TOP 21: ezek 2017-ben a világ legerősebb államai

2017. április 02. 15:07 - Napi Csárt

21 ezer magasan kvalifikált és jól tájékozott amerikai állampolgárt, politikust, pénzügyi és kulturális vezetőt kérdeztek egy friss kutatásban arról, szerintük melyek ma a legerősebb nemzetek a bolygón. A felmérésben górcső alá vették az egyes országok politikai és gazdasági erejét, nemzetközi kapcsolataikat, katonai erejüket és befolyásukat is. Érdekesség, hogy az egy főre jutó GDP nem feltétlenül egyenes arányos az adott ország erőfölényével.

Infographic: Power on the World Stage | Statista You will find more statistics at Statista

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr7712394837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.02. 15:15:07

Megkérdezték az amerikai állampolgárokat a világról? Igazán reprezentatív kutatás...

legyetek 2017.04.03. 08:16:56

"jól tájékozott amerikai állampolgár" (-::

2017.04.03. 09:10:14

Van szerencsém rendszeresen találkozni egyetemet végzett amerikaiakkal, britekkel, franciákkal, kanadaiakkal... pont annyit tudnak a világról, mint egy pécsi, miskolci, nagykanizsai magyar fiatal.
Annyi különbséggel, hogy mivel a magyar fiatalok igyekeznek nyugatabbra költözni, ezért tájékozódnak valamennyire a német, osztrák stb. viszonyokról.
Amerikában esetleg az tud valamit Iránról, Indiáról, Ukrajnáról, aki első vagy második generációs iráni, indiai, ukrán bevándorló.

Expat amerikaiak, britek is le tudnak élni évtizedeket Ázsiában úgy, hogy nem csak a helyi nyelvet nem tanulják meg, de gyakorlatilag semmit se tudnak a helyi viszonyokról (ügyintézés, számlák befizetése). Mindenhol minden ügyben van legalább írásos angol tájékoztató, meg a helyi oktatási rendszerben az idegennyelv az az angol, kizárólag (sok ázsiai amúgy nem is tudja, hogy Európában vannak nyelvek), meg eleve olyan munkahelyeken kapnak állást, ahol valamennyire a munkatársaik beszélnek angolul vagy kizárólag azért alkalmazzák a nyugatiakat, mert jó ország útlevelét hordják a zsebükben (USA, UK, Kanada stb.) és elég fehér a bőrük.

Nem mondom azt, hogy segghülyék, de a nyugatiak egy burokban születtek és jó részük sose lép ki onnan. Ez igaz azokra is, akik saját bevallásuk szerint kibaszottul open-minded személyek és egyetemet végeztek és jógáznak meg körbehippiskedték a fél világot egy MasterCard kártyával a zsebükben.

VonS 2017.04.03. 09:35:24

@karandash: Ez sajnos nagyon igaz, amit irsz. Én mindig is tiszteltem, hogy nyugaton (általában) milyen gyakorlatias tudással rendelkeznek az emberek, de egyrészt mintha ez is hanyatlóban lenne, másrészt a globalizált világunkban rendkivül veszélyes, hogy nagyhatalmak állampolgárainak fingjuk sincs az őket körülvevő világról.
Ez a nemtudás ha még arroganciával is párosul, már kész is a Trump meg Brexit szavazó, akik sokkal többet tudnak ártani globálisan, mint az egyébként szintén ugynazezzel a "duplaszkillel" rendelkező pl magyar vagy szlovák vagy bármely más kis nemzetbeli szavazók/emberek.

2017.04.03. 09:55:41

@VonS: Trump szavazói pont azok, akik nem akarnak globális zűrzavart, nem akarnak demokráciaexportot fegyverrel, nem akarták azt, hogy a Clinton-Obama hatalmi elit folytassa az eladósításukat, miközben a hadiipari komplexum, folyton megmentett gigabankok tolják nekik a kenőpénzeket.
A tripikus Trump szavazó pont a felvilágosult (redpilled), bár lehet, hogy kevésbé iskolázott amerikai, aki már mer kérdéseket feltenni, kételkedni az elit, a hatalmasok igazmondásában, bár néha olyan messze megy, hogy összeesküvés-elméletekbe keveredik.

A Sanders és Clinton-tábor meg a régi reflexekben hívőkből áll, akik nyálcsorgatva elhiszik, amit az állam mond nekik, szerintük demokráciát kell az amerikai adófizetők pénzén exportálni mindenfelé a világon, az amerikai munkahelyek outsourcingolása az rendben van, az állam majd eltartja a segélyekkel a munkanélküli amerikaiakat.

igazi hős 2017.04.03. 09:57:04

"Érdekesség, hogy az egy főre jutó GDP nem feltétlenül egyenes arányos az adott ország erőfölényével." Ez miért érdekes? Luxemburg mióta hatalmi tényező? Fejenként négyszer akkora a GDP mint nálunk (2. legnagyobb), mégis negyed akkora a GDP-je, mint Magyarországnak. Az lenne "érdekes", ha Luxemburg szerepelne egy ilyen összesítésen.

igazi hős 2017.04.03. 10:00:01

@karandash: "A tripikus Trump szavazó pont a felvilágosult" Elnézted a naptárat, ez a mondat 2 napot késett!

2017.04.03. 10:12:37

Az egy főre eső japán gdp csak másfélszerese az oroszénak? Ez meglepett.

VonS 2017.04.03. 10:38:43

@karandash: Biztos vannak ilyen Trump szavazók is amit irsz.
Gyors leszögezném, hogy valóban k*rva nagy bajok vannak az USÁ-ban: a régi módszerek termelték ki az óriási társadalmi ellentéteket, azok folytatása aligha fog sikerre vezetni. Az, hogy változtatni akarnak, teljesen érthető és logikus is, de ez messze nem jelenti azt, hogy a Trump által képviselt alternativa jó lesz. Nem akarok belemenni azokba a dolgokba, ami elsősorban az amerikai belpolitikát érinti, mert egyrészt az nekünk nem számit, másrészt, részben ezért is, nem foglalkozom vele, tehát nem is tudok érdemben hosszászólni.

De, hogy "a globális felmelegedés kinai hoax", illetve a komplett gazdaságpolitika amit képvisel, katasztrofális lesz globálisan, az tuti. Nem a világvége (bár klimaváltozásnál ez is fenyeget), de ha ezeket végigviszi, az óriási baj lesz.
A gazdaságpolitikájával az a gond, hogy egy globális gazdaságban a vezető hatalom nem csinálhat úgy hirtelen, hogy innentől nem ér a neve és elkezd bezárkózni (pl ha kilép kereskedelmi szövetségekből, azzal csak teret ad másoknak, és ezek a mások az USÁ-nál sokkal rosszabb alternativák is lehetnek regionálisan), illetve nem tudja visszaforditani az idő kerekét (ha valahogy vissza is rángatja az alsó középosztálynak való munkahelyeket, az annyiba fog kerülni nekik, hogy érzékelhető elszegényedést fog hozni egész amerikára - nem véletlen mentek azok a munkahelyek el onnan). Trump gazdaságpolitikáján mindenki vesziteni fog, főleg az USA (de még egyszer mondom, ez nem azt jelenti, hogy a mostaninál nincs jobb, sőt, különösen a pénzügyi világ szabályozásával óriási bajok vannak).
Brexit egyébként ugyanez. Hány britet hallottam, akik azt bizonygatták, hogy ők milyen erősek és hogy az EU veszit ezen. Hogy milyen hülyék tudnak lenni az emberek, elképesztő. Nyilván mindenki veszit, pont ez a lényege annak, ha visszacsinálsz valamit, amin mindenki nyert. És hiába érzi ott vagy amerikában egy alsó középosztálybeli, hogy most szar, ezután majd még szarabb lesz, de már nem csak nekik.

Vissza az USÁ-ra: a világ legerősebb, legnagyobb befolyással rendelkező államának van a legnagyobb globális felelőssége is. Trump meghirdetett politikája pedig nagyrészt ezzel szembemegy, leveti a felelősséget. Az ilyen széthúzásból és bezárkózásból lesznek a háborúk, nem azonnal, de ezek az első lépések afelé. Nekünk most annyi szerencsénk van az első világháború előtti időkhöz képest, hogy már van atom, igy egy konfliktusnak sokkal durvábban kell eszkalálódnia ahhoz, hogy valóban háború legyen.

Zebu Lon 2017.04.03. 10:41:25

@igazi hős: Igaz. De ez az Egyesült Arab Emírségekre is igaznak tűnik. Ott a sok lóvé, de hogy a világ 10. legerősebb állama volna, az egy kicsit furcsa nekem.

VonS 2017.04.03. 10:48:03

@khamul: Mert itt vásárlóerő paritáson van, tehát a Japán nagyon drága, Ororszország nagyon olcsó hely, ezért ilyen "közeli" a két mutató.
Nominálisan Japán 37k, Oroszország meg valahol 8-9k környékén van.
Egyébként az itt feltüntetett vásárlóerő paritás a "valósabb" abból a szempontból, hogy az adott országban mire elég a pénz. De mivel a nominális az oroszoknál jóval kisebb, csak 8-9k, ezért egy orosz átlagember külföldön sokkal szegényebbnek számit, mint otthon.

2017.04.03. 10:55:56

@VonS:

Köszönöm.
Ha jól tudom, Japánban nagyon sok a nagyon idős (+85) ember, míf az oroszoknál sokkal alacsonyabb a várható életkor
Érdekes lenne megnézni az egy aktív kereső által megtermelt gdp-t is.

VonS 2017.04.03. 11:04:34

@khamul: Ilyet csak régi adatot találtam, ezek szerint Japánban a vásárlóerő paritáson mért GDP 2010-ben 68,220 dollár volt (a népesség 49.7%-a dolgozott)
Oroszországban ugyanez ugyanekkor 40,529 dollár volt (a népesség 49.3%-a dolgozott)
Ebben inkább Magyarország érdekes, 53,611 dollár és a durva az, hogy csak 38.3%-a dolgozott. Tehát az össztársadalom eltartásában egy magyar dolgozóra sokkal nagyobb teher jut, mint egy oroszra vagy japánra.
Egyébként innen szedtem:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_person_employed

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.03. 13:58:22

@karandash:

Ebben, amit írsz van igazság.

A "buta amerikai" egy mítosz. Valójában inkább arról van szó, hogy míg Európában az átlagember viszonylag fontosnak tartja a tájékozottságot és a műveltséget, addig az átlag amerikai csak a szaktudásra összpontosít. Viszont elit ott is van.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.03. 14:02:31

@karandash:

A Clinton- és Sanders-tábor 2 külön világ. A sandersisták zöme el se ment szavazni, mert számára Clinton nem opció. Pont ezért tudott, nekik köszönhetően tudott nyerni Trump minden előrejelzés ellenére.

A Clinton-világ a hagyományos amerikai elitet jelenti, s ennek híveit, azokat a kisemebreket, akik bevették a liberális agymosást.

Ezzel szemben áll, más-más módon mind Trump, mind Sanders tábora.

Kovi1970 2017.04.03. 14:23:44

Nem hiszem hogy nekünk lenne okunk lenézni az "átlagos művelt" amerikait. Arányában talán ritkább az USÁ-ban az iskolázott ember, de nincsenek is ingyenes alibi szakok, agy mindenki megfontolja hogy milyen oktatásra költi 2-3 évi megtakarítását.

Az iskolázott ember azonban lényegesen jobb tudással bír, mint nálunk.

Oroszország erősen túlzó második helye inkább az elmúlt 1-2 év alapján került köztudatba. Erősen erején felül teljesít, ez az elmúlt 1-2 évben eredményekben is sikerült, de ennek többsége inkább csak mint destabilizációs tényező csapódott le.
süti beállítások módosítása