Gondoltátok volna, hogy ekkora károkat okoz a sajtburesz?

2017. szeptember 15. 15:53 - Napi Csárt

Rengeteg forrásból halljuk nap, mint nap, hogy ezernyi különféle módon tesszük tönkre bolygónkat. Ez igaz is, azonban egyetlen percre sem szabad megfeledkezni az egyik legnagyobb közellenségről... a tehénről, pontosabban annak húsáról.

A lenti infografika azt mutatja meg, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után a tehenek, amíg feldolgozásra kerülnek.

16_shifting-diets-blog-graphics_06v5.png

  • Ha a teheneknek országuk lenne, akkor ők lennének a 3. legnagyobb melegházhatást előidőző gázkibocsájtó Kína és az USA mögött
  • A marhahús használja fel az összes állati termék előállításához szükséges víz 33 százalékát
  • A föld szárazföldkészletének 25 százaléka legelő
  • ...és mindezek mellett, becslések szerint 2050-re 95 százalékkal fog emelkedni a marhahús iránti kereslet világszerte
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr5412830608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2017.09.15. 23:23:38

A tehenek nem elhasználják a vizet, hanem megforgatják. gyk.: megisszák, elpárologtatják, kb mint az óceán
Egyszer ki fogom számolni, a sötétzöldek mibe kerülnek a bolygón.

she_wolf 2017.09.15. 23:27:10

3 éve készült erről egy dokumentumfilm. Ez ugye azt jelenti, hogy a tény már régóta ismert.
Gondoltam, szólok.

IIIIIII 2017.09.16. 00:49:50

Most a tehén a közellenség, vagy aki százmillió számra tenyészti és megfeji/levágja?

2017.09.16. 00:54:44

Fajgyűlölölő írás. A marha már nem is ember?
A szarvasmarhák nemzete elleni gyűlöletkampány már gusztustalan.
Bezzeg a mohamedán migrik, akik euró százmilliárdokat emésztenek fel, azok kellenek. A marhák legalább kedves, hasznos, ízletes, békés lények.

@Rwindx: a víz körforgásáról a posztoló még sose hallott. A víz szerinte elhasználódik, benne marad a marhában az idők végezetéig.

2017.09.16. 01:31:11

@she_wolf:
érdemes megjegyezni, hogy nem Nyugaton nő meredeken a marhahúsfogyasztás, hanem pont az egyre vagyonosabb fejlődő világban, főleg Kínában, Afrikában, Dél-Amerikában, a combosodó középosztály körében.
A nyugati ember inkább lesz divatból vegán, eszik magvakat (kesudió, brazil dió, quinoa, chia mag), amiket minumum ötezer kilométerre termelnek a lakóhelyétől, kipusztított erdők helyén, aztán elszállítják neki jó sok üzemanyagot fogyasztva, jó drágán. Meg eszik tömegesen az avokádót, kókuszzsírt Nyugaton, amiket tipikusan nem nyugati országokban termelnek, hanem a harmadik világban, ahol jól kizsákmányolják ezzel a természetet.

biobender 2017.09.16. 08:18:20

Ezer szerencse, hofy annak idejen kiirtottak a bolenyeket a zoriasi okologiai labnyomukkal. Ety idore jobb oett a vilag!

odamondó 2017.09.16. 08:36:39

@she_wolf: csak nem a cowspiracy "dokumentumfilmre" gondolsz?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.09.16. 21:21:41

A legelőn mióta lehet csak marhát tartani?
A kérődzők sok metánt böfögnek, ezt mindenki tudja, szerepel a tankönyvekben is.

Arcangel 2017.09.17. 19:58:50

Parasztvakítás ez az egész rémítgetés a marhák óriási vízfogyasztásáról!!

A tehenek óriási vízfogyasztásról rendszeresen előadást tartó barátomat megkérdeztem, hogy honnét jön ki ez a "marha" nagy szám, ha jól emlékszem 30 ezer liter /kg. Kapásból nem tudta megmondani, de küldött egy cikket, amiből kiderült - és itt csatlakozom az előttem szólóhoz - hogy ennek a víznek legnagyobb része az, ami csapadék formájában a tehenek által használt legelőkre hullik!

A probléma az, hogy akár van ott tehén, akár nincs, ez a csapadékmennyiség akkor is leesik és ráadásul később sem tűnik el, nem alakul át más anyaggá, nem "vész el", mint a gépkocsikban felhasznált üzemanyag, hanem föld és föld alatti lefolyás, vizelet, kipárologatás formájában vsszakerül a természetbe és a hidrológiai körforgásba.

Iszonyú károkat okoznak ezek a tanulatlan, a rémisztgetésből élő "méregzöld" szakértők.

she_wolf 2017.09.18. 20:16:38

@odamondó:
De igen, noha nem tekintem szentírásnak az első betűtől az utolsóig.
Nem vagyok végletes, de az ilyesmi elgondolkodtató, ha csak érdeklődési szinten vizsgálja az ember.

@karandash:
Ha jól figyelsz, nem hárítottam egyik társadalmi rétegre sem a felelősséget, mégpedig azért nem, mert globális problémáról van szó, amely éppen attól lesz globális, hogy nem különválasztható az ún. jóléti társadalmak generálta kényszerhelyzettől.

odamondó 2017.09.18. 20:35:14

@she_wolf: igen nagy baromság volt az a dokumentumfilm. Az állatok ürülékét mindenhol úgy mutatják be mintha az valami szennyező anyag lenne. Ez a peta-ra is igaz. Aztán ez az abszurdum ami a filmben volt, hogy a világot kb a farmerek irányítják nem is az olaj cégek... na ez azért eléggé sok volt. :)

she_wolf 2017.09.18. 23:21:05

@odamondó:
Az egészét tekintve nem gondolnám szimplán baromságnak több okból kifolyólag sem.
A részletes indoklást mellőzném.
Az állati ürülék kezelésére is megvan a hatékony technológia, és alapból azzal illenék kezdeni, hogy növényevő, mindenevő, vagy ragadozó állat ürülékéről van-e szó. Nem mindegy ugyanis.
Szóval ez is több síkon adhat okot eszmecserére.
Mint ahogy az is, hogy mi/ki irányítja a világot. Mindkét ágazat alapvetően jó és rossz gyakorlatot valósít meg. Teszi ezt azért, mert igény van a termékre, vagy éppen annak ellenértékére. Hiszen kőolajból sem benzin készül kizárólag, mint ahogy nem mindenhol kínozzák fizikai, vagy éppen kémiai módszerekkel az állatokat.

A PETA. Állatszerető, olykor állatvédő állattartó vagyok, aki felhasznál a saját céljaira (élelmezés, ruházat) állati eredetű terméket. A PETA számomra sötétzöld, tehát elhatárolódom attól a fajta sokkeltési metódustól, amivel ők hatni akarnak az emberek lelkiismeretére. Ugyanakkor úgy vélem, hogy jogosan pártolom őket, amikor a céltalan, haszontalan és felesleges pusztítás ellen emelik fel a szavukat.

A filmet újra meg kell majd néznem, de emlékezetem szerint a fő hangsúly a fogyasztáson van. Azon, hogy a fogyasztói társadalom mennyire negatív irányban befolyásolja a termelést, és ennek milyen a bolygóra gyakorolt hatása.
Márpedig ha az ember jelentékenyen beleavatkozik egy ekkora rendszerbe, akkor olyan mértékű kárt képes okozni, amit nem vagy csak nehezen lehet helyrehozni. Az országhatárokat, egyezményeket az emberek ismerik, tartják (vagy nem) be, maga a bolygó ívesen tesz az egészre.
Teszi a dolgát a körülmények függvényében.

she_wolf 2017.09.18. 23:28:42

@odamondó:
Csak még egy gondolat az irányításról: az ember elmegy gyalog a melóba mezítláb, és nem köti fel magát, ha nincs kőolajszármazékot tartalmazó kenceficéje, és nincs aszfaltozva a járda -ha éppen úgy alakul.
De éhen dögleni nem fog.
Márpedig ha ennek a filmnek a mondanivalóját kiterjeszted, akkor meglátod az összefüggéseket.

odamondó 2017.09.19. 11:14:14

@she_wolf: egy probléma van. Az, hogy nagyon sok a terelés ebben a témában:

1. Amit senki sem mer felhozni se a peta se a többi, hogy az emberiség túl van szaporodva. Erre nincs megoldás. Se vega se semmilyen étrenddel.

2. Ősidőkben az állattartás azért alakult ki mert nagyon nagyon sok terület termelésre alkalmatlan viszont a tehén kecske akármi vígan ellegelészik rajta amiből iszonyat gazdag tápanyag forrás származik: ezek a tejtermékek. Ez is illetve a hús is eszméletlen jól volt tartósítható aminek a tápanyagtartalma magas és megbízhatóan termelődik.

3. Amit újfent nem említ senki, hogy a mai nagyipari zöldség / gyümölcs termelés a természetes állattartásnál ugyanúgy környezetrombolóbb. Műtrágyák és vegyszerek iszonyatos mennyiségű használata mellett termelhető csak ipari mennyiség.

she_wolf 2017.09.19. 13:34:57

@odamondó:
Tökéletesen igazat tudok adni neked minden pontban, különösen az elsőben.
Viszont ez megint egy erősen etikai kérdést feszeget, amit pro és kontra lehet magyarázni, támadni éppúgy, mint védeni.
Jelesül: sok az eszkimó és kevés a fóka, a bolygó viszont csak x létszámot tud ellátni sérülés nélkül.
Nagyon prózaira meztelenítve ez az ábra.

odamondó 2017.09.19. 19:48:18

@she_wolf: szerintem európában japánban az öregedő fogyó társadalmak megteszik a magukét :) Szemünket afrikára meg ázsiára kell vetni. Amúgy pont ázsiában nő eszméletlen mértékben a fogyasztási igény.
süti beállítások módosítása