Csillagászati összeget termelnek az európai foci ligák

2017. szeptember 12. 16:37 - Napi Csárt

A labdarúgás bölcsőjének nevezett Anglia nem hazudtolja meg magát, ha focibevételekről van szó. A lenti infografika az európai topp ligák bevételeinek alakulását (milliárd euróban), illetve a Bajnokok Ligájában szereplő angol csapatok mérlegét mutatja.

Gazdaságilag egyértelmű az angol foci dominanciája, hiszen 2017-re az 5 milliárd eurós álomhatárt is elérheti bevételeit tekintve. A spanyol és német liga fej-fej mellett halad a 2. helyen, közel 3 milliárdos bevétellel büszkélkedve, míg a sereghajtó franciáknak be kell érniük alig 2 milliárddal.

Érdemes azonban ezt a 2013 óta meredeken ívelő pénzügyi pályát összevetni az angol csapatok Bajnokok Ligája szereplésével, és rögtön felmerül a kérdés, hogy mi okozza ezt a gigászi különbséget? Ennyire jól őrölnek a marketing kerekek?

angoldiagramm.jpg

(via The Economist)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr7512823838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobaszopiatej 2017.09.13. 12:42:22

Hát még a Felcsút mennyit termel!
Ez ám a magyar GDP húzóereje, piha!

2017.09.14. 03:06:23

@lobaszopiatej: Magyarországon és nyugaton is az emberek fizetik meg ennek a hülye "cirkusznak" az árát. Magyarországon a költségvetésből, nyugaton meg mindenféle termékekbe beleépítik a szponzorok a szponzoráció árát. Veszel egy Volkswagen autót, Adidas cipőt, egy bank ügyfele vagy... Mindegyik cég nyomja a pénzt a kluboknak, a termékeibe meg ezt beépíti.
Magyarországon meg közvetlenül az adókból nyomják a zsetont a kluboknak.
Az egész fociipar egy pióca a társadalmek testén.
süti beállítások módosítása