Ezekben a városokban költik a legtöbb pénzt a turisták

2017. szeptember 29. 16:19 - Napi Csárt

A Mastercard minden évben kiad egy, a legnépszerűbb úti célokat összegző jelentést. Az új kutatásuk szerint 2016-ban Bangkok volt a világ legkedveltebb turisztikai célpontja. A thai főváros tavaly 19,41 millió látogatót vonzott, többet mint London (19,06 millió) és Párizs (14,87 millió). Noha ezen a listán Dubaj csak a negyedik helyet foglalta el, ugyanakkor az itt elköltött pénz tekintetében toronymagasan veri az összes többi várost. Minden évben turisták tömegei özönlenek Dubajba, hála a számos látnivalónak, kezdve a kiváló múzeumoktól a 828 méter magas Burdzs Kalifáig, a világ jelenleg legmagasabb épületéig. Egyik legnagyobb vonzerejét pedig növekvő hírneve adja, miszerint Dubaj a Közel-Kelet bevásárlóközpontja.

Azok a turisták, akik vásárolni mennek Dubajba el fognak veszni a rengeteg lehetőség között. A városnak több mint hetven bevásárlóközpontja van, köztük a Dubai Mall, amely területét tekintve a világ legnagyobb ilyen komplexuma. Nem meglepő módon ebből az következik, hogy a Dubajba látogató turisták rengeteget költenek. Tavaly a városban megfordulók 28,5 milliárd dollárt hagytak ott, és a Mastercard arra számít, hogy ez a szám idén 10 százalék feletti mértékben fog növekedni. Noha New York és London is jelentős kereskedelmet bonyolít, mégis mindkét város jelentősen elmaradt Dubajtól a tavalyi évben.

6 komment

Elég lenne az érettségi? Nagyon nem, menj inkább egyetemre!

2017. szeptember 28. 17:30 - Napi Csárt

Az OECD tett közzé egy ábrát arról, hogy mekkora különbség van a tagországokban az érettségivel és az egyetemi végzettséggel rendelkezők fizetései között. Magyarországon körülbelül a dupláját keresi az, aki továbbtanult, tehát irány a felsőoktatás!

 

23 komment

Megdöbbentő mennyivel olcsóbb Magyarországon a cigi mint Nagy-Britanniában

2017. szeptember 27. 16:39 - Napi Csárt

Európán belül hatalmas különbségeket találunk az egyes országok között a cigaretta árának tekintetében. Míg Nagy-Britanniában egy doboz prémium kategóriás cigarettáért körülbelül 3 500 forintot kell fizetnünk (9,91 font), addig a másik végletet képviselő Bulgáriában csupán 830 forintot (2,23 font). A Tobacco Manufacturers Association által végzett felmérésben egyébként Magyarország is megtalálható, eszerint nálunk 1 100 forintért (3,06 font) adják a cigarettát. A nagy különbségeket az adó eltérő mértékei okozzák.

15 komment

Mobilóriások vetélkedése: Apple vagy Samsung?

2017. szeptember 26. 17:10 - Napi Csárt

A lenti infografikán a világ tíz legtöbbet érő márkáját nézhetitek meg dollármilliárdokban kifejezve. A legújabb statisztikák szerint az Apple toronymagasan vezet a maga 184 milliárd dolláros értékével. Mögötte a Google végzett 141 milliárddal, míg a Microsoft jócskán lemaradva, 80 milliárddal fért fel a dobogóra. 

A listán csupán egyetlen európai márka szerepel, ez pedig a Mercedes-Benz, ami a kilencedik helyen tanyázik a maga 47 milliárd dolláros értékével. A mobilóriások csatáját ilyen értelemben az Apple nyerte, hiszen a Samsung csupán a hatodik helyet szerezte meg. Meglepetés még a Coca Cola szereplése is, aki sok év után lemaradt a dobogóról. 

Az első tízben jobbára csak helycserék történtek az elmúlt évhez képest. Az egyetlen kieső a General Electric lett, aki helyére a Facebook szállt be. 

mvpbrands.jpg

Szólj hozzá!

Itt a nagy népvándorlási körkép: közel 30 év tragédiái számokban

2017. szeptember 25. 16:51 - Napi Csárt

1990 óta sok olyan esemény történt, ami megrengette a világot. Ezek között pedig jócskán voltak olyanok, melyek hatására emberek tömegeinek kellett elhagyniuk otthonaikat. A lenti infografika az elmúlt közel 30 év humanitárius katasztrófáiról számol be.

A függőleges tengelyen az átlag heti menekültek számát, míg a vízszintesen az adott krízis hosszát követhetjük nyomon. A telített körök pedig az összes elmenekült ember számát mutatják. 

A legrövidebb idő alatt a legtöbben a 90-es évek Ruandájából (2,3 millió) és napjaink Mianmarjából (422 ezer) menekültek el. A leghosszabb ideig tartó válság, mely során a legtöbben kényszerültek elhagyni hazájukat, a szíriai polgárháború volt. Innen 5,5 millió ember indult útnak. 

A 2000-es években az Irakban élőknek sem volt könnyű. Innen 2001-ben nagyon rövid idő alatt 1,4 millió, míg 2006 és 2008 között további 2 millió ember vándorolt el. 

Hazánkhoz legközelebb a közel 10 évig húzódó Délszláv háború történt, melynek következtében 1999-ben Koszovóból 900 ezer ember menekült el alig néhány hónap alatt. 

exodus_nepvandorlas.jpg

17 komment
süti beállítások módosítása