Város-vidék ellentét Magyarországon: durva a fölény a jólképzett munkaerőben

2016. október 23. 10:37 - Napi Csárt

Magyarországon jellemzően erős a főváros-vidék ellentét és ezt a felsőoktatásban résztvevők csak tovább erősítik. A városlakók (nemcsak budapestiek) között ugyanis 46,5 százalékkal többen vannak a felsőoktatásban végzett alkalmazottak körében, mint a vidékiek az OECD tanulmánya szerint. Ez a harmadik legnagyobb különbség a vizsgált országoknál, ennél több városlakó csak Szlovákiában és Csehországban van a dolgozók között.

A legkisebb különbség az USA-ban van, ez többek között annak is köszönhető, hogy a tehetős népesség nem a városokban, hanem az elővárosokban lakik és ingázik minden nap a munkahelyére. varos-videk.jpg

2 komment

Így tablettázik a magyar: az ára miatt még az egészségünket is kockáztatjuk

2016. október 22. 13:00 - Napi Csárt

Az egészségmegőrzést szinte mindenki fontosnak tartja, és a 18 évnél idősebb hazai lakosság 80 százaléka vásárol egészségvédő termékeket - derül ki a Béres Gyógyszergyár felméréséből. Bár a döntő többség számára fontos a minőség, ez gyakran mégsem érvényesül a vásárlásnál, hiszen a fogyasztók 45 százaléka, azaz majdnem a fele, nem tudatosan választ a kínálatból. A gyógyszerektől eltérően az egészségvédő szerek forgalomba hozatalához nem kell hatósági engedélyeztetés. Ebből adódik, hogy a hatóságok nem győződhetnek meg előre arról, hogy a gyártók elvégzik-e az alapanyagok minősítését és a végtermékek hatóanyag-tartalmának, esetleges szennyezettségének vizsgálatát.

gyogyszervasarlos_graf.jpg

3 komment

Durva, mennyit szívnak a magyarok: több mint 2 millióan dohányoznak

2016. október 21. 11:11 - Napi Csárt

A dohányzás az egyik legfőbb előidézője több betegségnek is. Ezzel foglalkozott az OECD tanulmánya, amelyben arra jutottak, hogy a magyar felnőttek negyede (26 százalék) dohányzik rendszeresen, napi szinten. Ennél többen csak Litvániában (36 százalék), Chilében (30 százalék) és Görögországban (27 százalék) dohányoznak. 

A magyarok egyébként jelentősen többet dohányoznak, mint az OECD átlaga (19 százalék). A legkevesebben Mexikóban élnek a káros szenvedéllyel (8 százalék), de Svédországban is alacsony ez az arány, mindössze 12 százalék.dohanyozz.jpg

4 komment

Ennyi kárt okoztak a hibás Samsung telefonok

2016. október 20. 17:49 - Napi Csárt

A Samsungnak az egyik legnagyobb piacot az Egyesült Államok jelenti, nagyjából egymillió új Galaxy Note 7 jutott el az USA-ba. A Samsung 92 jelentést kapott, hogy az akkumulátor túlmelegedett, közülük 26 égést is okozott, 55 pedig anyagi kárt okozott, de gyújtott fel autót és egy garázst is. Akár 2,5 millió hibás termék lehet a világban. 

Infographic: Incidents of Overheating Samsung Smartphones in the USA | Statista
You will find more statistics at Statista

Szólj hozzá!

Te sem tudod, hogy mi a rákkeltő és mivel előzhetjük meg? Itt a válasz a táblázatban!

2016. október 19. 16:53 - Napi Csárt

Ez az igazi kutatásception

A közbeszédben folyamatosan téma, hogy melyik ételek vagy italok segítik elő a daganatos betegségek kialakulását és melyek azok, amelyekkel megelőzhetjük azokat. Ezekben a témákban az egymásnak ellentmondó kutatások is egymást érik, így nehéz eldönteni, hogy mit ehetünk vagy mit nem akkor, ha csökkentenénk a betegségek kialakulását. 

Az American Journal of Clinical Nutritionban (amerikai táplálkozástudományi folyóirat) megjelent kutatás célja pontosan az, hogy a korábban megjelent elemzéseket összegezze, ezáltal átfogóbb képet nyújtson a kérdésről. A chart azt ábrázolja, hogy az egyes tanulmányok szerint mennyivel csökkenti, illetve növeli a daganatos betegségek kialakulását az adott étel/ital fogyasztása. Minél inkább balra helyezkedik el a táblázatban a fogyasztott élelmiszer, annál kevésbé betegedhetünk meg tőle, illetve az 1-essel jelölt vonaltól balra kifejezetten egészségmegőrző hatása van. na_mi_okoz_rakot.png

Persze ezeket a kutatásokat érdemes némi fenntartással kezelni és törekedni a változatos táplálkozásra, mindemellett pedig az esetlegesen káros ételeket mértékkel fogyasszuk.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása