Veszélyes ételek, amit soha ne adj a kutyádnak

2017. március 31. 14:30 - Napi Csárt

Köztudott, hogy csokit nem szabad adni a kutyának, de sok más, általunk szeretett étel is megbetegítheti kedvenceinket.

A banán, a répa, a körte, a sütőtök vagy a rizs például jöhet minden mennyiségben. Nem csak nekünk, a kutyáinknak is.

Ha leesik az ebédlőasztalról egy kis popcorn, főtt kukorica, mandula vagy zeller, esetleg a gyerekek megkínálják a kutyát mályvacukorral vagy cseresznyével, akkor sem kell kétségbeesni. Nagy valószínűséggel nem lesz semmi baja a kisállatnak. Rövidtávon ezekből kis mennyiség nem halálos, de hosszú távon komoly baj lehet belőle, ha ilyesmivel etetjük a kutyát.

A csokoládé, rágógumi, az avokádó, a fokhagyma és más hagymafélék, olajos magvak és alkoholos italok viszont kis mennyiségben is súlyos problémát okozhatnak.

11 komment

Ezért fekszenek le egymással az emberek: a nők negyede nem élvezi a szexet?

2017. március 30. 12:35 - Napi Csárt

Valószínűleg mindenki tudja magáról, hogy miért szexel, azonban a Szexrandi infografikája összegyűjtötte, hogy melyik motivációk állnak az első helyen. A legtöbben az élvezet miatt bújnak ágyba, de a szexuális kíváncsiság is vezető helyen van. Emellett a többségnek a partner újdonságának varázsa és a gyengédség iránti igény is fontos.

Elszomorító azonban, hogy az emberek 5-6 százaléka egész egyszerűen kötelességből bújik ágyba partnerével. Persze a férfiak és nők közötti játszmák is megjelennek a szokásokban, a féltékenység ébresztése céljából és bosszúból is szexel a magyarok egy része (nagyjából 3 százalék). Ugyan az infografikán nem látszik, azonban a kutatásból kiderül, hogy a nők 23 százaléka még sosem feküdt le partnerével azért, hogy élvezze az együttlétet (egyébként a férfiaknál ez 13 százalék). szexrandi_infografika.jpg

33 komment

Te sörös vagy, vagy boros? Íme Magyarország alkohol-térképe

2017. március 29. 15:42 - Napi Csárt

Számos korábbi posztból megismerhettünk részleteket a magyarok alkoholfogyasztási szokásairól, azonban eddig nem tudtuk, hogy a három nagy alkohol típust milyen arányban fogyasztják hazánkban (a térkép negyedikként egyéb kategóriát is felvonultat, ez azonban elenyésző Európa legtöbb országában). 

A fogyasztás nagyjából harmadát teszik ki az égetett szeszek, illetve a sörök is a 30 és 40 százalék közötti kategóriába esnek. A borok viszont érdekes módon 30 százaléknál kisebb részesedést adnak a teljes alkoholfogyasztásból. Ahogy említettem, az egyéb kategóriában 10 százalék alatti a fogyasztás aránya a legtöbb európai országhoz hasonlóan.  alkohol.png

1 komment

Gondoltad volna, hogy ennyi cukorbeteg él Magyarországon?

2017. március 28. 20:34 - Napi Csárt

Mai hírekből kiderült, hogy egyre nő a diabéteszesek száma Magyarországon. 2003-ban a 19 évnél idősebb lakosoknak a 6,27 százaléka, 2015-ben már ugyanezen korcsoport 12,43 százaléka járt orvosnál cukorbetegség miatt. És még egy brutális szám: 2015-ben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) csaknem 45 milliárd forintot költött a diabétesz kezelésére. Az alábbi csárton azt láthatod, hogy 10 ezer magyarra hány cukorbeteg jut. Kicsit több, mint tíz év alatt megduplázódott a számuk.

 

6 komment

Na, vajon kik isszák a legtöbb kávét a világon?

2017. március 27. 15:33 - Napi Csárt

Magyarországon 4 kilogram sincs az éves fejadag.

A Statista friss felmérése szerint (Consumer Market Outlook 2017) a finnek isszák a legtöbb kávét a világon, ott 10,35 kilogramm az éves fejadag. Az észak-európai országok lakói amúgy mind élen járnak a fekete fogyasztásában; Magyarországon pedig 3,67 kg/fő/év kerül a kávéfőzőkbe.

Infographic: Europe and North America's Top Coffee-Drinking Nations | Statista You will find more statistics at Statista

1 komment
süti beállítások módosítása