Alig hasznosítanak újra: ez lehet a világ "legszemetebb" országa

2016. március 06. 10:23 - Napi Csárt

Az újrahasznosított szemét hozzájárul ahhoz, hogy a Föld később, vagy akár egyáltalán ne váljon szemeteskukává. Ennek ellenére, ha végignézünk az OECD országain, akkor azt láthatjuk, hogy több országban szinte egyáltalán nem hasznosítják újra a szemetet. 

A legnagyobb arányban Németország hasznosítja újra a szemetet, itt közel kétharmados az arány. Magyarország a hulladék negyedét dolgozza fel, ezzel a középmezőny végén járunk. A Legrosszabbul Chile, Törökország és Új-Zéland teljesít, ezekben az országokban gyakorlatilag nincs hulladék újrahasznosítás.ujrahasznositas.jpg

4 komment

Ezzel már tuti teleszülnék a magyarok a Kárpát-medencét

2016. március 05. 10:49 - Napi Csárt

A szülés után a világszerte jellemzően a nők maradnak otthon a gyerekkel. Sok helyen megvan arra a lehetőség, hogy az apa maradjon otthon, de olyan ország is akad, ahol mindkét szülő huzamosabb ideig részt vehet a csemete életében. Elég sűrű gyermekáldással szinte folyamatosan, éveken keresztül otthon lehetnek a kóreai és a japán apukák a családdal, mivel ezekben az országokban 53, illetve 52 hét az apák születési szabadsága az OECD adatai szerint. 

Magyarországon egyébként mindez legfeljebb egy hét lehet, pedig a születések számának növelését valószínűleg segítené ennek a növelése. Persze kérdéses, hogy a kieső munkaerőt a magyar vállalatok tudnák-e érdemben pótolni, hiszen

  • Egyrészt a megfelelő szaktudás miatt, 
  • Másrészt fizetett szabadságról van szó.

apak_szulesi_szabadsaga.jpg

1 komment

Kiderült: ezekben az országokban a legjobb nőként dolgozni

2016. március 04. 10:00 - Napi Csárt

Egy friss kutatásban azt vizsgálták, hogy melyik országban a legjobb nőként dolgozni. Ehhez kilenc mutatót néztek meg, többek között a férfiak és nők közötti bérkülönbséget, a női felsővezetők arányát, a gyermeknevelési költségeket, a fizetett szülési szabadság mértékét, és a női politikusok számát vizsgálták. Ezek alapján Finnországban lehet a legjobban érvényesülni nőként a munkaerőpiacon, de a TOP 10-ben helyet kapott Norvégia, Spanyolország, Új-Zéland, és Magyarország is.

Nem látod a Napicsártot? Katt IDE!


Minden ország pontszáma a kilenc mutató pontszámának súlyozott átlaga. A maximális pontszám 100 pont volt. A legrosszabbul Dél-Korea, Japán, és Törökország teljesített a felmérésben, de a lista második felébe szorult Svájc, Csehország, és Nagy-Britannia is.

 

 

2 komment

Ötször annyit költenek az online vásárlók, mint aki bemegy a boltba

2016. március 03. 13:51 - Napi Csárt

Több mint ötször annyit költenek az online vásárlók egy alkalommal, mint akik bemennek a boltba vásárolni - derült ki a GKI és az Árukereső kutatásából. Ennek persze sok oka lehet, nem elhanyagolható például, hogy sok webshopban csak nagyobb összeg mellett kedvezményes vagy ingyenes a házhozszállítás, ez elriaszthat a kisebb összegű vásárlásoktól. 

A websopok egyik rákfenéje (ahogy az infografika második részén látható), hogy az online vásárlók közel kétharmada csak egyszer rendel meg egy terméket. A helyzetet persze javítja, hogy aki többször is rendel, azok között a 43 százalék több mint 10 alkalommal veszi igénybe a szolgáltatást, vagyis mondhatni rendszeres online vásárló.

vasarlas.jpg

2 komment

Kiderült: a férfiak szerint ez a legszexisebb fehérnemű

2016. március 02. 15:05 - Napi Csárt

Nincs több találgatás, végre kiderült, hogy melyik a legszexisebb női fehérnemű a férfiak szerint. A Women’s Health magazin a Facebookon indított szavazást, hogy a pasik milyen fehérneműben szeretnék leginkább látni a csajokat. A felmérésben végül 1000 srác vett részt. Íme, itt vannak a megdöbbentő eredmények:

fehrnemu.jpg

37 komment
süti beállítások módosítása