OECD: 434 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon, mint 2010-ben

2017. november 28. 16:57 - Napi Csárt

Az OECD kiadott egy friss ábrát, amin nem csak az látszik, hogy a különböző országokban hogyan alakult a munkaerőpiac 2010 óta, de a különböző, a gazdasági folyamatokhoz új vagy megszűnő munkahelyekkel hozzájáruló szektorok is fel vannak tüntetve.

Magyarországon főleg a kereskedelem és a vendéglátás, valamint a szolgáltató szektor teremtett új munkahelyeket a vizsgált időszakban.

23916318_10154930430807461_3195380978507568796_o.png

forrás: OECD Facebook

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicsart.blog.hu/api/trackback/id/tr6013400547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.11.28. 21:04:59

2010-ben a világ válságban volt.
Most meg nincs.

tireless treehugger 2017.11.29. 07:26:15

ha jó az a grafikon akkor pontosan mutatja amit évek óta mondok hogy menekül a nyugati tőke, ugyanis nincs növekedés a manufacturing alkalmazottakban, pedig van néhány új gyár kb 80.000 új munka, tehát a bezárások hasonló ütemben történnek. Jobb lenne odafigyelni a tőkekivonásra és kisebb üzemek elvitelére, nagyon nagy bajt jelentenek.

ps: ez viszont már a cigány (értsd: zsidó) orbán műve.

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.29. 11:48:14

@tireless treehugger:
Bizony a gyárakat költöztetik keletebre, de ez már évtizedek óta észrevehető jelenség. Minek fizetne a munkásnak akár csak 200k ft-ot havonta, mikor sok ázsiai országba ennek 10edéért megtudja kapni ugyanazt, de sokszor jobb munkát?
Amúgy ez probléma minden nyugati országba, még az USA-ban is. A Nagyobb cégek nagy része már rég Kínában van, sőt, már onnan is terveznek odébbállni még kisebb munkaerő költségű helyekre.

+az automatizáció is növekszik.

chrisred 2017.11.29. 12:00:49

@Berelhetoreklamfelulet: Pontosabban néhány évtizede még megfigyelhető jelenség volt, manapság a kelet-ázsiai cégek is telepítenek üzemeket Kelet-Európába, mert ott sokkal nagyobb ütemben nőnek a bérek.

Ballib Cenzúrázók Réme 27 2017.11.29. 12:28:19

Már megint egy hazudozós Soros bérenc ballib blog. Orbán Viktor ugyanis nem 434 ezer új munkahelyet teremtett, hanem 1 milliót, ahogy azt megígérte. Ebből 700 ezret nyugaton, 300 ezret pedig Magyarországon közmunkában azoknak, akik nem tudtak kimenni nyugatra megélni. Orbán Viktor viszont gondolskodik róluk hogy ne haljanak éhen Magyarországon, amiről mindenki tudja, hogy mindez az elmúlt nyolcév következménye.

A magyar gazdaság száguld mert Orbán Viktor beindította, ezért is van munkaerőhiány mindenhol az országban. Így 2018-tól le kell majd építeni az 1 millió munkahelyet, hogy újra legyen minden nagyvárosban gázszerelő, pincér, taxi sofőr, ápoló, orvos és postás, aki elviszi az ajánlott levelet a címzett ajtajáig.

SOHA TÖBBET MSZP-T AKIK ALATT NEM VOLT KÖZMUNKA!

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.29. 12:34:40

@chrisred:
Nem Kelet-Európába hozzák, hanem másik ázsiai országokba viszik.

Duplaxiii 2017.11.29. 12:38:52

A szokásos...
1) Az ábra semmit nem mutat! KICSI! És ha "kinyitom, akkor alul letakarja a blog-ajánló.
Nem értelmezhetők a szinek/kódok, például mi a negatív nálunk? Nincs lefordítva! Itt több SZAKSZÓ is van, ezeket helyesen kell értelmezni.
2) A grafikon semmire nem utal! Főleg nem hazánkkal kapcsolatban, hiszen 2010 óta a fidesz megváltoztatta a a) KSH statisztikát, b) a munkanélküli regisztrációt, c) a közmunkásokkal kivett egy nagy halmazt a munkanélküliek statisztikájából.
A nemzetközi szervezet meg az országok statisztikai hivatalainak az adataiból dolgozik.
.
Tudjuk, hogy ma
- a valós munkanélküliség 1 millió feletti! Mert sem a kamu közmunkások, sem a nem regisztráltak nem szerepelnek a statisztikában!
- tudjuk, hogy a valós munkanélküliség ott van, ahol nincs munkahely, az ország keleti részén
- tudjuk, hogy ahol nő a melószám, ott a bérmunka-jelleg dominál, a bérmunkára idetelepülő multik összeszerelő cégei, melyek nem építik az országot.
- tudjuk, hogy a keleti-nyugati oldal nem összehozható a kritikus lakhatási helyzet miatt
- tudjuk, hogy kamustatisztikákkal javítják a statisztikákat, hiszen a eszméletlen sok informatikus/programozó hiány mellett eszméletlen sok munkanélküli, pályaelhagyó magasan képzett informatikus/programozó van, utóbbiak SOHA nem jutnak vissza a szakmájukba.
- tudjuk, hogy nő a hiányszakmák száma, azaz rohamos az elvándorlás, és helyettük nincs ember, azaz kamu a növekedés, a valóságban csökkenés van...
- tudjuk, hogy a bérmunka-jelleg és az oktatás leépítése pár éven belül robbaásszerű munkanélküliséget fog eredményezni!
.
Pár "apróság" az index bloggerének, sokadszor már, hogy a statisztika nem egy értelmezhetetlen grafikon idepakolása, hanem annál sokkal több! Még blog szinten is.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.29. 12:43:39

@Ballib Cenzúrázók Réme 27:

Morpho kedves.. Saját nicken nem megy a blogolás ?

Rusehuen 2017.11.29. 12:43:43

@Ballib Cenzúrázók Réme 27: Pedig tényleg jobban élünk! Igen is jót tesz az elvándorlás. Legalább feljebb viszik a béreket. Ennek örülj. Ja, a közmunka se rossz ötlet. Az, aki a 8 osztályt se tudta elvégezni, szerinted valamire befogható? Több generáció munkanélküli családban, amikor a gyerek azt látja, hogy apu es anyu nem dolgozik, szerinted neki kedve lesz? Tisztelet a kivételnek. Jobb a közmunka, mint a segély!

Duplaxiii 2017.11.29. 12:50:49

Könyörgöm, ugorjatok már le erről a ide meg oda költöztetésről!
Ez volt eddig is, hiszen a korábbi kormányok is adtak hatalmas engedményeket a multiknak. Nokia!
És addig voltak, amíg élt a kedvezmény.
A multi számol!
Menyibe kerül neki itt vagy ott gyártatni.
Ha olcsóbb idetelepíteni a gyárat és itteni olcsó emberekkel dolgoztatni, akkor hozzák a bulit. Addig maradnak, amíg megéri nekik! De egy fillért sem fektetnek be ide, ha annak nekik nincs értelme.
Azonnal elmennek, ha például emelkednek a bérek és már nem éri meg vagy nem kapnak olcsón megfelelő munkaerőt.
Nálunk nem az olcsóság a gond, hanem a szakértelem!!!
Mert akiknek van, azokat máshol is keresik, hiszen egy szakember nyugaton is olcsóbb a helyinél, így elmegy, mert a hazainál háromszor-ötször többet kereshet.
Itt a multik már "felélték" a maradó szakmai rétege, új nincs már.
Keletre minek hozzanak ipart? Ott soha nem volt magasan képzett munkaerő. Aki volt, az elment nyugatra vagy külföldre.
Ha egy multi elmegy, az addigi munkaerő felszabadul!
És a többsége elmegy, hiszen van referenciája, és még mindig többet kereshet máshol.
Elfeleditek a fő hibákat, melyek miatt lassan megállíthatatlan az ország pusztulása:
- az OKTATÁS, hogy a szakmai szinten már csak jobbágyokat képzünk, felsőfokon meg a multiknak bérértelmiséget, azaz a ma használatoshoz képzünk embereke, a múltat oktatjuk!
- Hogy az Y generáció kisajátította a munakerőpiacot! A fiatalok azonnal elmennek, mert nem jutnak be a területre! A rengeteg magasan képzett pedig tiltott, szinte csak válalkozni tudnak, mert többet tudnak a multikultis Y generációs vezetőknél.
Ez a két réteg menthetné meg az egészet, de a HR és a marketing vonal ezt megakadályozza.
Aki ezt cáfolja, attól kérdem: egy magasan képzett, nyelvet beszélő informatikus miért kórházban segédmunkás, miközben ezreszámra jelennek meg a informatikust kereső hirdetések? Ha 30 éves lenne és fel tapasztalattal, azonnal kapnának utána! De 50 felett meg sem hallgatják a 30-as HR-esek!
Majd képzenek irodistákból olyanokat két hét alatt, akiket 10 évig képeznek rendes világokban.

Duplaxiii 2017.11.29. 13:03:59

@Rusehuen:
Szép volt!
A gazdi meg fogja simogatni a buksidat!
Tudod vállakozó vagyok és ezt ismerem lassan 30 éve...
Van egy cég, hasznos dolgokat csinál, van egy bejáratott ügyfélköre, alkalmaz 5-10 embert.
Kigazdálkodja a szükségeseket, tartalékot képez, fejleszt.
Aztán jön egy új világ, ahol kormányprogram szerint teszik tönkre ezt a szektort.
Például olyan előírásokat hoznak ki, melyeket csak pár - kormánybarát emberek által létrehozott - cég jogosult elvégezni. Korlátozzák a banki lehetőségeket, így nincs fejlesztési és likvid pénz.
Sorolhatnám sokáig.
De a vállalkozó még gyűri! Jön a szürkepénz és a kamu, mert nem akar elküldeni embereket, mert azzal a cég is megszűnhet.
A kormány döntései a megrendelőket is tönkreteszi, 100 ügyfélből 50 bezár... A vállalkozásnak még kevesebb pénzből kell működnie egy olyan piacon, ahol már új megrendelőt is nehéz találni, mert azoknak is elő van írva a kötelező, hogy kitől lehet csak rendelni! A legtöbb projekten el sem indulhat, mert 1) úgy írják ki, hogy ne indulhasson; 2) mindig van egy ismerős poltikai alapú induló is. Nem tud bejutni a áruházláncokhoz, mert azokat is szopatják, ők a importtermékekkel védekeznek.
Na erre a zuhazó pályára jön a minimálbér-emelés.
Az a vállakozónak kellene a már mos nulla eredményéből előteremtenie.
Új megrendelés, forrás nincs, így a bevétel-kiadás egyenleg átbillen negatívba.
Tehát elkezd elküldeni embereket, hogy kifizethesse a kötelezőt, a magasabb bérűekre így nem jut, hamarosan a betanított meg az alkalmai melósai annyit keresnek, mint a szakemberei, diplomásai.
Így azok lépnek le, mert ők még elmehetnek.
A cég bedől!
Ha az elküldöttek miatt már nem lehet a céget üzemeltetni:
A cég bedől!
Mi is az erdmény?
Rengeteg vállalkozás megszűnik = csökken az állami bevétel, nő a munkanélküliség, csökken a fogyasztás, csökken az állami bevétel...
Szerinted EZ JÓ????
Mert aminek te örülsz, az nem béremelés ám, hanem a kormány a vállalkozókra terheli azt, ami az ő feladata lenne.
Kötelezi a halálraítéltet, hogy ő ássa meg a gödröt, és vigye magával a saját kötelét!
Te azt látod, hogy a leggyengébbek bére nő.
Miközben semelyik másik rétegé nem és mindenhol csökken az eredményesség, ahol ez kötelező. Így valójában, te előre kapod a végkielégítésedet...

HaD 2017.11.29. 13:32:59

Sem Mo.-on sem az ejuban nem találok olyan vezetőt(legalább is aki ma vagy az emút 50 évben a hatalmat gyakorolta)akinek fogalma lenne arról hogy mi a lófszt kezdjen a rendelkezésre álló környezeti és emberi forrásokkal. Talán egy szemérmes pillantást vethetnénk arra hogy az ejunak vagy azon belül Mo.-nak miféle adottságai vannak és mire képzettek az emberei. Ezt nyugodtan megvizsgálhatják különböző aspektusokból különböző geopolitikai szerkezetben....kikkel hogyan lehet a szinergiákat optimalizálni,hogy nagyarcúan fogalmazzak...azaz kikkel(oroszok kínaiak afrikaiak amerikaiak indiaiak indokina)milyen előnyös és ha lehet nem a más területeket destabilizáló(ennek háború a vége)szerződéseket együttműködést lehet összehozni. Mindezt nem zsigeri előítéletből hanem átfogóbb ha úgy tetszik globális jövőkép kialakításával. Na erre képtelen a mai magyar de az egész ejus bagázs is...alapvetően marják egymást és a sokat emlegetett soros terv is valszeg erre megy ki amit orbán tanítvány szépen lejátszik a kottából...az hogy közben az USA összezár,Kína visszatér a kézi,az ő kultúrájukban hatékonyabb gazdálkodáshoz...Afrika felsorakozik Kína mögött az oroszokat is Kína felé lökdösi az eju az jelenleg agy Európa számára nem túl kecsegtető jövő:(. Az emberek egyenlőre élvezik a német gazdasági "csodát"...ami nem más mint az eju lenyúlása...de az hogy ők maguk 50 évesen illetve a gyerekeik miből fognak megélni az sokadlagos...a lényeg hogy élvezzék azt a relatív jólétet aminek meglehetősen vékonyka az alapja....

HaD 2017.11.29. 13:42:32

...azt hogy ki mit tanuljon és azzal mire fog menni az aktív munkával töltött életének legalább 35-40 évében azt csak akkor lehetne közel jól meghatározni ha a "tisztelt" politikusok akik pofátlanul basszák el az egymás utáni nemzedékek energiáját mondjuk azzal foglalkoznának ami a dolguk...nevezetesen felvázolni hogy az adottságok mellett milyen gazdasági(területi elosztásban)szerkezetet kívánnak kialakítani,és ehhez mikor mennyi munkaerőt igényelnek... az építőiparban alkalmazott(eldugott) pár százezer ember etetése csak akkor lenne lett volna indokolt ha mondjuk a kivitelezett infrastruktúra a tervezett gazdasági szerkezet kiszolgálását alapozza meg....ezért pofátlanság pl. elkölteni úgy több száz milliárdot vasútra hogy nem teszik mellé hogy ezt mi miatt is költik el....mondhatnám hogy ezért is bűn amit ma és a korábbi kormányok is elkövettek Magyarországgal:(

chrisred 2017.11.29. 13:47:26

@HaD: Az oroszokat a saját politikai vezetésük lökdösi Kína felé, ami hosszú távon nagyobb károkat fog okozni nekik, mint hasznot.

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.29. 14:18:27

@HaD:
Ez igaz lenne egy kommunista államban.
Viszont a piac alapú országokban, nem az állam feladata, és nem is lehet az állam feladata beosztani, hogy mikor melyik és milyen iparágban mennyi munkásra van szükség. Piaci alapon a magán kézben lévő vállalatok irányítják az ipart, így ők döntik el, mennyi munkásra van szükség az egyes iparágakban, és azért mennyit fizetnek.
Pont ezért hülyeség alapból a kormányt okolni a bérekét, ugyanis a közalkalmazotti szférán kívül a többi területet a kereslet/kínálat határozza meg.

Amúgy bizony a nyugaton komoly gondok lesznek a jövőben. Még 20évig menni fognak a dolgok max, de utána válságok és háborúk fognak jönni az már 100%. Az egész nyugati rendszer egy nagy piramisjáték, ami más országok kizsákmányolásán alapul. Amíg van mit kizsákmányolni működnek, de utána...

HaD 2017.11.29. 14:36:53

@chrisred: És ez nekünk miért is jó??? Miért hagyjuk??? Kína alapvetően az energia és az ásványok birtoklására hajt míg Európa mire is??? Amennyiben meg a ruszkik megszívják akkor biztos hogy az európaiakon verik el a port...a könnyebb ellenfélen. Európában semmi nincs amit alapjaiban 500 millió ember ilyen színvonalú fenntartására akár közép távon is használni lehetne...miközben a szomszédos Afrikából idecsődül még néhány millió szerencsétlen az otthon maradottak meg vidámon boltolgatnak a kínaikkal...szintén nyersanyag és föld...plusz olcsó rabszolga munka....Kurva nagy bibi lesz ha csak egy picit is módosul a világban a közlekedési eszközök iránti kereslet(merci ajudi) és a németek megcsuklanak....a norvégok is feldughatják a nyugdíjalapjaikat hát még a kódusabbb országok.

HaD 2017.11.29. 14:43:24

@Berelhetoreklamfelulet: Nem gondolnám hogy kommunista felfogás..inkább államkapitalista...ami ma minden egyes épeszű régióban élő államot jellemez. Európa meg olyan fogyasztási és elosztási illúzión ücsörög aminek semmi alapja...pláne nem 500 millió+ emberenk. Az elérhető alapanyag,föld illetve kitalált technológia(így a kutatás is amiben Európa jelenleg lemaradó)az az ami kizárólag számít ha etetni akarja a vezetés a népeket...és még akkor a kaja pia színvonaláról nem beszéltem. Ennek a kitermeléséhez nem arra kell számítani hogy majd gyön az amcsi a zsidó vagy a kínai és kitalálja nekünk a tutit...ők arra gyúrnak hogy a saját embereiket etessék úgy hogy azok ne hőbörögjenek a vodka a rizs avagy a hamburgerük miatt:)

chrisred 2017.11.29. 14:45:19

@HaD: Nem jó, de nem lehet mit tenni. Putyin eltávolítására tett kísérletek könnyen atomháborúba vezethetnek. Nyilvánvalóan a kilencvenes években kellett volna a posztszovjet káoszban pacifikálni Európa Urálig tartó részét, de a Nyugatnak ehhez nem volt gyomra. Most pedig szembenézhetnek azzal, hogy az ázsiai birodalmak érdekszférái újra az Alpokig nyúlnak..
süti beállítások módosítása