Szerinted mekkora a Mekik aránya Európában?

2015. szeptember 20. 09:26 - Napi Csárt

Ugyan a gyorséttermek hazája az USA, de azért Európában is vannak olyan országok, ahol egy nagyobb városban szinte minden sarkon akad egy étkezde, ahol pár percen belül már jóllakottan távozhatunk. Persze az öreg kontinensen belül is hatalmas eltérések vannak. Magyarországon például 10,1 Meki jut egymillió emberre, ami nagyjából átlagosnak mondható.

A legmagasabb arány Svédországban található, ahol 23,4 étterem jut egymillió lakosra, ami kiemelkedő. Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország is az élen jár Mekik nyitásában, itt 18 és 19 között mozog az átlagos arányszám. 

Persze olyan ország is akad, ahol egyáltalán nincs arany boltíves étterem:

  • Sem Montenegróban,
  • Sem Koszovóban, 
  • Sem Albániában,
  • Sem Macedóniában nincs McDonald's.

mekike.jpg

4 komment

25 ezer egy hajvágásért? Van, ahol ez is előfordulhat

2015. szeptember 18. 11:09 - Napi Csárt

Az alábbi grafikon a női hajvágások árait mutatja be a világ különböző pontjain. Sokan biztos nem gondolnánk, de 273 forintos árfolyammal átszámolva Oslóban egyetlen női hajvágás majdnem 26 ezer forintba kerül. London sem nevezhető túl olcsónak, ott több mint 13 ezret kérnek átlagban egy női hajvágásért. A grafikon szerint Budapesten ezért körülbelül 6 ezer kell fizetnünk, míg a lista aljára Indonézia fővárosa Jakarta került 1264 forinttal.

hajvagas.png

 

Szólj hozzá!

Milliókat spórolhatnánk a napelemekkel

2015. szeptember 17. 11:28 - Napi Csárt

Ennyibe kerülne a beszerelés

Egy napelemes rendszer megtérülési ideje kb. 6-7 év. Ha az üzemidő egészét nézzük, a megtérülés után is több mint 20 évig üzemeltethetjük a napelemet, mivel ezekre a termékekre a garanciaidő általánosan 30 év. Ezalatt akár milliókat is spórolhatunk, még akkor is, ha alacsony az energiafogyasztásunk, különösen, ha a villanyórát is lecseréljük olyan műszerre, amellyel akár a rendszerbe vissza tudjuk tölteni a megtermelt felesleges energiát. Így akár az is előfordulhat, hogy mínuszos számlát kapunk a szolgáltatótól.

Az infografika szerint egyébként

  • 10 ezer forintos villanyszámla mellett 2,9 millió,
  • 15 ezer forintos villanyszámla mellett 4,2 millió,
  • 20 ezer forintos villanyszámla mellett pedig 7 millió forintot spórolhatunk meg.

energiafuggetlenseg_infografika_4_1.jpg
energiafuggetlenseg_infografika_4_2.jpg
energiafuggetlenseg_infografika_4_3.jpg

3 komment

Itt lyukadnánk ki, ha keresztülásnánk a Földön

2015. szeptember 15. 16:15 - Napi Csárt

Minden gyereket izgat az a kérdés: ha "leásunk" a Föld középpontján keresztül, akkor hova lyukadunk ki? Ez a térkép azonban megválaszolja a kérdést. Így most már tudjuk, hogy a "hiedelemmel" szemben nem Kínában, hanem a Csendes-óceán közepén, Új-Zélandtól pár ezer kilométerrel keletre kötnénk ki. leasas.jpg

15 komment
süti beállítások módosítása