Tényleg nem hatékonyan dolgozik a magyar munkaerő?

2017. január 14. 11:11 - Napi Csárt

Az OECD egy tanulmányában a munkaerő hatékonyságát vizsgálta. Ez alapján arra jutottak, hogy a magyarok jelentősen le vannak maradva az átlagtól. Míg az OECD átlagában 50-es a mutatószám (a GDP-t osztották le a ledolgozott órák számával), addig hazánkban mindössze 35. 

A szlovének, a csehek és a szlovákok érezhetően jobban állnak ebben, viszont a lengyelek elmaradnak tőlünk. A listát Mexikó zárja, ahol az átlag 40 százaléka a hatékonyság, míg a legjobban teljesítő Luxemburgban és Írországban közel kétszer hatékonyabban végzik a munkájukat a dolgozók. c162im9wgaay_cp.jpg

170 komment

Alig költünk valamit a gyerekeinkre: nem csoda, ha nem szeretnek minket

2017. január 13. 13:33 - Napi Csárt

A gyerekek oktatása az egyik legfontosabb dolog, ennek ellenére Magyarország az OECD országok közül az egyik legkevesebbet költi a gyerekekre. Az alapfokú és a középfokú képzésre szinte ugyan annyit, nagyjából 5 ezer dollárnak megfelelő forintot költünk évente, ez még 1,5 millió forintnál is kevesebb. 

Ennél kevesebbet csak Mexikóban és Törökországban költenek az oktatásra. A régió országai közül a szlovákok érezhetően többet költenek oktatásra, a cseheknél pedig a másodfokú nevelésre közel kétszer annyit fordítanak, mint hazánkban. diak_koltes.jpg

6 komment

Tényleg kidolgozzák a belüket a magyarok? Most kiderül az igazság

2017. január 12. 16:35 - Napi Csárt

Sokszor hozzák fel a Nyugat-Európához képest alacsonyabb GDP és egyúttal bérek indokaként azt, hogy a magyarok már így is sok munkaórát tesznek le az asztalra. Van, aki viszont az alacsony hatékonysággal magyarázza, hogy ennek ellenére alacsonyak a bérek. 

A valóság azonban az, hogy a magyarok még az OECD átlagánál is kevesebb órát töltenek munkával évente, hazánkban 1749 munkaórát dolgozunk átlagosan, míg az OECD átlag 1766. Érdekes egyébként, hogy a nyugat-európai országokban jellemzően nem dolgoznak többet, mint hazánkban, vagyis valószínűleg sokkal hatékonyabb lehet a munkavégzés.c1hozj8wqaqr_l0.jpg

Németországban 1371, az Egyesült Királyságban 1674 munkaórát dolgoznak évente az emberek. A szlovákok és a szlovének egyébként hasonló mennyiséget dolgoznak, mint mi, magyarok.

70 komment

Ennyibe kerül vonatjegy Európában: mennyire drága a MÁV?

2017. január 11. 14:51 - Napi Csárt

A MÁV-ot gyakran éri az a vád, hogy rossz a szolgáltatása és magasak az árai. A Vouchercloud által közzétett térkép a vonatjegyek mérföldre (egy mérföld kb. 1,6 km) vetített árait vizsgálta az Európai Unióban. Magyarországon ez alapján 0,12 angol font jött ki (egy font jelenleg nagyjából 356 forint), ami a legolcsóbbak között van, és nagyjából négyszer olcsóbbak a jegyek nálunk, mint a legdrágább Egyesült Királyságban. A szigetországban ugyanis fél fontot kell fizetni mérföldenként a vonatutakért. trainkeparollin.png

A régióban egyébként hasonlóak az árak, a szomszédos Ausztriában azonban még Németországnál és Svájcnál is többet kell fizetni a vasúti jegyekért. A sógoroknál 0,41 font egy mérföld vonatozás, ezzel a második legdrágább vizsgált ország volt. 

 

58 komment

A munkahelyek többsége nem támogatja a dolgozók továbbképzését

2017. január 09. 16:57 - Napi Csárt

A gyorsan változó gazdasági környezetben a munkavállalók szakmai képzése elengedhetetlen. Ennek ellenére a vállalkozások többségénél még mindig nem támogatják a dolgozók továbbképzését. Itt vannak a KSH (majdnem 29 ezer vállalkozást vizsgáló) reprezentatív eredményei. 1999 óta nem sokat változott a helyzet.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása