A magyarok 39 százaléka szerint rosszabbul élünk, mint 50 éve

2017. december 07. 15:38 - Napi Csárt

A világ rengeteget változott az elmúlt 50 évben. 1967-ben még javában tartott a hidegháború, az Egyesült Államokban gyakoriak voltak a zavargások, dúlt a vietnámi háború, de Izrael is kénytelen volt megküzdeni arab szomszédjaival a hatnapos háború során. Más volt az emberek hétköznapi élete is.

A Pew Research Center által nemrég elvégzett kutatás arra kereste a választ, hogy az egyes országokban jobb-e az élet mint 50 éve. A kutatásban 43 ezer ember vett részt 38 országban. A kutatás azt találta, hogy többnyire azokban az országokban gondolják az emberek, hogy most jobb az élet, ahol jelenleg jók a gazdasági körülmények.

Az alábbi grafikonon látható, hogy adott országokban az emberek mekkora része gondolja, hogy 50 éve, és mekkora, hogy most jobb az élet. Az első helyen Vietnám áll: itt az emberek 88 százaléka szerint most jobb az élet mint fél évszázada, és csak 4 százalék vallja az ellenkezőjét. Ez nem meglepő annak fényében, hogy 50 éve még véres polgárháború dúlt az ország északi és déli fele között. Ugyanakkor az Egyesült Államokban csak az emberek 37 százaléka érzi úgy, hogy most a jobb, és 41 százalék pedig úgy, hogy 50 éve volt jobb.

A táblán nem szerepel Magyarország, ám a kutatásban mi is részt vettünk. Az eredmények alapján a magyarok 39 százaléka vallja, hogy rosszabb az életünk mint 1967-ben, és csak 32 százalék mondja, hogy jobb.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr7213452909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.12.08. 18:35:29

Magyarországon, 2002-re érte el az átlagos bér reálértéke a rendszerváltáskori szintet...22 két év kellett hozzá , ami nagyon durva...Később, jött a válság, és újra visszaesett...Most megint kicsit jobb, de a jövő bizonytalan... A kapitalizmus egy rossz és igazságtalan rendszer, az a fő probléma. A többség ki van zsákmányolva globális rendszer által, és a nemzetállamoknak nincs sok eszköze a védelemre. Közben, az 1% birtokolja a földi vagyon 50%-át, ha lehet hinni a statisztikáknak...A munkabér értéke leértékelődött a GDP-hez viszonyítva, mert a szaporodó fejlődő országokbeli népesség ingyen kínálja a munkaerejét... Ott lehet kicsit jobban élnek, de biztos nem Európában, ahol már 50 éve is jól éltek az emberek..
Innen már csak az a kérdés, hogy a jóléti állam , a szociális piacgazdaság csak egy rövid intermezzo volt a kapitalizmus történelemben, vagy egyszer újra lesz általános jólét...Most úgy néz ki, inkább a rossz világ jön...Tízmilliók menekülnek a " fejlődő " világból , a jobb élet reményében, és ha mind idejönnek, pont azoktól fognak elvenni megint, akik már eddig is szenvedték a globalizáció kártékony hatásait...

teéjesenmindegy 2017.12.08. 18:46:43

"Az eredmények alapján a magyarok 39 százaléka vallja, hogy rosszabb az életünk mint 1967-ben, és csak 32 százalék mondja, hogy jobb."
A jó kurva anyját annak az idióta 39%nak.
Bazmeg, van otthon hűtőjük, vagy a jegeskocsit várják a sarkon? Wc van, vagy a folyosó végén a közös, esetleg kertibudi? Telefon van a zsebében, vagy a faluban el kell kérni a tanácselnöktől a kulcsot? Májusban tud banánt venni, vagy decemberben kell érte 4 órát sorba állni? Színestévén lát ezer adót, vagy a szomszédnál feketefehérben a meccset, ha az nem hétfőn van? Mri, Ct, ultrahangról hallott, vagy még fel sem fedezték? Eszik húst minden másnap, vagy kéthetente egyszer? Autójában van klíma, vagy 5 évet várhat a Merkúrnál? Tíz különböző ruhája van, vagy az egyenlódenkabát?

Pártállástól függetlenül, menjen már el az összes sopánkodó a jó kurva anyjába. Baromira megbírna az összes egy 2 hónapot 1967ben, hogy rájöjjön, hogy milyen kurvára jó dolga van.
És nem, ez nem a zorbán, meg a gyurcsány eredménye, hanem ennyit változott a világ.

Nagyorrú Barbi 2017.12.08. 18:50:01

A 39% a bunkó, tanulatlan proletár, akik a Kádár-rendszerben kényelmesen éltek a gyárakban. Annyit lehetett rájuk bízni, hogy " fogd meg Joci, oszt vidd arrébb azt a vasat az udvar sarkába". Aki dolgozik, tanul, nem áll le, az sokkal jobban él, mint akkor.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.08. 18:55:08

Nagyjából 2014 körül érte el a magyar életszínvonal a korábbi legmagasabb szintet, ami 1975-ben volt.

Erik Bálint 2017.12.08. 19:08:07

@teéjesenmindegy: Pont ugyanezt beszéltük az asszonnyal, csak kicsit nyugodtabb vérmérséklettel. Az a 39% vagy nem élt a 60-as években, és ráadásul történelmet se tanult és a szüleivel se beszélt soha az ő gyerekkorukról, vagy totál elmezavarodott.

midnightcoder2 2017.12.08. 19:19:12

Mondjuk én akkor még meg sem születtem, így nem csak hogy sokkal rosszabbul éltem mint most, hanem sehogy.

Brix 2017.12.08. 19:22:20

Én még akkor nem életem, de annak az időszaknak is megvolt a maga szépsége..Munkanélküliség gyakorlatilag nem létezett.. Az állam adta a lakást, volt ingyen nyaralás SZOT üdülőben...A legnagyobb különbség sem volt több mint 4-5 x, az igazgató és a beosztottak bére között... Most lehet olyan 20x átlagos különbség...
Még arra emlékszem a 80 -as években , gyermekkoromban királyok voltunk Bulgáriában, olyan sokat ért a magyar fizetés... Ma már ott sincs extra nagy vásárlóereje a magyar fizetésnek... Lehet, hogy utolérnek minket? @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ?

teéjesenmindegy 2017.12.08. 19:42:19

@Brix: Te olyan hülye vagy mint a segg. És? Az igazgató mit tudott csinálni a 4-5x pénzével? Vett ööö, tévét? Feketefehéret? Elment a szot üdülőbe? Ülhetett a ladába?
Bazmeg, havi fizetésért jobb autót kapsz mint egy trabant valaha is volt.
Heti minimálbérért veszel egy telefont, amin filmet nézhetsz, meg fényképezhetsz, meg beszélhetsz a világ túlfelére. Heti fizetésedért repülővel elmehetsz bárhova európába fapadossal.
Mi a lófaszról beszélsz, hogy megvolt a szépsége? Király voltál Bulgáriában. És ez miben nyilvánult meg? Két gombóc fagyit ettél a hatalmas választékból?

Egészen elképesztő a hülye fajtád aki ahelyett, hogy azt értékelné amije van, azt nézi, hogy xy mennyivel kap többet. Hidd el öregapád leszopott volna egy szakasz rendőrt azért, hogy olyan körülmények között élhessen mint te most.

teéjesenmindegy 2017.12.08. 19:46:49

@Brix: Egyébként nem értek utol minket, de ha mégis. Tegyük fel utolértek. Sőt, megelőztek. Akkor mi van?
Nem az a kérdés, hogy a bulgárok hogy éltek hozzánk képest, hanem az, hogy te (magyarok Magyarországon) 50 éve. Ha a bulgárnak jobb autója van, akkor a tiedben tönkremegy a klíma?

Külön bája a dolognak, hogy ezt a neten okoskodod. Mesélj, milyen neted volt 50 éve. Sok helyre eljutott a mondanivalód? Válaszoltak rá postán?

Visceroid 2017.12.08. 20:05:11

@teéjesenmindegy: 60 éve a bezzegnyugaton sem voltak az általad felsorol dolgok.

teéjesenmindegy 2017.12.08. 20:13:24

@Visceroid: És? Ezzel mit akarsz mondani?
Te attól függően éltél jól vagy rosszul, hogy máshol mi van?

guvat 2017.12.08. 20:48:02

Olyan ez, mint a katonaemlékek... Az mondjuk biztos, hogy a szexuális élete minden visszaemlékezőnek intenzívebb volt...

2017.12.09. 06:07:53

@teéjesenmindegy: igen, amit írsz az azt bizonyítja, hogy mennyit változott a világ, a technikai fejlődés miatt ma kényelmesebben lehet élni. Ez egy természetes folyamat, amihez hozzászokunk, az már alap. Az angol WC-t már nem számítjuk az elégedettségünkhöz, hisz alap. Egy mai ember nem szeretne kerti budiba szarni a téli hidegben, de ha abban a falusi világban nőne fel, akkor természetes lenne neki ez is. De az, hogy minden ember zsebében okostelefon van, az nem jelenti, hogy ez boldogabb embereket eredményez. 50 éve kiszámíthatóbban éltek az emberek, aki elvégezte az iskoláit, tudta, hogy lesz munkája. Lehet, hogy a postára kellett elmenni telefonálni, de legalább nem hívott a főnököd munkaidő után, hogy még ezt el kellene intézni. A társadalmi különbségek is nőttek, nőtt az élet tempója, nőtt a kizsákmányolás, a jövő kilátástalanabb, mint régen volt. A folytonos technikai fejlődés miatt évente lehet lecserélni a cuccaidat, mert elavulnak. Hiteleket vesznek fel az emberek, mert erre szorítja őket a kapitalizmus.
Nincs meg a remény, hogy a gyerekeik jobban fognak élni, mint ők maguk. A 60-as években ez a perpektíva megvolt még.
Ma könnyen összehasonlítja az ember a magyar fizetését a négyszeres osztrák bérekkel. A 60-as években ez a kisebbségi komlexust okozó összehasonlítgatás se volt meg.
A 60-as években a szüleim generációja még el tudta kezdeni a közös életét egy társbérletben vagy bérelt szoba-konyhában. Mert senkinek se volt több, mindenkinek volt egy kis fizetése, ezért senki se volt előnyben. Ma egy nő nem fog beköltözni egy bérelt szobában élő férfi mellé élettársként, mert arra hajt, hogy beüljön a kopasz, kigyúrt faszi mellé a BMW-be és Balin nyaraljanak. A 60-as években sokkal könnyebb volt ismerkedni, az anyagias picsáknak nem sok babér termett. A hozzád való pár megtalálása pedig a boldogság egyik alapja. Aki anyagi helyzete miatt nem engedheti meg a különlakást, családalapítást, viszont a médiából öntik a képébe a gazdagok életvitelét, státuszszimbólumokat lobogtató vállalkozókat, látja a társadalmi különbségeket, sőt, a nyugati léhűtőt is, aki magyar fesztiválokon hőzöng hatszoros fizetésével, az azt fogja gondolni, hogy szarul él. Mert ugye mihez képest
Amerikában vajon miért gondolják, hogy rosszabbul élnek, mint 50 éve? Pont azért amiért Magyarországon. A közösségek felbomlása, elidegenedés, a fogyasztás felpörgetése, a kiszámíthatóság, munka-szabadidő arány romlása, hitelterhek miatt. És mert a fiatal generáció rosszabbul él, mint a szüleik és a tendencia egyre romló képet mutat. Amikor megvan a remény, higy a gyerekeidnek könnyebb lesz, akkor elégedett vagy a dolgok alakulásával. Amikor ez nincs meg, akkor kilátástalan a társadalom jövője. Te meg leragadtál otty hogy pottyantós budi helyett már angol WC van, jeges kocsi helyett hűtőszekrény, szabolcsi alma helyett banán és ettől szerinted mindenkinek boldognak kellene lenni. Az élet kicsit bonyolultabb, mint hogy milyen budiba szarsz.

tatraplan 2017.12.09. 07:40:09

@karandash:

Talán a legközelebb te jársz a valósághoz.
Tény, hogy a kádár rendszer utolsó évtizedeiben a lakosság zöme, az alsó-középosztály jövedelme a rendszerváltás után akár a felére csökkent, nagyjából most éri el a nyolcvanas évek szintjét. Közben meg a fejlett világ nagy részében további 20-40% emelkedés volt.
Az életkörülményeket nem csak pillanatnyi jövedelem, hanem az előző évek jövedelme s meghatározza. Egy ingatlan stb évtizedek munkája. A 67-es társbérlet főleg a háború és az ötvenes évek eredménye, amitől a 90-es és 2000-es évek "pangása" is sokkal jobb volt.
A közérzetet meg a többségnél nem csak vagy inkább főleg nem az anyagiak határozzák meg, hanem a biztonság, kiszámíthatóság és a folyamatos feljebb lépés, előrelépés, gyarapodás élménye. Amelyek 67-ben sokkal jellemzőbbek voltak....

kvadrillio 2017.12.09. 07:48:32

én csakaszt nemértem, hogy a zsidók miért tudnak ŐRZÖTT PASA-PARKOKBAN ÉLNI, MIÉRT RENESZÁNSZOZNAK A MAGYAROK HAZÁJÁBAN (uDE A VILÁG MINDEN ORSZÁGÁBAN IS !!!!! ), ÉS A MAGYAROK MIÉRT KÉNYTELENEK KIMENNI MÁS ORSZÁGOKBA DOLGOZNI, HOGY MEGÉLJENEK ???????????!

Visceroid 2017.12.09. 09:10:04

"ÉS A MAGYAROK MIÉRT KÉNYTELENEK KIMENNI MÁS ORSZÁGOKBA DOLGOZNI, HOGY MEGÉLJENEK "

Ember! Forradalmárkodtok, királynak választotok egy felcsúti féleszűt, utána meg sírtok, hogy "megint a zsidók jártak jól". Gondolkozzál már el, öcsém!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.09. 09:19:06

@Brix:

BG és Mo. között a jövedelmi eltérés a 80-as években minimális volt. Az eltérés az volt, hogy a magyar boltokban kb. 3-szor annyi volt az áruválaszték.

Jelenleg a pénz vásárlóértéke fodrítva van, azaz ugyanaz a pénz BG-ban kb. 20 %-kal többet ér, mivel alacsonyabb az árszint. S 1991 óta persze az áruválaszték azonos a két országban, mindkét pénzem konvertibvilis (sőt, a bolgár leva 1997 óta az, a magyar forint csak 2001 óta).

Ami az átlagfizetést illeti, a jelenlegi bolgár havi nettó 125 ezer Ft, míg a magyar 185 ezer, azaz a bg a magyar 70 %-a. De ez a 125 ezer vásárlóértéken kb. 150 ezer, az a valós arány inkább 80 %.

Leadfoil 2017.12.09. 09:37:09

A kérdés vagy a válasz nem egyszerű, mert a körtét az almával nem lehet összehasonlítani. Kádár teljesen más figura volt mint a mostani Orbán. Akkor nem volt ilyen hitvány bankrendszer és főleg nem volt ilyen korrupt vezetése az országnak. Voltak gondok, most is vannak. De nosztalgiázni egy elmúlt időszakon ....azt gondolom ha Orbán még marad pár évig, akkor egyre több bűnözőt láttok majd magatok körül. Vágjátok pofán Orbánt és minden bizonnyal jó Karácsonyotok lesz.

teéjesenmindegy 2017.12.09. 10:28:10

@karandash:
Azt hiszem, hogy kicsit félreérted a kérdést. Marhára nem azt kérdezték, hogy boldogabb vagy-e, társadalmilag hogy érzed magad, az emberi kapcsolataid milyenek. Az volt a felmérés, hogy jobban élsz-e.
És igen, ebbe az tartozik bele, hogy van-e áram a falujába, hogy mennyit és milyet eszik, hogy mennyi ruhája van, hogy milyen orvosi ellátáshoz tud jutni egyébként, meg a többi. Nem pedig az, hogy a szomszédhoz képest hogy érzi magát. Vagy hogy 67ben biztos volt-e a munkája a gyárban.
Amit te mondasz a boldogságról azért értelmetlen felmérés, mert mindenki akkor érzi magát a legjobban amikor mondjuk 20 éves, nem fáj semmije és áll a fasza mint a cövek.

teéjesenmindegy 2017.12.09. 10:32:58

@tatraplan: Te éltél a nyolcvanas években, hogy tudjad, hogy mit tudtál akkor venni a fizudból és most mit tudsz venni a fizudból?
És szerinted jobban élt valaki amikor tártsbérletben lakott, mint most amikor egyedül, csak azért, mert a társbérlet "a háború és az ötvenes évek eredménye"
Folyamatos gyarapodás meg előbbrelépés 67ben, mi? :D:D

rumpundli 2017.12.09. 13:46:09

@teéjesenmindegy: Úgy tűnik te, nem éltél akkoriban! Esetleg "nehéz" gyermekkorod lehetett. Sajnos nem az a boldogság, hogy saját repülődben, testőreiddel körbevéve rettegj, mikor dől össze a birodalmad, vagy csak félrekefél a dögös celebből feleségnek vásárolt ribi. Az élet minőségét nem csak az anyagi javak határozzák meg! Szerintem pl. egy kellemes éghajlatú helyen "jobb" élni mint egy, a korszerű fűtőenergiát használó agyon automatizált fűtésű lakásban. Lehet nem fázol, a légtér minden paramétere beállítható, de ott van a gebasz, hogy mindez, egy pillanat alatt köddé válik, és ez nem engedi, hogy a mérhetetlen nyugalom elöntse a teljes valód!

teéjesenmindegy 2017.12.09. 17:46:52

@rumpundli: Teljesen hülyeségeket beszélsz. Az éghajlat ugyanaz volt emlékeim szerint.
Mesélj, melyik a jobb élet, az amikor a szenet fel kell vinni aztán a cserépkályhában eltüzelni, és a körfolyosós ház végében lévő wc-t használni, vagy amikor szépen gáztüzelés van meg saját fürdőszobád. És ez a 80as években volt, nem 67ben.
Ismét, neked is elmondanám, hogy nem az volt a kérdés, hogy boldogabb e a nép, hanem az, hogy jobban él-e. Értsd: mit eszik, iszik, lakása komfortos-e, orvosi ellátása van-e, stb.

Baszod, tessék, hajrá, leszakadni a netről, fűteni fával, szénnel, járni gyalog, eldobni a telefont, a tévét, hordani a május1 ruhagyár termékeit, a boltokban az áruk 90%-hoz hozzá sem nyúlni, orvoshoz nem járni, ha olyan rohadt jó volt a hatvanas években.

Tudod, anno a 14. Lajosnak akkora birodalma volt, hogy nem ment le a nap sose. Kinek volt vajon jobb az élete neked, vagy a napkirálynak, aki tetves volt, rühes, viszketett folyamatosan, 6 gyereke meghalt mert nem volt orvosi ellátás, ha el akart menni a tengerhez akkor 3 hét volt az út, olyan betegségekben szenvedett hónapokig amit ma egy pirulával meggyógyítanak, nyáron izzadt, télen fázott, szart a függöny mögé stb.

tatraplan 2017.12.09. 19:04:15

@teéjesenmindegy:
Igen éltem és dolgoztam a nyolcvanas években és pontosan emlékszem rá mit tudtam venni akkor a fizetésemből és most.
Látom nem nagyon érted, hogy az emberek -finoman szólva- nem az értelmesebb 10-20%-át érdekli csak az, mit tud venni a fizetéséből.
Igen, a háború és a hadifogság, majd a rákosi- féle padláslesöprés után a társbérlet ku..va nagy előrelépés volt .
67-ben a mostani többszöröse új lakás épült. Akkor már lehetett a boltban motort venni, és a Merkurnál néhány nyugati autótípus is elérhető volt.
Az emberek vagy 30%-kal jobban éltek mint 5 évvel korábban, és nagyjából kiszámolhatták, hogy 5 év múlva megint annyival jobban élhetnek majd.

teéjesenmindegy 2017.12.09. 20:47:38

@tatraplan: :D:D
Na, és mesélj mit tudtál venni a fizetésedből. Banánt júniusban sikerült?
Annyira szánalmas baromság ez, hogy te beszélsz értelmes emberekről, amikor egy sima egyszerű kérdést sem bírsz felfogni. Mesélj, az értelmeseknél mi számít jólétnek? Ha hordhatja a szenet a harmadikra, vagy ha a háztömbben van egy tévé összesen?
Mi a fasznak kéne, hogy többszörösen új lakás épüljön, amikor nincsenek milliók az utcán, vagy társbérletben?
Nyugati autótípus 67ben nem nagyon volt elérhető, ne kamuzz. De még ha elérhető is lett volna (100 évnyi munkabérért) akkor is, szerinted egy 67es vadiúj opel azt hozza, mint ma egy tízéves bármilyen autó? Kényelem, sebesség, fogyasztás szerinted ugyanaz? Normális vagy? Ja, ha már autó, m7 tartott martonvásárig 66ban. Tyű, mehettél amerre akarsz.
Az emberek el sem tudták volna azt a jólétet képzelni amiben mi most vagyunk.
Bazmeg, arról a korszakról beszélünk amikor a sportolók olimpia előtt két hétig ettek húst, és szárnyakat kaptak tőle.
Az élet melyik területe számít szerinted az értelmes 80%nak? Mi az, amihez ma nem jutsz hozzá gyorsabban, egyszerűbben, jobb minőségben?
Szórakozás? Volt ennyi színház, tévé, koncert, zene mint most? Magaskultúra? Annyira jó volt a szokolrádión hallgatni a komolyzenét? Ja, azokba ne is menjünk bele, hogy a rendőr bevitt, ha hosszú volt a hajad.
Igen szánalmas és siralmas életed van, nem tudod megbecsülni azt ami körülvesz.
Kívánok neked 2 hét hatvanas éveket, a feljelentős házmesterrel, a társbérlettel, a közös vécével, a napi estihírlappal

rumpundli 2017.12.10. 15:40:49

@teéjesenmindegy: Felfogással van a probléma. Szerinted az a jobb vagy rosszabb élet, mondjuk amikor evezgetsz a tavon, vagy, a két Volvo motoros hajóddal, végigszáguldasz ugyanott. Jobb élet alatt a jobb életminőséget értem, nem csak a fogyasztási cikkek korszerűségét, mennyiségét. Ehhez legalább annyira hozzátartozik a boldogság, a sikerélmény, mint a kaja.
Amúgy az orvosi ellátás! Hát az nálunk, amúgy megér egy misét! Az autó sem volt a maihoz hasonló sehol! De azért a trabi, a bogár ellenfele lehetett. Ízlés kérdése, de a Trabantba, beszállás közben nem vertem be a térdem. És legalább annyira igénytelen volt sőt! A Merkúrnál közeli hozzátartozóm Ford Escort-ot vásárolt (fotóügynök) Majd amikor a felesége is megtanult rajta vezetni, három éves korában túladtak rajta és WW-t vettek. Ez 1966-körül történt. A szembe szomszéd Opel Rekodja nem volt műszakilag annyival különb mint az akkori Moszkvics.

kvadrillio 2017.12.12. 08:24:59

@Visceroid: hogy te millen eccerű is tucc lenni ! :O)))))
süti beállítások módosítása