Durván magas a kórházi férőhelyek száma Magyarországon

2017. január 24. 10:52 - Napi Csárt

Csak 3 ország ver minket Európában!

Az Eurostat friss adatsora szerint 2014-ben 698 betegágy jutott százezer lakosra Magyarországon. Ennél több férőhely csak Bulgáriában (713/100 ezer fő), Litvániában (722/100 ezer fő) és Németországban (823/100 ezer fő) állt a lakosság rendelkezésére. Ebből a szempontból tehát aligha lehet okunk panaszra; de vajon akkor miért ennyire kritikán aluli az ellátás? Lehet, hogy kevesebb ágyat, de jobb minőséget kellene inkább biztosítani?

Infographic: Germany Leads Europe In Hospital Bed Capacity  | Statista
You will find more statistics at Statista

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr6312141987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2017.01.25. 02:36:47

Ha néhány stadiont, meg disznóhizlaldát telerakunk ágyakkal, és számukat hozzácsapjuk a jelenlegi àgyszámhoz, lehetünk elsők is.
Persze most is "durván" magas az ágyszàm, és mégis szar az eü. Hogy lehet ez? Érthetetlen!

cog3981 2017.01.25. 06:27:59

Magas az agyszam de a 80 eves rokont megis hazakuldtek par nap utan csonttoressel. Inkabb bejarattak naponta es orakat utaztattak. Szal' valami gond van.

felső határ nincs 2017.01.25. 08:58:57

humbug hogy az ellátás kritikán aluli volna általánosságban, semmi kritikán aluli nem volt nálunk a szülészeten, a fogászaton, a szemészeten máshol meg nem voltam

( ) nagyon keveset járok orvoshoz, de voltam külföldön is, semmivel nem volt jobb ott mint itthon - viszont a magyar nem fizetné meg azokat az árakat, hanem akkor azon sírna

felső határ nincs 2017.01.25. 09:01:05

de az látszik a csártból hogy a magas ágyszám komcsi örökség...

majd a fele ágyat megszüntetik azt lesz modern nyugati egészségügy rögtön

Katalin Vajda 2017.01.25. 09:19:01

Nem kritikán aluli, nekem csak jó tapasztalataim vannak. Rèmmesék mindenhol vannak, de nem szabad csak kiragadott példákból itélni, s a másik felet is meg kellene hallgatni...pl a csonttörés ha nem volt operálva, akkor nem kórház köteles. Ha operálva volt ,akkor is csak 3-5 nap. A gondozást ,utógondozást a családnak kell megoldani.

dunántúli gyerek 2017.01.25. 09:31:14

A chartból az látszik, hogy:

1) relatíve minden ex-komcsi országban sok ágy van (ez nem jelenti automatikusan hogy jó minőségü az ellátás de azt se hogy rossz), mert a politikusok erős NYOMÁS alatt vannak a 'minden ingyen van', 'oldja meg az állam' - hoz szokott lakosság részéről.....

2) általánosságban nem rossz az ellátás, a horror sztorikat nekem mindig az ismerős ismerőse meséli, bár az is tény hogy néha vannak elég érdekes nem túl betegbarát megoldások - ja és ez vidéken van

3) nagy luxus hogy mo-n már 20ezres kisvárosoban (pl. komárom, tata) is van kórház, emiatt eléggé szét van aprózva az infrastruktúra - itt szintén a lakosság a fő akadálya a racionalizálásnak

4) tapasztalatom szerint azok az emberek, akik szerint a szolgáltatás kritikán aluli (ez nem csak a kórházira, hanem minden más állami és piaci szolgáltatásra is igaz) a legtöbbször életükben nem fizettek adót

konrada 2017.01.25. 09:59:25

A számokból jól látszik, hogy a magas kórházi ágy - darabszám inkább a volt szocialista országok sajátja.
A korszerű orvoslás inkább a magasabb minőséget, és az abból következő gyorsabb gyógyulást (egynapos sebészet, lézerrel operálás - kis műtéti vágások...) jelenti, amihez értelemszerűen kevesebb ágyszám szükséges.

Magyarországon örökségként maradt meg, hogy szinte minden városkának, kerületnek volt általános kórháza.
Így a szétaprozódott rendszerben korszerütlenebb eszközökkel, nagyobb létszámigénnyel - azaz kisebb hatékonysággal (nagyobb aktív ágyszámmal - lehet csak valamiféle ellátási minőséget fenntartani.

...igazából a megoldás az lenne, ha az aktív ágyakat centrumokba szerveznék, és a többi kórház inkább csak krónikus ellátást biztosítana - így nem kötne le magasabb tudást, nagyobb létszámot követelő személyzetet, illetve ahhoz szükséges eszközöket, de biztosítaná a hosszan tartó betegségeknél az állandó orvosi felügyeletet, s a családdal a kapcsolattartást - a centrumok meg kapnák a pénzt, paripát.

...de ebbe bukott bele többek közt az előző kormány is. A kisvárosok ragaszkodnak a teljes vertikumú kórházakhoz, a lakosság meg ahhoz, hogy közel legyen (nem kifelejtve a komoly közbefolyásra képes, ebben érdekelt orvos-bárókat...)

...és emiatt van az, hogy bár nem dolgoznak eu-s átlagban kevesebben a gyógyászatban, nem költenek GDP-átlagban rá kevesebb pénzt, mégis rosszabb az ellátás általános szinvonala.

...és erről szólnak a választás előtt csendbe küldött centrum-tervek is. (Amit csak akkor lehet kivitelezni, ha a költségvetés rendben van, és több év van rá: mert sokba kerül, és az elején nagyon sokaknak fájni fog, de a vége magasabb szinvonal gyorsabb forgással-kevesebb ággyal...)

Benoke2 2017.01.25. 10:18:30

Ez csak összehasonlításai alap és nem pedig cselekvési alap. Ki a francot érdekel mennyi máshol az ágyszám? Ha így is fullon vannak majdnem mindenhol, akkor miről beszélünk? Boldog boldogtalan kórházban fekszik, vagy azért mert rokon vagy haver, vagy azért mert lefizette az orvosokat, a betegeknek meg lehet kuncsorogni. Ezen változtatni kéne erőteljesen. A lakosság egészségügyi helyzete a környező országokat is alapul véve botrányosan rossz. A keletiekhez képest is igen! Cserébe a környező országokéhoz képest itt fogy a legtöbb gyógyszergyári készítmény, mármint kiemelkedően sok. Mind oltásból, mind vényköteles gyógyszerből, mind vény nélküliből, mind kórházak által vásároltakból... Lehet összefüggés van a sok felesleges kapott vagy beszedett kemikáliákkal. Első körben alapjaiban kéne a vezetőségen változtatni, mert mindig a fejétől bűzlik a hal. Addig nem lehet eredményesen harcolni egyik ellen sem ameddig olyanok hoznak döntést akik csak és kizárólag a lopást tartják előbbvalónak. lehet átszervezni, meg ökörködni, de csak pénzszórás eredménytelenül. Mert nem lesz eredménye... Ahogyan az egészségügyi ellátás sem alanyi jogon járó, az adónkért cserébe. Ugyanis kivették az alkotmányból csak adhatóvá vált...

VADÁSZPUSKÁS LIBERALIZMUS 2017.01.25. 10:28:15

Kivancsi volnek arra, azok akik allandoan vevok erre demagog rinyalasra, az egeszsegugy, a tanarok meg az ehezo gyerekek, hogy azok valyon hajlandoak volnanak e evente minimum 2000 milliard forinttal tobb adot fizetni ? Mert az evi 1700 milliardos egeszsegugyet kb ennyibol lehetne szamottevoen feljavitani. Ehhez kurvara keves nehany 6 milliardos stadion. Ez munkavalalonkent plusz 50 ezer evente. De persze ezt egyik demagog faszkalap sem volna hajlando kifizetni.
süti beállítások módosítása