Utazni készülsz? Tudod, hogy mondják arrafelé, hogy "köszönöm"?

2017. február 12. 11:37 - Napi Csárt

Mivel a magyar nyelv egyedülálló Európán belül, ezért bárhova utazunk, szinte biztos, hogy más nyelven kell kommunikálnunk. Ha nem is tanulhatjuk meg a célország nyelvét, azonban a beszélgetések sokkal könnyebbek, ha legalább néhány szót megtanulunk.

Az egyik legfontosabb ilyen szó a "köszönöm", aminek az európai változatait az alábbi térképen láthatod. A teljesség igénye nélkül néhány sokak által beszélt nyelven így hangzik:

  • angolul - thank you
  • németül - danke
  • franciául - merci
  • olaszul - grazie és
  • oroszul - szpasíbo

koszmosz.jpg

Szólj hozzá!

Kevesebb magyar dolgozik külföldön, mint gondolnád

2017. február 11. 10:56 - Napi Csárt

Sokszor lehet arról hallani a hírekben, hogy mennyire sokan keresnek külföldön munkát és inkább Nyugat-Európába költöznek, ahelyett, hogy itthon keresnek állást. Persze ahogy minden, ez is relatív, mivel a kelet-európai átlaghoz képest nem is olyan magas a külföldön dolgozók aránya, sőt, ebből a szempontból hazánkban a legalacsonyabbak az arányok, a magyar népesség 6 százaléka dolgozik külföldön.

Azt persze érdemes megjegyezni, hogy az adatok 2015-re vonatkoznak, így a helyzet romolhatott, azonban még így is a legalacsonyabbak között vagyunk az egykori keleti blokk országai között. kulfoldon_elok.jpg

14 komment

Brutális az agyelszívás: a doktorok háromnegyede ezekben az országokban él

2017. február 10. 12:49 - Napi Csárt

A doktori végzettségűek 74 százaléka az OECD országokból kerül ki, ami rendkívül koncentrált oktatást jelent. Ha ez nem lenne elég, akkor még az OECD-n belül is jelentősek a különbségek míg 55 doktori végzettségű izlandi van, addig több mint 67 ezer az amerikai.

Hazánk az utolsó harmadban szerepel a doktorok listáján, mintegy 1154 magyarnak van ilyen végzettsége. A vezető országok között talán nem meglepő, hogy Németországban és az Egyesült Királyságban nagy az agyelszívó képesség, India negyedik helye azonban meglepő lehet a listán. Persze, ha népesség-arányosan vizsgáljuk, akkor már itt sem annyira rózsás a helyzet. c3ck_mwweaazj_z.jpg

3 komment

Szívhatják a fogukat a volt keleti blokk országai: alig van valami pénzük a bankban

2017. február 09. 17:39 - Napi Csárt

Jakub Marian egyik térképén az európai országok átlagos megtakarításait vizsgálta, amiből az látszik, hogy hatalmas szakadék tátong az egykori nyugati és a keleti országok között. Az eltérés szembetűnő, még a leggazdagabb keleti ország (Csehország, 42 ezer dollár) megtakarításainak is közel négyszerese a legszegényebb nyugati ország megtakarításai (Hollandia, 183 ezer dollár). 

Persze lehet azt mondani, hogy a németeknek ennél kevesebb az átlagos megtakarítása, azonban az ország keleti fele a keleti blokk része volt, így jelentősen lehúzza az átlagot. Az Ibériai félsziget országaiban és Görögországban is később kezdték a takarékoskodást, itt ugyanis a 70-es évek közepéig diktatúrák voltak hatalmon. komcsi-fizu.jpg

Szólj hozzá!

A matek sok ember mumusa: ezektől a példáktól te is az ágy alá bújnál

2017. február 08. 10:09 - Napi Csárt

A matematika sok humán beállítottságú embernek a mumusa, és persze olyanok is vannak, akik egyenesen a világ legjobb dolgának tartják ezt a tudományágat. Dominic Walliman egy színes infografikán összegezte, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással a matematika egyes ágazatai. 

Az infografika 3+1 kategóriába sorolja az ágazatokat:

  • A matematika alapjaiba,
  • A "tiszta" matematikába és
  • Az alkalmazott matematikába.

Plusz egyként egy rövid megemlékezés is látható az infografikán a matematika eredetéről. Míg az első kettőt elsősorban matematikusok használják, addig az alkalmazott matematikát a mérnökök, a közgazdászok, pénzügyi tanácsadók, informatikusok, fizikusok, sőt, biológusok is használják. A tiszta matematikán belül egyébként további kategóriákat állít fel az infografika: a számrendszerek, a struktúrák, terek és változások leírásával foglalkozik ez a kategória. matek.png

29 komment
süti beállítások módosítása