Sokkal több nő él Magyarországon, mint férfi

2017. március 08. 17:09 - Napi Csárt

A nők és a férfiak arányáról készített Európa-térképet Jakub Marian, amelyből tisztán látszik, hogy a kontinens szinte összes országában több nő él, mint férfi. Míg nyugaton viszonylag alacsony az eltérés, addig a kelet-európai országokban van, ahol több százezres/milliós különbségeket láthatunk. 

Magyarországon egyébként 0,91 az arány, vagyis nagyjából tizedével több nő él hazánkban, mint férfi. A kivételek közé egyébként Norvégia, Koszovó, Ciprus és Törökország tartozik, itt ugyanis több a férfi, mint a nő. wperm.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr912322909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.09. 10:51:05

Vicces, hogy szinte mindenütt több a nő, mint a férfi, de azért a feministák férfiuralomról beszélnek. Mindenkinek egy szavazata van minden modern demokráciában, simán leszavazhatnák a patriarchátust a nők. Már amennyiben létezne ilyen szörnyű férfiuralom. De nem létezik.

Oroszországban, Ukrajnában, a Baltikumban azért is sokkal kevesebb a férfi, mint a nő, mert rengetegen és korán halnak meg alkoholizmus okozta bajokban a férfiak közül.

2017.03.11. 02:36:56

@karandash: ne legyél már ekkora troll.
Akkor gondolom a te logikát szerint sem a kiváltságos réteg, akik jóval kevesebben vannak, vezetik az országok gazdasági és politikai tényezőit.

Attól még mert egy bizonyos réteg létszámban nagyobb arányú még nem jelenti automatikusan azt, hogy ők az uralkodó vagy befolyásoló tényezők.
Ezzel ugye egyetérthetünk?

A férfisovinizmus nem általános, de sajnos létezik. Ahogy a feminizmus sem, de sajnos az is létezik.

2017.03.11. 02:56:09

@karandash:
Az még nem jutott eszedbe hogy mind a feminizmus mind a férfisovinizmus egy társadalmi változás egy folyamatban lévő fejlődés része?
Adott volt a női egyenjogúságért való törekvés a múlt században a nők részéről melynek alapvető elvei a választójog, tanuláshoz, munkához, fizetéshez, szabad döntéshez, szabad házassághoz, való jog volt. Amiket anno ugye a nők nem kaptak meg saját jogukon. Az apa később a férj döntött a sorsuk felett.
Tehát a nők kiharcolták maguknak az egyenjogúságot de a folyamat nem állt meg itt, most is tart. A férfitársadalom ebben partner volt egy darabig (szerintem köszönet ezért) és engedményeket tettek a nők számára. De innentől a dolog kezd vadhajtásokat növeszteni. A további egyenjogúságért való küzdelem szélsőséges eszmék megjelenését eredményezi mint a feminizmus, majd abból visszarendeződési folyamatként a férfisovinizmus. Az élet mindig az egyensúlyra törekszik. Minél erősebbek a feminista hangok annál erősebbek lesznek a férfisoviniszta reakciók is, egyik sem jó mert mindkettő szélsőséges folyamat.

2017.03.11. 04:20:03

@Lady Scarlett: nem trollkodtak, ez a véleményem, egy demokráciában a többség által választott vezető réteg van hatalmon.
A nők ezek szerint férfiuralomra, férgi vezetőkre szavaznak (már ha van ilyen, hogy férfiuralom), mert a nőket alkalmatlannak tartják a vezetésre. Ebben így is van is ráció, mert a nők legkevésbé nőktől tartanak az élet minden területén (munkahely stb.).

Sehol, ahol demokrácia van, nem lehet hatalmon olyan réteg, akiket a többség nem támogat. Az más kérdés, hogy a propaganda, média, politikai marketinggépezet kiket tol, hogy befolyásolja az embereket, hogy szerzi meg a vezető réteg a választók támogatását, de a végén muszáj a többségnek támogatni, rá szavazni.
Semmi se történhet egy demokráciában a nők hozzájárulása nélkül. Más szóval a nők mindent, ami nekik nem tetszik, megvétózhatnának, megakadályozhatnának.

A férfiaknak kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy férfisovinisztásat játsszanak.

2017.03.11. 13:02:04

@karandash: Az általad elmondottak akkor igazak ha mindenki szavaz.
Azonban ha egy jelentős réteg nem szavaz, akkor máris megdől azaz utópia hogy a demokráciában a többség választja meg az ország vezetőit.
A helyes megfogalmazás az, hogy a mozgósítható és elkötelezett tömeg választ, és érvényesít akaratot. Így pontosabb, de ez már nem demokrácia hanem kapitalizmus.

2017.03.12. 03:30:20

@Lady Scarlett: a kapitalizmus egy gazdasági rendszer, a demokrácia meg politikai. Természetes, hogy csak a leadott szavazatok számítanak egy demokratikus választáson. Aki nem akar, az nem szavaz, ez is egy opció. Nem kötekező az államok többségében a szavazás. Van ahol igen. Van ahol meg van olyan a szavazólapon van egy üres sor, ahova beírhatod, hogy szerinted ki legyen az elnök vagy egy rubrika, ahova akkor teszed az x-et, ha egyik jelöltet se tartod megfelelőnek (none of the above).
Magyarországon ilyesmi nincs, de távol lehet maradni a szavazástól.
süti beállítások módosítása