A bicikli a jövő közlekedési eszköze, pedig halálesetek ezreiért felel évente

2016. július 19. 14:44 - Napi Csárt

A bicikli az egyik legmodernebb közlekedési eszköznek számít abból a szempontból, hogy a káros anyag kibocsátása gyakorlatilag nulla. Emiatt sok európai országban egyre népszerűbbek, viszont ezzel együtt a biciklihez köthető halálesetek száma is változott 2000 óta. Az OECD adatai szerint Norvégiában és Írországban több mint duplájára nőtt a kerékpáros halálesetek száma 15 év alatt. bici.jpg

Magyarországon is nőtt a biciklis közlekedés népszerűsége, de az ehhez köthető halálos kimenetelű balesetek száma kevesebb, mint 10 százalékkal nőtt, míg a kerékpárosok ennél jelentősen többen vannak az utakon. cangas_halalesetek.jpg

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr518900886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jazo 2016.07.20. 08:51:51

Azért nem kellene egy hibás következtetést adni címnek, illetve legalább egy kicsivel mélyebbre kellene ásni. Néhány google keresés után kiderülne, hogy a kiemelt országokban az elmúlt évtizedben exponenciálisan nőtt a biciklivásárlások, a biciklisek száma, ergo ha semmit sem változott az egy biciklisre jutó baleset és baleseti halál száma, akkor is ugyanilyen exponenciálisan nőtt volna az abszolút érték. Itt ketté is kell választani az okokat. Egyrészt - valószínűleg - az új bringások között több a felelőtlenebb, akik nem tartják megfelelően karban a biciklijüket és vagy hiányoznak a biztonsági felszerelések, védőfelszerelősek vagy nem használják azokat megfelelően. A megfelelő biciklis skill is lassan alakul ki. A növekvő szám valószínűleg legjobban a felnőttek körét takarja legjobban, akik a gyerekektől ellentétben elég hamar a forgalomban kezdenek biciklizni. A skandináv országokban nem vetik meg az italt, és aki eddig autósként ivott és okozott balesetet, az biciklisként sem változott meg, csak egy bicikli nem olyan biztonságos mint pl. egy Volvo. Az Íreknél pl. már el is kezdték keresni az okokat és náluk a legtöbb baleset hajnalban, vagy este következik be, vagyis láthatósági probléma van. Nem használják a lámpát, vagy nincs jól beállítva, vagy nem elég erős. Mondjuk én nem vagyok kifejezetten láthatósági mellény párti, de kétségtelen hogy hasznos. A biciklis ruházatnál szerintem ma kispórolják a fényvisszaverő csíkokat...nagyobb fényvisszaverő felület kellene, nem csak mutatóba.

Végül az sem látszik a számok közül, hogy ki okozta a halálos balesetet. A biciklis, egy autós, vagy gyalogos, vagy háziállat, vadállat, időjárás, stb.

Egyrészt meg kellene tisztítani ezt a statisztikát a felesleges elemektől...mert egyértelmű, hogy kétszer annyi biciklis ugyanabban az országban kb. kétszer annyi balesetet fog jelenteni, illetve megnézni a balesetek kiváltó okát, okait és azok ellen tenni.

Egy szélsőséges eset: Ha holnap minden autós és gyalogos biciklire pattanna, akkor azt mondhatnánk, hogy az összes balesete a biciklisek miatt történt és ráadásul mennyivel több mint tegnap. A statisztika nagyon jó eszköz, de ha nem tudod használni, akkor többet árt mint használ.

igazi hős 2016.07.20. 09:12:12

Nem igaz, hogy minden nap sikerül egy háttéradatok nélkül félrevezető statisztikát előásni! Nézzük meg, hogyan változott a '90-es években az autós balesetek száma itthon: sokat nőtt. Vonjuk le a következtetést: az autózás sokkal veszélyesebb lett. Ja nem, kihagytuk, hogy megtöbbszöröződött az autók és a megtett km-ek száma és _valójában_ az autók lényegesen biztonságosabbak lettek.
Itt is kellett volna egy arányosítás a bringások számára vagy a megtett úthosszra, hogy értelmes adatot kapjunk, de akkor nem szólt volna ekkorát a poszt címe.

erol 2016.07.20. 09:21:32

Egyéb korrekt címjavaslatok:
A biciklis gyilkosok köztünk vannak vagy A halál biciklin érkezik.
Agyrém...

nalazo 2016.07.20. 09:28:28

Van valami díj a korlátolt embereket befolyásoló, demagóg címek terén? Mert ez a cikk tökéletesen illik oda. A Kerékagyra özönlő buta embereknek ilyenek kellenek. Ha holnap megjelenne, hogy a biciklizés a terrorizmus melegágya, azt is elhinnék.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.07.20. 10:49:13

A ruszkik már hazamentek! Itt az ideje leírni a judeo-kereszténység ideiglenesen hazánkban állomásozó alakulatainak, hogy: ROMANI ITE DOMUM!

Biciklin is elhúzhatnak!

erkolcstan.blog.hu/2016/07/20/romani_ite_domum_371

Alick 2016.07.20. 14:58:41

Úgy korrekt, hogy megtett km-re hány haláleset jut.

bakkermann 2016.07.20. 15:30:02

Engem inkább az érdekelne, hogy abszilút értékben hány haláleset volt, nem csak a szàzékis növekedés. Ne felejtsük el, hogy a legkisebb számolhoz képset lehet százalékosan nagyokat növekedni...

01234567 2016.07.20. 15:58:49

Kis komment hajhászok! Reménykedtetek a sok elmebeteg troll (valszeg autós) megjelenésében a Kerákagyról? :)
Tényleg, azok miért kommentelnek ott ilyen számban? Vagy olyan mint az Erdogan puccs! A Kerékagy blog írói trollkodnak ott álnicknevek alatt!!!!! :D
süti beállítások módosítása