Sosem gondolnád, hány év alatt bomlik le egy pet palack, konzervdoboz…

2015. augusztus 16. 10:02 - Napi Csárt

Gondolj bele, nyáron a nagy melegben, hány ásványvizes palackot dobsz a szemetesbe?! Oké, ezeknek nagy részét talán újrahasznosítják, de sok végzi végül a tengerekben. Nem is gondolnánk, de egy pet palacnak 450 évre van szüksége ahhoz, hogy teljesen „eltűnjön”. Mutatjuk azt is, hogy egy zokninak vagy egy cigicsikknek mennyi időre van szüksége, a számok megdöbbentőek.

A becslések szerint, ennyi évre van szükség az alábbi tárgyak lebomlásához:

tenger.jpg

3 komment

Hány évet kell dolgoznunk egy saját lakásért?

2015. augusztus 15. 09:49 - Napi Csárt

2014-ben Magyarországon átlagosan 960 euró volt négyzetméterenként az új lakások ára. Ez 25 százalékkal marad el a cseh (1200 euró) és mintegy 15 százalékkal a lengyel lakások (1100 euró) fajlagos áraitól.
hazlakasvaros.jpg
Azonban míg Csehországban átlagosan 7,1 évnyi bruttó átlagjövedelem kell egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához, addig ez az érték Lengyelországban 7,2, Magyarországon pedig 7,8 év.

Magyarországon a saját lakás megvásárlásának lehetősége a jövedelmeket is figyelembe véve az európai átlag alatt van. A legjobb helyzet Belgiumban van, ahol a lakosoknak átlagosan csupán 3,2 évnyi bruttó átlagkeresetre van szükségük saját lakás vásárlásához. Németországban ugyanez az érték 3,3 év, ezzel szemben az Egyesült Királyságban mindehhez 10 évnyi bruttó átlagkereset szükséges - derül ki a Deloitte tanulmányából.

lakasdeloitt.jpg

15 komment

Ezek a világ legforgalmasabb repülőterei

2015. augusztus 14. 09:27 - Napi Csárt

Egyelőre nem nyitják meg újra a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálját, a Budapest Airportnál úgy látják, a forgalmat elbírja a 2-es terminál is.
repuloteratlanta.jpg
Érdekes összehasonlítani a budapestit az igazán nagy nemzetközi repterekkel: a legnagyobb légikikötőkben Ferihegy forgalmának tízszeresét bonyolítják évente. Még belegondolni is szédítő, hogy van olyan repülőtér, ahol évente 90 milliónál is többen fordulnak meg.

1 komment

Tényleg bornagyhatalom lenne Magyarország?

2015. augusztus 13. 09:27 - Napi Csárt

A minap Alföldi szőlőtermelők tüntettek a Magyarországra áramló olasz borimport ellen Budapesten az olasz nagykövetség előtt, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) szakmai igazgatóságánál.
borhuto.jpg
A Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége által szervezett demonstráción Budavári László a szőlőtermelők képviseletében előadta, hogy 24 eurócentért, mintegy 72 forintért nem lehet Magyarországra bort szállítani, csak úgy, ha azt hamisítják. Valódi bort ilyen olcsón nem lehet előállítani, az eladási ár még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi.

De mennyi bort termelnek Magyarországon?

 

4 komment

Megkezdődött a visszaszámlálás: sok gyerek életébe hoz változást ez a nap

2015. augusztus 12. 10:22 - Napi Csárt

A 2015/16-os tanév szeptember 1-jén, kedden kezdődik. A tanév 181 napos, míg a nappali tagozatos középiskolákban és szakiskolákban 180 tanítási nap lesz - írja az Eduline. Az őszi szünetre október 22-ig kell várni - október 23-a péntek, amikor eleve nem kell iskolába menni, a szünet pedig egészen november 1-jéig tart, először november 2-án kell majd iskolába menni -, az első félév 2016. január 22-én ér véget.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása