Hány lakástűz van évente Magyarországon?

2015. október 17. 10:10 - Napi Csárt

Magyarországon közismerten az ingatlan számít az egyik legfontosabb befektetési formának. A házak, lakások általában a családok legértékesebb vagyontárgyát jelentik, generációk számára - de persze nem csak ezért nagyon fontos az, hogy jól válasszunk lakásbiztosítást.
laktuzblog.jpg
Lakásbiztosítás választásánál fontos szempont, hogy a megkötött szerződés az adott ingatlan és ingóság értékének, valamint biztosítási kockázatainak megfelelő védelmet nyújtson, hogy kár esetén a kártérítés összege fedezze a helyreállítást, az újra beszerzést. Ehhez elengedhetetlen, hogy szerződéskötéskor pontosan meghatározzuk a biztosítani kívánt vagyontárgyak értékét.

Döntés előtt érdemes összehasonlítani a különböző biztosítók termékeit és szolgáltatásait, hiszen ma már rengeteg újszerű szolgáltatás megjelent a lakásbiztosítási piacon, amit egyes konstrukciók tartalmaznak, mások viszont nem.



Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen értékkel kell számolni a biztosítások kötésénél. Ingatlanok esetében sokan a ház/lakás piaci értékével számolnak, pedig sokkal inkább az újjáépítési érték az, ami számít. Egy nagyobb kár esetén ugyanis a piaci érték nem irányadó, a biztosítónak azt az összeget kell térítenie, amelyből az adott ingatlan újra felépíthető. Hasonló a helyzet az ingóságok esetében is, ahol a biztosításnak szintén a pótlás költségét kell fedeznie. Bútoraink, ruháink értéke meg sem közelíti azt az összeget, amit például egy lakástűz miatt szükségessé váló pótlás jelent, hiszen ilyen esetben nem használt bútort és ruhát vennénk, hanem újat.


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr147972857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A80 2015.10.17. 18:07:25

Ptk. káronszerzési tilalma miatt ingóságok esetén biztosan nem fog a biztosító többet fizetni, mint az használtan ért. Egy 10 éves ágy helyett nem fogja kifizetni egy új árát. Az ingatlannál valóban az újjáépítési érték fog számítani, azaz alapvetően az építési költségből fog kiindulni. Ez ma jellemzően 200-250 ezer forint / m2. Egy társasházi lakás árában a közös területeket és a telket is megfizetjük erre egy magánlakásra kötött normál biztosítás nem nyújt fedezetet, a telekre egyik lakásbiztosítás se, mivel nem szokott megrongálódni. (egy ipari üzemnél más lehet a helyzet, egy komolyabb környezetszennyezés erősen negatívba vághatja a telek értékét)
süti beállítások módosítása