-hez
viszonyítva pedig több mint három és félszeresére emelkedett, és a párkapcsolatban
élő szülőképes korú nők már 28%-a élt élettársi kapcsolatban."

Punxsutawney Mormota 2016.05.24. 08:44:07

@Tibi !: Azt nem tudtam, viszont sok mindent megmagyaráz. Azt hittem, hogy csak műkedvelő antiszemita és nyelvész.

Nzoltan 2016.05.24. 08:45:07

@élhetetlen: Ők különböztetik meg magukat, nem a magyarok. Ráadásul a cigányságra rátelepedett a nemzetiségi önkormányzatuk, amelyek gyakorlatilag megakadályozzák a cigány kisebbség felzárkózását a többiekhez.

Andy73 2016.05.24. 09:27:40

Sajnálom az ilyen alkalmi kapcsolatokban nevelkedő gyerekeket. Sok a felelőtlen felnőtt, aki csak úgy él bele a vakvilágba. Úgy vannak vele, minek a papír. Minek is, arra a kis időre, amíg együtt vannak. A gyerekek meg próbálnak alkalmazkodni a gyakran változó felálláshoz, többnyire az anya soros partneréhez.

antisystem 2016.05.24. 09:51:26

@Andy73: Csak mintegy mellékesen említem meg, hogy a közös gyermeket nevelő párkapcsolatok hossza érdemben nem különbözik, ha házastársak, ha élettársak - ma Magyarországon (és a környező országok többségében) olyan 13 év körül van. (amiben mondjuk semmi meglepő nincs, egy kapcsolat jó vagy rossz voltát nem egy jogi aktus - házasságkötés - adja.)
(a mi "alkalmi kapcsolatunk" a párommal 18 éve tart:))

TBal 2016.05.24. 10:10:37

@antisystem: jaja, nem egy jogi aktus, hanem sok másmilyen aktus :)

Andy73 2016.05.24. 10:16:39

@antisystem: Gratulálok! Valóban lehet az élettársi kapcsolat is tartós, és a házasságok is gyakran felbomlanak. Én azonban úgy tudom, hogy a statisztikák szerint a házasságok tartósabbak, és a házaspárok több gyereket is vállalnak, mint az élettársak - ezt demográfusok többször is hangsúlyozták. Ez egyébként nem meglepő, hiszen az élettársi kapcsolatban eleve nem köteleződnek el a felek, bármikor véget érhet, alapvetően bizonytalan együttélési forma.
Most nem akarok vonatkozó tanulmányok, linkek után keresgélni, de a te állításod eléggé meglepő és attól tartok téves.

Lustamacs 2016.05.24. 10:19:37

'vadhazassag'... tiszta kozepkor! nemhogy orulnenek, hogy valaki meg szul ebbe a nyomorult orszagba.

antisystem 2016.05.24. 10:21:33

"házaspárok több gyereket is vállalnak, mint az élettársak - ezt demográfusok többször is hangsúlyozták" - ezt én is így tudom, és szerintem erre roppant egyszerű a magyarázat, mert van egy nem kis réteg, akik a házassághoz is ragaszkodnak, meg a családtervezést is korlátokkal űzik az átlaghoz képest, és pláne az abortusszal is elutasítók: a vallásos emberek.

Reszelő Aladár 2016.05.24. 10:27:03

Ezzel csak az a baj, hogy házasság nélkül sokkal könnyebb szétmenni. Ami nyilván jó a gyereknek, bár az UNICEF óta tudjuk, hogy a legtöbb férfi bántalmazza a gyereket, sőt az első pelenkázás óta pedofil is.
Valóban ha nincs házasság, könnyebb lépni, nem kell vessződni a problémák megoldásával. Ha meguntad elhagyod, keresel egy másikat, ez a biológiai igény.
Én meg naivan azt hittem, hogy az ember azzal emelkedik az állatvilág felé, hogy nem mindent ösztönből tesz.
Mondjuk ki, a házasság egy idejétmúlt intézmény. Csak tudnám, hogy akkor a melegek miért ragaszkodnak hozzá ennyira?

moonshadow 2016.05.24. 10:28:48

A házasság kiszolgáltatottá tesz a rendszernek, házastársad iránt anyagi felelősséggel viseltetsz.
Ha a házastárs vállalkozó, elég pl. egy hibázó könyvelő nyomán kirótt nagyobb bírság, és tőled is visz az állam mindent, összedől a család, míg ha nem vagytok házasok, akkor nem. Egy cégszerű korrupt kis ország szélkakas módjára kiszámíthatatlan jogrendszerében élve jobban teszi az ember ha minél kisebb felületet mutat az állam felé.

antisystem 2016.05.24. 10:45:57

@Reszelő Aladár: "Ezzel csak az a baj, hogy házasság nélkül sokkal könnyebb szétmenni." - aha, egy két hónapos kapcsolatból, ahol a virágváza az egyetlen közös... ahol van közös ingatlan, közös vállalkozás, közös gyerek, ott semmivel se könnyebb, sőt, a dolog vagyonjogi része még bonyolultabb is.

antisystem 2016.05.24. 11:46:18

@Andy73: Köszönjük:) És az előbb csak az egyik felére reagáltam. A másikra, a kapcsolatok hosszára annyit, hogy én sem tudom, hogy hol olvastam. Az viszont biztos, hogy a felmérések eltérő metodikáján itt nagyon sok múlik, mert ugye az élettársi kapcsolatokról eleve nincs semmiféle adat állami nyilvántartásban, még közös gyerek léte esetén is csak a szülők azonos lakcíméből tudsz következtetni, és erre statisztikát alapozni. Viszont az is tudott, hogy sokan ilyenkor "szétiratják" a lakcímüket, a magasabb összegű szociális ellátások reményében, holott valójában megmarad köztük az életközösség. Szóval ha meg a szociális ellátások adataiból merítesz, akkor ezt a réteget kapod ömlesztve. (és ez nem valami underclass-specifikum, kedves ismerőseim - mérnökemberek - válni mentek el plusz másfélmilla szocpolért még a 90-es években)
Valójában a közös gyermeket nevelő élettársi kapcsolatokban legpontosabb adatokhoz egy önkéntes és szigorúan anonim felméréssel lehet jutni. Addig meg marad az, hogy a három féle adatgyüjtés - a népességnyilvántartón - lakcím - alapuló, a szociális ellátórendszeren alapuló, és az önkéntes anonim adatgyüjtés eredményei - és a belőlük készült tanulmányok is - köszönő viszonyban sem lesznek egymással.

Treff Bubi 2016.05.24. 13:57:49

@Reszelő Aladár: a melegek házassága más miatt lényeges: azt akarják elérni, hogy pusztán attól, mert a szexuális beállítottságuk eltér a többségétől, részesülhessenek ugyanazokból a jogokból, amik papíron mindenkit megilletnek.

Treff Bubi 2016.05.24. 13:59:07

@Treff Bubi: javítva, ne essenek el azoktól a jogoktól... kellene már egy "Így fog kinézni a kommented, biztosan el akarod küldeni?" funkció a blogokra.

élhetetlen 2016.05.24. 15:02:32

@Nzoltan: Ez igaz, de azért lenne pár mód, ahogyan a társadalom hasznos csoportjává lehetne tenni őket, de erre szándék sincs. A közmunka, és a napocska rajzolás nem segít.

5perc 2016.05.24. 15:03:41

"Érdekes, hogy Görögországban szinte minden gyermek házasságon belüli házaspár gyermeke, míg a legtöbb, házasságon kívüli szülőkkel élő gyermek Észtországban van "
További érdekesség, hogy Észtországban magasabb a születési ráta, mint Magyarországon, vagy akár Görögországban. Ez a poszt a napi csip-csup.

Észtország Észtország 1,44
Magyarország Magyarország 1,40
Görögország Görögország 1,38

5perc 2016.05.24. 15:14:03

@antisystem:
"van egy nem kis réteg, akik a házassághoz is ragaszkodnak, meg a családtervezést is korlátokkal űzik az átlaghoz képest, és pláne az abortusszal is elutasítók: a vallásos emberek. "
Az előző hsz-emet kiegészítve: Görögországban majdnem mindenki "vallásos", Észtországban meg a lakosságának 75%-a vallja magát felekezeten kívülinek, esetleg ateistának.

Andy73 2016.05.24. 15:32:40

@Lustamacs: KInek kellene örülni? Te (vagy a párod, ha van) kinek szülsz-szültök?
Szerintem mindenki - minden pár - elsősorban saját magának vállal gyereket.
És a történelem során soha nem voltak ilyen jó feltételek a gyermeknevelésre.
Lehet szidni a politikusokat, az egészségügyet vagy az oktatásügyet, de most a legmagasabb a várható élettartam, és most járnak a legtöbben és a legtovább iskolába is. Nehogy azt hidd, hogy a korábbi korszakokban könnyebb volt.
Az pedig egy dolog, hogy vannak nálunk gazdagabb országok is, de még így is a világ gazdagabb és fejlettebb részéhez tartozunk. A népesség szaporodása pedig világszerte fordítva arányos a gazdagsággal.

Köldök_szösz 2016.05.24. 15:39:58

@élhetetlen: Igen, ő az egyetlen igaz magyar. Annó egy tál paprikás krumpliban nemzette meg őt két nagy szelet pirospaprikás, hagymás zsíros kenyér!

A házasság meg valóban idejétmúlt faszság ami csak a bürokráciának kedvez.

Köldök_szösz 2016.05.24. 15:41:49

@Reszelő Aladár: Mert muszáj mutogatni magukat meg ilyenek. Szóval ez a nagy baj velük mint sokan már kimondták.

antisystem 2016.05.25. 12:58:44

@Andy73: "És a történelem során soha nem voltak ilyen jó feltételek a gyermeknevelésre. " - nekem erről egy pöttyet más a véleményem, és kifejezetten örülök neki, hogy még az előző rendszerben gyerekeskedtem, és nem ma.
süti beállítások módosítása