Veszélyben a magyar iskolák: hamarosan nyugdíjba vonul a tanárok harmada

2016. szeptember 30. 20:45 - Napi Csárt

Néhány éven belül nagy gondok adódhatnak az általános iskolai oktatásban, a magyar tanárok 35 százaléka ugyanis 50 év feletti, ami azt jelenti, hogy egy évtizeden belül a többségük nyugdíjba vonulhat. Ezzel szemben a 30 év alatti tanárok nagyon kevesen vannak, az összes tanár mintegy 7-8 százalékát teszik ki. 
altalanos_iskolai_tanarok.jpg

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr7411755213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.30. 22:25:20

Az olaszoknál nagyon durva a helyzet.
Érdekes lenne látni a részleteket, hogy itthon mennyien vannak maximum 10 évvel a nyugdíjkorhatár előtt és mennyien vannak a 35 év alattiak.

Ladislav 2016.10.01. 10:01:30

Némi érintett voltam a témában, ezért leírom a helyzetet egy kelet-magyarországi szemével.
Az álláskeresés onnan indul, hogy az adott iskolában, faluban, mi a cigányok aránya. Lehet rasszizmussal vádolni, de tény, hogy egy többségében cigányok lakta részen általában nem jó tanárnak lenni. Nincs eszköz a tanár kezében a fegyelmezéshez (és itt nem a rigolyás túlfegyelmezést értem), mert egy ilyen helyen ez az alap. Ezért egy szelídebb, de tanítani akaró, hivatástudattal rendelkező fiatal tanár nem húzza sokáig. A nők többsége szintén kiesik. Zömében helyben, vagy a környéken lakó pedagógus végzettségüek töltik be az állásokat, akik nem akarnak elmenni. Szemben a fiatalokkal, akiknek egyre nagyobb aránya elköltözik. Az ilyen helyen "tanuló" "fiataloknak" nagyrészt nincs semmilyen perspektívája a jövőre nézve. Ha még viszonylag fegyelmezetten végigülik az órákat, akkor sincs semmi foganatja túlnyomó többségüknél. 7-ik osztályban némelyik képessége és ismeretanyaga nem haladja meg egy jó iskolában lévő másodikos, harmadikos gyerekét. Emiatt az iskolának is az a célja, hogy osztályról-osztályra továbblökje az ilyen tanulókat, hogy minél hamarabb megszabaduljanak tőlük. Aki nem tud azonosulni ezzel a tanítási módszerrel, szintén kiesett. A zömében cigányok lakta körzetek iskoláiban még nem beszéltünk a szülői problémákról. Nem egy szülő (nem mindenki!) mindig, mindenért a tanárt hibáztatja és sokszor ordenáré módon viselkedik a tanárral. Aki ezt nem bírja, sokszor a fiatal tanárok, elmennek.
Volt olyan hét, amikor a próbaidős fiatal tanárok közül hárman is azonnali hatállyal felmondtak, külöünböző okok miatt. A férfitanárok jó része is bele van fásulva a közegbe.
Egy időben nagyon sok pedagógust képeztek és a csökkenő gyerekszám miatt nem volt rájuk szükség, ezért másban helyezkedtek el.
A meglévő, még "normális iskolákba szinte kizárólag protekcióval lehet bejutni, de aki nem protekcióval jutott be, csak határozott ideig, fél-egy évig maradhat. A határozatlan idejű szerződések csak a kivételezetteknek maradnak. Tele vannak az ilyen iskolák a saját érintethetetlenségük miatt pökhendi, nagyképű 50-es tanárokkal, akik leckéztetik a fiatalabbakat. Egy fiatal tanárnő ismerősöm lett célpont egy közepes iskolában, ahol veleszületett szépsége miatt lett célpontja az ötvenes, régi garnitúrából ittmaradt tanárnőknek. Már eljött és más területen dolgozik.
Ilyenkor mit lehet csinálnia egy fiatal tanárnak, aki még nem dolgozott, vagy esetleg már belekóstolt egy vidéki cigányiskola életébe? Pályát vált, elköltözik máshová munkát váltani, külföldre megy, stb.

Azért 10 iskolából 2-3 helyen nagyon jó tanítani, amihez kellenek a diákok (a gyerekcsínyekkel együtt), a korrekt tanári kar, a jó szülői közösség is. Csak ide nehéz bekerülni.

paráznabillegető 2016.10.01. 21:48:32

úgyis egyre kevesebb gyerek.
na.

Tisztességes Természettudomány 2016.10.01. 23:09:08

Senki nem fogja siratni a pedagógust, sem a pedagőgöst.
Kevesebb lesz? Helyes. Akkor majd kevesebb lesz a felesleges tananyag is. Kb. 95% felesleges, csak szólok.
Ha egy gyereket megtanítanának (szülei, barátai, magániskola, az élet, vagy az internet) az alapműveletek értelmes használatára, akkor egy Budapest-Debrecen vonatút alatt el lehetne mondani bármelyik tantárgy lényegét. Aztán ha nincs érzéke hozzá, akkor ne menjen mérnöknek és programozónak, de ha kis hajlandóságot mutat a logika és annak alkalmazása iránt, akkor már el is mehetne programozást tanulni.

Kedves Szülők!
Néhány százezer forintból el lehet küldeni a gyereket programozni és angolul tanulni, és sokkal több haszna van neki, mint ha frankhitellel terhelt lakást hagynak rá. Nincs néhány százezer forint? Ja, félre kell tenni. 10 év alatt csak lesz. Elég egyszer-kétszer a plazma TV és az ájfón helyett a megtakarítás mellett dönteni, és máris ott a szükséges összeg. Barátokkközt mellől ne tessék sírni, hogy itt nincs "lehetőség". Tessék eladni a tévét.

Köszöntem a figyelmet.

Tisztességes Természettudomány 2016.10.01. 23:17:30

@Ladislav: A cigánygyerekek többségéből soha nem lesz akadémikus. De még diplomás sem. Az USA statisztikákat is elő lehet venni, hogy a sok évtizede egyenlősített és pozitívan diszkriminált afroamerikaiak mennyire hozzák az átlagot vagy mennyire nem. Teljesen felesleges tantárgyakkal tömni a fejét, amikor otthon még emberszámba sem veszik. Először önbecsülést, tartást, pozitív jövőképet kell nekik adni, és ez nem a pedagógus dolga. Legalábbis a magyar átlagpedagógus semmit sem tud kezdeni ezzel a helyzettel.

MI a megoldás? Vannak jó nemzetközi példák, 0,1 Farkasflórián összegből be lehetne őket vezetni, de ez senkinek sem fontos. Ha fontos lenne, már rég működne.

Szornyeteglajos 2016.10.02. 08:48:26

A jo (alapitvanyi, egyhazi, elit...) iskolakban nem lesz ped. Hiany. Oda mindig tuljelentkezes lesz, mert ott lehet dolgozni normalisan.
A tobbi meg viseli a kotelezo integeacio, az evekkel ez elotti allamilag tamogatott megelhetesi gyermekvallalas kovetkezmenyeit. Ki akarna olyan iskolaban tanitani, ahol 8 evig kotelezo a 4 altalanos tudasanyagara kepes gyerekekkel eredmenyt produkalni? Az iskolak zome pedig ilyen, nem csak keleten. A klik is latja ezt, az nemzeti minimum kovetelmeny tervezet kb. A 4 elemi tudasat tukrozi a 8 osztalyra vetitve. Inkabb legyen minden gyerek hulye, mintsem visszaallitsak a kis letszamu gyogyped iskolakat.

axolotl77 2016.10.02. 09:19:07

@Ladislav: Üdvözöl egy ex-tanár egy cigányfalu cigányiskolájából. Életem legborzalmasabb időszaka volt. Szerencsére magam mögött tudtam hagyni már jó pár éve azt a katyvaszt és egészen más területen dolgozom. De akkoriban az igazgatók még azt mondták: el lehet menni, mindenki helyére tíz embert találunk. Ha-ha!

ppppalika 2016.10.02. 09:21:18

Milyen hosszú egy tanár pályafutása? Kb. 40 év.
50 év feletti a tanárok harmada? Mennyi a nyugdíjkorhatár most? 63 év. Ha a teljes 50 feletti korosztályt nézzük, akkor nekik 65 év.

Ha 13 évvel számolunk ennél a rétegnél, akkor ez 13/40, azaz kb. a harmada a tanároknak. A baj nem az össztömegben van, mert az ebben a korosztályban rendben. Meg kell nézni szakonként mi a helyzet!

axolotl77 2016.10.02. 09:21:45

@Tisztességes Természettudomány: Az orvoshiánynak is így tapsikolsz?
Persze! A tanár egy olyan szakma, amihez mindenki ért. Te is.

Cinnouse 2016.10.02. 16:17:19

@ppppalika: www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/education/education-at-a-glance-2016/hungary_eag-2016-58-en#.V9440VuLTIV#page1 - itt a jelentés, eszerint 2013-ban alig 30% volt a 40 év alatti pedagógusok száma általános iskolában Magyarországon.

ppppalika 2016.10.02. 18:04:05

@Cinnouse: Nagyon aranyos vagy, de ha tudod értelmezni a postot, akkor nem azon siránkozik, amit most linkeltél, hanem azon, hogy "hamarosan nyugdíjba vonul a tanárok harmada". Én csak arra reagálhattam, ami abban van...

Cinnouse 2016.10.02. 18:15:28

@ppppalika: a poszt kicsit hiányos volt, ezért tettem be a linket

Ladislav 2016.10.04. 19:22:06

@axolotl77: Üdv Neked is! Legalább Te értetted írásom lényegét.
süti beállítások módosítása