Durván visszaesett a nemzetközi örökbefogadás

2016. augusztus 21. 15:46 - Napi Csárt

Súlyos ütést mért a határokon átnyúló szabályozás szigorodása a nemzetközi örökbefogadásra. Míg az 1960-as évektől 2004-ig gyakorlatilag folyamatosan emelkedett az adoptációk száma, addig 2014-re töredékére zuhant az egy évtizeddel azelőtt beállított rekord.

A Priceonomics statisztikái szerint 2014-ben az USA-ban például 72 százalékkal, az Egyesült Királyságban 80 százalékkal, a spanyoloknál pedig 85 százalékkal kevesebb gyermeket fogadtak örökbe külföldről, mint az ezredforduló után 4 évvel.

international_adoptions_have_declined_dramatically.jpg

Szólj hozzá!

Ezekben az országokban vezetnek a legtöbben részegen

2016. augusztus 20. 13:33 - Napi Csárt

Több európai ország is a szégyenlistán

A „zéró tolerancia” bevezetése óta sokat javultak az ittas vezetéssel kapcsolatos statisztikák Magyarországon. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy havi szinten 100-150 közé tehető az ittasan okozott balesetek száma: 2016 első negyedévében például 324 ilyen esetet regisztráltak a magyar hatóságok.

Ehhez képest siralmasnak tűnik a helyzet a világ más pontjain, köztük több európai országban is. A Dél-afrikai Köztársaságban például a halálos közúti balesetek közel kétharmadát ittas vezetés miatt regisztrálják, de Kanada 34 százalékos, Franciaország 29 százalékos, illetve Olaszország 25 százalékos mutatója is eléggé aggasztó.

the_worst_countries_in_the_world_for_drunk_driving.jpg

Szólj hozzá!

Ez az állam lenne Magyarország az USA-ban

2016. augusztus 18. 14:30 - Napi Csárt

Néha érdemes más szemszögből megvizsgálni a száraz adatokat ahhoz, hogy reálisan tudjuk értelmezni a globális gazdasági teljesítményeket. Ez a térkép az USA egyes államainak bruttó hazai termékét (GDP) hasonlítja össze más országok gazdasági eredményeivel.

Ebből jól látszik, hogy az Egyesült Államokban Kalifornia gazdasága dübörög a legerősebben, és kevéssel meghaladja Franciaország GDP-jét. A térkép szerint a magyar gazdaság teljesítménye nagyságrendileg Washingtonéval egyezik.

stategdp.jpg

37 komment

Ennyi meló két pohár borért?

2016. augusztus 17. 15:50 - Napi Csárt

Szeretünk megfeledkezni arról, hogy nem csak annak van kalóriaértéke, amit megeszünk, de annak is, amit megiszunk. Két nagy pohár borban például annyi kalória van, mint két szerelt pizzában, és csak alig kevesebb, mint egy sajtburesz-kiskrumpli párosban. Egy olimpikon félóra kajakozással éget el ennyi kalóriát.

Tény, hogy az sem mindegy, hogy milyen borból isszuk meg azt a két pohárnyit. Egy deci száraz rozé 73 kalória, ugyanennyi tokaji aszú 225, az édes fehér 90, a száraz vörös pedig 65 kalória. Tehát aszúból két deci is elég ahhoz, hogy megugorjuk a 437 kalóriát, száraz vörösborból viszont csak egy egész üveggel érhetjük el ugyanezt a kalória(!)szintet.

1028472_kayaking-2000x1414.jpg

2 komment
süti beállítások módosítása