Ennyivel dolgoznak a többet a nők, mint a férfiak

2017. június 26. 16:52 - Napi Csárt

Még mindig jelentős a bérkülönbség a nők és férfiak között Magyarországon. Eközben évente 39 nappal többet dolgoznak, mint a férfiak. Ez napi 50 perc plusz melót jelent, azonban ennek jelentős részéért a nők nem kapnak fizetséget - ez derült ki Világgazdasági Fórum 2016-os jelentéséből.

Ezt támasztja alá a the FIT felmérése is. E szerint a a nők 54 százaléka rendszeresen túlórázik, akár 9-11 órát is eltölt a munkahelyén. Ugyanez a férfiak 41 százalékára igaz.

Nincs nagy különbség a nemek között a tekintetben, szoktak-e dolgozni a szabadságuk alatt: a nők 68 százaléka mondta azt, hogy igen, és a férfiak 62 százaléka is így van ezzel.

gender-matter.jpg

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr9512621877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2017.06.26. 17:41:47

Magyarországon nem dolgoznak többet.
Kevesebbet dolgoznak, mert hamarabb mennek nyögdíjba és többen élik meg a nyögdíjat, mint a férfiak, tovább vannak nyögdíjban mint a férfiak.
A munkaidejük egyforma, de a férfiak több állásban állnak helyt és több munkát végeznek mint a nők.
A férfi emellet eltartja a nőjét és a gyermekét, gyermekeit.
Akkor is, ha a nője kisemmizi és a gyermekeit ellene uszítja.

A férfi ezért dolgozik többet, ezért keres többet, ezért mehet később nyögdíjba és ezért pusztul el hamarabb, mint a rajta élősködő és a férjét (férjeit) no meg a társadalmat minden létező és lehetetlen ürüggyel kiszipolyozó, folyamatosan hisztériázó nő.

incognito ergo sum 2017.06.27. 05:13:50

Kb stimmel.

Ettől persze még szomorú.

2017.06.27. 05:52:00

@Éhesló: +1
Ez sajnos így van.

A nők kevesebbet dolgoznak.
Kelet-Ázsiában élek, egy bezzegországban, ami állítólag a munkamoráljáról híres. Annyi lusta embert meg kamu állásokat, mint itt sehol se láttam még.
Van egy barátnőm (szexpartner), irodai dolgozó, diplomás, ma se ment dolgozni, mert pont megjött a havi vérzése, de be se telefonált. Ez itt teljesen oké. Magyarországon azért ilyet nem játszik meg egy dolgozó. Az igaz, hogy mondjuk reggel nyolc harminctól öt harmincig ott van az irodában, de hajtás az nincs. Meg néha este 9-ig meetingek. De ott csak ülni kell és hallgatni.
Az, hogy valaki 10 órát van a munkahelyén, az nem mindig jelent aktív melót. Főleg nyugaton meg jóléti államokban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2017.06.27. 09:18:05

Ejj, ha a nők annyi bért kapnának, amennyi arányos lenne az elvégzett munkájukhoz képest, na akkor lenne ám a sírás! Mert akkor még fele ennyit sem keresnének...

Hz 2017.06.27. 09:23:26

@Éhesló: +1

Ráadásul rendszerit övék a "könnyű" meló. A ma oly divatos "gender" buzulások, és társaik.

Duplaxiii 2017.06.27. 09:28:47

A szokásos...
A címben hiba...
A FIT az mi?
Milyen felmérés ez? Hol készült? Ha nálunk, miért nem magyarul vannak az illusztrációk?
Ha 2016-os a felmérés, akkor miért MA dolgoznak többet?
Ha nemzetközi felmérés, akkor miér van az egész a hazai viszonyokra értelmezve?
Ha van hazai részadat is, akkor miért nem azt kapjuk?
.
Egy sokadik semmtimondó, összecsapott, nem értelmezhető gender-alapú PR poszt.
.
A túlórázásoknál vajon van értelmezve, hol is vannak ezek? Egy bankban, ahol döntően női alkalmazottak vannak vagy egy lakatosüzemben?
A túlóránál van-e értelmezve a határidő, az el nem végzett feladatok pótlása?

Duplaxiii 2017.06.27. 09:33:31

És ez a feminista, genderalapú baromság eleve hibás!
Mert nem az összehasonlítható területeket vizsgálják, hanem mindent összeöntve.
Egy nőnél számolják az otthon végzett munkákat, vajon a férfiaknál miért nem?
A feministák szerint egy családanya gyerekeivel kapcsolatos hiányzásai nem hátrányosak a versenyszférában működő cégeknek, vegyék csak fel azt, aki évente 25-30%-ot nem dolgozik, de adjanak neki annyi pénzt, mint azoknak, akik végig dolgoznak és ők is túlóráznak! Azért mert az ostoba feminista így gondolja, a vállalkozó, a tulajdonos veszítsen és támogassa a feminizmust? Miért nem azonnal a nőknek ingyen mindent? Hogy mehessenek felvonulni, írhassanak ostoba blogokat...

vizita 2017.06.27. 10:03:26

Milyen jóindulatú kommentek. Férfiak egymás között. Genderalapú baromság, úgysem csinálnak semmit, a férfit szipolyozzák, annyival kevesebbet is dolgoznak, beleszámolják a házimunkát, stb. Én azt látom, hogy összeomlanának a családok a nők "semmit nem csinálása" nélkül, a férfiak pedig nyüszítve kérnék vissza a "szipolyozást". Ami igazán szánalmas, a nőkre nézve pedig egyenesen aggasztó, hogy a férfiak részéről ez az alap hozzáállás a nőkhöz és az ő feladataikhoz.

Sprickoló Tömegek 2017.06.27. 10:28:11

A feminista agyában a "védencei" iránti, minden józan észtől és arányérzéktől mentes részrehajlás számít igazságosságnak.

Hz 2017.06.27. 10:29:03

@vizita:
Maradjanak otthon a nők, és foglalkozzanak a háztartással, és a gyerekkel, vagy gyerekekkel, a férfi meg tartsa el a családot. Ezzel a modellel mi a baj?
Jakérem a feminizmus vívmánya hogy a nők is dolgozni szeretnének, csak a fentiekkel ez időben, és gondolkodásilag is nehezen összeegyeztethető.
Akkor hol itt baj? Szerintem a nők gondolkodásában.
Menjenek szépen haza, majd a férfiak megcsinálják a dolgokat, ahogy eddig is, felfedezik a technikai vívmányokat, ahogy eddig is, vadásznak-fúrnak-faragnak-bányásznak, ahogy eddig is, a Nő meg őrizze a barlangot, és a tüzet. Az ágyban is.
Ennyi pont elég a férfiaknak, nem kell a feminista agymenés!

Sprickoló Tömegek 2017.06.27. 10:32:53

@Sprickoló Tömegek:
qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-b7aff779a2bf3ab72c828513ebc13956
Így lehetséges, hogy a munkakör teljes figyelmen kívül hagyása mellett óbégatnak "egyenlőtlenségről".

hillman. 2017.06.27. 10:34:02

Tudod Vizita amig nincs egyenlöség és jogegyenlöség addig ne várj többet. Valamit valamiért elv jol müködött sokáig, amiota ez megszünt azota kevésbé jol müködik.
Amig a gyerekelhelyezésnél nem 50 lesz az arány.
Amikor majd egy férfi is "menstruálhat" munka helyett.
Ha ugyanakkor mehetünk nyugdijba és ugyanannyit élhetünk.
Ha eltünik a férfimunka fogalma is.(a nöi már megszünt)
Nálunk a családba semmiféle nöi munka nem létezik amit férfi ne tehetne, férfimunka rengeteg. Nö is nyirhatna sövény; gyepet; lapátolhatna havat; vághatna fát ...stb.

Mit csodálkozol azon hogy egy férfi többet kap(persze nem, de jáccibol) hiszen neki kell partnert találni és azt költséges modokon lenyügözni, majd jövöt teremteni. És nem csak várni a lovagokat akik rendelkeznek az anyagi és egyébb feltételekkel.

Éhesló 2017.06.27. 10:45:55

@incognito ergo sum: az állítások tényszerűek, a vélemény pedig szabad, kivéve a holokultuszt

Kampfer 2017.06.27. 10:55:05

A cikk fő mondanivalója egy közönséges ostoba hazugság!

Ma Magyarországon a munkavállalók döntő többségét a multinacionális cégeknél besorolások szerint bérezik. Vagyis a sorokon dolgozók (operátorok), az irodai területen dolgozók (generalisták, specialisták) is az adott területi besorolásuk szerint kapják a fizetésüket. Az egy dolog, hogy milyet, de a különbségeket nemek szerint NEM határozzák meg a cégek. A KKV-k esetében ezt már nem tudom kijelenteni, mivel kevesebb a rálátásom.
Ahol érzékelhető különbségek vannak, azok a közép- és felsővezetői munkakörök. Ott valóban vannak különbségek, melyeket a cégek valamely saját szempont alapján határoznak meg. Azonban nagyon lényeges különbség, hogy azokban a munkakörökben a bér NEM besorolás szerint, hanem ALKU alapján kerül megállapításra. Ergo nem a nemek alapján dől el, hogy ki mennyit visz haza! A cégek általában azt válaszolják az ilyen kérdésekre, hogy ha az adott hölgy kevesli a juttatásait, akkor olyan új munkahelyet kell keresnie, ahol nagyobb jövedelmet tud kialkudni magának. Béralku eredményébe külső fél nem nagyon tud beleszólni, mivel a béralkuk eredményét valóban a piac szabályozza. Ellentétben az alacsonyabb beosztású munkavállalók, illetve az operátorok bérével. A szakmunkások és technikusok esetében az utóbbi 1-2 évben látszik elmozdulás, de a munka minőségének közvetlen hatása az eredményre viszonylag gyorsan korrigálja a kilengéseket. És épp emiatt nem érvényesül ebben az esetben sem a poszt által említett eltérés. Hatodik éve foglalkozom munkavállalói érdekvédelemmel, munkabiztonsággal. Ez a téma a szövetségen belül már három éve téma, a 'szakértőket' minden alkalommal kiigazítjuk (és kiigazítják piaci szereplők is), de mindig előkerül! Ez inkább egy gender-pr, mintsem valódi munkaerőpiaci folyamat.
Üdv!
Kamp.

Kampfer 2017.06.27. 10:57:19

@vizita: Munkaerőpiaci jelenségeket keversz családon belüli problémákkal! Továbbá éppen annyira létezik férfisovinizmus, mint női emancipáció (feminizmus)!
Kamp.

vizita 2017.06.27. 10:58:50

Hz:

Nincs semmi baj azzal, ha egy nő a klasszikus szerepet vállalja a családban és otthon marad. De akkor ismerjük el, hogy a gyerekekkel "otthon maradni" szintén munka, nem pedig eltartottság. A nő ugyanúgy munkát végez, hiszen nem a hobbijaival és egyéb kedvére való tevékenységekkel tölti a napját. Akkor jogos volna láblógatással vádolni őket. Tévedés ne essék, a nőnek sem kellemes a fizikai munka, ami egy háztartás és a gyerekek ellátásával jár. Az is kőkemény alávetettség, csak sajnos nem fizet érte senki... Talán ha ezt belátnák a férfiak, ők sem éreznék azt, hogy csak a pénzükre van szükség, és senki nem ismeri el őket, sőt kihasználják a fizikai és mentális erejüket. Van egy népmese, amelyben szerepet cserélnek egy napra a házastársak: a nő kimegy a földekre dolgozni, míg a férfi otthon marad. A férfi finoman szólva is meglepődik a sűrű teendőkön, mert azelőtt azt gondolta, hogy otthon maradni milyen könnyű. A tanulság annyi, hogy mindkét fél teszi a maga dolgát, és egyiküknek sem könnyebb. Valami ilyesmire gondoltam, de a kommentelő társak félreértik.

good4you 2017.06.27. 11:10:41

Duplaxiii: a cikk hivatkozik a Világgazdasági Fórum 2016-os jelentésére, amely magyar vonatkozású, illetve a Fit felmérésre, ami nemzetközi felmérés, és alátámasztja a helyi vonatkozású felmérés következtetéseit.
sprickoló tömegek, hz és társaik: nem értem miért baj az, hogy a nők dolgozni szeretnének. nem értem milyen alapon kérdőjeleznétek meg az ehhez való jogukat. illetve, hogy megválaszthassák, hogy milyen munkát végeznének, adott esetben a házimunka helyett mondjuk cégvezetést vagy bármi mást. lehet hogy vannak kiszipolyozó nők is, de az esetek többségében én családanyákat vagy egyedülálló anyákat látok akik erejükön felül teljesítve dolgoznak otthon, illetve a munkahelyükön is, miközben a párjuk a legjobb esetben ugyanezt teszi. a legtöbb esetben viszont az a szomorú valóság, hogy jóval kevesebbet. a cikk arról szólt, hogy ugyanannyi munkáért ugyanannyi fizetés járna, miközben a nők több munkáért kapnak kevesebbet. Ha tegyük fel két férfiról lenne szó, és egyikük kevesebbet dolgozna több pénzért, igazságosnak ítélnétek meg a helyzetet?

Kampfer 2017.06.27. 11:43:52

@good4you: "a cikk arról szólt, hogy ugyanannyi munkáért ugyanannyi fizetés járna, miközben a nők több munkáért kapnak kevesebbet."

A munkakörök döntő többségében ez nem igaz! Leginkább ott igaz, ahol a bér nem besorolás, hanem ALKU tárgya. Írtad a cégvezetést! Pont jó példa! Felsővezetőként és 'managerként' a juttatás ALKU tárgyát képezi. Sem törvénynek, sem érdekképviseletnek NINCS hozzá köze! Évekkel ezelőtt egy szakmunkás vagy technikus nem is kísérelhette meg, hogy alkudjon a bérére. Ma ez lassan mindennapossá válik, de nem a jogszabályok miatt, hanem a munkaerőpiaci helyzet miatt.

"...az esetek többségében én családanyákat vagy egyedülálló anyákat látok akik erejükön felül teljesítve dolgoznak otthon, illetve a munkahelyükön is, miközben a párjuk a legjobb esetben ugyanezt teszi."

Ezek magánéleti, belső családi kérdések, nincs hozzá köze egy munkáltató-munkavállaló megállapodásnak!

"Ha tegyük fel két férfiról lenne szó, és egyikük kevesebbet dolgozna több pénzért, igazságosnak ítélnétek meg a helyzetet?"

Ott, ahol a bér alku tárgya, ez nem igazságosság kérdése, hanem az alkupozícióké és az elvégzett munka értékével és minőségével arányos! Semmi köze a nemekhez!
Kamp.

Wrex 2017.06.27. 11:45:48

@good4you: "a cikk hivatkozik"
A cikk nem hivatkozik semmire. Csak leírja hogy a XX és YY azt mondja hogy. Nincs egy darab link se az állítólagos felméréshez. Tudod, valami ilyesmi kéne mint pl. ez:
www.egyenlobanasmod.hu/tamop/data/TAMOP_EBH_rovid.pdf
www.egyenlobanasmod.hu/tamop/data/TAMOP_EBH_1_szakertoi.pdf
A fenti linkek egyértelműen alátámasztják Kampfer 2017.06.27. 10:55:05 hozzászólását.

"nem értem miért baj az, hogy a nők dolgozni szeretnének"
Nem értem miért kell szándékosan félreértelmezni más mondanivalóját. Ja, de: a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

"a nők több munkáért kapnak kevesebbet"
Hazugság, ráadásul duplán.

"Ha tegyük fel két férfiról lenne szó, és egyikük kevesebbet dolgozna több pénzért"
Tegyük fel. Ebben az esetben magyarázd már el nekem hogy melyik az az idióta cégvezető aki nem rúgja ki a pitlibe azt aki kevesebbet dolgozik több pénzért?

A Mestered 2017.06.27. 12:47:06

Én eddig folyamatosan valamilyen kkv-ban dolgoztam. Minden esetben csak 2 opció volt a fizetésre:
1. A cég azt mondja, hogy x összeget fizet nekem. Lehetőségeim: elvállalom vagy nem vállaom el és keresek olyat ahol nekem megfelelő összeget ajánlanak.
2. Megadom, hogy y összeg környékén vállalom el a munkát. Lehetőségek: A céggel megegyezünk mindkettőnk számára megfelelő összegben vagy nem vállalom el a munkát.

A munkatársaim is valószínűleg ugyanígy kerültek be a cégekhez. Ismerősi körömből tudom, hogy a multiknál is hasonló a helyzet. Tehát ha a nők UGYANAZÉRT a munkáért valóban kevesebbet kapnak, az csak amiatt lehet mert ők ezt vállalták, megelégedtek ennyivel.

Bár tudjuk, mindenkinek van kifogása. Ha valaki kevesebbet keres akkor nem ő lesz a hibás hanem valami más amit ő "nem tud befolyásolni". Minden esetben van lehetőség változtatni. Ha nekem nem felel meg a bérem, akkor béremelést kérek. Ha nem adják meg akkor megyek egy olyan céghez ahol megadják. Ha nem találok olyat, akkor rossz szakmában keresgélek. Mikor kikerültem az iskolából akkor én is minimálbérrel(bérminimum) indítottam, de tisztában voltam vele, hogy ott abban a helyzetben nulla tapasztalattal, sehol sem találnék melót. De amint volt lehetőségem léptem olyan céghez aki hajlandó volt megfizetni. Mivel én csak olyan helyre megyek dolgozni, ahol megfelelnek számomra a körülmények, ezért még soha nem volt gondom a bérezéssel. Ha eljöttem valahonnan, az vagy amiatt volt mert a munka nem feküdt nekem, vagy személyes problémáim voltak a cégen belül.

A túlórázás szintén ugyanez: lehet túlórázni néha, ha épp olyan a határidő, stb. De! Ha valahol állandóan túlórázni kell, ott kevés az ember, ami a cégvezetés hibája. Azért pedig mert a vezetőség nem tudja irányítani a céget azért nem nekem kell többet dolgozni. Ha bárhol ilyen helyzet merülne fel, nem a siránkozással kezdeném, hanem elkezdenék másik cég után nézni, valamint jelezném a cég felé is a problémát, hogy változtassanak rajta és ha nem történik változás akkor távozom.

Gukker 2017.06.27. 13:43:33

Én azt nem értem, ha a nőket olcsóbban lehet alkalmazni ugyanazon munkáért, melyik az az ostoba vállalkozás egyáltalán, amelyik férfit alkalmaz? Ha igaz lenne, amit a cikk állít, akkor egy férfinak nehezebb elhelyezkedni, mint egy nőnek, hiszen azoknak kevesebbet kell fizetni.
süti beállítások módosítása