Ezek az országok függnek legkevésbé a fosszilis energiahordozóktól

2015. október 13. 12:05 - Napi Csárt

Az idén decemberben megrendezendő párizsi klíma konferencián nagy hangsúlyt fektetnek majd azokra az országokra, amelyek legkevésbé függenek a fosszilis, azaz nem megújuló energiahordozóktól.

A legtöbb ország nehezen hasznosítja a vízenergiát, Tádzsikisztán és Kirgizisztán azonban jól sáfárkodik a természet adta lehetőségeivel, amit a jövőben még tovább szeretnének fejleszteni.

Svédország, Svájc, Norvégia, és Új-Zéland is kihasználja a víz adta lehetőségeket, Costa Rica pedig 2015 elején jelentette be, hogy 75 napig kizárólag megújuló energiaforrásokból működtette az országot.

A lista tetején álló Izland teljes mértékben hasznosítja a rendelkezésére álló zöld energiát, a teljes energiafelhasználás 65 százalékát geotermikus, 20 százalékát pedig vízenergiából fedezi.

Közép-Amerika legzöldebb országa El Salvador, ami Izlandhoz hasonlóan szintén geotermikus és vízi energiát használ fel.

Egyedül Franciaország lóg ki a sorból, ahol a vízenergia-felhasználás csupán 10 százalék, a többséget, egészen pontosan 75 százalékot atomenergiából fedezi. Ezt az arányt azonban 2025-ig szeretnék 50 százalékra csökkenteni.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr387962052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxell birka meghízott hegesztő 2015.10.14. 12:59:37

Bulgár tudósok asztalfiókjában már ott lapul a sós-tengervizes reaktor prototípusának a terve.

Lesz nagy ámulás, ha egyszer csak a Balkánon korlátlanul áll rendelkezésre az energia. vajon akkor is majd a hanyatló Nyugatot majmoljátok?

gizmo26666 2015.10.14. 12:59:40

Mivel Norvégia Szaúd-Arábiához hasonló olajnagyhatalom, hisz GDP-jének legalább 45%-a a szénhidrogének értékesítéséből származik, ezért erős túlzás azt állítani, hogy nem függnek a fosszilis energiahordozóktól.

Rádásul a fosszilis energiahordozók eladásávál közvetve fokozzák az üvegházhatást, ezáért nem tartom fair dolognak a norvég zöldenergiáról beszélni, miközben - végtelen kaőpzsiságuktól hajva - elégítik ki a byolgó szénhidrogé igényét.

Ráadásul ők is jól tudják, ha nem lenne fosszilis energiahordozójuk, akkor mehetnének a svédekhez vendégmunkásnak, vagy árulhatnák bagóért a rénszarvaskonzervet.
süti beállítások módosítása