Íme a bizonyíték: tényleg kellett a rezsicsökkentés

2017. június 19. 11:30 - Napi Csárt

Sokan támadják a rezsicsökkentést, azonban az intézkedések előtti állapotokat is érdemes megnézni ahhoz, hogy korrekten értékelni tudjuk: tényleg szüksége volt-e az energia hatósági árazására.

2000-ben a háztartások kiadásainak 18 százaléka ment el rezsiköltségekre, míg 2013-ra ez az arány már 21 százalékra nőtt. Ez a tendencia egyébként nemcsak nálunk figyelhető meg, az OECD országok többségében hasonló változás következett be, így az átlag is növekedett. Optimizmusra adhat viszont okot, hogy hazánkban az arány az OECD átlag alatti maradt. hiusing.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr212605331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misiszabo 2017.06.19. 11:42:08

A baj a rezsicsökkentéssel, hogy a közműcégek az amortizáció költségét sem tudják visszaforgatni, így a hálózatok - bár nem látható és az ellátásban nem okoz jelenleg még komoly zavart - drasztikus elöregedése és az állapotuk romlása zajlik jelenleg és zajlott az elmúlt években, ezért a rezsicsökkentés hatása hosszútávon ellátási problémát fog okozni. Szóval áramkimaradásokra, vízhiányra, vagy éppen szinte ihatatlan vízre kell majd felkészülni (no persze a választásokig valószínűleg ez nem fog általános mértéket felölelni). A rövidtávú politikusi gondolkodás, hosszútávú, az egész társadalomra kiható, tartós ellátási zavart és életminőségbeli romlást fog eredményezni. Szóval lehet tapsolni, de a hozzá nem értés többet fog elvinni, mint amit a társadalom számára hozott, a rezsicsökkentés egyedüli nyertese a politika....

vctor 2017.06.19. 15:36:29

ez kamu rezsi csökkentés volt, mert a költségvetésből, azaz adónkból ugyanúgy kifizetése kerül az aktuális olaj/gáz ár az oroszoknak v bkinek.

A valós csökkentés a megújuló energia termelés támogatása lehetne, de a"bölcs vezető" most ezt épp betiltotta a szél esetében..

Guy Fawkes2 2017.06.19. 23:37:39

@vctor: bankadó és különadó ezekből fedezik a rezsidet.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2017.06.20. 19:29:34

@pedigré: a rezsi durván túlnyomó része állami bevétel volt eddig is, pl az MVMI profitja pedig az egekben időtlen idők óta.
A rezsicsökkentésnek nevezett valami pedig egyszerűen abból állt, hogy bizonyos amúgy jogos költségelemeket az árképzés során a szolgáltató nem építhet be az árba. Nem lehet úgy vezetni egy céget, hogy a közgazdasági racionalitás nem működik.

tamáska99 2017.06.21. 11:37:58

@vctor: Remélem visszafizetted, amit kapsz havonta ezen a címen!!!

tamáska99 2017.06.21. 11:47:42

@vctor: @misiszabo: Magyarázd már meg, hogy nálunk miért /volt/ 2-3x-osa pl. a víznek New York, Párizs vagy Rómához képest? Mert ott nem fejlesztenek semmit...ugye?

Kérdésem: remélem havonta rendszeresen visszafizeted, amit kapsz ezen a címen?

vctor 2017.06.22. 00:43:32

@tamáska99: sajnos akarva, akaratlanul adók formájában kamatosan visszafizeti mindenki

tamáska99 2017.06.22. 08:22:43

@vctor: Akkor az egeket csapdosó adók ellen kampányoljunk és ne a "rezsicsökkentés" mikéntjével! Ismerős?: "ha adnak fogadd el..."

2017.06.22. 10:35:33

Kissé megtévesztő a grafikonon szereplő housing expenditure-t minden magyaráza nélkül a nálunk használatos rezsiköltséggel asszociálni. A housing expenditure-nek része a bérleti díj, ami nagyban függ egy ország fejlettségétől (nagyobb jövedelemű országokban álalában magasabbak a bérleti díkak), és a lekóingatlanok tulajdoni struktúrájától (saját- vs. bérlakás). Nálunk a rezsi szón általában a víz, gáz villany triumvirátust értik.

Némi magyarázat mindenképp hasznos lenne.

vctor 2017.06.22. 12:32:22

@tamáska99: van összefüggés, mert a korrupció, lopás és pazarlás mellett a "rezsicsökkentést" is a költségvetésből, azaz az adókból finanszírozzák, ahelyett h pl a felhasználás csökkentését ill.az áramtermelés fenntartható formáit - pl nap,szél (amit betiltottak) támogatnák egyszer, a radioaktiv v foszilis anyagok folyamatos elhasználása helyett - így valós rezsi felhasználás és nem mellesleg környezetszennyezés csökkenést eredményeznének hosszú távra mint az értelmesebb, előrelátóbb országokban (német,benelux,skandináv stb államok)

tamáska99 2017.06.22. 15:46:49

""" a "rezsicsökkentést" is a költségvetésből, azaz az adókból finanszírozzák """
Szemben az előző kormányokhoz képest /amennyiben ez lenne az igazság/!!! Nem tartom magam hülyébbnek, mint bármelyik "előrelátóbb" ország polgára...sőt! Hazánk történelmi múltja és jelene a kiszolgáltatottság egyik mintaképe! Minket a mai napig is csak nyúznak, adót/bért alig fizetnek ezek az előrelátóbb országok cégei! Ezért is volt/van nekik miből előbbre látni! Nagyon is igaz volt a "kimentek a tankok, bejöttek a bankok", avval a önzetlen és jóakaratú szándékkal és hála az egyedülállóan kiválóra sikeredett, magyarosan egyedi privatizációval... Folytathatnám napestig, de nincs sok értelme. Egyik jövőbeni vezetőt sem irigylem, mert az összetartást ez a nép még nem ismeri...
süti beállítások módosítása