Nem csak nálunk szálltak el a lakásárak

2017. október 13. 15:44 - Napi Csárt

Nem csak Magyarországon döntögetnek új csúcsokat a lakásárak, hanem szerte Európában is. A növekvő fogyasztói bizalom és vásárlóerő arra ösztönzi az európaiakat, hogy belépjenek a lakáspiacra, és ott vásároljanak vagy béreljenek. Emellett a lakásvásárlási hitelek olcsóbbá váltak hála az alacsony kamatoknak. Az ingatlanok iránti növekvő kereslet hátránya, hogy a kínálati oldal csak nehezen tud lépést tartani. Az alábbi grafikonon a felsorolt európai fővárosok négyzetméterenkénti árai láthatóak.

3 komment

Ezek a föld legfiatalabb országai: több szomszédunk is köztük van

2017. október 12. 16:57 - Napi Csárt

Spanyolországban egyre nagyobb indulatok szül a katalánok függetlenedési törekvése. Ezek az áramlatok azonban nem egyedülállók sem a világban, sem pedig Európában. A lenti infogram a föld legfiatalabb országait rangsorolja. Továbbá megmutatja azt is, hogy mennyi ideje tart szuverenitásuk. 

A föld legfiatalabb országa jelenleg a Dél-szudáni Köztársaság, ami valamivel több mint 6 éve függetlenedett Szudántól. A listán szerepel Szerbia és Montenegró is, akik csupán 3 éven keresztül bírtak ki az együttlétet, majd 2006-ban külön váltak. Szerbián kívül szlovák szomszédjaink is megtalálható a grafikán. Ők 1993-ban váltak külön a csehektől. Érdekesség, hogy a cseh-szlovák páros a történelem során kétszer is megpróbálkozott az együttéléssel. Előbb 1918-1938, majd 1945 és 1992 között alkottak egy országot, de úgy tűnik, hogy a közösködés egyik fél számára sem volt megfelelő.

fiatal_nemzetek.jpg

12 komment

Itt a bizonyíték: nem a méret a lényeg

2017. október 11. 14:36 - Napi Csárt

Bár a tavalyi foci Európa-bajnokságon még ikszeltünk Portugáliával, és mindenki bizakodott a magyar labdarúgás felemelkedésében. A 2018-as világbajnoki selejtezőn hamar jöttek a pofonok, amik kijózanították a mámorban úszó tömegeket. Magyarország ugyanis csak harmadik helyen végzett a csoportjában, így elszálltak esélyei a 2018-as világbajnokságot illetően.

Ugyanakkor történt ennél egy jóval nagyobb meglepetés is. Izland a maga 340 ezer lakosával kijutott a tornára, így a dicsőség mellett elnyerték a valaha volt, legkisebb nemzet, aki kijutott a világbajnokságra díjat. Ennek apropóján itt egy lista a legkisebb országokról akik részt vettek Labdarúgó-világbajnokságokon. A friss győztes a 860 ezres Paraguayt taszította le a trónról. A harmadik legkisebb népességgel rendelkező ország pedig Trinidad és Tobago a listán. A 10. helyen Jamaica tanyázik, ahol már majdnem nyolcszor annyian élnek, mint a jelenlegi első Izlandon.


kisfocivb.jpg

3 komment

Megcsalás vagy sem: te szexelnél robotokkal?

2017. október 10. 17:02 - Napi Csárt

Statisztikák szerint sokan vannak akik igen.

Egyre több munkát végeznek robotok a világon, ráadásul foglalkoztatásuk egyre növekvő tendenciát mutat. Mi történik azonban majd akkor, hogyha az egyre gyorsabb ütemben haladó fejlesztések révbe érnek, és elkészülnek a teljesen élethű, az emberekhez megszólalásig hasonlító szexrobotok? Néhány kutató már most azt mondja, hogy ezek a szerkezetek a jövőben annyira elterjednek, hogy 2050-re óriási hatással lesznek az emberek mindennapi szerelmi kapcsolatára.

Adja tehát magát a kérdés: Te szexelnél egy robottal? Kutatók ugyanezt a kérdést tették fel amerikai felnőtteknek. A lenti infografika pedig megmutatja, hogyan válaszoltak. Az megkérdezettek 65 százaléka nem gondolkodna robotokkal való együttléten, 16 százalékuk azonban lefeküdne a gépekkel. A megkérdezett férfiak közül egyébként minden negyedik válaszolt igennel a robotszexre, míg a nők közül ez az arány csupán 1 volt a 10-ből. 

A kutatás rákérdezett arra is, hogy vajon megcsalásnak értékelnék-e az efféle együttlétet az emberek. Az arányok között itt már jóval kisebb volt a különbség. Hiszen a megkérdezettek 32 százaléka megcsalásnak venné, ha párja egy robottal szexelne, ugyanakkor 33 százalék volt azok tábora akik nem tekintenék megcsalásnak az efféle aktust. Talán nem meglepő, hogy a férfiak engedékenyebbek ilyen téren, miközben a nők magasabb arányban ítélnének el egy efféle affért.

sexwithrobots.jpg

18 komment

Ezek Európa legtöbbet taggelt látványosságai

2017. október 09. 17:04 - Napi Csárt

Az Eiffel-torony a legvonzóbb európai turistalátványosság, legalábbis ezt posztolják legtöbbször az Instagramon. A második leggyakrabban taggelt látványosság a Berlint egykoron kettészelő berlini fal, a harmadik helyet pedig a londoni Big Ben tudhatja magáénak. Az adatok persze kissé torzítanak, hiszen az ezredforduló generációja jóval nagyobb arányban használja az Instagramot mint más korosztályok.

 

2 komment
süti beállítások módosítása