Egy lista, amiben a Kelet veri a Nyugatot

2017. november 23. 16:56 - Napi Csárt

Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy egyes országokban átlagosan mennyibe kerül a szélessávú internet. A kutatást a nagy-britanniai Cable.co.uk végezte, amely megállapította, hogy a lista első helyén Irán áll. A perzsa országban átlagosan 5,37 dollárt (körülbelül 1500 forintot) kell havonta fizetni az internetért.

Az alábbi táblázaton látható, hogy egyes országokban hogyan alakulnak ezek a költségek. A táblán nem látható Magyarország esetében 24,54 dollárt (durván 6500 forintot) állapítottak meg átlagos árnak, amellyel a 23. helyen végeztünk. Ezzel jóval drágább a magyarországi internet mint a 8. helyezett Romániában, ám sokkal olcsóbb mint a 114. Egyesült Államokban. A legtöbbet Burkina Faso lakosainak kell fizetniük, ahol hatalmas, átlagosan 961,22 dolláros  (254 ezer forintos) díjat kell fizetni a világhálóért. Nyilván nem véletlen, hogy a rendkívül szegény országban az emberek 97 százaléka nem jut hozzá az internethez.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr3013358433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2017.11.24. 18:18:57

NA, EZÉRT DÖGÖLJÖN MEG ORBÁN ÉS AZ ÖSSZES RENDSZARVÁLTÓ !!!
Még a kocsma is meghalNA, EZÉRT DÖGÖLJÖN MEG ORBÁN ÉS AZ ÖSSZES RENDSZARVÁLTÓ !!!
Még a kocsma is meghal
Népszava|2017. nov 24. 06:01
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]
Vélemény
0
inShare

Hazánkban ma csaknem 3200 települést tartanak számon, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint azonban ezek közül 15-20 éven belül legalább ezer eltűnik. (Tartok tőle, a lényeget tekintve már el is tűnt, ennél akár több is.)

Mégis az 500-1000 fős településeken is őrzik a lakosok az identitásukat. Még ott is, ahol a polgármesterek csak arra lehetnek büszkék, hogy a munkanélküliek egy részét közfoglalkoztatottként, állami alamizsnával juttatják kegyelemkenyérhez.

A kiürülő falvak szívet szorító szegénysége átüt minden politikai akaraton. A keleti végekről Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is ismerek olyan településeket, ahol a falvak konganak az ürességtől – a tiszteletre méltó öregek ott maradtak, de a fiatalok már a határainkon túl keresik a boldogulásukat. Ezek a leszármazottak azok, akik még idős szüleik megélhetésébe is bepótolnak, miközben nekik is fáj, hogy ki kellett menni. Őseik pedig aggódnak: teljesül-e a vágyuk?

A magamfajták még jól emlékeznek a negyven évvel ezelőtti, nyüzsgő vidékre. Arra a kegyelmi állapotra, amikor egy néhány száz fős falu vagy ezres község maga volt az ott élőknek az éden, a Paradicsom: egy élhető település, az emberi kapcsolatok hálózata, a biztos jövedelem. Mert volt minden: pénz, jólét, megélhetés. Ma jobb esetben a falugondnok lelkiismeretessége dönt mindenről, az ügyintézésről, gyógyszerkiváltásról, hétköznapi bevásárlásról. De vajon mindenhova elér-e a segítség? Félek tőle, hogy nem. Ellátatlanul maradnak a rászoruló családok, a kiszolgáltatott idősek.

Sorra zárnak be a kistelepüléseken az amúgy is szűk választékkal rendelkező boltocskák, mivel a kisvállalkozók képtelenek kitermelni a hasznukat. (A KSH adatai szerint háromezren húzzák le a redőnyt három éven belül.) Ugyanígy tesznek a postahivatalok, ahová aligha térnek be a befektetni vágyók, legfeljebb a sárgacsekket fizetik be és az ajánlott leveleiket veszik át a helyiek, mert már postás sincs. Folytathatnánk: a szolgáltatási szektor (cipész, háztartásigép-szerelő, fodrász, stb.) ugyancsak eltűnt még az egy-kétezres településekről. Inkább bejárnak a félszáz kilométernyire lévő városokba, ahol még van felvevő piac.

És akkor még nem beszéltünk az egészségügyről, a vidéken hiányzó orvosok ezres nagyságrendjéről. Arról, hogy 50-100 kilométert kell utazniuk a betegeknek az alapvető ellátásért. A kisgyermekek oltásáért, az idősek szűrővizsgálatáért. Vagy hogy a halódás legkézenfekvőbb példáját említsük: mind több aprófaluban és kisközségben már a „kocsmahivatal” is bezárt! És az ajtón nem az áll, hogy „technikai okból”, hanem feketén-fehéren, hogy „nem működik”.

Márpedig ha egy vidéki italbolt lakatot tesz az ajtajára, akkor a faluban már mindennek a vége.

Nagy Zoltán egyetemi docens, médiakutató

BASSZA MEG AZ A MAGASSÁGOS JÓ KURVA ISTEN ORBÁNT, MERT ÍGY LEROHASZTOTTA A MAGYAR TÁRSADALMAT !

Ben Franklin 2017.11.24. 20:12:57

valóban, a magyar mobilnet a világ egyil leggyorsabbja. Kár, hogy az még drága. Ázsia sokkal előrébb jár a mobolnet használatban, Kínát is ideértve, mint a nyugat.

egy_ember_ 2017.11.24. 21:21:14

@kvadrillio: Hát igen, ez nyilvánvalóan nagyon szomorú. De talán ezt nem lehet csak a politikusok nyakába varrni. Persze nagyívű vidékfejlesztést sem indított senki.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2017.11.24. 22:41:34

Japánban a fejlett világban a legmagasabb a készpánzhasználat, és a megtakarítások otthoni, készpénzben való tartásának aránya. Télleg, Japán kelet vagy nyugat?

morph on deer 2017.11.24. 23:01:27

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Mert szerinted melyik zászló keleteurópai a fentiek kőzül?
Ne viccelj már, légyszives..! :)

morph on deer 2017.11.24. 23:08:43

Csaxólok, hogy általában ott modernebb az infrastruktúra, ahol korábban semmi nem volt, és csak a közelmúltban jutottak telefonhoz, például.
Mert ugye ahol már kábé harminc éve is volt mobilnet (ne csodálkozz, van ilyen) ott modernizálni kell(ene) meg lecserélni a még működő szarokat, ahol meg semmi nem volt korábban, oda a kelenlegi megoldások kerülnek, mert mi más.

Ez a rothadó nyugat, nincs mit tenni..!

2017.11.25. 06:53:34

@morph on deer: például Szerbiában azért is lett jó a digitális infrastruktúra, mert a NATO lebombázta őket, majd az EU nyomta nekik a pénzt az újáépítésre (meg hogy demokratizálódjanak), így hamar a legmodernebb infrastruktúrát kapták. Közben meg Kínától Szírián át Oroszországig mindenkivel összekacsintanak és összefekszenek, akitő kapnak valamit. Okosan csinálták.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2017.11.25. 09:14:51

@morph on deer: "Nem lennék most a kapitalisták helyében.." :)))

vajdasagi 2017.11.25. 12:47:17

@karandash: Persze azért Szerbiában ennek ellenére sem olyan nagyon jó a teljes infrastruktúra. Már ha ebbe beleérted az úthálózatot, vízvetéket, áramszolgáltatást, és persze az internetet is. Nem mondom, hogy tragikus, de rosszabb, mint Magyarországon.
süti beállítások módosítása