Ezt biztos nem tudtad a fagyiról

2017. június 09. 15:58 - Napi Csárt

Itt a nyár, egyre több fagyi és jégkrém fogy. A magyarok nem sajnálják a pénzt, ha a hűsítő édességről van szó. A jégkrémpiac mérete meghaladja a 26 milliárd forintot, ezzel a Nielsen piackutató által mért 90 élelmiszer-kategória forgalom szerinti top 20 terméke közé tartozik - írta pénteken a Világgazdaság.

Kiderült, hogy a magyarok kedvence a vanília, a második helyen szerepel a csokoládé és dobogós az eper is. Ha már hétvége, nyár van és itt a fagyi szezon, mutatok néhány érdekességet, amit biztos nem tudtál a fagylaltról.

stuff-you-didnt-know-about-ice-cream_50291caa0b6ba.jpg

Ebből kiderül, hogy az Egyesült Államokban fogy a legtöbb fagyi, átlagosan fejenként több mint 227 decliter fagyit esznek. Amerikában egyébként az első fagyizó New Yorkban nyílt meg, 1776-ban. A sorban az USA-t egyébként Új-Zéland és Ausztrália követi.

Úgy tűnik, az sem magyar sajátosság, hogy a vanília figy a legjobban. Ez a trend világszerte megfigyelhető.

A grafikonból kiderül az is, hogy a világ eddigi legnagyobb fagylaltkelyhét a kanadai Edmontonban készítették el, 1988-ban. Közel 25 ezer kilogrammot nyomott.

 

Fotó: finedininglovers.com

2 komment

Alig van Magyarországnak aranytartaléka: bezzeg a nyugatiak rendesen bespájzoltak

2017. június 08. 16:09 - Napi Csárt

Ugyan bő egy évszázaddal ezelőtt az aranytartalék biztosította egy valuta erejét, azonban mostanra már a gazdaság ereje adja a fizetőeszköz stabilitását. Ennek ellenére még mindig vannak olyan központi bankok, amelyek nem is kevés aranyat tárolnak a pincében.

Európában az éllovas ebben Svájc, ahol az egy főre eső aranykészlet 128,7 grammra rúg, vagyis több mint 1 millió tonna arannyal biztosítják a svájci frank stabilitását. A nagyobb, nyugat-európai országok is hisznek még az aranyban, Németországban 41,9 grammot, Olaszországban 41 grammot, Franciaországban 36,9 grammot, Hollandiában 36,5 grammot, Portugáliában pedig 36,4 grammot tartanak fejenként a nemesfémből. Ettől csak kicsit maradt le Ausztria, fejenként 33,1 grammal és Belgium 20,3 grammal. 

Érdekes, hogy Magyarország a sereghajtók közé tartozik és 0,3 gramm aranyat tartanak fejenként, vagyis nagyjából 2900 kilogramm nemesfém "lapulhat a pincében".goldreserve.jpg

26 komment

Ennyi mozgással égetheted el a gyorskaják kalória mennyiségét

2017. június 06. 16:30 - Napi Csárt

Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hány percet kell sétálnunk vagy futnunk ahhoz, hogy lemozogjuk a kedvenc gyorskajáink kalória mennyiségét. Ha például egy nagy pizzának megeszed a negyedét, amely 449 kalóriát tartalmaz, akkor 1 óra és 23 percet kell sétálnod vagy 43 percet kell futnod, ahhoz, hogy ezt lemozogd. De azért vannak még durva számok, ha megnézed az alábbi táblázatot talán kétszer is meggondolod, hogy legközelebb ebéd után megeszed-e még azt a muffint.

calorie_graph.jpg

31 komment
süti beállítások módosítása