Itt a legsúlyosabb a droghelyzet Európában

2015. október 24. 13:15 - Napi Csárt

A European Drug Report felmérése szerint Európán belül magasan Észtországban a legsúlyosabb a droghelyzet. Érdekes, hogy a TOP 10-be döntően északi országok kerültek be, de nyugati szomszédunk, Ausztria is felfért a listára.

drogproblemanapicsart.jpg 

A kábítószer-fogyasztásnak több oka is van: a kíváncsiságtól kezdve, a kalandvágyon, lázadáson, menekülésen át a családi, iskolai problémákig nagyon sok dolog állhat a háttérben.

 

9 komment

Végre valamiben Magyarország is tarol! Gondoltad volna?

2015. október 23. 18:00 - Napi Csárt

A közlekedést elősegítő mobilalkalmazások nagyon hasznosak tudnak lenni, de nem szabad vakon megbízni bennük. Jó példa erre a Waze GPS-alapú navigációs szoftver, ami sokak utazását könnyítette már meg. Akadnak azonban olyanok is, akiknek inkább horrorrá tette az utazását. Ilyen például annak a brazil házaspárnak az esete, akiket a Waze nevű app egy veszélyes nyomornegyedbe vezetett, ahol fegyveresek támadtak rájuk. Az idős asszony meghalt, férje pedig csak az autóban szállított ezüst gyertyatartónak köszönhetően élte túl az esetet.

Ugyanez az alkalmazás készített nemrégiben egy tanulmányt, amiben 32 országból 50 millió ember értékelte, hogy melyik országban a legjobb és a legrosszabb élmény vezetni.

waze.png

Több tényezőt vettek figyelembe az értékelésnél, többek között a vezetési élményt, az útminőséget, a közlekedési dugók súlyosságát, illetve az utasok biztonságát a balesetek, egyéb közúti veszélyek és az időjárás alapján.

Az értékelések szerint Hollandia végzett az élen, Lettország lett a második, őt követi az Egyesült Államok és Svédország. Meglepetés, de Magyarország is bekerült a TOP10-be.

Costa Rica, a Fülöp-szigetek, illetve Panama lakosai a legkevésbé elégedettek országukban a vezetési élménnyel, ami a rossz infrastruktúrának, illetve a gyakori közlekedési dugóknak is köszönhető.

1 komment

Ezeket a nyelveket beszélik a legtöbben a világon

2015. október 22. 13:00 - Napi Csárt

Míg az angolt világszerte mintegy 335 millióan beszélik, addig kínaiul több, mint egy milliárd  ember társalog. Bár árnyalja a képet, hogy a kínai nyelv nem egységes, ugyanis a nyelvjárásoknak tekintett nyelvváltozatok olyan jelentős eltéréseket mutatnak, amely alapján külön kínai nyelvekről is lehetne beszélni. 

 

A kínai nyelv a Kínai Népköztársaság, Tajvan, Szingapúr, valamint az ENSZ hivatalos nyelvei között is szerepel. A spanyol pedig a legtöbb anyanyelvi beszélővel rendelkező újlatin nyelv, ami jelenleg 21 ország államnyelve, valamint az ENSZ és az Európai Unió egyik hivatalos nyelve is. Így már nem is olyan meglepő, hogy az egyébként világnyelvnek számító angol a harmadik helyre szorult.

 

38 komment

Itt él a legtöbb milliomos a világon

2015. október 21. 14:35 - Napi Csárt

Amerika ismét az élen jár, ezúttal a milliomosok számát tekintve. A világ milliomosainak közel fele ugyanis itt él. Az amerikai szupergazdagok klubja ráadásul növekvő tendenciát mutat, míg az USA 2014-ben a vagyonosok 41 százalékának adott otthont, 2015-ben ez az arány már 46 százalék volt.

20151015_millionaires_fo.jpg

A tanulmány szerint Amerikában már hetedik éve folyamatosan nő a tehetősek száma, jelenleg körülbelül 15,7 millió ember mondhatja magát igencsak gazdagnak. A listán az Egyesült Királyság a második 2,4 millió fővel, míg Japán lett a bronzérmes, 2,1 milliós burzsuj lakossággal.

Szólj hozzá!

Nem mindegy, hol állsz meg: így spórolhatsz a parkoláson

2015. október 20. 10:21 - Napi Csárt

A rutinos budapesti autósok biztosan tudják, de érdemes többször átismételni, bizony nagyon nem mindegy, hol parkolunk az autónkkal. A fővárosban ugyanis a parkolás több övezetre van felosztva, ezért változik, hogy hol  mennyi a fizetendő óradíj. Aki pedig tisztába van az övezetek határaival, könnyen olcsóbbá is teheti a parkolást, ha esetleg odébb áll egy utcával. Mutatjuk, miért érdemes figyelni:

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása