10+10 millió: ennyit fizethetsz, ha nem teljesíted a CSOK feltételeit

2016. január 10. 16:33 - Napi Csárt

Ha nem teljesítjük a 10+10 milliós Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) három gyerekre vonatkozó feltételeit, akkor vissza kell fizetnünk a támogatást. Ha két gyerekünk születik meg három helyett, akkor valamivel kevesebb a visszafizetendő összeg, a 10 millióból 2,6 milliós támogatást le kell vonni, így 7,4 milliót kell visszafizetni. 

Emellett a hitelünk kamattámogatása is megszűnik, és a korábbi támogatást is meg kell térítenünk.Ha 15 évre vesszük fel a hitelt, amiből visszafizetjük a büntetőkamatokkal növelt támogatást (14 millió forint a mai, 1,35 százalékos alapkamattal számolva és 51 millió 4 százalékos alapkamattal számolva), akkor 203 ezer forint, illetve 603 ezer forint lesz a törlesztőrészletünk összesen.

Szólj hozzá!

Ezekben az országokban fogyasztják a legtöbb kávét

2016. január 09. 13:02 - Napi Csárt

Az európaiak kávéznak a legtöbbet a világon. A svédek vezetik a listát, 388 milligramm koffeint fogyasztanak naponta. Őket Norvégia és Hollandia követi a sorban, előbbi 379 milligrammnyi, utóbbi pedig 369 milligrammnyi napi koffein fogyasztással-derült ki a Caffine Informer kávézási szokásokkal kapcsolatos felméréséből. Az európai országokon kívül csupán Nicaragua került fel a top tízes listára. 

 

Szólj hozzá!

A magyarok több mint fele késve fizeti a számlákat

2016. január 08. 15:00 - Napi Csárt

Egyre több hazai háztartás küzd pénzügyi problémákkal, az egyik leggyakoribb nehézség a számlák fizetése. Az elmúlt 12 hónapban a háztartások 51 százalékával fordult elő, hogy legalább 1 számlát késve fizetett pénzügyi nehézségek miatt, míg csupán 36 százaléknak egyszer sem volt ilyen gondja - derül ki az Intrum Justitia 2015-ös Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből.

14 százalék nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 6 hónapban számláik kifizetéséhez kölcsönt kértek vagy hitelt vettel fel. A megkérdezettek közel fele (44 százalék) nem engedhet meg magának előre nem látható kiadást, anélkül, hogy ne kellene kölcsönhöz folyamodnia. 25 százalék azt állítja, hogy nem kérne kölcsön ilyen esetben.

csekkolo_rgb_v1-01-1.jpg

Ha te sem szeretnél kölcsönt kérni, vagy tartozásokat halmozni, tervezd tudatosan a kiadásaidat. Ebben segít neked a Csekkoló, ahol a befizetett számláidat és egyéb kiadásaidat vezetheted és hónap végén meg tudod állapítani, hol is úsztál el.

A rendszer segítségével készíthetsz magadnak egy személyes költségvetést, így a spórolás könnyebb.  A szamlacsekkolo.hu -n meg is nézheted hogyan működik mindez a gyakorlatban.

A bejegyzést a Csekkoló támogatta.

26 komment

2100-ra a világ népességének 39 százalékát teszik majd ki az afrikaiak

2016. január 08. 12:35 - Napi Csárt

A világ népessége 2100-ra meghaladja majd a 10 milliárdot, vagyis a századfordulóra várhatóan 11,2 milliárd ember él majd a Földön. A világ jelenlegi lakossága 7,3 milliárd fő. Ehhez képest az elkövetkezendő 15 évben több, mint egymilliárddal nő majd a népességszám, 2050 pedig már 9,7 milliárdan leszünk a bolygón. 

 

A világ népessége tehát hihetetlenül gyorsan növekszik, és ez nem az európaiaknak köszönhető. Az afrikai lakosság száma a századfordulóra várhatóan több mint a triplájára nő, így a teljes népesség 39 százaléka származik majd erről a kontinensről. 

1 komment

Mire költenek a magyar családok?

2016. január 07. 15:00 - Napi Csárt

Magyarországon a háztartások élelmiszerre és lakhatásra költenek a legtöbbet egy hónapban. Élelmiszerre fejenként több mint 25 ezer forint jut, a lakásfenntartásra és energiára költött összeg pedig meghaladja 20 ezer forintot - derül ki a KSH adataiból. Minden egyébre fejenként körülbelül ötezer forintot vagy kevesebbet költenek a magyarok egy háztartáson belül.

mirekoltenek.jpg

A háztartások egy főre jutó havi fogyasztási kiadásai (Forrás: KSH)

A legkevesebb pénz oktatásra jut: körülbelül ezer forint havonta. A ruházati cikkek és a dohányáru szintén a lista alján szerepelnek. Utóbbiakra havonta több ezer forint megy el, de a havi ötezret ezek a kiadások sem érik el. Ugyanez igaz az egészségügyre is. Havonta 5 és 10 ezer forint között költenek kultúrára és szórakozásra, hírközlésre, illetve egyéb termékekre is szolgáltatásokra.csekkolo_rgb_v1-01-1.jpg

Ha te is tudatosan szeretnéd tervezni a kiadásaidat, és pontosan tudnád, mennyit költesz, segít neked a Csekkoló, ahol a befizetett számláidat és egyéb kiadásaidat vezetheted és hónap végén meg tudod állapítani, hol is úsztál el.

A rendszer segítségével készíthetsz magadnak egy személyes költségvetést, így a spórolás könnyebb.  A szamlacsekkolo.hu -n meg is nézheted hogyan működik mindez a gyakorlatban.



A bejegyzést a Csekkoló támogatta.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása