Tudtad? Ha van diplomád, kevésbé lehetsz cukorbeteg

2017. január 30. 17:17 - Napi Csárt

Az Eurostat kutatása érdekes összefüggést fedezett fel nemrég, miszerint minél nagyobb a diplomások aránya egy országban, annál kisebb az esélye, hogy cukorbetegek lesznek. Ez szinte kivétel nélkül kimutatható, Magyarországon például több mint kétszeres a cukorbetegek aránya a magasan és az alacsonyan képzettek között (12, illetve 5 százalék).diab.jpg 

A legnagyobb különbség egyébként Portugáliában van, itt mindössze 2,3 százalék a diplomások között a betegek aránya, míg az alacsonyan képzettek 12,9 százaléka küzd a cukorral. 

A jelenség mögött egyébként valószínűleg az áll, hogy a magasabban képzettek egészségesebben táplálkoznak. Ennek egyik oka a tájékozottság, a másik pedig a jellemzően jobb jövedelmi viszonyok. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr1812169444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Doe3 2017.01.31. 12:20:39

Gondolom, a II. típusú cukorbetegségről van szó, az I. típus ui. általában a diploma lehetséges megszerzési időpontja előtt jelentkezik. Nem mindegy!

Willkommenskultur 2017.01.31. 12:53:17

lehagytuk a nyugatot egészségben

driopios 2017.01.31. 13:57:47

Hogy lehet valaki 'kevésbé cukorbeteg'? Cukorbeteg, de nem nagyon?

Hmmm.. 2017.01.31. 22:54:13

Azért mert lehoznak valamit egy adott oldalon, attól még nem feltétlenül hiteles. A diplomások java ülőmunkát végez egy stresszes zárt munkahelyen. Talán fel sincs idejük állni ebédelni, szinte semmi mozgás egész nap, és így máris pont a II-es típusú cukorbetegség melegágyánál vagyunk, de minimum IR. Amit ez a statisztika mutat, az hazugság.

2017.02.01. 10:06:44

@Hmmm..: szerintem a statisztika mögött az is lehet, hogy a jellemzően cukorbajos idősebb korosztály iskolázottsága alacsonyabb, a jellemzően még cukorbaj előtt álló fiatalok iskolázottsága magasabb mindenhol a fejlett világban. Mindenütt egyre nagyobb arányú a fiatalok közép és felsőfokú iskolázottsága, így perszehogy eltolják az iskolázottak az arányokat.
Pont a görög, francia, portugál proliknál lenne magas a cukorbetegek aránya? Elvileg ezek a népek egészségesebben étkeznek, mint a magyarok, csehek. Pont egyes görög szigeteken élnek brutál hosszan emberek és maradnak aktívak idős korukig. Valami itt nagyon nem stimmel.

John Doe3 2017.02.01. 15:59:01

@karandash: Az "egyes görög szigetek" anecdotic evidence, ebből következtetést levonni nem lehet. Ez olyan, mint nálunk a mítosz az egészséges falusi életről, ahol azonban a várható életkor lényegesen alacsonyabb.
süti beállítások módosítása