Levédiához vagy a sumérekhez van több köze a magyaroknak?

2017. február 07. 09:55 - Napi Csárt

Az évszázadok során számos elmélet született arról, hogy honnan érkeztek a Kárpát-medencébe a magyarok. Ugyan a vándorlás folyamatos volt, azonban a géntérkép segíthet abban, hogy mégis, merre járhattunk korábban és mely népekkel keveredtünk történelmünk során. Az persze nem meglepő, hogy a Kárpát-medencében a legnagyobb a magyar gének aránya, arra viszont kevesen gondoltak volna, hogy ennyi közös ősünk lehet az osztrákokkal és a csehekkel.magyarok.jpg

A korábbi vándorlások irányát mutathatja, hogy a jelenlegi Moldova területén is hasonló genetikájú emberek élnek, mint hazánkban és keleti irányba egészen a Fekete-tenger másik végéig követhető a genetikai lábnyomunk. Az viszont érdekes, hogy Volgográdtól (az egykori Sztálingrád) keletre már kifejezetten ritka a magyar gén. 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr7012190206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janoszeged 2017.02.07. 10:22:17

Az összehasonlítást szolgáló génmintát a jelenkori magyaroktól vették, vagy egy bevándorlás kori csontvázból származik?

2017.02.07. 13:56:31

Magyar gén? Az milyen? Paprikás, lecsós vagy rántotthúsos?
Mivel a honfoglaló magyarok voltak vagy 200ezren és összeolvadtak több százezer avarral, frankkal, pannonszlávval és azóta is folyamatosan érkeztek a Kárpát-medencébe mindenféle hospesek, telepesek, nemesek, polgárok, nomád pásztorok, kereskedők, hódítók, ezért a mai magyarok nagy része elmehetne genetikája alapján ukránnak, morvának, dél-lengyelnek, horvátnak is.

Egy moldáv, ukrán, orosz, havasalföldi román sokkal több ázsiai gént örökölt, mert náluk 500 évig volt török vagy tatár uralom. Mégis a magyarok hiszik azt, hogy ők a masszívan sztyeppei nép, sőt a hunok leszármazottai.

Rugovicsvalagba 2017.02.07. 21:31:17

@karandash: Czeizel Endre genetikai vizsgálatai alapján a Karpat- medencben élőknek gyakorlatilag azonos a genkészlete, barmelyik orszagban születnek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.02.07. 21:49:07

Árpád magyarjai húszezer harcost tudtak kiállítani. Az száz, max kétszázezer fős (adóztatató, elnyomó) kisebbség csupán. A köznépnek miért kellett volna bárhonnan is jönnie? A Kárpát-medence a neolitikum óta sűrűn lakott. Nem vesszük észre, hogy nem jöttünk mi sehonnan sem? Ahogy a körülöttünk élő szlávok sem ezehatszáz éve érkeztek, ők is itt vannak velünk együtt már 8 ezer éve.

www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.563

'it's cool to know nothing' 2017.02.07. 22:40:18

Értelmezhetetlen ez a cikk és ez az ábra. Miről van itt szó? Autoszomális? Y kromoszóma? X kromoszóma?
Mondjuk az Árpád ház génkészletére kiváncsi lennék.

gazehell 2017.02.07. 22:41:52

@karandash: balfek vagy rosszindulatu buta es stb...lecso mi? Te buckalako metszett

2017.02.07. 23:16:15

Ez a naPICSÁrt hulladék, semmi értelme.

Hegecz1 2017.02.07. 23:46:37

"Levédiához vagy a sumérekhez van több köze a magyaroknak?"

egyikhez sem, mert mindenki tudja, hogy a Siriusrol jottunk...

Hegecz1 2017.02.07. 23:48:50

egyebkent az is megerne egy miset, hogy mi az a "magyar gen"? Merthogy olyan biztosan nincs.

sebi77 2017.02.09. 01:27:28

@'it's cool to know nothing': A képre rákeresve kidobott egy csomó hasonlót, pl.:

www.reddit.com/r/MapPorn/comments/5nyyei/genetic_affinities_of_serbs_croatians_slovenians/

Y kromoszómáról magyaráz, nem ismerem ezeket, érdekelne hogy az miben adhat más eredményt autoszomálistól. A térkép nyilván a jelenlegi populációkat hasonlították össze, és pont azt mutatja, hogy a magyar genetikailag nagyon kevert. Érdekes, hogy Havasalföld genetikailag közelebb van Mo-hoz mint Erdély, ami Horvátországhoz van közelebb. Valamint hogy a finnekkel kb. akkora a rokonság mint Marokkóval.

bóculy 2017.02.09. 10:57:27

@Hegecz1: Az is megérne egy vizsgálódást,hogy milye történelem ismeret hiány miatt használják a "megér egy misét "szólást,teljesen összefügéstelenül." Párisz megér egy misét "mondta IV Henrik francia király amikor visszatért a katolikus hitre,Szent Bertalan éjszakája után.

'it's cool to know nothing' 2017.02.09. 21:18:35

@sebi77:
46 kromoszómánk van. Ebből kettő nemi kromoszóma, a többit pedig együttesen hívják autoszomális kromoszómáknak. A nemi kromoszómák általában két módon jelentkeznek: vagy kettő db X (XX) van az emberben, és akkor egy nő leszel, vagy egy X és egy Y (XY) és akkor férfi leszel (ezért nemi).

Mivel nőkben nincs Y kromoszóma, ezért az csak apáról fiúra tud öröklődni, ezért ha az ábra az Y kromoszóma DNS-ét mutatja, akkor az, az apai ági rokonságot mutatja. (nőknél a mitokondriális DNS öröklődik anyáról lányára, ezért náluk azt tudják vizsgálni. Az X van mind férfiakban, mind nőkben, ezért nem lehet ilyenre felhasználni)

A térképet még így sem tudom értelmezni. Az egyetlen elképzelésem az, hogy a mai magyarországi DNS mix-hez hasonló mixet kerestek, és a magyar DNS mixtől való távolságot/eltérést ábrázolták. Magyar DNS mixben pl. az R1a haplocsoporthoz tartozik a magyar lakosság kb 30%-a, R1b csoportba tartozik 19% és I2 csoportba 16%, aztán a többi egy rakás más csoport között oszlik meg.

Nincs egyetlen népnek sem DNS-e. A szlávok gyakran hangoztatják, hogy az R1a a szláv gén, de ez jó nagy baromság. Nyelv és gén két különböző dolog. Lehetünk mi úgyis nyelvrokonai a finneknek, vagy a törököknek, hogy genetikailag különbözünk. Egyébként meg, ha az R1a szláv gén lenne, akkor pl. a szerbek nyilvánvalóan nem szlávok, mert náluk az R1a előfordulása csak 16% (míg az oroszoknál 46%). Ha meg a szerbek az igazi szlávok, akkor sem a lengyelek, sem az oroszok nem szlávok stb.

Egyébként meg az nagyszerű a magyarságban (többek között), hogy nem faji/törzsi/származási alapon határozzuk meg magunkat: "Nem kérdem én, anyád hol szült világra
Nem kérdem én, apád ki volt"

Ha magyarnak vallod magad, kiállsz magyarságodért, sorközösséget vállalsz velem, magyarságodat senki nem kérdőjelezi meg. Ezért tök mindegy, hogy genetikailag ki milyen csoportba tartozik.

sebi77 2017.02.15. 21:46:08

@'it's cool to know nothing':
Továbbra se értem hogy miért pont az Y kromoszómát használja, és hogy ez miért ad jobb/rosszabb eredményt mint a többi, de ehhez valsz el kéne olvasni a könyvet, nem várom hogy most itt elmagyarázd.

A kutatás a génkészlet egy részének egyezőségét vizsgálja valamilyen metrikával, nekem mint laikusnak tkp. ennyi elég, a pontos módszertant itt meg lehet találni:
xn--c1acc6aafa1c.xn--p1ai/?page_id=5590

Ami az utolsó pár bekezdésed illeti, én is így gondolom, és pont ezért fontosak az ilyen kutatások, ill. hogy a nagyközönség is megismerje, hogy eloszlassa a sötétséget a fejekben, miszerint van értelme genetikailag definiálni a magyarságot.
süti beállítások módosítása