Kijött az útmutató: így ismerheted fel az álhíreket

2017. március 01. 16:44 - Napi Csárt

Napjaink egyik leggyakrabban felmerülő témája az álhírek kérdésköre. Egyes kutatások szerint  sokan bedőlnek a kamu híreknek, előfordul ugyanis, hogy nehéz megkülönböztetni azokat a valódi hírektől. 

A könyvtárosok nemzetközi szövetsége (IFLA) viszont készített egy útmutatót, hogyan ismerhetjük fel az álhíreket. Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk, hogy nem átveréssel van dolgunk egy hat lépcsős folyamaton kell végigmennünk, amit az alábbi infografikán láthatsz:alhir.jpg

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr4112305163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elemes 2017.03.01. 22:40:43

Ó, fékezzem az előítéleteimet? Mi sem egyszerűbb :)
------
Az én szabályom: ha az oroszokat fényezi, álhír. Ha olyan veboldalról származik, amely az oroszokat fényezi, álhír.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.02. 10:49:15

A probléma az, hogy nincs politikailag független média.

Az index, HVG, 444, RTL, ... a ballubek irányítása alatt hazudja, és hamisítja a híreket,
A Magyar Nemzet, Hír-TV a Simicska-Jobbik tengely mentén.
Az M1, TV2, Magyar Hírlap, 888 meg a kormány szája íze szerint.

Az igazság a három átlagában van. A következtetések, és tanulságok minden esetben politikai érdekekekt szolgálnak.

Többek között ezért problémás, hogy annak a Sorosnak a cégei fogják a FAcebook-on cenzúrázni a híreket, aki Clinton féle politikusokat pénzel, hogy az érdekekit képvislejék.

Pl Macedóniában:
magyarhirlap.hu/cikk/81043/Matolcsyvad
Az Egyesült Államokban az ügyben viszont a múlt héten jelentős áttörésre került sor: az amerikai kongresszus egyik republikánus párti képviselője, Christopher Smith vezetésével vizsgálatot indított, hogy a szkopjei amerikai misszió milyen mértékben működött együtt Soros ottani szervezeteivel – így a kormányzati USAID-en keresztül – a konzervatív macedón kormány elleni akciókban és a macedóniai politika mélyreható befolyásolásában.
Mint már kiderült, e támogatásban a szkopjei amerikai kirendeltség részesedése kilencmillió dollár adófizetői pénz volt. Ennyit az összeesküvés-elméletek macedón változatáról

kun andras 2017.03.02. 12:07:20

Értem. Ami a zsindexen jelenik meg, az mind álhír.

Behajtó70 2017.03.02. 13:29:53

Ezt miért pont az az oldal teszi közzé, amelyik a legerősebb hírhamisításban? Vastagabb bőr már nem is lehetne az index arcán.

Tipikus indexes hírhamisítási módszer: ami fontos a nemzet számára, ami fontos gazdasági eredmény az leghátul kishírekben jelenik meg, de főként sehol, viszont ha elítéli Orbánt egy nevesincs hülyegyerek, akkor a napokig tartó főoldalcunami, akkor az a nagyugyemegmondtukmi-hogy-orbánsátánt senkisemszereti.

Másik módszer: kigúnyolni a másik felet bármiért, alacsony, magas, cigány, nem cigány, náci, nem náci, majd amit mond azt párhuzamba állítani a kicsúfolás okával, és nevetve közölni: na már megint mit böfög ez a köpcös náci! Ezzel hiteltelenítik a ballib számára kínos mondásokat.

Szóval....nagyon ciki!

mika53 2017.03.02. 13:43:08

Számoltam fentről lefelé, majd vissza, balról jobbra (majd a politikai korrektség okán jobbról balra is), de nekem 8 jött ki. Ebből azt a következtetést vonom le, hogy valamelyikünk kimaradt az óvodai nagycsoportból.
Engem felvettek az első osztályba

ogli dzsí 2017.03.02. 14:36:20

Ezt a 6 lépést egyetlen hírportál sem követeli meg az újságíróitól, olyan szinten sem , mint a CNN, Index, Origo.

Úgyhogy az a kérdés mitől újdonságok ezek a gonosz álhírek?

báró Csekonics 2017.03.02. 15:39:03

@Ballib cenzúrázók réme 25: ja, nagyjából az jár jól, aki pl. megnézi a híradót a királyi 1-esen és a retekklubon is - annak az átlagából gyököt von és akkor messziről, sötétben, hunyorítva majdnem olyan az eredmény, mint az igazság :-)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.03.02. 16:35:15

Lényegében a tudományos módszertanról van szó. Itt egy picit részletesebben leírtam azoknak, akiket érdekel:

liberatorium.blog.hu/2016/12/16/tudomanyos_modszertan_orvossag_alhirek_ellen

2017.03.03. 05:25:24

A CNN és a többi fősodratú lakájmédia azt szajkózta, hogy Trump hatalmas hátrányban van, Clinton nyeri a választást Amerikában. Ez álhír volt.
Azóta is ontják az álhíreket.

Bernie Sanders is fake news-nak nevezte a CNN-t, le is keverték gyorsan:

youtube.com/watch?v=igfW_ogd0ZM

Az álhírgyártók legfontosabb jellemzője, hogy elmenekülnek a szembesítés, érvelés elől, bezárkóznak a saját ideológiai cellájukba.
süti beállítások módosítása