Alig hasznosítanak újra: ez lehet a világ "legszemetebb" országa

2016. március 06. 10:23 - Napi Csárt

Az újrahasznosított szemét hozzájárul ahhoz, hogy a Föld később, vagy akár egyáltalán ne váljon szemeteskukává. Ennek ellenére, ha végignézünk az OECD országain, akkor azt láthatjuk, hogy több országban szinte egyáltalán nem hasznosítják újra a szemetet. 

A legnagyobb arányban Németország hasznosítja újra a szemetet, itt közel kétharmados az arány. Magyarország a hulladék negyedét dolgozza fel, ezzel a középmezőny végén járunk. A Legrosszabbul Chile, Törökország és Új-Zéland teljesít, ezekben az országokban gyakorlatilag nincs hulladék újrahasznosítás.ujrahasznositas.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr618444112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2016.03.06. 13:13:15

Most nagy "divat"az újrahasznosítás. Minden nagyon zöld. Azért kíváncsi lennék, hogy egy műanyag palack beolvasztása, újra feldolgozása, mekkora energiát igényel. Az erőműben mekkora energiát kell előállítani, hogy a kötéseket felbontsák, a szennyeződésektől megtisztítani. Kiválogatni. Ez mekkora költség? A feldolgozáshoz mennyi szénhidrogén elégetése kell az erőművekben. A válogatásnál elhasznált elektromos energia szintén"ökológiai lábnyom"
Lehet, hogy olcsóbb a nulláról előállítani ugyanazt a flakont, mint "újra betenni a kemencébe" a régit. - Egy flakon olajigénye eleve minimális (és miután fel van használva nem szennyező tényező, elásva sem az - miután nem bomlik le - vagy már lehet lebomlót csinálni)

Szóval nem biztos, hogy az "újra felhasznált" anyagnak kisebb az "ökológiai lábnyoma". - Ez persze csak felvetés, de objektívebb utánagondolást igényel, a nagy zöld kampányhoz képest

HgGina 2016.03.06. 14:31:28

@Hari Seldon 2: lehet drágán eltakarítani, vagy lehet nem eltakarítani. Akkor pár hónap alatt elönt a szemét.
Mert az értelmes, akár 100 éves módszerek nem elég higiénikusak a modern embernek. Nem jó a tejeskanna a kimért tejjel, nem jó a papírzacskó a kiflinek, zsömlének, cukornak, sónak, nem jó a felvágottnak az egyik oldalán viaszospapír.
Helyettük belül fémréteggel bevont doboz kell a tejnek műanyag kiöntővel, PE-főlia a cukornak, sónak, pékárunak, belül műanyag fóliával laminált, részben műanyaggal kevert csomagolóanyag 10 deka állati hulladékból összegányolt párizsinak. Persze, nem higiénikus az ételhordó sem, helyette inkább műanyag doboz kell, egyszeri felhasználásra, tetővel. A sajt sem áll el persze a kamrában, kell neki a védőgázas műanyag. A füstöltszalonna sem áll el a szögre akasztva, helyette füstízű aromával adalékolt gyorspácolásos szemetet eszünk.
Nem jó persze a fűszertartó doboz sem, helyette aromazáró akármi kell. Mintha a fahéj, bors, paprika vagy más aromája olyan hamar kimenne a felhasználás előtt.
Az újrahasznosítással nem is lenne baj. Baj azzal van, hogy egyre több újrahasznosítandó szemetet termelünk. És többel többet, mint amit feldolgozunk.

Valahol az elmaradott Afrikában már több országban kemény börtönnel jutalmazzák, ha valaki műanyag zacskóban ad kaját.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2016.03.06. 14:47:05

@HgGina: Talán csak egy országban, de igaz: Ruandában tiltották be a műanyag zacskókat.

2016.03.17. 04:08:33

@Hari Seldon 2: a legjobb elo se allitani a muanyag flakont. Vagy nem ennyit. Elasni meg eltemetni nem biztos, hogy jo, ami "lebomlik", az is kisebb darabokra esik csak szet, az bekerul elolenyek tapcsatornajaba, kesz a baj.

Ha az ujrahasznositas nem eri meg, akkor el kell egetni. Nem otthon a kazanban, hanem specialis eromuben, ahol felszereltek fustgazszurot. Ez draga technologia, de vegulis energiatermelesre hasznalhato vele a muanyag hulladek. Tarolni, deponalni lehet egy ideig, foleg Kelet-Europaban meg van olcso foldterulet, amit el lehet vesztegetni hulladeklerakok letesitesere, de mondjuk Japanban, Del-Koreaban, Singapore-ban, Hollandiaban, ahol egy negyzetmeternyi foldterulet tobbillio forint is lehet, nem fognak deponalni.
Vagy ujrahasznositjak, mint nyugaton vagy elegetik specialis eromuvekben, mint a Tavol-Keleten. De a hulladeklerakok csak ott calos alternativak, ahol olcso a foldterulet es a szegenyseg, technologiai fejletlenseg miatt nincsen penz specialis eromuvekre, amikben esetleg reszben muanyag is lehetne a tuzeloanyag: India, Kelet-Europa, Afrika... A vilag szegenyebbik fele.
süti beállítások módosítása