TOP 10: ezek a legokosabb kutyafajták a világon

2017. február 01. 15:35 - Napi Csárt

A legokosabb kutyafajták rangsorát most egy pszichológus állította össze, mégpedig az alapján, hogy mennyire gyorsan és mennyire eredményesen képesek megtanulni egy új „parancsot” a különböző kutyafajták. Ez alapján a legokosabb kutyafajták közé a Golden retriever és a Német juhászkutya is bekerült. De melyik kutyafajta lett az első?

90 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr2512174712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.01. 21:24:34

Emberpszichológus jól megmondja.
Sose értettem a kutyák intelligenciája körüli hypeot.
Megtanítható-e a kutya mondjuk programozásra, villanyszerelésre, repülővezetésre? Meg az oké, hogy két perc alatt tanulja meg, hogy hozza vissza a labdát meg hogy ugorjon át a karikán, keresse meg az erdőben a mosómedvét, de nagyjából ennyi. Olyan feladatok a maximum képességei egy kutyának, amik egy értelmi fogyatékos embernek is mennek. Jó, egy értelmi fogyatékos ember nem tudja megkeresni a mosómedvét az erdőben a szaga alapján... mert nincs meg hozzá a kifinomult szaglása.

A delfineket is sokáig intelligensnek tartották, aztán kiderült, hogy nem azok, csak az emberek beléjük látták, mert ezt akarták látni.

index.hu/tudomany/2013/09/11/a_delfinek_valojaban_butak/

Duplaxiii 2017.02.01. 23:41:54

El kell tenni az anyagot!
Mert ekkora faszságot rég olvastam. Persze nekem is van hentes barátom, ő meg összeállítja a futórózsák gyorsasági listáját, de ha nem foglalkozunk azzal, hogy mi köze egy dilidokinak a kutyák intelligenciájához, okosságához, akkor is baromság az egész.
Ez egy szakma és rohadt hosszú ideje dolgoznak szakértők a témában.
Gondolom a világ rendőrsége nem tudja melyik eb jó nyomozni, melyik oszlatni, melyik kábszert keresni? A kutató-mentők nek is van sajnos tapasztalatuk.
A vakok számára uszkárokat képeznek ki? Direkt butább kurtáka, hogy nehogy egy vak hazataláljon?
A vadászok? Biztos az uszkár tenyésztése volt uralkodói kiváltság évszázadokon keresztül és nem a Skót szarvasagár...
Tényleg primitív ez a britt tudósok bulvárbaromság.
Ja és láthatóan a déli féltekéről származik ez az agyrém, mert itt északon a rangsort felülről lefelé, esetünkben 1-10 sorrendben ábrázoljuk és nem fordítva. Ha már a LEG okosoabb a rangsor...
Ez a bloggert értékeli...

hdnctrl 2017.02.01. 23:52:20

A szembeszomszédnak ausztrál pásztorkutyája van. Lehet, hogy odabent mos, főz, vasal, de az udvaron ritka idióta egy kutya.

Willkommenskultur 2017.02.02. 00:58:51

A kutyákat is megkérdezték melyik a legjobb pszichológus?

Viccen kívül, ezek a legszolgalelkübb kutyák, az okos kutya baszik rá(ja).

So No 2017.02.02. 02:16:38

Szegeny nemet juhasz....

Minden listan bent van az elso tizben, a kikepzok szerint viszont az egyik legnehezebben tanithato.
Sokszor szo szerint "beleverik" a tudast. (Ketfele "alapmodszer" van. Az egyik a jutalmazast hasznalja, a masik az un. "elkerulo reflexet", azaz megcsinal valamit az allat, csak ne jojjon a buntetes.)

Az mar mas kerdes, hogy amit igy megtanul, az barhol es barmikor megcsinalja.

Kozel 20 eve "boxerezem". Soha egyetlen listan nem lattam oket, bar a kikepzok szerint az egyik legkonnyebben tanithato fajta. A kikepzes egy nagy jatek...

No mindegy. Ujabb lista...

Kb. olyan, mint amikor azt olvasom, hogy a boxer nem valo gyerek melle.
Ajanlom ezt a konyvet: legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li1053

Jóska Pista 2017.02.02. 02:42:17

A föld legbutább kutyája viszont az enyém. Kutyáknak készült IQ teszten konkrétan 0 (nulla) pontot ért el.

2017.02.02. 03:08:11

@Jóska Pista: mem lehet, hogy csak speciális nevelési igényű? :P

amolyan autista kutya, esőember, esőkutya

A kutya alapfunkciója az evés-szarás-ugatás-virágpusztítás-kúrás, ezt pedig még a legostobább kutya is üzembiztosan

Willkommenskultur 2017.02.02. 03:43:40

@So No: Hát boxerem nekem is volt, pajti, és nagyon imádtam, de kezdő kutyásoknak nem való, az tuti.

Megcsinál mindent, vagy nem, ahogy kedve tartja. Olyat sehol nem olvastam róla, hogy gyerek mellé nem való, épp az ellenkezőjét, ösztönből védi a gyengébbet, és egyfolytában játszana, még öreg korában is.

Elég makacs kutya, intelligens de önfejü. Ráadásul ha az egyik családtagnak megteszi, amit kér tőle, attól még a másiknak nem biztos, szóval nem üzembiztos..:)

Pierr Kardán 2017.02.02. 04:18:33

Megkérdeztem a kutyámat a kérdésben. Először is azt mondta, hogy aki 10-től visszafelé listáz, ráadásul fekete alapon fehér betűkkel, azt nem kell komolyan venni.

Mikor kértem, hogy ennek ellenére elolvasná-e a listát, némi morgás után elolvasta. A véleménye röviden egy fákkjuhh volt :-))

Szerinte a listán csak jól idomitható kutyák vannak, ezek a fajták nem okosak, csak jól fegylmezhetők.

Hiszek neki, mert azt is hozzátette, hogy azt helyesli, hogy a listán egy terrier sincs (pedig ő is egy terrier!), mert a terrierek a kutyákon belül mindig is az önálló gondolkodás hívei voltak, saját jól felfogott érdekükben erősen titkolják, hogy ők milyen okosak :-)))

So No 2017.02.02. 07:34:06

@Willkommenskultur:

csak egy pelda:

www.bien.hu/szerelem-es-csalad/hazi-kedvenceink/top-10-legrosszabb-kutyafajta-gyerekek-melle/113606

Az pedig, hogy esetleg "alkalmi suket", nem azt jelenti, hogy kevesbe okos. Ha a nemet juhasz a tizedik alkalomra megtanul valamit, es mindig megcsinalja, akkor okosabb, mint az a kutya aki elsore megtanulja, de ha pl. ebed utan akarjuk apportirozni, akkor csak vigyorog, esetleg ha felemeljuk a hangunkat, akkor megcsinalja, de utana duzzog? :XD :XD

Masik pelda a boxerrol. A legtobb boxerem a csibeszkar helyett a botos kezet tamadta. A kikepzo meg orult ennek. A legtobb kutya (akik baromi okosak) elkapjak a csibeszkart, es szabadon hagyjak az "eszkozost". Amiben lehet egy kes is, es akkor be is fejezodott a harc.

A kutyaimat le kellett szoktatni az esszeru viselkedesrol, aztan az IPO vizsga utan "visszanevelni" oket.

So No 2017.02.02. 07:37:26

@Willkommenskultur:

Meg valami a csaladtagokrol. A boxer pontosan betartja az ala-folerendelt viszonyt. (Ellentetben sok okos kutyaval) Eppen ezert nem fog mindent megcsinalni egyes csaladtagoknak.

Az egyik kutyam pl. amikor az erdei uton setaltunk es megelozott minket, engem minden alkalommal kikerult, a felesegemet pedig finoman meglokte a terhajlatanal... Erzekeltetve ezzel, hogy nem allnak meg egy szinten sem.

Csokis2 2017.02.02. 07:58:13

Azért egyet aláírok: a borsért colliet. Nem is annyira okos, mint inkább rafkós. Bár az is az okosság egyik fajtája. Nobel-díjat nem fog ő sem kapni, de a kajánál mindig első lesz. Igaz, láttam már zacskót, amelyik elpofozta a táltól a dobbermant és a lengyel pásztort (kb. egy komondor méretű hústorony), betöltse mindkettő adagját, aztán a sajátját. A két melák meg csak nézett ki bután a fejéből.

Csokis2 2017.02.02. 08:01:03

@Csokis2: hülye iPhone! Szóval a border collie-ét. A zacskó meg persze tacskó, a betöltse meg betolta.

Pierr Kardán 2017.02.02. 08:42:22

Volt két pumim is régebben. Nem rajongok a pumiért, mert nagyon hisztis fajta, ha jó kedve van, akkor mindent megtesz neked, de ha rossz kedve van, akkor a terasz mellé ás egy fél méteres lyukat, de úgy, hogy az összes földet a teraszra szórja.

Mindkettőnek többször voltak kölykei (fajtiszta, de nem törzskönyvezett kölykök), szóval a kölykök is ízig-vérig pumik voltak. Elég sok kölyöknek követtem az útját, hogy mi lett velük, de az mindre igaz volt, hogy ha több kutya közé kerültek, akkor mindig a pumi lett az ész a falkában. Volt, hogy német juhászok mellé került, volt hogy labradorok mellé került, volt, hogy egy komondor mellé került a pumi, de mindig irányította a bamba nagykutyákat :-))

Pedig a pumi is félig terrirer, szoktam is példaként felhozni a pumikat a mostani terrieremnek, de csak röhög rajtam :-)

Boar... 2017.02.02. 08:57:33

Baromság...
Emeletes...

para_noir 2017.02.02. 09:05:39

Nekem van egy görög teknősöm, az a legokosabb, mert lószart nem csinál, a produkciója nulla, oda szarik, ahová és amikor kedve van, mégis ki van nyalva a segge, full luxusban él, mellesleg kurva akaratos, ha ki akar jönni a terkóból, akkor kivesszük, különben agyfaszt kapunk a kopácsolástól. Lehet-e ennél okosabban csinálni a dolgokat?

Cycmen 2017.02.02. 09:17:54

@Jóska Pista: Nem, mert az enyém még hülyébb, az a nullás IQ tesztet meg is ette, majd rászarta a szőnyegre!

2017.02.02. 09:28:28

eNberek, akik láttak már egy, azaz egy neveletlen, elhanyagolt példányt egy adott kutyafajtából és levonják a következtetést, hogy az "egy hülye fajta". LOL

elemes 2017.02.02. 09:29:28

@Willkommenskultur:

"A kutyákat is megkérdezték melyik a legjobb pszichológus?"

Igen, és egyértelműen Csányi Vilmost hozták ki győztesnek.

froton 2017.02.02. 09:59:56

:))) A fenti listából volt német juhászunk, dobermannunk és ami a listán nem szerepel, magyar vizsla. A legostobább kutyánk ezek közül messze a dobermann volt, a legokosabb pedig messze a magyar vizsla...Német juhász kb közepes.

Fejben Futó 2017.02.02. 10:29:51

A pumiról olvasnék még.

Egyallampolgar 2017.02.02. 10:51:57

Magyar fajták valószínűleg nem kerültek a mérésbe. A vizslának ott lenne a helye. Amúgy nem értem miért fontos hogy a kutya okos legyen. Aki sokat van távol otthonától vagy eleve nem egy idomár típus jobban jár szerintem egy ostoba bulldoggal amelyik nem gondolkozik, nem unatkozik, nem talál magának szórakozást amíg a gazdi lakáson kívül van.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.02. 10:55:07

Nem tudom. A vizsláimnak amikor azt mondom a meleg szobában, hogy megyünk sétálni, de odakint mínusz 10 van, akkor egyszerre elkezdenek vacogni, összekuporodnak és elfordítják a fejüket.

pulsarito 2017.02.02. 10:56:36

...és hány kutyafajtát tetszett megvizsgálni t. pszichomókus úr?
Ja hogy ezt a 10-et, akkor még az is lehet hogy OK a lista.
Egyébként még az ötlet is f@szság!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.02. 10:58:39

Mondjuk eléggé fura, hogy a legmeghatározóbb vadászkutyák, a vizslák nincsenek benne ebben a listában.
Kötve hiszem hogy a dobermanok, vagy a rotik verik intelligenciában a vizsiket.

Szalay Miklós 2017.02.02. 11:20:43

Itt egy összefoglaló az állati elmékről, arról, hogy milyen fontosabb jellemzőkben különböznek az embertől, valamint az ember hatalmáról az állatok felett, hogy hogyan volna jó velük bánni:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid039

(A legfelső sor a kép tetején, "Az állati elmék és hatalmunk az állatok fölött". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Csöreg 2017.02.02. 11:25:27

Gondolom a puli azért maradt ki, mert olvastak a pszichológusok Fekete Istvánt, aki megmondta rég: a puli az nem kutya, a puli az puli.

Cpeti123456 2017.02.02. 11:55:26

@Fejben Futó: Nekem van egy pumim épp 1 éves a napokban.

Sokat gondolkodtunk az asszonnyal, hogy vajon elvigyük e kutyasuliba, hogy "tanuljon" valamit, de aztán elvetettük az ötletet. Így megmarad nekünk egy örök életvidám, bolondozós kiskutyának...

Ahogy fentebb írtak a pumi valóban terrier, de én inkább úgy fogalmaznék, hoigy terrier vér is van benne.
Kegyetlenül be tud gorombulni szinte elveszti a fejét és ez látszik a szemein is, tehát megvan benne a terrier vakmerősége, mókássága.
Ugyanakkor mudi és puli esze van, de biztos, hogy ha nem figyelsz rá értsd: nem tanulja meg ki az úr a háznál szó szerint hülyét csinál belőled. Elképesztően okos, nagyon gyorsan tanul a gazdájától és saját hibáiból.
Rendszerint két hibát egymás után nem követ el.
Ha rászólok mellettem marad, nem előz le még egy lépéssel sem.
Az erdőben folyamatosan mutatja, hogy a vaddisznó, hol a fácán.
Nyom után elmegy. Most már visszajön ha rászólok, de a terrier önfejűség elvitte néhány alkalommal.
Egygazdás. Az asszonynak már annyira nem fogad szót ha engem nem lát a közelben.
Érzékeny kutya nem szabad bánatni, mert az emelt hangból is jól ért, következésképp ahogy fentebb írta azonnal tudja a hangból ha valami rosszat csinált.
Roppant játékos - nyilván ez még a korából fakad - gyerekekkel nagyon jól elvan.
Biztos távolságból és kerítésen belül nagy a hangja az idegenekkel szemben nagyon bizalmatlan.
Példa: ha kint vagyok a kertbe akkor a kerítés tövében csinálja a "műsort", de ha vagyok látómezőbe kb. 1,5-2 méter "védőtávolságot" alkalmaz.
A bedobott kaját nem eszi meg. Kipróbáltam egy szomszéd segítségével.
Idegentől az én kutyám semmit nem fogad el, ezt is kipróbáltam, de ha én adom neki oda azt amit az idegen adott volna akkor elfogadja.
Most szeretnék még egy kutyát, de morfondírozom a fajtán.
Biztos, hogy a pumitól sokat fog tanulni.
Jó kutya, büszkén hirdetem a külföldi szomszédaimnak és a külhonba ha viszem magammal, hogy ez egy ősi magyar fajta.

a kutatás meg egy baromság.

Cpeti123456 2017.02.02. 11:56:43

@Cpeti123456: mókássága=> makacssága elnézést az elírásért.

sas70 2017.02.02. 11:58:43

@Csöreg: Pulit azért tartottak, a komondor és a kuvasz mellett, hogy valakinek esze is legyen a társaságban. :-)
Nem tudom, milyen módszerrel mérték ezt, de apró vad vadászaton a vizslának nem igen van ellenfele és nem csak az ösztönei miatt, hanem mert képes megtanulni, hogy hogyan dolgozzon együtt a vadászokkal.

vörösbor(de)minőségi 2017.02.02. 12:03:21

@Csokis2: zacskónak is jópofa.elsőre azt hittem jó kis név a tacsinak.amugy a két emlitett nagytestű és a kistacskó esete amit leirtál az tökéletes viselkedés a kutyáknál,és ez esetben nem a kilók és a méretek számitanak.mindkét kutya jól szocializált és tökéletesen ért kutyanyelven.
nyilván a látván nagyon mosolyogtató,éppen a méretek miatt de maga a történés az jó idegrendszerű és jól szocializálódó kutya esetében teljesen normális.

vörösbor(de)minőségi 2017.02.02. 12:07:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: a mostani extra hidegben felénk egyre több vizslát felöltöztettek.nagyon helyesen.jól esne ez nekik ilyenkor és gazdinak sem szégyen hanem felelős kutyatartás.rövid az a vizslaszőr mostanában meg kevés is ....kérdezd csak meg tőlük?
:)

Thomas Dantes 2017.02.02. 12:30:12

@Colonel H. Stinkmeaner: Nem, nem ennyi. Ellenben te ember vagy, tudsz olvasni, tehát tanulhatnál, olvashatnál, hogy mire képes egy kutya, mikre lehet megtanítani, például a különféle vakvezetők, segítő kutyákat említhetném, akik nem csak néhány betanult dolog szerint viselkednek. Egy vakvezető kutyának tudnia kell mikor kell a kutyának és mikor az embernek irányítania, és mindezt akár másodperceken belül képes eldönteni, átvenni illetve visszaadni az irányítást.

Természetesen mindezt nem kell nekem elhinni, az etológusok az elmúlt években kísérletekkel igazolták, a kutya nem csak ösztönlény nem csak betanult parancsoknak engedelmeskedik, képes döntést hozni, rendelkezik ,- természetesen nem egy emberhez mérhető - tudattal.

És mégegyszer: ez igazolt, bizonyított, tudományos tény.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.02. 12:32:10

@vörösbor(de)minőségi: Természetesen van ruhácskájuk és nagyon szeretik. Eszembe nem jutna mínuszokban vizslát ruci nélkül kivinni. Volt akció az Eurócenterben, hogy állatbarát bevásárló központ lett és a Alphazoo-ban nevetséges áron, 4 ezer forintért kaptam rájuk vízhatlan, bélelt rucit.

Thomas Dantes 2017.02.02. 12:35:21

@Cpeti123456: Nem csak a kora miatt. A pumi és a hozzá hasonlóak sokáig azok martadnak. Igaz, nekem nem épp pumi forma kutyám volt, hanem egy roti, de öreg koráig szeretett bolondozni. A kutyák szeretnek játszani, még ha öregednek is, de ez neveléstől is függ, és hát minden egyes kutya más egyéniség is.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.02.02. 12:42:13

Nekem belga juhászkutyám volt: tervueren - ami szerintem nagyon okos kutya. Pillanatok alatt megtanul bármit, és nem felejti el. Viszont kegyyetlenül fél a villámlástól, vihartól, ezt másoktól is hallottam. És epilepsziára nagyon hajlamos, sajnos.

Aranyi Gábor 2017.02.02. 13:24:05

Baromság. A legintelligensebb ku... NÉHA KUTYÁNAK LÁTSZÓ LÉNY - természetesen a magyar vizsla. Aki tudja, milyen, annak nem magyarázom, aki nem, annak hiába is... (A juhász-vadász-kutyák alapból igen okosak. Az új parancs megtanulása önmagában nem az intelligencia jele. Részterület. A juhász-vadászkutyák elég univerzálisak. A vizsla kiemelkedően az... Nem hittem volna, de egy testvérpárnál egy vizsi-pár VAKVEZETŐ, egy másik vizsi pedig tűzszerész... Film is volt róla - végig jár a farka, amint keresi a tűzveszélyes anyag-nyomokat...)

bmedve 2017.02.02. 13:32:08

A puli csak azért nem beszél, mert nem akar... Az igazi pulit a családtagokon kívül más nem simogathatja meg, mert odakap. Bár nekem egy kivételesen okos dogom volt, (bár nem egy okos fajta) és egy kivételesen buta német juhászom, a következő fajta, (természetesen, ha lesz valaha kertes házam, mert lakásban tartani kutyát állatkínzás) biztosan puli lesz!

élhetetlen 2017.02.02. 14:17:25

@Egyallampolgar: Erdélyi kopó keverék, párhetes korában találta az öcsém az országút mentén az esőbe kidobva két testvérével. Egyet megtartottak. Nőddögélt. A sógornőm csinált egy sziklakertet, aztán elment dolgozni. Mire hazaért, a kutya leszedte a köveket, és szépen kupacba rendezte a halom mellett. Csak rendet rakott. A sógornőm nem tudta, sírjon-e vagy röhögjön. Megbeszélték, és a kutya jelenlétében visszaépítette, (a maradék növényeket is). Soha többet nem bántotta a kutya. Okos kutya. A másik egy régi szitu, falu, apáék éjszakánkét felváltva őrizték a termést az erdő mellett, a falu túlsó oldalán, úgy 8 km-re a lakásunktól, mert kijártak a vaddisznók. Kivitte a kutyát, és úgy gondolta, nem futtatja naponta kétszer ekkora távon, reggel kapott kaját, vizet, és apa mondta, hogy maradjon, majd jön. Estefele ment, és a falu közepén találkozott a kutyával. Jó, jó, hogy várjak, de meddig, lehet, hogy félreértettem valamit? Hazanézek. Visszamentek a hegyre, és attól kezdve mindig megvárta, míg megy valaki. Okos kutya. És egyik sem volt fajtiszta.

É2I 2017.02.02. 14:18:45

Jószerivel rangsorba állítani így a kutyákat nem lehet/felesleges. Volt már több magyar vizslám, és még több keverékem. Mind külön egyéniség volt. Még az anyja-lánya-unokája sem hasonlítottak természetben, idegrendszerben, taníthatóságban egymásra. Vicces volt, amikor az egyik kb leszarta a dörgés-villámlást, az utóda meg a seggedbe bújt volna félelmében. :)
Most egy puli-pumi keverékem van, a két fajta minden jó és vásott tulajdonságával. :) RosszQtya meg nem létezik csak hanyag, hülye gazda :)
Alapvetően a véleményem az, hogy a kutya olyan lesz ahogyan és amennyit foglalkoznak vele.

élhetetlen 2017.02.02. 14:27:40

@Willkommenskultur: Boxer. Ez is régi sztori, még diákok voltunk. Egyik osztálytársamnál vendégségben. A házigazda megengedte, hogy rágyújtsak. A boxer nem, odajött, felállt, és kiverte a kezemből a cigit. (És most ne írd, hogy igaza volt, mert tudom).

NoOne 2017.02.02. 14:32:05

A lista tömény marhaság. Volt dolgom jó sok egyeddel és fajtával, a "zacskótól" a dogig - nyilván nem mind az egyém/mienk volt, de a lehető legközelebb (családi házas környék). A nagyobb testű kutyákat valahogy jobban kedvelem, a tapasztalat szerint általában jóval egyenesebb jellemek, kivéve persze a terriereket, azoknak soha nincs "kisebbségérzetük".
Végül is mindegy, és bár nincs a listán, én az óriás schnauzernél ragadtam le. Terrier, valószínűleg uszkár meg a búbánat tudja mi van még a fajtában, de nekem nem volt gondom vele soha. Mindig pontosan tudta, hogy mi a helyzet: mi a játék, mi a komoly helyzet, megértett engem/minket, el tudta "mondani" amit akart, és főleg volt humora. Sosem volt agresszív, még más fajokkal sem, de ha kellett megvédte magát és engem/minket is. 9 évesen került össze a feleségem német juhászával, mindketten kanok voltak, mégsem volt gond soha. Bár szerintem a német juhászt erőteljesen droidnak nevelik, én azt a fajtát is nagyon szeretem, de az örök kedvenc akkor is a "snaci". Most szerencsére nem divat, így csak tenyésztők foglalkoznak vele, a "szaporítók" nem.

élhetetlen 2017.02.02. 14:39:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Na, igen. Ismerősnél a kisebbik magyar vizsla pár hónapos. Már jelzi, ha ki kell menni. Hajnal, jelez, gazdi megy, ajtót nyit, kutya nem mozdul (hideg van), gazdi szól az asszonynak, hogy nem is akar kimenni, ajtó becsuk, és a kölyök odatojik az ajtó elé belülről. Aztán egy év múlva majd bemegy az öt fokos vízbe a vadkacsáért. Azt sem hiszem, hogy élvezi.

élhetetlen 2017.02.02. 14:56:23

@Cpeti123456: Jó olvasni ezeket a kommenteket, egy csomó emlék jön fel. „Idegentől az én kutyám semmit nem fogad el”. Egyik ismerősöm kölyökkutyája, még nevelés alatt. Látogatás, és mivel először találkoztunk, vittem a kutyának is valamit. Gazda büszkén mutatja, hogy mire ment már, leteszi a kaját, és csak akkor nyúl hozzá a kutya, ha mondta, hogy a tiéd. Elővettem az ajándékot, a kutya elfogadta, megette. A gazda rohamot, és röhögőgörcsöt kaptam. Addig csak ketten tanultak, és a kutya úgy gondolta, hogy ez a „tiéd”, csak a gazdája hülyesége. Persze, aztán jött a szomszéd, stb.

2017.02.02. 14:58:15

"A legokosabb kutyafajták rangsorát most egy pszichológus állította össze,..."

Nos ennyit is ér a lista.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.02. 15:12:43

@élhetetlen: Ja! Én télen nem is megyek a Duna partra, mert az egyik hülye annyira szeret úszni hogy képes beugrani. Nyáron már volt hogy meglátott egy elúszott labdát és beúszott érte. Pont jöttek a vizirendőrök. A kutya kb. a Duna közepén volt. Ki akarták szedni. A partról üvöltöztem, hogy hagyják. Rendesek voltak, szépen megnézték tényleg ki tud-e úszni a a vizsi. Hozzá kell tennem, nem akkora kunszt, mert olyan hatalmas mellkasa van annak a vizslámnak, hogyha nem csinál semmit akkor sem süllyed el. Van úgy hogy egy órás dunázás után is száraz még a buksija.

vörösbor(de)minőségi 2017.02.02. 15:15:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: :DDD ennek ellenére csinálják a műsort ha szólsz nekik?
megzaba..:))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.02. 15:17:57

@vörösbor(de)minőségi: Ja. Nagyon tudnak lapítani ha valamit nem akarnak. Olyankor hirtelen süketek lesznek.

élhetetlen 2017.02.02. 15:23:30

@Thomas Dantes: Megint az emlékek. Éveken keresztül jártam dolgozni a 74-es trolival, vakok intézete. Ugye, a vakvezető kutya, az drága. Én éveken keresztül néztem, a jelzés nélküli kis keverékeket, ahogy bementek a gazdival az intézetbe, aztán megvárták azt a hazafele tartó trolit, ami éppen kinyitja az ajtaját. Tudta, mikor kellene leszállni, odament nyüzsögni az ajtóhoz, hogy jelezzen már valaki, mert a gombot nem éri fel. Ha nem vették észre, vagy nem segítettek, legfeljebb visszafutott egy megállót. És délután, karóra nélkül ment időre a gazdája elé, ugyanígy. Másik munkahely, másik kedvenc. 78-as busz, nagy testű fekete kutya. A volt Otthon áruháznál szokott felszállni, és mikor átmentünk a Dunán, akkor jött a jelezzen valaki. Leszállt, lepisilte a megállót jelző oszlopot, és, gondolom, jól érezte magát a Tabánban (és nyilván a kakit sem szedte fel maga után). Hazafele néha kitört a hiszti a buszon, felszáll valaki a Blahán, aztán sikoltozik, hogy kié ez a kutya, rakják le, akkor szoktam mondani, hogy bírjon ki egy megállót, ott leszáll. Persze, ez ma már nem működne, elvinné a sintét őket, de nekem kedves emlékek.

2017.02.02. 15:27:15

a vizslákat jómagam is hiányolom a listáról... meg még egy jó pár fajtát.
Roti és Dobi ?!? ez vmi vicc ?
félreértés ne essék, gyönyörű ebek és nem a gazdikat szeretném sértegetni...

sokan a vele született ösztönöket is az intelligencia részének tekintik...
csak egy aranyos történet:
Vmikor régen a Tiszánál voltunk vadkempingezni. Egy baráti pár elhozta az 5 hónapos puliját. Városi kutya volt, addig csak macskát, más kutyákat, galambokat és bogarakat látott a kertben az élővilágból.
Járt arra egy bácsi a közeli faluból a 2 (azaz kettő) darab birkájával. Hozta őket a folyóra itatni.
Amikor a puli meglátta birkákat, szabályszerűen elkezdte őket "összeterelni" :) Ha nagyobb volt a távolság a 2 birka között 50 cm-nél, már kerítette őket körbe-körbe...
A vége az volt, hogy a 2 birka egymás mellet "vigyázzállásban", a puli mellettük a fűben, olyan ábrázattal hogy "hűűűdefaszagyerekvagyok"... :)
A bácsi pedig annyira nevetett, hogy ha nincs nála a botja, akkor ugyanúgy a földön fetreng a röhögéstől, ahogy mi is... :) És ezt a kutya minden nap eljátszotta amikor jött az itatás ideje.
András bácsi később elmondta, hogy már csak azért is felénk hozta mindig a birkákat, hogy lássa mit művel a kutya, mert ő ilyet 80 év alatt még nem látott ! :)

élhetetlen 2017.02.02. 15:31:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem vitatatom, hogy igazad van, ezt írtam a barátaim vizslájáról is, csak nekem furcsa, hogy a hideg levegőt utálják, a hideg vízbe meg bemennek.

élhetetlen 2017.02.02. 15:45:26

@bmedve: Azért ne rugaszkodj el teljesen a valóságtól. „mert lakásban tartani kutyát állatkínzás”. Menhelyről elhozott kutya, panelban. Ifjú korát nem ismerjük, az biztos, hogy hátulról megközelítve nem simogathattad meg úgy, hogy össze ne ijedje magát. Ráadásul hiába raktál ki kaját, vizet, míg a gazda haza nem ért nem evett, nem ivott. Akkor örült, körbeugrálta őket, aztán ivott, evett. A panelban a férj elment hajnalban dolgozni, kutya be a helyére az ágyba. Az asszony elment reggel nyolckor, de a férj hazaért 11-kor, és, ha délutános műszakja volt, akkor meg pár órával később hazajött a feleség. A kutya soha nem volt pár óránál többet egyedül, és ne mondd, hogy egy menhelyen, vagy egy sintértelepen jobb dolga lett volna. Békésen, öregen ment el.

élhetetlen 2017.02.02. 15:56:42

@É2I: „a kutya olyan lesz ahogyan és amennyit foglalkoznak vele”. Ennél is több. Családi eset, a nagybátyámat műtötték, lábadozni hozzánk költözik. Volt egy kutyája, amelyik kifejezetten macskák ellen volt idomítva, jön az is, és van öt macskánk (kutyánk is kettő). Anya komolyan aggódott. Kutya kijött, körülnézett, jé, itt nem bántják a macskákat. Akkor én sem. És ez nem kitalált sztori.

HgGina 2017.02.02. 16:03:13

Akkor talán rangsoroljuk, hogy a vakvezető kutyák milyen típusba sorolandók! Azoknak egy picit több a tudni valójuk.
Az uszkár mg lehet akármilyen okos, annál idegbetegebb idióta kutyafajta nem sok van. Talán ezek a törpepatkány csivavák és hasonló kis seggdugaszok. Kutya a komondor, a kuvasz... és még sok más. A csivava, palotakutya, pincsi, francia bulldog stb. nem kutya.

HgGina 2017.02.02. 16:05:18

@élhetetlen: A macskafajtákat is írd ide: oroszlán, tigris, gepárd, párduc, hiúz.
Na így érthető, hogy a kutya kussol.

Willkommenskultur 2017.02.02. 16:08:49

@So No: Úgy látszik, te profibban foglalkozok kutyákkal, mint én.....:) Nálunk inkább házi kedvenc volt, és persze azóta is arról ábrándozom, hogy ha megint lesz rá lehetőségem (kertes ház), akkor boxer kell...:) Egyszerüen nagyon jópofa kutya. Ok, tudom hogy a boxer jól viseli a szobakutyaságot is, de lakáskutyának nem akarom.

Sajnos nálunk bejött amit a boxer érzékenységéről írnak, az első boxerünk még 4 hónapos sem volt, amikor betegségben elpusztult, a másodikat pedig 3 évesen kapta el egy heveny ideggyulladás, amire az orvosok csak néztek, hogy ennek kampec....végül mégis túlélte, és boldogan élt míg meg nem halt, de csak kb. 98%-ban épült fel, némi mozgáskoordinációs problémák benne maradtak (gyors futásnál, szük helyeken, ajtónyílásokban odaverte magát néha akaratlanul).

2017.02.02. 16:15:02

Sztorik nagyapó kutyájáról (német-juhász malamut keverék). Szánalomból hozták el egy alom legsatnyább tagjaként "hátha lesz belőle vmi" felkiáltással. Hát lett belőle vmi... :) Hála nagyapó szerető gondoskodásának és nevelésének (kölyök korabeli csukamájolaj adagok, megfelelő étrend) egy kutyahegy lett belőle. Békés, szófogadó és a családtagok iránt elkötelezett hűséggel.
A keresztségben a Sátán nevet kapta az ábrázata miatt :)

Sztori 1:
Amikor megszületett a húgom, és hazahozták, Sátán volt aki legelőször megszaglászta, majd körberajongta. Ez örök érvényűnek bizonyult. Onnantól kezdve ők örök barátok lettek. Nagyapó volt az "Isten, a falkavezér", de a húgom volt a "Hercegnő" aki kenyérre tudta őt kenni. 5 évesen hugi, Sátán hátán lovagolva nyargalászott a kertben... Soha nem fogom elfelejteni...

Sztori 2:
Nagyapó rendszeresen eljárt a trafikba cigit venni. Ilyenkor általában Sátán is vele tartott. Soha nem kellett póráz, de még hangos szó sem, hogy Sátán tudja az utcai illemet. Nem balhézott sem kutyákkal sem emberekkel. Szóval elmentek a trafikba, Sátán kint az utcán illedelmesen ülve vár. Nagyapó vásárol és hazafelé indul... Elfelejtette hogy Sátán is vele volt. Sátán valszeg nem vette észre nagyapó távozását és csendben ülve ott maradt a bolt előtt. Aztán 2 óra múltán kezdett begerjedni... Egy szomszéd szólt, aki ismerte a kutyát, hogy "Feri bácsi ! Tessék gyorsan jönni... Sátán ott ÁLL a bolt előtt és a fogát mutogatja morogva, és senki, se be, se ki a boltból..." Nagyapó észbe kapott, elment érte és a sarokról szólt halkan "Sátán ! Mit művelsz ?!? Ne haragudj !" Már csak a boldogan csaholó, faroklóbáló Sátán suhanását lehetett látni a gazdi felé...

Sátánt 17 évesen vesztettük el. Egy aranyeső bokor van a sírja fölött ami a halálának hetében virágzik mindig. Sokkal előbb vagy később, időjárástól függetlenül, mint a többi környező aranyeső bokor.

élhetetlen 2017.02.02. 16:40:33

@HgGina: Ezek szerint te nem vagy képes alkalmazkodni egy idegen környezethez, és ezért feltételezed, hogy egy kutya sem képes felmérni a viszonyokat, és alkalmazkodni hozzájuk. Pedig de. Nem kussolt, beilleszkedett, és jól elvolt egy évig. Lehet, hogy te rosszabbul állsz, mint ez a kutya?

élhetetlen 2017.02.02. 16:45:57

@mentolos lecsó: Na, bőgni azért nem akartam ma….

Pierr Kardán 2017.02.02. 19:25:45

@mentolos lecsó: Pumi teljesen ugyanilyen!

Benne van a terelési ösztön, bizony féléves koráig bele-bele csíp az ember sarkába, ha szerinte nem megfelelően közlekedsz az udvarban (értsd: szét akartok széledni és nem szorosan egymás mellett megy a család :-)). Ez viccesnek tűnik, de nagyon nem az, amikor amikor 7 db. 3-4 hónapos fekete ördögfióka terelget téged az udvarban és bárhová akarsz lépni, ott egy kiskutya van :-)

A pumi részben terrier (szóval kotorékeb :-)), így imád gödröt ásni, és persze minden kaját elás. Remek élmény volt, amikor elpusztult a régi pumink, majd 4 hónap múlva új pumit hoztunk a házhoz és az új kutya szépen sorban kiásta az előző kutya által elásott dolgokat és büszkén hozta megmutatni, hogy miket talált :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.02. 19:51:08

@Pierr Kardán: " Ez viccesnek tűnik, de nagyon nem az, amikor amikor 7 db. 3-4 hónapos fekete ördögfióka terelget téged az udvarban és bárhová akarsz lépni, ott egy kiskutya van :-)"

Lehet, hogy nem vicces, de óriási élmény lehet.

dartonita 2017.02.02. 20:08:26

Mondjuk én sem nézem sokba ezeket a zsebkutyákat, de ettől függetlenül nem hülyék. Kolléga mesélte anno, hogy elutaztak meglátogatni a lányáékat, meg a frissen született onokát :-) A lányának volt két ilyen retikülbe való vakarcsa, mindig jóban volt velük a kolléga, általában amikor megérkeztek, a törpék rohantak, pacsi-puszi-üdvözlés. Most meg sehol a két kutya. Megy a gyerekszobába nézelődni, merthogy a kisbaba éppen aludt. A két törpekutya konkrétan vigyázzülésben posztolt a kiságy két oldalán, aztán a kolléga azt vette észre, hogy túl közel ment a kiságyhoz, mert a két kutya egyszer csak kétoldalról kezdte el húzni rajta a nadrágszárat... Aztán a lánya mondta neki, hogy konkrétan ilyen babamonitor-félére nincs is szüksége, mert a két aprójószág pislogás nélkül monitorozza a kisbabát, ha ő nincs ott, és ha csak megmozdul, vagy hangot ad ki, máris rohannak anyuhoz az infóval...
Szóval a legtöbbje ugyan idegbeteg kis hörcsög, de azért köztük is akadnak intelligensek.

Parajpuding 2017.02.02. 20:41:09

Aki ezt rangsort összeállította, kb. semmit nem ért a kutyákhoz.

epidermis 2017.02.02. 21:00:47

@Csokis2: nekem az eredeti jobban tetszett :)

epidermis 2017.02.02. 22:07:46

A vadászkutyák közül a Pointer a legértelmesebb.
A kuvasz egy idegbeteg f@sz. Szomszédunknak volt egy. Másfél évig bírták a hisztijeit, és hogy szétbarmolta a kertjüket. Majd ingyen meghirdették. Eljött érte egy zalai tehenészet. Pár hónap múlva megkérdeztem, hogy tudnak valamit a kutyáról. Erre mondja a szomszéd, hogy lent teljesen megváltozott a kutya. Történt ugyanis, hogy kezdte ott is a szokásos hisztijeit, mire a vezérkutya kétszer megtépte. Utána kezesbárány lett, és az egyik legjobb :)
Húgomnak goldija van, hihetetlenül okos. Miden hülyeségre megtanította unalmában: hempereg, fóka (két lába előre kettő hátra hason fekve), röhög (vicsorít és közben rázza a fejét), énekel (vonyítás), nyolcas (terpeszállásban vagy miközben a lábaid között 8-as alakot leírva folyamatosan kering), stb. És ezt mind az alapdolgok mellé: ül, fekszik, ugat, vigyázz, gyere, hol a helyed? cicccaaa, stb. És ezek javát tudja csak kézjelekre is!!! Szóval csak az a kérdés, hogy hogyan bánunk velük.
Ui: édesapámnak még az átkosban gyerekkorában németjuhásza volt. Ő volt a legjobb barátja. Mindenre megtanította. A rendőrség el szerette volna vinni (nem erőszakkal). Felajánlottak érte egy kisebb vagyont. Viszont nagymamám tudta, hogy ha a kutya elmenne tőlük, abba édesapám belebetegedne. Ezt a rendőrök is megértették, és végül Kosztos 16 évig volt apukámmal. Azt mondta nagymamámnak, hogy temesse el tisztességgel, de olyan helyen, hogy ő ne is tudjon róla :( Nem akart gyászolni

nem kéne... 2017.02.02. 22:20:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

nekem ugyanez van, szőrös kiadásban.
ha télen elengedem, hogy "mennyébazmegjáccani", fut haverkodni, semmi baja nincs, de rendszeresen lecsekkolja, hogy mit csinálok.
ha nem vele foglalkozok, megy vissza.
de ha észreveszi, hogy ránézek, akkor egyből jön oda és RESZKET, majdnem szétesik, hogy akkor most rohadtul fázik, közben gőzölög az egész kutya, olyan melege van, azt se tudja, hogy lihegjen.
engem nem ver át, ahhoz túl régóta és túl jól ismerem, de anyámék bekajálták, szegény kutya úgy fázik, úgyhogy most anyám kabátot köt neki.
pár éve az első találkozásuk úgy zajlott, hogy hazamentem a szüleimhez, anyámék nem tudtak a kutyáról, úgyhogy bent aludt nálam a szobában a dög.
éjjel értem haza, mondom ne az legyen, hogy kimennek a fürdőbe aztán átesnek rajta, mert nem számítanak rá, majd reggel összehaverkodnak.
reggel benyit anyám, hogy na, megjöttél, az ajtónyitás zajától felébred a kutya, megijed, elkezdi ugatni anyámat, hogy menj innen, mert félek tőled, anyám áááááámegharap bummbekúrja az ajtót, egész hétvégén nem is szólt hozzám, meg egyébként is, többet ne hozd ide ezt a kutyát.
most meg amikor utoljára itt voltak, méretet vett a kutyáról és töltsek le neki kutyaruha képeket, otthon van sok fonal, nyugdíjas, úgyhogy kabát lesz a kutyának.*
mert fázik, reszket.
szóval rohadék rábaszott, túltolta a színészkedést, csak még nem tudja.
:))))

*mondtam, hogy talán azért mégse kéne, mert hát hogy néz már ki, de nem, lesz kabát.
jó, akkor ilyen rénszarvasost lehet?
rámnéz, néz egy darabig, lehet.
:))))

lionking 2017.02.02. 23:03:39

Jó lista.. 4 korcs kutya van épp csak rajta..
a többiek sem mind fajtatiszta de közelítenek

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.02. 23:38:53

@nem kéne...: Ja, ezek ahhoz nagyon értenek hogy kell az embereket levenni a lábukról. Imádom a jutyubom a kutya ajándékozós videókat, hogy elolvadnak tőle az emberek.
De kutyát ajándékozni felelőtlenség, mert nagy felelősséget ruházunk a megajándékozottra.

dr. mesterséges színezék 2017.02.02. 23:45:22

@élhetetlen: A második szomszédban lakó nagybátyámék kaptak hűvösvölgyi rokontól egy feleslegessé vált boxert. Pedigré, különösebb nevelés nem járt hozzá: max. behívható volt és leült. Ghandi és egy vizsla lelke élt benne, mert mindenkit imádott, még a postást is szerette. Aztán apró mozaikokból sikerült összeraknunk, hogy a hippi álca mögött egy biztonsági őr bújik meg.
Édesanyám olykor átszalajtott, hogy kérjük/vegyünk kölcsön eztmegazt, és volt úgy, hogy Astor szó szerint nem engedett ki a kapun - semmi harapás, vagy morgás, csak elállta az ember útját; máskor meg rá se hederített az emberre, csak a szeme sarkából sandított, hogy "na, lesz játék?". Azt a mintát szúrtuk ki, hogy ha a háziak nincsenek otthon, vagy a házban vannak, vagyis senki se látja, hogy elvinnénk a gázpalack kocsiját, vagy a metszőollót, Astor nem hagyta jóvá az ügyletet - ha volt ott valaki, aki szót emelhetett volna a dolog ellen, de nem tette, akkor részéről is mehetett minden.

Porbafingóként azt hittem, hogy minden kutya ilyen, és kellett pár csalódás, amíg felfogtam, hogy nem, ez Astor heppje. Sose derült ki, hogy ezt a humánus őrzésvédelmet örökölte, vagy úgy fogta fel a világot, hogy "itt minden játék, az ÉN játékom, és nem tetszik, ha valaki elviszi, de ha ŐK jónak látják, akkor nem bánom, mert bírom ŐKET".

dr. mesterséges színezék 2017.02.03. 00:05:06

@mentolos lecsó:
Ja, a fajtára jellemző viselkedés...
A börzsönyi erdők lábánál élve egy menhelyből kiemelt, csavargásból bekerült magyar vizslát vettem magamhoz. Bőven túlvolt már a kamaszkoron, de a legegyszerűbb vezényszavakra is csak farokcsóválással és az imádat kutyaképével reagált, szóval fix, hogy senki se tanította, nem hogy valaha vadászott volna (az érintetlen farka sem utalt ilyesmire).
Az egyik csavargás alkalmával az ugrott egy fejest az útmenti bozótba. Fél perc múlva kikecmergett, a vigyorgó pofájából kétoldalt madárszárny lógott ki. Boldog csóválással letett elém egy kutyanyáltól csorgó verebet, és elővette a "jó fej vagyok, mi? van még jutalomfalat a zsebedben?"
Mondom neki, hogy ügyes, de mégse kellett volna kinyírni a kedvemért ezt a madarat, de alaptalan volt a vád, mert miután pzs-vel megszárítgattam, tökéletes verébséggel elszállt.

Egyébként valószínűleg az országban az elsők között láttunk hiúzt a XXI. században. Szintén egy csavargás során felvert egy "macskát", ami méretileg pariban volt vele, csak zömökebb. Ha nem is ekkorát, de hasonlót már láttam usák kollégámnál, aki mondta, hogy a kasztrálás olykor így megvicceli őket - elkönyveltem herélt macskának. Nem tudom, hogy hármunk közül ki ijedt meg jobban, de a szereposztást azért kettejük között tudták: némi ugatás-puffogás után elöl a "macska", utána a kutya, de utóbbi csak a szín, a tisztesség kedvéért, látszott rajta, hogy EZT azért mégsem szeretné olyan nagyon utolérni, és hamar vissza is tért az üldözésről.
1-2 évvel később jött a szenzációs hír, hogy hiúznyomokat láttak a Börzsönyben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.03. 06:10:29

@dr. mesterséges színezék: A vizsláknak elképesztő vadász ösztöne van, de azért ez is kutyafüggő. Az egyik igazi szobakutya, a gazdi és az ágy a minden. A másik megfog mindent ami él és mozog. 6 hónapos volt amikor az első fácánját elkapta. Persze más a vadászatra kiképzett vizsla. Találkoztam már vadásszal aki két vizslával volt. Nem engedte játszani a kutyáit. Nem értettem. Aztán olvastam egy kb 70 éves írást, amelyben a vadászatra képzett vizslákkal szemben támasztott követelményeket írták le. Elképesztő.

torró 2017.02.03. 07:44:41

Úgy látom a többségi hozzászólók nem sokan tartottak kutyát:DD Nos nekem volt már több is, mert sajnos a teremtő jól kiszúrt velük, mert maximum 15 évet tudnak élni, ellentétben a teknőssel ami elég haszontalan a számunkra, és 100 évet is megér. A kutyatartást sajnos sokan összetévesztik a játék fogalmával, amit ugye ha megunsz kidobod. a kutyát olyan helyen volna szabad tartani ahol szabadon lehet.Kertes háznál leginkább.Sokan az etetést sem értik, mert minden hülyeséggel tömik, pedig ő kimondottan húsevő. És, ami a lényeg, idomítani kell! Sok mindenre ki lehet képezni főleg ezeket a fajtákat amiket itt felsoroltak. Ám valóban a border colli a legjobban tanítható, eszméletlen inteligens. Míg vadászni jártunk, angol vizslánk volt és egy kisebb foxi , férgezőnek szoktuk ezeket vinni. A német juhász inkább önhatalmú, nem is lehet némelyiket szófogadásra bírni. Szóval a kutyatartás kissé több annál, hogy reggel leviszed körbe pisáltatni a játszóteret, meg néha sétálsz egyet vele.Az útólsónál (már legalább 10 éve) azt mondtam, nincs több kutya, mert általában 12 -13 évente temetnem kellett, és ez borzasztó lelkileg.Sajnos egy jó kutya hozzád nő, szinte családtag lesz.

Dinkainka 2017.02.03. 08:19:56

@encir: Lájk. A hülye listakészítőnek a pásztorok biztos nem adnának pulit a keze ügyébe. Ettől függetlenül a puli eszközhasználó, szóval biztos az első helye.

élhetetlen 2017.02.03. 12:39:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az a család, ahol már írtam, hogy a kicsi tojt kimenni tojni a hidegbe, ők vadásznak. Járnak versenyre, nemzetközire is a nagyobbikkal. (nem szépségverseny, munkaverseny), egy csomó érmet nyert már. Terepen nem voltam velük, de gondolom, ott azért nem játszhatnak, mert, ha elfut, sörétet kaphat a valagába. De otthon, mint a gyerek, első két láb fel a gazdira, megtámasz, hátsó két láb fel, befészkel az ölébe, nyakát a gazdi nyakába, pedig már rendes súlya van. Otthon ugyanolyan szobakutya, mint bármelyik elkényeztetett vakarcs.

2017.02.03. 14:46:35

@dr. mesterséges színezék: Sátánnal ue. volt... a kertkapu soha nem volt zárva...
mindenki bejöhetett, de kifelé már csak a "falkavezér" bólintásával :)
nem volt semmi balhé, csak beült a kertkapu elé és vmi cefet mély torokhangon kezdett el morogni... :)

2017.02.03. 14:55:54

@epidermis: a kuvaszhoz sajnos erős kéz kell... ez tény !
de ha sikerül összebarizni vele, akkor kiváló örző-védő-jelző társ válik belőle !
és sokszor láttam már felnőtt kuvaszt kiskamaszként viháncolni...
aztán ahogy vmi ismeretlen zajt hallott átváltott Armageddon/Gestapo üzemmódba védelmezendő a családot...
remek kutyák, de velük tényleg tudni kell bánni... nem plázacicás szórakozásra valók !

PanelProli 2017.02.05. 16:20:18

Emberek, ez egy 8 éves lista :-((

www.borsonline.hu/aktualis/terelokutyak-lettek-a-vilag-legokosabb-ebei-/11642

A puli a 27. helyen pont a yorkshire terrierrel van egy szinten okosság tekintetében :-)))))))))

kutyatanya.hu/?group=3171

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.09. 20:51:56

@Colonel H. Stinkmeaner: "Olyan feladatok a maximum képességei egy kutyának, amik egy értelmi fogyatékos embernek is mennek."

Van olyan értelmi fogyatékos ember, ami a legbutább kutyának a szintjét se éri el.

"A kutya egy 2-3 éves gyerek szintjén van, attól függően, hogy mennyit foglalkoznak vele. Az a kutya, aki az udvaron él, és csak enni kap, kevésbé lesz intelligens, mint az, amelyik feladatokat kap, és ezáltal folyamatosan fejlődik. Ezek a kutyák egy négyéves gyerek intelligenciaszintjének feleltethetők meg.

hogy ha van egy falrész, és azon egy ablak, és mögötte étel, akkor a kutya nem akar eltávolodni a faltól, inkább megpróbál bemenni az ablakon át. Míg a mókus, aki évezredek óta rohangászik a fáról le, aztán fel, simán megkerüli a falat, és megszerzi a táplálékot. Ezt a feladatot remekül oldja meg. Ehhez képest a mókusnál egyébként intelligensebb kutya ebben a tesztben elbukik. Az intelligencia a mi fogalmaink szerint egy speciális dolog, szerintünk az az intelligencia, hogy a szociális kapcsolatokban mennyire viselkedik valaki ügyesen."

velvet.hu/trend/2013/06/29/kutya-intelligencia/

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.09. 20:59:20

@dr. mesterséges színezék: "elöl a "macska", utána a kutya, de utóbbi csak a szín, a tisztesség kedvéért, látszott rajta, hogy EZT azért mégsem szeretné olyan nagyon utolérni"

:))

ljubityel 2017.03.09. 13:59:46

Minden kutya egy egyéniség. Tessék olyannak szeretni, amilyen.
Ha nyugger leszek és ráérek, akkor majd tartok kutyát. Lesz egy border collie, egy magyar vizsla, egy labrador, és egy Jack Russell.

ljubityel 2017.03.09. 14:36:02

@Dinkainka: Nézd meg a border colliet munka közben! Besírsz majd, hogy a pulid egy debil plüss.

Dinkainka 2017.03.09. 17:10:31

@ljubityel: A debil plüss sosem szökik meg a gazdájától. Nem rohangál ész nélkül, inkább gondolkodva elvégzi a feladatát. Amikor kell, 120%-on pörög.
süti beállítások módosítása