Tényleg nem hatékonyan dolgozik a magyar munkaerő?

2017. január 14. 11:11 - Napi Csárt

Az OECD egy tanulmányában a munkaerő hatékonyságát vizsgálta. Ez alapján arra jutottak, hogy a magyarok jelentősen le vannak maradva az átlagtól. Míg az OECD átlagában 50-es a mutatószám (a GDP-t osztották le a ledolgozott órák számával), addig hazánkban mindössze 35. 

A szlovének, a csehek és a szlovákok érezhetően jobban állnak ebben, viszont a lengyelek elmaradnak tőlünk. A listát Mexikó zárja, ahol az átlag 40 százaléka a hatékonyság, míg a legjobban teljesítő Luxemburgban és Írországban közel kétszer hatékonyabban végzik a munkájukat a dolgozók. c162im9wgaay_cp.jpg

172 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr6712123273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2017.01.16. 08:16:49

@$pi$: Benne éltem, sőt benne dolgoztam, rám nem hat a" cucilizmus" féle agymosás, talán ha én is pénz kapnék ért:)

Józsi01 2017.01.16. 08:36:47

Igen, igen!! Megint egy degenerált liberált marhaság!!! Ami csak arra jó, hogy a magyart mocskolja ez a CSAK magyar állampolgársággal rendelkező IDEGEN!!!!

Persze, persze a luxemburg az nem is állam, hanem hivatás. A pénzmosodás gdp dolgozók. Röhög a vakbelem. Az ír csoda is arról szólt, hogy engedték a multiknak a kedvező adózást és minő meglepetés 25%-al ugrott az ír gdp. Basszus, az írek 8 perc alatt 25%-al dolgoztak jobban ezek szerint. Ilyen amikor egy cionista maradék agya is elmegy és csak a kendőzetlen magyargyűlölete marad. Gratulálok!!!!

konrada 2017.01.16. 08:47:32

@guy2:
Hozzáadják.
...legalábbis azokét, akik a magyar statisztikában külfödön dolgozóként megjelennek, illetve az átutalásuk bevételként megjelenik a GDP-ben.

...de tényleg az a probléma az egésszel, hogy Magyarország esetében alapvetően - komplex cégek hiányában - a munkadíjak határozzák meg a GDP jó részét, és az természetesen alcsonyabbak, mint a termék fejlesztésével, finanszírozásával, reklámozásával, értékesítéssel elérhető bevétel.
(Az már hab a tortán, hogy egy cég a gyártóüzemeitől is önköltségi áron veszi át a kész termékeket, így tök ugyanolyan készterméknél a fizetéstől függ, mennyi jelenik meg megtermelt értékkén az adott országban, így lehet 2x hatékonyabb a darabra esetleg kevesebbet összeszerelő német melós tök azonos összeszerelő üzemben. ...persze mint írtam, az igazi hatékonyság a többinél jelenik meg, azaz a kereskedő, aki tán naponta 1 darabot ad el, sokszor hatékonyabb, mint a szalag mellett álló zsiroskenyér-robot...)

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.16. 08:55:26

A munkaerő hatékonyságát úgy számolták ki, hogy a megtermelt GDP mennyiségét üösszevetették az átlagkeresettel.

És kijött, hogy pl az írek sokkal többet kapnak, a megtermelt GDP is több 1 főre, azaz kétszer olyan hatékonyak.

Persze mindenki tudja, hogy ez marhaság. Nem tud kétszer olyan hatékony lenni egy ír, mint egy magyar, vagy lengyel, és fordítva se működik.

Ez csak arra jó, hogy elhitessék velünk, magyarokkal, hogy szart se érünk, és örüljünk annak a kevés alamizsnának, amit a Soros féle tőkések odavetnek nekünk.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.16. 08:59:33

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:

A probléma az, hogy a blogger hazudik.

Nem teljesítményt mér, pl hogy hány palackot gyárt le az ír, és mennyit a magyar.
Hanem pusztán abból vezeti le, hogy kétszer annyi GDP-t termel ugyanannyi ír, mint magyar.
Ami önmagában egyébként igaz.

Csak azt elfelejti megemlíteni, hogy pl a magyar munkások GDP-jének legalább a fele a külföldi GDP-t növeli.
Pl az Mercédesz, meg Audi gyárakba összeszerelt alkatrészek egy része a magyar GDP-t egy másik része a német GDP-t növelik.

AdamTheTux 2017.01.16. 09:06:10

@gmihaly621: És mit tesz a szegény, kizsákmányoilt munkás azért, hogy előbbre jusson? Tanul, tájékozódik, garázs-projekteteket indít, állást és öltözési lehetőséget keres, vagy csak sír a szája, hogy milyen szar neki?

Ide s tova tíz évvel ezelőtt kezdtem dolgozni, az első fizum 60'000 Ft volt (próbaidő alatt). Most nettó 465'000 Ft-ot keresek. Ja, igen, közben tanultam, gyakoroltam, melóhelyet váltottam, tapasztaltam, és küzdöttem.

AdamTheTux 2017.01.16. 09:07:58

@AdamTheTux: ...az utolsó fillérig bejelentve, a multiknál, úgy fest, nem divat a zsebbefizetés. Legalábbis a környezetemben levő 10 példából 10 ezt támasztja alá.

igazi hős 2017.01.16. 09:09:24

@Halál kamionja mindenkit elgázol: "kelet-németország 10 éven belül felzárkózott" Ez konkrétan nem igaz , negyedével alacsonyabbak az ossie fizetések. Pedig nincsenek nyelvi korlátok, szabad és korlátlan munkaerő mozgás van (amit a lakások tulajdoni szerkezete is támogat) és a szakszervezetek erősen támogatták a bérfelzárkóztatást (amit az erős nyugati rész tudott is finanszírozni).

Benoke2 2017.01.16. 09:12:52

Jajj megint ez a baromság. És nyilván a melósok maguknak szervezik a melót, nem az idióta oda nem való pöffeszkedő beképzelt irányításra, együttműködésre képtelen főnökök. Fejétől bűzlik a hal. Mivel a kormányzatnak nagyon messzire nyúlik a keze így a hatékonyság a béka feneke alatt van. Magán szférában jelentősen jobb de az átlagot meg lehúzza a lényeg.

Ballib cenzúrázók réme 1 2017.01.16. 09:26:08

Ez a cikk is a ballibák és Soros mindennapos lejárató cikke, akárcsak a Pisa tesztek, amelyeknek valódi céljuk Orbán Viktor támadása.

Hát ide figyeljen minden liberális: ahol Magyarországon dolgoznak az emberek ott van GDP meg produkció és ott nagy a jólét a magyar családokra, kis és közepes vállkozásokra! Felcsút például szakadatlanul termel, Mészáros Lőrinc már az alvásról is leszokott, hogy ne teljen el egyetlen nap sem, hogy a falujának ne adjon valami új fejlesztést: tegnap egy stadion, ma egy kisvasút, holnap meg egy repülőtér, szállodalánc, luxus yacht kikötő, esetleg atomerőmű vagy akármi. Mészáros Lőrinc üzleti álmai mind valóra válnak. Ezért Felcsúton az egy főre eső GDP még a Bahreini szultánrt is túlszárnyalja a maga 1 milliárd forint/ nap értékével.

Ellentétben ott vannak Felcsúttól már pár kilóméterre a lusta (liberálisok által vezett) települések, amelyek még arra is lusták, hogy az elmúltnyolcév alatt akárcsak egyetlen méter járdát is épírtettek volna.
Így rontják le a liberálisok a magyar GDP adatokat, így teszik láthatatlanná Mészáros Lőrinc és a hasonló nemzeti magyar nagyvállakozók felmérhetetlen GDP gyarapodását.
Ezért kullog Magyarország a sor végén.

Medgar 2017.01.16. 09:35:34

@sebi77: Luxemburg kvázi adócsalásból él. Ennyi.

Larry Silverstein 2017.01.16. 09:45:29

A kérdés az hogy az OECDnek mi a célja az ilyen statisztikákkal. Mert 2 mondat befért volna, ajánlás hogyan legyünk termelékenyebbek, mi az ukáz.

Ez így inkább kontraproduktív, elfedi a keresetkülönbségek valódi okait.

Larry Silverstein 2017.01.16. 09:47:30

@igazi hős: Mi nem igaz? A kelet németek 75%-ot kerestek 10 év után minden más keleti blokkos 25%-ot 30 év után. A munka attól nem lesz termelékenyebb, hogy tudnak németül.

sas70 2017.01.16. 10:17:59

@Larry Silverstein:
Pl. az, hogy az emberek megkérdezzék a politikusaiktól, hogy a nagy hülye dumán kívül mit tesznek azért, hogy az ország hatékonyabban működjön és ne süllyedjen le a béka segge alá!

Larry Silverstein 2017.01.16. 10:39:11

@sas70: Ez durva leegyszerüsítés. Éppen nem sok múlik a politikusainkon. Mint fentebb írtam, a beintegrált kelet németek, ahova ömlött a tőke, 10 év után elérték a nyugat németek életszínvonalának a 3/4-ét. Az összes többi ex-kgst ország meg, ami nem német, 30 év után tart 1/4 fizetésnél.

Ennek pusztán annyi az oka hogy a mi hazai munkahelyeinknek is ők a tulajdonosaik, nem fordítva. Sem a lengyel, sem a csehszlovák, sem a magyar, sem a horvát politikus nem volt olyan okos, mnt a keletnémet? ugyan, szó sincs ilyesmiről.

Mr. Waszabi 2017.01.16. 10:46:04

Vannak furcsaságok a táblázatban. Dél-Korea, Japán mögöttünk? Valami nem okés.

stim 2017.01.16. 10:53:33

Mindenki magából indul ki és aszerint ítéli meg, hogy igaz-e ez a táblázat. Aki elhiszi az felér egy beismeréssel:)

Én sokat dolgoztam alkalmazottként és vállalkozóként is. Magamból kiindulva ez a táblázat nem stimmel.

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.16. 11:06:32

@Jakab.gipsz: hogyne hittük volna, hiszen nap mint nap bizonyítják a csődtömeg állami cégek, azóta is.

stim 2017.01.16. 11:07:28

Annyiban közelíthet a valósághoz, hogy ahol csak fizetgetnek ott csak dolgozgatnak. Van az a pénz amiért az ember már elfelejti hogy kell dolgokat megcsinálni. Ezt hívják úgy hogy nincs motiváció. Szerintem errefele kellene keresgélni a hiba okát.

Nézzük meg, hogy mire kellene elégnek lenni egy fizetésnek és mennyi munkát várnak el érte?

Bölcs Salamon könyvében a Bibliában többször említik az Élet útja kifejezést. Ez az amikor az ember családot vállal, a gyerekek felnőnek, kitanítja őket és jobb esetben még lakást is kapnak. Minimum két gyerek de inkább 3. Nézzük meg, hogy az ezzel kapcsolatos kiadások fedezhetőek-e egy fizetésből?
Aztán nézzük meg azt is, hogy ezt a pénzt mennyi idő alatt keresi meg? Jut-e mellette ideje, energiája a család nevelésére, egyben tartására? Jut-e ideje önképzésre, fejlődésre? A világ rohamosan változik, az emberiség felhalmozott tudása nő és a specializálódott szakterületek tudásának a fejlődését is tudni kell naprakésszé tenni, lekövetni, utána tanulni, felzárkózni. Jut-e erre a fizetésből elég idő és pénz?

Mit adnak a munkáért cserébe egy vállalkozásnál fizetésként és az mire elég mindezekből?

Van ismerősöm akinek nem hitték el, hogy idehaza milyen nyugdíjak és fizetések vannak amikor tőlünk nyugatabbra mesélte. Remélem, hogy a járulékcsökkentések, a minimálbér emelése és családi támogatások segítik, hogy minél többen tudjanak az Élet útján maradni.

n3spr3ss0 2017.01.16. 11:08:55

@conchita wurst: Úgy kell a termelékenységet javítani hogy dolgozol.Nem dolgozgatsz,vakarózol,cigarettázol,kávézgatsz,telefonálgatsz 8 órában,hanem hatékonyan végig dolgozod a munkaidőt.

n3spr3ss0 2017.01.16. 11:09:57

@stim: Melyik járulékcsökkentésre gondolsz? Amelyik 20 %-al több lett?

konrada 2017.01.16. 11:16:50

@fidesz maszop dk egykutya:
Aham.
...akkor ha van rá bizonyítékod, írd már meg légyszi, milyen csődtömeg állami cégek vannak, azok milyen részt hasítanak ki a GDP termeléséből - mennyivel hatékonyabbak az annak megfelelő cégek mondjuk Luxemburgban, Írországban (ha lehet azzal kiegészítve, mennyi azoknak is a GDP termelésük).

Erre komolyan kiváncsiak sokan, mert biztosan van valami adatod-bizonyítékod arra, hogy a magyar hatékonyságot ezek a cégek húzzák le erre a szintre, és nem csak úgy rúgsz egyet....

csentecsa 2017.01.16. 11:19:09

Hát ahogy elnézem a libsikedvenc csehek, meg észtek sem állnak túl jól ezen statisztika alapján..

csentecsa 2017.01.16. 11:21:08

Dél-Korea alattunk végzett..Hihihihihiháháháhááá :))))))))))))))

konrada 2017.01.16. 11:21:53

@n3spr3ss0:
Ügyes. Ezzel remélem ki állsz valamelyik multi magyarországi telepének a kapuja elé is az onnan kijövő munkásoknak elmagyarázni, biztos sikered lesz, ha megtudják mit gondolsz róluk, miért annyival kevésbé hatékonyak, mint az anyagyárban dolgozók...

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.16. 11:28:20

@konrada: bkv, máv. Elég csak kipróbálni, és megnézni hány milliárd megy rájuk, és mennyibe kerülnek még ehhez a jegyek. A többi állami cég nagy részének meg úgy egyszerűen nincs értelme, vízgereblyézést csinálnak, nyugodtan be lehetne szünteni, utód nélkül.

NBarbieReloaded 2017.01.16. 11:33:31

Mint ahogy mar tobben is leirtak, a GDP/munkaora egyaltalan nem azt jelenti, hogy mennyire jol vagy rosszul dolgoznak egyes orszagokban.
Peldaul MO adata azert alacsony, mert kb. egy osszeszerelo orszag vagyunk, alacsony hozzaadott ertekkel.
Nyilvan nem nehez belatni, hogy egy luxemburgi bankar egy munkaora alatti mondjuk 5 ezer euros haszna kicsit jobban dobja a GDP-t, mint egy magyar autogyari munkas egy ora alatti mondjuk 500 euroja. Es luxemburgban picit tobb ilyen bankar szintu allas van, mint otthon, ami eleg jol porgeti a GDP-t, hogy az oda, adoelkerules/minimalizalas miatt bejelentett oriascegek GDP-hez hozzajarulasarol mar ne is beszeljunk.
Ettol meg a magyar autogyari munkas nem dolgozik szarul.

kerecsen2010 2017.01.16. 11:34:21

Itt két dologról van szó (és nagyon kevés köze van a hatékonysághoz). Egyrészt ilyen-olyan okokból nagyon magas a GDP. Pl. Luxemburg esetében ennek semmi köze a derék luxemburgiak hihetetlen munkatempójához. A másik dolog az, hogy sok a ledolgozott órák száma. Magyarország köztudottan világszinten is az élvonalhoz tartozik ebből a szempontból. Ez magyarázza azt is, hogy a köztudottan sokat dolgozó koreaiak a napicsámcsogáson az olaszok mögé kerültek. Nem baj, hogy az olaszok keveset dolgoznak, és a csőd szélén vannak, legalább nagyon hatékonynak látszanak. Az OECD is egy nagy gittegylet.

Void Bunkoid 2017.01.16. 11:38:38

Itt mindenki szid mindenkit, keresztbe, vissza. Én mindenkinek üzenek Liluval :)

www.youtube.com/watch?v=gEcrB8S7ztA

Le Orme 2 2017.01.16. 11:44:44

Kelet-Németország kb 2000 milliárd euró transzferben (közalkalmazottak bére, nyugdíjak, beruházások) részesült a nyugati országrésztől az egyesítés óta összesen. Ezzel sikerült a nyugati országrész jövedelmének 85%-os szintjét elérnie. Közben 1989-ben 16 millió lakos volt, ma 12,5 millió. 3,5 milliós népességcsökkenés, nagyrészt a most már belsőnek számító vándorlás miatt.

Le Orme 2 2017.01.16. 11:48:53

@NBarbieReloaded: "mert kb. egy osszeszerelo orszag vagyunk, alacsony hozzaadott ertekkel."
Amikor Pogácsa Zoltán vagy Csath Magdolna és más agyhalottak toporzékolnak emiatt, akkor mégis milyen megoldást javasolnak? Hogyan tudnánk több tízmilliárd eurós tőkeértékű hazai vállalkozásokat a semmiből egyik napról a másikra előteremteni, amelyek az országban tartanák "a magas hozzáadott értékű" tevékenységeket? Sehogy.

Le Orme 2 2017.01.16. 11:51:45

A luxemburgi munkavállalók harmada napi szinten ingázik a környező országokból. Az általuk megtermelt GDP Luxemburgnál jelentkezik, a jövedelem a környező országokban. Ez a fő magyarázata a luxemburgi GDP és GNI közötti óriási (15-20%-os) különbségnek.

sas70 2017.01.16. 11:52:07

@Larry Silverstein: Nem a politikusok észbeli képességére kell ebben a dologban rákérdezni, hanem a cselekedeteikre. Mert igenis pont egy ilyen mérőszámban jócskán benne van. Pl. mennyi engedélyt kell beszerezni egy beruházás elindításához, az mennyi embernek, mennyi munkaórájába kerül, mire végre el lehet kezdeni egyáltalán az építkezést és akkor még termelésről szó sem volt.
Egy ilyen hatékonysági mutatóban az is benne van, hogy Gizike egy gombnyomásra mindenféle adminisztrációt elő tud állítani, vagy 10 Gizike kell egy adóbevallás elkészítéséhez és ebben az állami bürokrácia jócskán benne van.
Csak vegyünk egy egyszerű hétköznapi példát. Megveszel egy lejárt forgalmis autót. Nem írják a nevedre amíg nincs eredetiség vizsgálat és te nem tudod levizsgáztatni amíg nincs a neveden. Időpontot kérsz eredetiség vizsg-ra, műszakira (ha szerencséd van egy helyen megcsinálják). Fizetsz mindenért, aztán elmész az okmányirodába, ha nincs bankkártyád, csekket kapsz, mész a postára, vissza a hivatalba stb. stb. stb. Mindenhol vársz, még ha időpontod van akkor is, mindenhol megy a szarakodás. Ha minden flottul megy, csak egy napod megy rá, ha nem akkor több. Ez mind, benne van egy ilyen hatékonysági mutatóban. Ezer ilyen példát fel lehetne sorolni.
Szóval az embereknek igenis a politikusaikat kell felelőssé tenniük, a szar szabályokért, a szar törvényekért, a rossz bürokráciáért. Fel kéne már végre ébredni! Mindegy, hogy melyik faszom párt képviselője, mert leszarom, ha egy ország szarul működik azért ők a felelősek és leginkább azok, akik éppen hatalmon vannak, mert nekik lenne lehetőségük jól csinálni! Ha meg nem tudják jól végezni a dolgukat el kell zavarni őket a picsába és megválasztani egy másik bandát és ha az is szarul csinálja, akkor azokat is elzavarni a picsába!
Erre való egyébként a demokrácia, hogy a hatalomban senkinek nincs örökös helye, ha szarul végzi a munkáját, akkor megy a levesbe!

konrada 2017.01.16. 11:52:25

@fidesz maszop dk egykutya:
Jó, akkor a magyar állami cégekből 2 meg van. Akkor már csak annyi kell hozzá, hogy ezek mekkora arányban részesülnek a GDP megtermeléséből, aztán még azt, hogy mondjuk az ír vasutak, vagy a dublini tömegközlekedés a saját országukban mekkora részt hasít ki, és mennyire hatékonyabban hozzák ki ugyanazon utas/km költséget...

...mert egébként igazad van abban, hogy az említett cégek nem valami hatékonyak innen nézve, de sokaknak nincs összehasonlítási alapjuk, azért nem tudják elhinni, hogy a fenti táblázatban a helyezésünk emiatt a 2 cég (vagy jó, az összes állami cég) miatt van ott, ahol. De neked mint írtad, bizonyítékaid vannak...

sas70 2017.01.16. 12:00:33

@NBarbieReloaded: Na meg az is benne van, hogy egy német gyárban pár órára elég alapanyag van készleten, addig nálunk, még egy hónapra elég készlet kell, mert nem biztonságos a beszállítás. Ez pedig tőkét köt le, ami szintén benne lesz a hatékonyságban.

LaliAA 2017.01.16. 12:11:31

Nézz 2017-es online filmeket ingyen HD minőségben! Online filmek és sorozatok ingyen magyarul: onlinefilmek2017.blog.hu/2017/01/06/017_filmjei_online_online_filmek_teljes_filmek_film_letoltes_online_nezheto_filmek

konrada 2017.01.16. 12:13:18

@sas70:
...be is b...na, ha egy multinak hónapos készlete állna a gyártósornál Magyarországon...

...keresd tovább ugyanazon cég összeszerelő üzeménél a hatékonyság eltérés okát.

(Annyit súgok, az anyacég az egységei felé önköltségszámítást alkalmaz, így ha adott darabnál kisebb a munkaköltség, úgy a megtermelt érték az elszámolásban kisebbel szerepel, így lehet kevésbé hatékony a GDP/fő elszámolás alapján...)

Advanced Flight 2017.01.16. 12:13:58

@AdamTheTux: "Most nettó 465'000 Ft-ot keresek. Ja, igen, közben tanultam, gyakoroltam, melóhelyet váltottam, tapasztaltam, és küzdöttem. "

Gratulálok, így sok év tanulás, küzdés és melóhelyváltás után megkeresed azt, amit egy átlag osztrák takarítónő a 8 elemivel. Igazán előremutató :-)

Fánkevő Fáncsi 2017.01.16. 12:16:28

Ez egy nagyon buta bulvárcikk. A productivity szó nem jelent semmiféle hatékonyságot egyáltalán, ezzel szemben termelékenységet, ami egy teljesen más fogalom. Persze egy hozzá nem értőnek ez egykutya, nem érti mi a különbség, de egy hozzá nem értő miért ezzel foglalkozik ?
Lehetne írni sokkal érdekesebb bulvár cikkeket, pl: "Kim Kardashian 5cm híján pinát villantott" - ez való a bulvárosoknak. Állítom arra sokkal többen kattintanának. Miért van szükség közgazdasági fogalmakkal, statisztikákkal agyatlankodni, honnan ez a hülye ötlet ?

Advanced Flight 2017.01.16. 12:17:04

@Droli: csak nem gondolod, hogy ez véletlen? Ez a napicsárt az Index bérblogja, napi szinten ontja magából az ilyen "statisztikákat". Ezek egy része a magyarokat fikázza, a többi a fejlett országokról közöl lesújtó adatokat, amikből a közel-keleti és észak-afrikai régiót látványosan kifelejtik.

BobAlice 2017.01.16. 12:17:10

@Le Orme 2: Alacsony adók, kiszámítható vállalkozói környezet, a korrupció kíméletlen üldözése, invesztálás az oktatásba és az technológiai innovációkba.

Akár fél-diktatorikus üzemmódban is meg lehet ezt csinálni, mint a sikeres távolkeleti országok. De nálunk a politikai elit a kontraszelekcióban érdekelt, hosszú távú stratégiában gyenge.

BobAlice 2017.01.16. 12:22:17

@Fánkevő Fáncsi: azért hatékonyság, mert 0-100% skálán mozog, azaz valamire le van normálva. Innentől nem termelékenység, hanem hogy egy refereciához képest mennyire hatékonyan van felhasználva valamilyen potenciál (munkaerő).

konrada 2017.01.16. 12:28:57

@Tronald Dump:
Hol van a %-???
(Ezt benézted. A beosztások csak nagyságrendeket jelölnek, és a 100 csak azért szerepel rajta, mert 90(ezer) után az a következő 10-es...)

konrada 2017.01.16. 12:31:47

@konrada: Bocs, nem ezer, hanem $/h...

Bicepsz Elek77 2017.01.16. 12:39:48

Mekkora f. sag ez!!! A GDP dollarhoz alapul. A szlovak stb. termekek dragabbak=nagyobb a rata(es a fizu is az Ajro ota) . Matematika!!

Fánkevő Fáncsi 2017.01.16. 12:45:10

@Tronald Dump: Hahaha :) Mire lenne már "lenormálva" ? Azt hiszed hogy azok nem tudják mit jelent a productivity szó, akik készítették ezt az statisztikát ? Vagy az angolban nincs szó a hatékonyságra ?
Hát ezért mondom, hogy egy ilyen blognak semmi értelme, aki készíti az sem ért hozzá, meg aki olvassa az sem. Két bolond beszélget egymással.
Tudod a termelékenység az nagyon sokmindentől függ, kevésbé a hatékonyságtól, sokkal inkább pédául a termelő eszközöktől. Nyilvánvaló hogy a fejlett gazdaságok sokkal több és fejlettebb termelő eszközzel rendelkeznek (közgazdasági értelemben, nem csak traktorra kell gondolni, meg esztergára, bár az is oda tartozik), tehát sokkal nagyobb lesz a GDP, attól függetlenül, hogy az munkaerő milyen "hatékony", vagyis hogy kifacsar-e minden lehetőséget, illet elpazarolja az erőforrásokat.
Vagyis ez a statisztika totálisan mást jelent mint amit te vagy a blogos hisztek róla. A GDP elosztva munkaórák számával nem hatékonyságot jelent hanem termelékenységet, vagyis azt hogy egy munkaóra mennyi értéket képes előállítani az adott országban. A hatékonyság szó ezzel szemben valaminek a kihasználtságát jelenti valamilyen maximális potenciálhoz képest.
De ezen nem is kéne agyalni a blogosnak, csak le kellene fordítani az angolt úgy ahogy oda van írva, és máris tökéletes lenne minden.

AdamTheTux 2017.01.16. 12:45:43

@Advanced Flight: És akkor most mi a morális tanulság?
1) Költözzek ausztriába, és menjek takarítani napi 8 órában, ahelyett h kényelmes irodában dolgozom, sok-sok plusz juttatással?
2) Nem volt érdemes tennem az előrejutásért, jobb lett volna, ha maradok a minimálbérnél?

Amúgy van a családban olyan ismerős, akik nagyjából ekörüli összeget keresnek: a kettejük fizetése együtt (tehát nominálisan az én fizum duplája) kell ahhoz, hogy hasonló egzisztenciájuk legyen, mint amit én egymagam meg tudok teremteni.

konrada 2017.01.16. 12:51:06

@Bicepsz Elek77:
Na ja! A kedves blogger is csak rinyálni tud a hatékonyságról.
...mert persze a bécsi fodrász tényleg jóval hatékonyabb, amikor 30 €-ért nyír hajat fél óra alatt, de ahelyett hogy a pesti fodrász hatékonyságát feljavítsa azzal, hogy annak ő is 30-at fizet (és erre ráveszi ismerőseit is), a szokásos 8-10 €-nyi forint helyett, inkább azon kaffog, a fodrász milyen keveset termel...;))

morph on deer 2017.01.16. 12:57:37

@Bicepsz Elek77:
"A szlovak stb. termekek dragabbak=nagyobb a rata(es a fizu is az Ajro ota) . Matematika!!"

És azt nem gondolod, hogy pont ez lenne a lényeg? Nem olcsójánosnak kell lenni mindenáron, mert nem az jövedelmez.
Magasabb bér - több adó
Magasabb vásárlóerő - drágább termék - több áfa, stb.
Magasabb GDP, És lényegében magadabb életszínvonal.

Ehhez persze az kéne, hogy ne csupán sepregetésre meg gereblyézésre alkalmas egyedek kerüljenek ki az oktatásból.
Több tízmilliárdos befektetés ide azért nem jön, mert mi olcsóbban lapátolunk...

Le Orme 2 2017.01.16. 12:58:30

@Tronald Dump: Sajnos elemi ismerethiányaid vannak. Először pótold azokat, aztán be tudsz társulni az értelmes párbeszédbe.
Ezek adott időszakra (egy évre) vonatkozó adatok, az országok közötti eltéréseket ebben az adott időszakban az adók, korrupció, oktatásba invesztálásnak semennyire sem magyarázza. A tőkeállomány történetileg kialakult, adott évbeli nagyságával függnek össze az adatok, tehát legfeljebb időbeli alakulásukat magyarázhatnád részlegesen ezekkel a tényezőkkel.

NBarbieReloaded 2017.01.16. 13:01:46

@Le Orme 2: Es en arrol mit tehetek, hogy a Zoli meg a Magdi nem javasol semmit?
Amugy azert az remelem magvan, hogy egy kb. Budapest meretu orszagrol es annak felmillios lakossagarol beszelunk, meg szep, hogy tomegek jarnak oda dolgozni mas orszagokbol. Mint ahogy pl. BP agglomeraciojabol is tomegek jarnak be BP-re dolgozni. nagy ugy, nem tudom ezzel mire akartal kilyukadni.

kun andras 2017.01.16. 13:04:11

A kedves blogoló nem értette, hogy miről szól a hivatkozott tanulmány.

Le Orme 2 2017.01.16. 13:09:37

@NBarbieReloaded: Te jól írtál, Zolit és Magdit bíráltam csak.

konrada 2017.01.16. 13:10:38

@morph on deer:
Döntsd el végre, mi kell: szabad verseny, vagy olyan magyar nagytőkés réteg, mely fel tudja venni a versenyt a nyugati cégekkel.

...mert ha szabad verseny: úgy alákínálnak a tőke és eszköz nélküli magyar vállalkozóknak, így hatékonyan tudják lent tartani a béreket....
...ha meg tőkeerős magyar nagytőkés réteg.... ...na azt meg sem írom, mert ismerem a véleményed a protekcionizmusról, amivel az megteremthető egy ilyen kicsi, nyílt gazdaságban...

Ma Baker 2017.01.16. 13:17:08

Vajon miért teremt a Német több GDP-t óránként? Németekkel dolgozom egy csapatban itthonról, így tudom, hogy ők is emberek. Vannak lusták, vannak robotok. Pont mint nálunk. A különbség az, hogy a Magyarok dolgoznak német cégeknél és nem fordítva. Így a magasabb hozzáadott értékű melót mindig megtarthatják maguknak. Már csak azért is, mert az alacsonyabb hozzáadott értékű munkák nem rentábilisek az ő fizetéseik mellett.
Ergo mi tesszük lehetővé számukra, hogy jól éljenek és a magasabb GDP-t bezsebelhessék.

Fánkevő Fáncsi 2017.01.16. 13:17:18

@kun andras: A productivity-t hatékonyságnak fordította, a "per hour worked" -et munkaerőnek, így aztán kijött a "Nem hatékony a magyar munkaerő" a "Alacsony termelékenységű a magyar munkaóra" helyett.

Még a végén kiderül hogy a melósok a hibásak, szarul dolgoznak, lusták mint a disznó.
Legalábbis szerinte.

Larry Silverstein 2017.01.16. 13:17:28

@morph on deer: A szlovák béreknek nincs közük az eurohoz. Én odavalósi vagyok. 2009ben egy az egyben átálltunk, az árak és a bérek is pont ugyanott maradtak mint koronában előtte (a sajtó előtte is handabandázott mindenfélét h nagy áremelések lesznek az euró miatt semmi ilyesmi nem volt).

A szabad piacgazdaság pedig nem érdeke egy feltörekvő országnak.

Az kb. olyan, mintha leülnénk monopolyzni veled úgy, hogy én 10x annyi játékpénzt kapok induláshoz, de különben mind2nkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Ezért a magyar tőkésréteg csak úgy magától nem fog létrejönni az európai versenyben, állami hátszél nélkül. A nyugati tőkés ugyanis nem akar konkurenciát és jobb helyzetből indul.

Persze az ideális az lenne ha a politika olyanokat tolna előre akik tehetséges üzletemberek, s ez sosem fog 100%ban érvényesülni, mert hogy tudná egy politikus megítélni, ki a jó üzletember?

Advanced Flight 2017.01.16. 13:19:32

@AdamTheTux: a morális tanulság az, hogy te tanult, tapasztalt és törekvő emberként éred el azt, ami másnak minden erőfeszítés nélkül az ölébe hullik, csak mert pár száz kilométerre nyugatabbra született. Vagyis hiába szeretnéd bebizonyítani, hogy itt is kánaán lenne, ha mindenki keményen dolgozna és tanulna, mert épp a te példád bizonyítja, hogy nem így van.

Larry Silverstein 2017.01.16. 13:28:00

@Advanced Flight: Ez is igaz, de az is igaz, hogy a nyugati kényelmeskedés miatt azért kelet európa és ázsia is sokat közeledett az elmúlt mondjuk 20 évben a bezzegnyugathoz. Sok, itthon, keményen melózó-adózó ember araszolgat felfele.

Ausztria nem EU átlag, messze nem, most hogy a dél-olaszok prágába jönnek dolgozni..:) És hiába keresnek 4x annyit az osztrákok, vásárlóerőn mérve 2xes az osztrák életszínvonal a magyarhoz képest (GDP/PPP/fő) S ez a diffi 1990 előtt nagyobb volt.

high up! 2017.01.16. 13:33:22

Mutyimagyarország a mutyi magyarokkal tényleg csak ennyit tud. Amikor Orbaneszku az egekbe dícséri az Átlaghülyemagyart miszerint ez Európa legeszesebb népe meg stb, akkor röhögök csak igazán az ilyen táblázatokat böngészve. Igen, ez az ország kétségtelenül példa az egész világnak. Mármint elrettentő példa.

Azért jó itt a vita. Mondjuk szarjuk le, hogy bár el is mondja a blog, hogy itt nem a klasszikus értelemben vett termelékenyégről van szó, hanem a munkaidő hatékonyságról. Ahonnan nem lehet megtudni, hogy sok munkaórában termelsz kevés értéket vagy kevés munkaórában sokat. Vagy a kettő között. Annyit viszont lehet látni, hogy Bóvlisztán itt is sereghajtó. Mint minden statisztikában ahol a valódi képességeket meg a tényeket mérik, nem pedig a handbandát.

Oszt ennyi. Mindenki tudja, hogy a magyar jó sok ideig ül a melóban, effektíve hasznot nem nagyon hajt, ergo, a GDP termelése az egyik lefosabb Európában. Ezt kompenzálja neki aztán Orbaneszku, aki rezsicsökkentést ad neki mint egykoron a jóságos Sztálin bácsi, na meg persze a fő eszköz: az Átlaghülyemagyarok állandó okádásban tartása az egész világ ellen, mert teccik tudni mi azért nem élünk jól (a világrekord GDP növekedésünk ellenére sem), mert mi ellenünk összeesküszik a Soros, a norvégok, kizsákmányol Brüsszel.
Oszt ezzel a statisztikák meg is vannak magyarázva.
Csak egy probléma van: a fos helyezés ezáltal egy kanyival se lesz jobb még 100 év múlva sem!

FOLYTASSUK!

AdamTheTux 2017.01.16. 13:43:37

@Advanced Flight: Egyrészt igazad van, ha Ausztriába, vagy Nagy Britanniába születek, akkor most jó eséllyel számszerűen duplaanyit vinnék haza - ez az érem egyik oldala.

A másik odala a magasabb költségszint. Az az egzisztencia, ami Budapesten 1500 euróba kerül, az Berlinben például 2300-2400 euró. (Más nyugat-európai nagyvárosokban is hasonló az arány).

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nemzetközi összehasonlításban gombokért adom az időmet és a tudásomat, ezért ott van a céljaim között, hogy külföldön folytatom a karrieremet. De nem lehet, és nem is szabad összeg serint összehasonlítani a béreket: igenis számít az elköltés helye - még Magyarországon belül se mindegy, hogy hol költesz és mekkora összeget.

Az eredeti hozzászólásom egyébként nem is erre vonatkozott: inkább arra, hogy nagyon sokszor tapasztalom azt, hogy emberek panaszkodnak, hogy így meg úgy csórók, csak közben kiderül, hogy semmit nem tesznek a jobb sors érdekében, csak másokat hibáztatnak a szerencsétlenségük miatt. Vagy még be is ismeri, hogy nem tett semmit, de mástól várja a sorsa jobbra fordulását. Emelje a kormány a minimálbért, emelje a munkáltató a bérét, stb.

Szóval összességében igazad van abban, hogy egy osztrák jómunkásember/asszony sokkal könnyebben megél, nekem meg ugyanazért sokkal több erőfeszítést kell/kellett megtennem. De tenni kell azért nagyon sokat, hogy javuljon a helyzet, nem szabad se a munkaadóra, se kormányra várni a változáshoz.

Le Orme 2 2017.01.16. 13:47:47

@high up!: Jobb lenne mindenkinek, ha eltávoznál az országból, mondjuk Észak-Koreába.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.01.16. 13:56:41

Ennek sok-sok oka van... Az egyik a brutális bürokrácia, ami a hatósági elvárások miatt a versenyszférában is jelen van. A másik, hogy a főnökök, vezetők még mindig ott tartanak, hogy az dolgozik, aki ül a számítógép előtt az irodában és lapátolja a biteket, nem az, aki határidőre teljesít, tökmindegy, hogy mikor csinálta meg, amit meg kellett. Azaz nem a teljesített, befejezett munkát, az eredményt értékelik, hanem a folyamatban részvételt. Sőt, az a hős, aki a legtöbb munkaórát dolgozik, így aztán a munkaerő rájött, hogy azt a munkát, amit 8 óra alatt el lehet végezni, az 10 óra alatt is.

Világít a torony 2017.01.16. 13:59:50

@aleb19: Tehát előbb a pénz, aztán az eredményes munka? Jó ötlet!

Advanced Flight 2017.01.16. 14:01:14

@high up!: te már úgy hiányoztál, mint köröm a faszra :-P

Advanced Flight 2017.01.16. 14:03:23

@AdamTheTux: "De tenni kell azért nagyon sokat, hogy javuljon a helyzet, nem szabad se a munkaadóra, se kormányra várni a változáshoz. "

Ez igaz; ezért mennek sokan külföldre dolgozni. Így tesznek valamit magukért, a családjukért. Nem tudom őket hibáztatni, de ettől az országnak nem lesz jobb.

BobAlice 2017.01.16. 14:04:09

@konrada: Igazad lehet, a csak skálát néztem.

BobAlice 2017.01.16. 14:09:31

@Fánkevő Fáncsi: Nyilvánvalóan strukturális okai vannak a lemaradásnak. Ostobaság személyesen magadra venni. Lehetsz termelékeny munkaerő, ha a cég, ahol dolgozol, rosszul gazdálkodik az erőforrásaiddal.
A fentiek csak ezt mutatják. Te pedig kiakadsz, hogy sértegetnek, miközben éppenséggel veled csesznek ki az élősködők.

BobAlice 2017.01.16. 14:13:09

@Le Orme 2:
"az országok közötti eltéréseket ebben az adott időszakban az adók, korrupció, oktatásba invesztálásnak semennyire sem magyarázza. A tőkeállomány történetileg kialakult, adott évbeli nagyságával függnek össze az adatok"

Az utóbbival pontosan egyetértek. Az előbbivel viszont önmagad cáfolod. Az adók, a korrupció és az oktatás mind láthatatlan tőkeként (vagy annak hiányaként) manifesztálódnak.

Le Orme 2 2017.01.16. 14:26:53

@Tronald Dump: Nem cáfolom saját magam, mert én nem terjesztem ki a tőke fogalmát a termelés körülményeire. Ezt te teszed.
Akkor vegyünk egy egyszerű példát: melyik farmer tud többet termelni:
A. 100 millió forint értékű fizikai tőkével rendelkező. Az adók magasak, a korrupció nagy (bárhogy mérjék is, egyébként nem tudják mérni), az oktatásba nem invesztálnak (bármit jelentsen is ez).
B. 10 ezer forint értékű tőkével rendelkező. Nincsenek adók, nincs korrupció, az oktatás a csúcson van.

BobAlice 2017.01.16. 14:35:33

@Le Orme 2:
Akár tetszik, akár nem, ez is tőke, kimutatható hatása van a termelésre.

Nem egy farmert vizsgálunk, és még csak nem is egy gazdasági szektort, hanem minden szereplőt, aki termel. Ennyiből kiválaszthattál volna olyan vállalkozást is, amelynek pont ez a tőke fontos. Pl. egy magas anyagi tőkével rendelkező szoftverfejlesztő cég nem sokra jut olyan munkaerővel, amelynek egy érettségi kihívás.

BobAlice 2017.01.16. 14:39:01

@Le Orme 2:
Bár jobban belegondolva, hogy az a 100 millió milyen könnyen elkötődhet "alkotmányos illeték"-re a korrupt verzióban, még a te példádban is kijöhet jobban a második, élősködőmentes opció.

Le Orme 2 2017.01.16. 14:46:21

@Tronald Dump:
Nem minden tőke, ami hat a termelésre. Az időjárásnak is hatása van a termelésre, mégsem tőke. Például tavaly novemberben jó idő volt, és ezért csökkent az energiaipar termelése az egy évvel korábbi novemberhez képest.
Az az egy farmer a példában pedig reprezentálja a tőkeigényes ágazatok összességét, alapvetően a mezőgazdaságot és az ipart teljesen, és a szolgáltatások egy részét. Írhattam volna sok farmert és sok más ágazatot, ahol számít a fizikai tőke, de azt hittem nem érti vagy magyarázza félre senki a példát. Tévedtem, félremagyaráztad.
A szoftverfejlesztő cégnél pont nem a fizikai tőke az érdekes, nem az a szűk keresztmetszet, hanem a munkaerő minősége és a megrendelőinek a pénzügyi ereje együtt. Mondjuk Csádban hiába lennél zseniális szoftverfejlesztő, nem lenne nagy helyi igény a munkádra.

Le Orme 2 2017.01.16. 14:49:18

@Tronald Dump: "az a 100 millió milyen könnyen elkötődhet "alkotmányos illeték"-re a korrupt verzióban"
Nem, mert ez le van kötve gépekben, épületekben. Nem készpénz vagy más likvid vagyon.

konrada 2017.01.16. 14:59:38

@Le Orme 2:
...egyébként a szoftverfejlesztő is jó példa.
Hiába a tudás, ha nincs megfelelő mennyiségű tőke mögöttük, hogy reklámozzan, szabványokat védessenek le, nem tudnak versenyképesek lenni a világpiacon.

Ezért aztán - ha előre akarnak lépni - eladják magukat világcégeknek.
...s onnantól kezdve a munkájuk által sokkal hatékonyabb pénztermelő lesz az a külhoni cég, mely felvásárolta őket, mint a benne dolgozó szoftverfejlesztők...

NBarbieReloaded 2017.01.16. 15:16:20

@high up!: Na megerkezett az atlaghulyezsido magyarozni egy joizut ma is.
A blog pedig nem mondott olyat, amit te allitasz. Ellentetben mondott olyat, hogy "Nincs mese, szarul dolgoznak a magyarok", ami az adott mutatokbol lekovetkeztetni oriasi hazugsag/felreertelmezes. De nem baj, neked jo lesz, egy ujabb alkalom kopkodni a magyarokat a gyulolkodo naci atlaghulyezsidonak.

high up! 2017.01.16. 15:42:01

@Le Orme 2:

Oszt mér kéne nekem Észak-Koreába mennem? Ami ott megy azt Magyarországon is fullban lehet megélni, akkor meg minek 10 ezer kilométert repülni ?

FOLYTASSUK!

morph on deer 2017.01.16. 15:42:15

@Larry Silverstein:
" Ezért a magyar tőkésréteg csak úgy magától nem fog létrejönni az európai versenyben, állami hátszél nélkül."

Ez igaz, csak valahogy nem látom azt, hogy attól bármi is jobb lenne az országban, hogy az evezős csónakból átülnek a yachtra.

Azt viszont merem állítani, hogy a magasabb bér-ár-bevétel-adó szint lényegesen jobb hatással van lakósra és gazdaságra, mint az olcsóság.
Nézd meg a magasabb jóléti szintű országokat, melyik olcsó?

Igaz, ahhoz a termelési kapacitás fenntartása, a folyamatos fejlesztések és a megfelelően képzett munkaerő is elengedhetetlen, a gondolkodásmódról nem is beszélve.
Amíg nem erre költ egy ország, addig csak "egyéb" forrásokra - kölcsön/kötvény, támogatások, a készletek kiárúsítása, stb. - támaszkodhat, azokon az adóbevételeken túl, amelyeket valahogy sikerül összeszedni az alsó hangon tartott bevételi szintek alapján.

Ez az egyik alapvető különbség pl a mai magyar gazdaság és a fejletteb gazdasággal rendelkező orzágok gazdasági szemlélete között.

A legfőbb baj mindezzel az, hogy a jelek szerint a jelenlegi helyzetet akarja konzerválni a kormányzat, ami eleve kizárja a fejődés és a továbblépés lehetőségét, attól tartok.

aleb19 2017.01.16. 15:46:24

@Világít a torony: nem butuska a termelekenyseg aranyos fizeteshez kellene otthon haromszoros beremeles

otodikes matektudassal is foghato, hogy a posztban is hivatkozott kb70%-os magyar termelekenyseg / ami 30 % kevesebb mint a nyugati orszagoke/ nem a nyugati berek 70%-t adjak a magyarmelosnak hanem csak 20-25%-t ami sima kifosztasa egy orszagnak a multik altal...a szamok nem hazudnak

szoval az alacsonyabb termelekenyseget meg megfejelik egy pofatlanul alacsony berezessel ...es ezen a nagyszabadsagharcos impotens viktator sem tud vagy akar igazan valtoztatni

Larry Silverstein 2017.01.16. 15:52:30

@aleb19: 'szoval az alacsonyabb termelekenyseget meg megfejelik egy pofatlanul alacsony berezessel ...es ezen a nagyszabadsagharcos impotens viktator sem tud vagy akar igazan valtoztatni'

Ez nem igaz. 2015-16ban 5-5% reálbéremelkedés volt, ehhez a németenek kell egy évtized. Európa többi részén meg csökken a reálbér évtizedek óta, a társadalmi különbségek meg közben nőnek.

Persze messze vagyunk és csak az 1990es szint 140%-án vagyunk most. Meg az is igaz hogy nem mi vagyunk alulfizetve a termelékenységünkhöz képest, hanem a pár magállam van erősen túlfizetve.

high up! 2017.01.16. 15:59:53

@Le Orme 2:

te, ebbe a statisztikába pont hogy nem kell belemagyarázni semmilyen körülményt időjárásról meg "adott tőkeállományból" meg Csádról hasonlókról, mert a kimutatott országok eredményei nem egy év eredményét mutatja fel, hanem hogy milyen szintre fejlődött az ország 2015-re a munkaideje értéktermelésével. Oszt tök mindegy, hogy Luxemburgban a szolgáltatás szektor nagyon erős, Magyarországon meg a stadionépítési ipar, a számok pont azt muattják, hogy milyen szintre tudott egy ország jutni a történelme folyamán.

Oszt van aki jól kihasználta az adottságait, van aki meg csak áll a sor végén, az összes hasonló adottságú ország által lehagyva. Oszt inkább ez ellen kellen tenni valamit, ahelyett hogy majd ezt az eredményt is jól megmagyarázzuk majd. Nem megoldjuk, hanem megmagyarázzuk.
Oszt ez a garancia arra, hogy Bóvlisztán 100 évig ott maradjon, ahol mára leküzdötte magát.

FOLYTASSUK!

high up! 2017.01.16. 16:14:42

@Larry Silverstein: "2015-16ban 5-5% reálbéremelkedés volt, ehhez a németenek kell egy évtized."

na bammeg, te vagy itt a virtuális matollcsigyurka errefelé, ekkora hasraütéses tudományokkal!

Csak 2015-ben 2,4% volt a reálbér emelkedés a németeknél, de te majd bebizonyítod nekik, hogy ez handabanba.

Arra is tegyünk ugye, hogy egy felzárkózó országban rendre magasabb termelékynségnek kell(ene) lennie (ergo magasabb (reál)bér dinamikával, mint egy fejlettnek. Különben a büdös életben nem történne felzárkózás.

Na most ezt tekintve, ez a kudarc történet is Bóvlisztánnal esett meg, hogy legalább 15 éve nem tudja javítani a relatív lemaradását az EU átlaghoz mérten. Csak az akkori állapotokat konzerválja nagy kínnal és permanens elkúrásokkal, ami mára már csak az EU túltámogatásokból jön össze. Amely támogatások 99,9%-a egyetlen egy olyan beruházásba se ment, amelyik fenntartható, minimum közepes hozzáadott értékü munkahelyet termtett volna.
Amikor az EU pénzek kiszáradnak (2-3 éven belül), na majd akkor jön csak az össznemzeti sport: 1. a megmagyarázás, 2. a külső erők átkozása éjjel-nappal.

FOLYTASSUK!

aleb19 2017.01.16. 16:40:36

@Larry Silverstein: 2015-16ban 5-5% reálbéremelkedés volt"

ez kb lepkefing ...Agyarorszag az atlagfizetes kornyekeig elhetetlen, le is lepett kb 1 millio magyar ami nagyobb mint a vilaghaborus embervesztesegek...es orban egy eve 50ezer kivandorolt magyar fiatalrol zagyvalt

Larry Silverstein 2017.01.16. 17:07:55

@aleb19: Lelépett 1 millió? érdekes, Csak adat nincs rá.

Valójában bevándorlás többlet van. www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

NBarbieReloaded 2017.01.16. 17:41:12

@Larry Silverstein: Igen, A CIA szerint legalabbis az van. Akik gondolom annyira nem nezik meg, hogy a kulfoldon dolgozo magyarok tomegei elsopro tobbseggel nem adjak le a lakcimkartyajukat. Peldaul en sem. Innentol meg hivatalosan ki se vandoroltam immar bo 7 eve. Igy konnyu bevandorlasi tobbletet kihozni.
Ha meg setalok Londonban az utcan es kb. 2 percenkent magyarul beszelok mennek el mellettem, az meg nyilvan csak hallucinalas, hiszen megmondta az orbanviki, hogy alig mentek kulfoldre. Es aki ment is, az is csak "kalandvagybol". Szerinte. A felcsuti palotajabol latszo alternativ valosagbol esetleg.

Larry Silverstein 2017.01.16. 17:50:42

@NBarbieReloaded: Guglizd net migration hungary, az összes statek bevándorlási többletet mutat

= beteg vagy

+ ami nálunk kivándorlás, az máshol be és viszont, szóval szerinted a statisztikusok nem tudják, hogy a MAGYAROK ÉS CSAK ŐK A VILÁGON nem adják le a lakcímkártyát ezért az összes ország migrációs statisztikája rossz

= beteg vagy

NBarbieReloaded 2017.01.16. 18:06:20

@Larry Silverstein: Most magyaraztam el, hogy miert mutat bevandorlasi tobbletet, arrol nem tehetek, hogy nem vagy hajlando tudomasul venni.

Vagy akkor nem tudom hogy gondolod. Igaz, hogy en nem adtam le a kartyam, igy hivatalosan nem vandoroltam sehova, meg a Magyar allam se tudja, hogy de igen, ez mind nem szamit, szerinted a CIA minden ilyen emberrol tud a vilagon, egyesevel megfigyelik oket, engem is es ok am tudjak, hogy en Angliaban vagyok. Na persze. = beteg vagy

Le Orme 2 2017.01.16. 18:12:06

@high up!: "ez a kudarc történet is Bóvlisztánnal esett meg, hogy legalább 15 éve nem tudja javítani a relatív lemaradását az EU átlaghoz mérten"

Sajnálom a környezeted, hogy el kell viselniük egy ilyen ordenáré bunkó férget, mint te. Megvetlek. Egyébként hazudsz. 2010 és 2016 között 2% pontot közeledtünk az EU átlaghoz, 66%-ról 68%-ra. Ez a realitás, minden évben kicsit jobb lesz.

"az EU túltámogatásokból jön össze. Amely támogatások 99,9%-a egyetlen egy olyan beruházásba se ment"

Unalmas és ostoba mantra. Nem használható fel szabadon a támogatás, így elég nagy károkat okoz a kényszerűségből improduktív célokra költött nagy része. Ebből következően, előnyös lesz, ha végre megszűnik az EU támogatás, és felszabadulnak az általa feleslegesen lekötött erőforrások.

NBarbieReloaded 2017.01.16. 18:12:21

@Larry Silverstein: A viccet felreteve minden ilyen statisztika csak a hivatalos adatokat veszi figyelembe, nyilvan.
Hivatalosan meg az ovi altal emlegetett 50 ezer vandorolhatott ki. A CIA vagy barmely mas ilyen statisztika keszito ezt hasznalja, innentol az eredmeny teljesen teves. Ovi viszont tudja, hogy az 50e-tol nagysagrenddel tobben elnek kuldoldon, de beismerni mar gyava, mert az nem ferne bele a Magyarorszag jobban teljesit alaptalan onsztarolo mantraba.
Ennyi.

Xmas 2017.01.16. 18:53:44

Légy szíves javítani az egész cikket, címet és keresőszavakat. Ennek nincs köze a hatékonysághoz. Ez a termelékenységről, a hozzáadott értékről szól.

Ettől függetlenül nagyon hatékonyak is lehetnek. Szomorú, hogy ennyire rossz a fordítás.

aleb19 2017.01.16. 20:21:37

ja a cia adatok mert a kacsausztato masik oldalan mindig jobban tudnak mindent

megsugom a maszopszadesz idejen 2003 korul mikor osszevezettek a TB es APEH nyilvantartasokat hianyzott kb 300-400ezer emberke, addigra fel BAZ megye mar lelepet, de siman kussoltak rola ugy mint viktatorek is most

elemes 2017.01.18. 19:00:36

@Halál kamionja mindenkit elgázol:

Keletnémetország felzárkózását illetően: a tojásnak két vége van, egy hegyesebb meg egy tompább.

1.bp.blogspot.com/-XKBeHv0tP3o/Uqg6d6ae8BI/AAAAAAAAD_Y/vxdS1gfnd9c/s640/Unemployment+in+Germany+Map.png

A másik szempont sokkal makrogazdaságibb. A bérfelzárkózás következménye az áremelkedés. Az infláció a reálgazdaság számára olyan, mintha homokot szórnának a csapágyakba -- vagyis a reálgazdasági felzárkózást fékezi.

***

A bérfelzárkózás kapcsán szokták még példának hozni a PIGS országokat, akiknek sikerült az eurozóna csatlakozáshoz olyan árfolyamon csatlakozni, ami az ott élők számára reálbéremelkedésként volt érzékelhető. Viszont ennek a béremelkedésnek nem volt meg a fedezete a termelékenység-javulásban, az eredményt pedig látjuk -- krízis, az eurozónából való kilépés fontolgatása, recesszió stb.

Szóval nincs királyi út. Csak kemény munka.

Világít a torony 2017.01.19. 14:25:48

@aleb19: Az ilyen proletárkesergővel minek próbálkozni? A PIGS országokról pedig nyomj egy ápdétet.

Világít a torony 2017.01.19. 14:28:32

@aleb19: Bocsánat, az előző válaszom tekintsd pont semminek! Elkeveredtem a nagy olvasásban, szóval nem neked szól!

gmihaly621 2017.01.21. 09:25:05

@AdamTheTux: Tisztára úgy fényezed magad, mint egy Amway-főszponzor a monstre "összejövetelen". A munkavállalók többsége a hozzád hasonlóknak hála igen rossz "pozíciókba" került a "rendszervált(oztat)ás" után. Ízléstelenül bezzegkedsz.

AdamTheTux 2017.01.21. 11:04:16

@gmihaly621: nekem hála? Ezt kifejthetnéd...

Susa 2018.04.26. 07:51:36

@AdamTheTux: Fölfelé kapaszkodni, oldalra könyökölni, lefelé taposni!
süti beállítások módosítása