Hivatalosan ennyi embert végeztek ki a világon 2007 óta

2015. május 10. 14:07 - Napi Csárt

"Az alaptörvény vitájakor már lefolyt egy diskurzus a halálbüntetésről, akkor ez úgy dőlt el, hogy Magyarországon nem lehet halálbüntetés. Igaz, Orbán akkor azt mondta, hagyjuk nyitva a kérdést. Szerintem barbár dolog, én nem támogatom, nagyon bízom benne, hogy Magyarországon ezután sem lesz állami emberölés"

- mondta Pokorni Zoltán néhány napja az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Nos, Orbán olyannyira nyitva hagyta a kérdést, hogy nemrég azt javasolta, hogy a halálbüntetés bevezetésének kérdése legyen tagállami hatáskör az Európai Unióban.

"Ki akarunk alakítani egy európai közvéleményt, amely hajlik arra, hogy a halálbüntetés bevezetése vagy be nem vezetése kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe. (...) Semmi okunk arra, hogy erről a kérdésről ugyanúgy gondolkodjon egyik vagy másik ország. (...) Ha az megtörtént, akkor tudunk dönteni arról, hogy bevezessük-e vagy sem"

- mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

Arra a kérdésre, hogy ő halálbüntetés-párti-e, Orbán Viktor azt válaszolta:

"Én az élet pártján vagyok. Ha mi meg tudjuk védeni a törvénytisztelő embereket halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni"

A kérdés persze továbbra is az, hogy elfogadjuk-e a következő állítást:

Ha egyes bűncselekményeknek halálbüntetéssel való fenyegetettsége létezik, akkor nagyobb biztonságban vagyunk.

Az Economist grafikáján az is jól látszik, hogy még a halábüntetés párti országok is nagyon megosztottak a témában. Van olyan ország, ahol ezreket küldtek halálba a törvényhozók az elmúlt években, míg máshol csak néhány ember találkozott a hóhérral.

deathpenalty.jpg

3 komment

Ki nem találod, miben vagyunk jobbak az európai átlagnál

2015. május 09. 10:04 - Napi Csárt

348 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Így a munkanélküliségi ráta jelenleg 7,8 százalék Magyarországon. Ezzel azonban még mindig csak a középmezőnyben vagyunk Európában, de legalább verjük az uniós átlagot. Persze nagy kérdés, mi lenne, ha a közmunkásokat nem vennénk bele az összesítésbe...

9 komment

Melyik a leggazdagabb focicsapat most a világon?

2015. május 08. 10:10 - Napi Csárt

Tovább gazdagodtak a világ legnagyobb, legértékesebb fociklubjai - derül ki a Forbes magazin friss összesítéséből.

A televíziós jogoknak és a szponzorációs szerződéseknek köszönhetően tovább "gazdagodtak" a legnagyobb futball klubok. 20 legértékesebb klub átlagos értéke 1,16 milliárd dollárra emelkedett idén.
focisportrealmadrid.jpg
A legértékesebb klubok listáját harmadik éve a Real Madrid vezeti, a Forbes a spanyol sztárcsapatot 3,26 milliárd dollárra taksálja elsősorban az egyesület 746 millió dolláros bevételének köszönhetően, mely egyébként szintén rekordot jelent.

A legértékesebb 20 klubból 8 angol, amit a font euróval és dollárral szembeni erősödésével és a közvetítési jogok rekord összegért történő értékesítésével indokolnak.

Szólj hozzá!

Ennyire vagyunk elégedettek az egészségüggyel

2015. május 07. 10:02 - Napi Csárt

Magyarországon az egészségügyi ellátás megítélése a 2009-es és a 2014-es európai lakossági egészségfelmérés között minimális javulást mutat. A háziorvosi ellátással még mindig elégedettek vagyunk, azonban jelentős javuláson ment keresztül az otthoni ápolás is. Legkevésbé továbbra is a kórházi ellátással voltak elégedettek a megkérdezettek. A fogorvosok és a szakrendelők megítélése pedig gyakorlatilag változatlan maradt.

Szólj hozzá!

Mikor érettségiztek a legtöbben Magyarországon?

2015. május 06. 08:46 - Napi Csárt

Érdekes számokat kapunk, ha megnézzük az elmúlt 17 év érettségizőinek adatait.

Több mint 79 ezer végzős középiskolás érettségizik idén. Rajtuk kívül még több mint 30 ezer fiatal tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségit.

Az érettségizők száma - az elmúlt években - 2011-ben volt a legmagasabb: akkor 142 ezren vizsgáztak. A legkevesebben (91 ezren) 1998-ban érettségiztek.

Az érettségi vizsgák a magyar nyelv és irodalommal, illetve a magyarral mint idegen nyelvvel kezdődtek hétfőn. Az érettségi kedden matematikával folytatódott, szerdán történelemmel, majd az idegen nyelvekkel várják a végzős diákokat. Május első heteiben az írásbeli vizsgákat, június első hetében az emelt szintű szóbeli érettségiket, június utolsó két hetében pedig a középszintű szóbeli vizsgákat tartják.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása